www.kriv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Субота, 20 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Криворізський район >> Новини
В гостях у Очаківських ветеранів
Версія для друку Написати листа
В гостях у Очаківських ветеранів.

На запрошення Очаківської районної організації ветеранів голови первинних ветеранських організацій Криворізького району в складі 18 осіб прийняли участь в семінарі по обміну досвідом роботи. Поїздка відбулась завдяки виграному районному конкурсу. В конкурсну програму було включено 6-ти денну поїздку з 18 по 23 серпня 2020 року. Передбачалось :


    - ознайомлення з історією м. Очакова;

    - оздоровлення;

    - обмін досвідом роботи з ветеранським активом району;


Тож 18 серпня 0 6-й годині ранку Криворізька делегація прибула в м. Очаків. Розмістились в двохмісних затишних номерах туристичної бази «Очаківець». Оплату за проїзд в комфортабельному мікроавтобусі і проживання оплачено згідно умов конкурсу . Відпочивши та поплескавшись в водах Дніпровсько – Бужського лиману, здійснили пішохідну оглядову екскурсію по місту. З задоволенням і цікавістю пройшлись тихими зеленими вулицями міста з такою багатовіковою історією. Милувались архітектурою найстарішої будівлі міста - Свято – Миколаївським Собором, двометровою фігурою О. В. Суворова, встановленого на постаменті . Віддали шану трагічно – романтичній особистості подій 1905 року, відвідавши пам’ятник П. П. Шмідту. Не забули , що в плані передбачено десант на Кінбурн . Тож в один з тихих сонячних днів побували на Кінбурнській косі. Враження 6-годинного перебування на косі - неймовірні. Чого варта тільки сама переправа на швидкохідному катері з вітерцем ( обговорювалась жінками - десантницями декілька днів). В свято яблучного Спаса прийняли участь в святковій літургії Свято Миколаївського Храму . На третій день перебування делегацію запросили в Очаківську міську раду. Зустріч відбулась в залі засідань. За традицією на домотканому вишитому рушнику представник Криворізької делегації Проконіна Л. Я. вручила господарям спечений з нового врожаю коровай.

З сторони господарів делегацію зустріли :

- Голян Л. А. – начальник управління освіти та гуманітарних питань Очаківської міської ради;

- Ярощук Л. А. – перший заступник начальника управління соціального захисту;

- Мись В. В. – голова Очаківської районної організації ветеранів ;

Людмила Анатоліївна Голян прийнявши коровай привітала гостей на Очаківській землі, вибачилась, що очільники району, міста з об’єктивних причинах не змогли зустрітись з делегацією. . Вона детально зупинилась на роботі районного і міського керівництва та депутатського корпусу по роботі з ветеранами війни та праці .Вручила всім гостям сувернірні буклети « Очаків – твій крок до мандрів і пригод».

Доповнила інформацію Любов Анатоліївна Ярощук, зупинившись на тому, які пільги мають ветерани , як опікуються інвалідами, одинокими жителями похилого віку. Детально розповіла про створення та дії магазину для пенсіонерів певній категорії, де продаються продукти першої необхідності (знижки від 25 до 30 відсотків).

Віталій Віталійович Мись розказав про кількісний і якісний склад ветеранської організації міста та району, акцетувавши увагу на роботі по вшануванню пам’яті 19- ти земляків – очаківців, що загинули захищаючи цілісність і незалежність України під час проведення АТО. Розповів про участь делегації ветеранів – очаківців в дводенному Всеукраїнському форумі громадських об’єднань учасників війни «Досвід ветерана – потенціал країни» . Поділився враженнями, як проходив обмін думками, на яких проблемах акцентувалась увага.

Зокрема:

- роль ветеранів АТО в безпеці країни;

- соціальний захист ветеранів та їх сімей;


    - Формування позитивного образу ветерана , та профілактика їх фізичного та ментального здоров’я ;

    В подальшому до слова було запрошено очільника Криворізької делегації Берегову Галину Іванівну , яка розповіла про основні напрями роботи районної організації в цей складний період, зупинилась на літературних проектах, ініціаторами яких є ветеранська організація району. Зокрема випуск 5-ти томника «Свіча пам»яті», книги « Сіль землі Криворізькоі -2» , в якій названо земляків що воювали на сході України, захищаючи державність України. Подарувала керівництву району та міста ряд книг з літературних проектів ветеранської організації. Не залишились без уваги присутні в залі господарі –керівники. Представники делегації подарували їм горнятко меду , куклу- мотанку.


Очаківській ветеранській організації району подарували книги «Свіча пам»яті» , « Криворіжжя : Від села до села».

В подальшому зустріч повільно перейшла в обмін думками по вирішенню тих чи інших проблем сьогодення ветеранського руху.

Заключною фазою зустрічі була хвилина мовчання по увічненню пам’яті воїнів –очаківців та воїнів – криворіжців, що загинули під час АТО на сході України. Потім - традиційні світлини на згадку і покладання квітів до Меморіалу землякам – очаківцям , що загинули в роки Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 р. р.» та пам’ятної гранітної плити, на якій викарбовано прізвища воїнів Очаківського району , що загинули на сході України виборюючи її цілісність територій і незалежність.

В один з днів перебування в Очакові відвідали військово - історичний музей ім. О. В. Суворова. З захопленням і цікавість слухали розповідь екскурсовода як татари і турки збудували фортецю назвавши на свій манер Ачі – Кале ( фортеця на проході). У слов’ян назва трансформувалась спочатку в Ачаков, а потім в Очаків. Як фортецю захоплювали і палили Іван Сірко, Семен Палій. Дізнались про баталії 18 століття, в період російсько – турецької війни 1787-1792 років та роль Суворова і Потьомкіна в цих героїчних баталіях по захопленню фортеці , щоб її вже потім ніколи не повернути . Ці битви ще й досі оспівують , як героїчні перемоги російської армії, хоча за великим рахунком це були загарбницькі дії з боку одного світового агресора того часу проти іншого. В ніч з 23 на 24 серпня попрощавшись з адміністрацією турбази «Очаківець», кинувши в воду монети ( щоб повернутись ) виїхали на Криворіжжя.

Вдячні за організовану поїздку тим керівникам Криворізької РДА, районної ради та інших служб причетних по підготовці відповідних документів по участі в конкурсі та оплаті поїздки. Вдячні районним депутатам, та керівникам сільгосппідприємств . що надали посильну матеріальну допомогу на організацію дозвілля і оплати екскурсій членам делегації під час відпочинку .

Григорій Педюра - голова первинки ветеранів Грузької сільської ради Криворізького району.
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор