Криворізський район
www.kriv-rn.dp.gov.ua


"Про стан соціального захисту дітей Криворізького району"

Керуючись законами України "Про місцеві державні адміністрації", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей", "Про охорону дитинства", "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей", "Про запобігання та протидію домашньому насильству", Цивільним кодексом України, Сімейним кодексом України, Житловим кодексом України, указом Президента України, від 12 січня 2018 року № 5/2018 "Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа", відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 "Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини" (із змінами), від 16 березня 2017 року № 148 "Деякі питання здійснення патронату над дитиною", від 15 листопада 2017 року № 877 "Про затвердження Порядку та умов надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа" (із змінами), від 30 травня 2018 року № 453 "Про затвердження Державної соціальної програми "Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини" на період до 2021 року", від 22 серпня 2018 року № 658 "Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі", наказу Міністерства соціальної політики України від 14 червня 2018 року № 890 "Про деякі питання діяльності об’єднаної територіальної громади щодо соціальної підтримки населення та захисту прав дітей", згідно Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання у Криворізькому районі на період з 2017 до 2020 року затвердженої рішенням Х сесії VІІ скликання Криворізької районної ради від 24 грудня 2016 року № 204-Х/VIІ, з метою забезпечення реалізації на території Криворізького району державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень, службою у справах дітей райдержадміністрації за 11 місяців 2019 року було організовано, розроблено і здійснено ряд заходів із залученням суб’єктів соціальної роботи, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, спрямованих на поліпшення становища дітей району.
В районі налічується 17 сільських та 2 селищні ради, які складаються з 2 селищ та 87 сіл.
Станом на червень 2019 року в Криворізькому районі – проживало 7 897 дітей в порівняні з 2018 роком (червень місяць) – 7 953 дитини. Можна сказати, що кількість дитячого населення в районі залишається майже незмінною.
З метою реалізації державної політики щодо надання освітніх послуг дітям, в районі функціонує управління освіти, культури, молоді та спорту райдержадміністрації, яке забезпечує методичну допомогу 23 закладам загальної середньої освіти, 18 закладам дошкільної освіти та 2 позашкільним навчальним закладам (Центр дитячої та юнацької творчості та Дитячо-юнацька спортивна школа).
З метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у професійно-технічних навчальних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини, надання психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводження в районі функціонує комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр" Криворізької районної ради Дніпропетровської області. Потреба створення в районі умов для навчання дітей з інтернатів та інклюзією відповідно до програми реформування дитячих закладів зостається відкритою та потребує активізації роботи в цьому напрямку.
Службою у справах дітей райдержадміністрації здійснено перевірки 17 навчальних закладів району (за аналогічний період 2018 року – 15 закладів) щодо стану організації виховної, профілактичної роботи та дотримання діючого законодавства в частині захисту прав дітей на освіту. Відповідальним особам за даний напрямок роботи, були надані консультації та рекомендації про виправлення недоліків та їх недопущення в подальшому, дотримання чинного законодавства.
Система охорони здоров'я району на сьогодні представлена районною лікарнею, амбулаторіями загальної практики – сімейної медицини та фельдшерсько-акушерськими пунктами, в яких надаються медичні послуги дітям.
В комунальному підприємстві "Криворізька центральна районна лікарня" Дніпропетровської обласної ради" на постійній основі функціонує педіатричне відділення, де надається стаціонарна допомога дітям від 0 до 18 років, згідно ліцензії на медичну практику. Інші спеціалісти, які не мають сертифіката про проходження спеціалізації по педіатрії не мають юридичного права надавати консультативні висновки дітям, тому диспансерна група дітей знаходиться у сімейних лікарів комунального некомерційного підприємства "Криворізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги" Криворізької районної ради Дніпропетровської області". Спеціалізовану медичну допомогу діти отримують в медичних закладах м. Кривого Рогу та м. Дніпро.
Проводячи роботу щодо соціального захисту дітей, виявлення порушень їх прав, свобод і законних інтересів, у службі у справах дітей райдержадміністрації станом на 25 листопада 2019 року, відбулося 395 прийомів громадян, на яких прийнято 303 особи (без урахування повторних відвідувань). За аналогічний період – 2018 року: здійснено 328 прийомів громадян, прийнято 310 осіб.
Суб’єкти соціальної роботи вживають вичерпних заходів, з метою соціального захисту дітей із сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах. Проводять заходи та відповідну роботу профілактично-роз’яснювального характеру з батьками, дітьми та іншими членами родин щодо подолання сім’єю складних життєвих обставин.
Станом на 27 листопада 2019 року на обліку в службі у справах дітей райдержадміністрації перебуває 37 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та виховуються в 14 сім’ях. В порівнянні з попередніми роками ситуація покращилася: 56 дітей в 21 сім’ї в 2018 році.
За координацією служби у справах дітей райдержадміністрації протягом звітного періоду 2019 року, представниками органів місцевого самоврядування, Криворізького районного відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Дніпропетровській області, працівниками управління освіти, культури, молоді та спорту райдержадміністрації і навчальних закладів району, та Криворізького районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді проведено:
46 рейдів "Діти вулиці". Дітей, які жебракують чи бродяжать, знаходяться в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, палять – не виявлено (за аналогічний період 2018 року – 35 рейдів "Діти вулиці". Дітей, які жебракують чи бродяжать, знаходяться в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, палять – не виявлено);
46 рейдовий заходів в сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах, сім’ї опікунів, піклувальників, усиновлювачів, внутрішньо переміщених осіб, прийомні сім'ї, дитячий будинок сімейного типу тощо. В ході рейдових заходів було перевірено умови утримання та виховання 165 дітей із 75 сімей (за аналогічний період 2018 року – 36 рейдових заходів в сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах, в тому числі – сім’ї опікунів, піклувальників, усиновлювачів, внутрішньо переміщених осіб, прийомні сім'ї, дитячий будинок сімейного типу тощо. В ході рейдових заходів було перевірено умови утримання та виховання 285 дітей із 131 сім’ї).
З батьками та дітьми проводилися профілактично-роз’яснювальні бесіди щодо належного виконання батьківських обов’язків, здорового способу життя, недопущення негативних проявів поведінки, попередження домашнього насильства. До деяких батьків вживалися заходи адміністративного впливу.
За сприяння та координації служби у справах дітей райдержадміністрації до судів протягом звітного періоду 2019 року, було подано 3 позовні заяви громадянами щодо позбавлення батьківських прав 3 батьків відносно 4 дітей, з них задоволено 2 позовні заяви. Також протягом звітного періоду судами було задоволено 3 позовні заяви (2 за позовом громадян та 1 за позовом органу опіки та піклування виконком сільської ради Криворізького району), які були подані у 2018 році, щодо позбавлення батьківських прав 3 батьків відносно 5 дітей.
За аналогічний період – 2018 року, було подано 12 позовних заяв до судів щодо позбавлення батьківських прав 12 батьків відносно 20 дітей, з них задоволено 6 позовних заяв (5 за позовом громадян та 1 за позовом органу опіки та піклування виконкому сільської ради Криворізького району).
За 11 місяців 2019 року, як і за попередній рік, службою у справах дітей райдержадміністрації спільно з працівниками районного відділку поліції неодноразово було скоординовано роботу щодо розшуку дітей, які самовільно пішли з дому. Діти одразу були знайдені та повернуті законним представникам. Службою у справах дітей райдержадміністрації із залученням суб’єктів соціальної роботи було здійснено перевірку умов утримання та виховання дітей в сім’ях. З дітьми та їх законними представниками було проведено, профілактично-роз’яснювальні бесіди щодо негативних проявів поведінки, недопущення випадків бездоглядності дітей та їх наслідки. Батьків було притягнуто до адміністративної відповідальності та попереджено про відповідальність за повторні випадки невиконання ними обов’язків щодо виховання дітей.
Задля попередження негативних явищ в сім'ях та дитячому середовищі службою у справах дітей райдержадміністрації постійно проводиться інформаційно-профілактична робота на батьківських всеобучах, учнівських аудиторіях з правового виховання населення, з питань здорового способу життя, прав дитини в рамках Конвенції ООН, прав та обов'язків батьків по вихованню, навчанню та утриманню дітей, профілактики домашнього насильства та жорстокого поводження з дітьми.
Постійною в районі є робота по інформуванню населення Криворізького району про нові сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Розміщені оголошення та соціальна реклама даної тематики на території сільських/селищних рад, в навчальних закладах району, висвітлюються статті на офіційному веб-сайті Криворізького району. На базі 23 навчальних закладів району та 19 сільських/селищних радах створено інформаційні куточки, де розміщено тематичну соціальну рекламу: "Невиконання батьківських обов’язків", "Патронат над дитиною", "Подаруйте дитині сім’ю!", "Жорстокість та байдужість батьків – каліцтво дитячих душ", "Сімейні форми виховання" тощо.
Відповідно до вимог Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" в частині виконання органами місцевого самоврядування делегованих повноважень: організація роботи щодо запобігання бездоглядності неповнолітніх та соціальний захист дітей, службою у справах дітей райдержадміністрації, протягом звітного періоду 2019 року, проведено перевірку в 17 сільських/селищних радах та надано рекомендацій щодо усунення недоліків (на листопад 2018 року, проведено перевірку в 15 сільських/селищних радах та надано рекомендацій щодо усунення недоліків).
Задля попередження бездоглядності та безпритульності дітей та підлітків в районі, захисту їх прав та інтересів, службою у справах дітей райдержадміністрації запроваджено систему своєчасного виявлення дітей, які потребують негайної допомоги, через анкетування класних керівників шкіл району. Результатом цієї роботи став захист прав та свобод десятків дітей в різних аспектах життя.
Питання додержання діючого законодавства посадовцями неодноразово відпрацьовувались службою у справах дітей райдержадміністрації з сільськими/селищними головами в індивідуальному порядку.
Державна політика чітко визначає пріоритети в роботі з дітьми, які залишились без батьків, що є керівництвом до дій всіх, без винятку, органів, які працюють з дітьми цієї категорії.
Вся робота – від первинного виявлення дітей -сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, їх остаточного влаштування, та до набуття повноліття – відпрацьовується службою у справах дітей спільно з усіма відповідними службами та відділами, управліннями райдержадміністрації в комплексній системі.
З метою запобігання ранньому соціальному сирітству на базі комунального некомерційного підприємства "Криворізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги" Криворізької районної ради Дніпропетровської області" діє консультаційний пункт Криворізького районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді для надання соціальної допомоги вагітним жінкам та жінкам, які мають намір відмовитись від новонароджених дітей. Робота, яка проводилась по цьому напрямку має свої позитивні результати, бо за останні п’ять років в пологовому будинку м. Кривий Ріг була залишена породіллею лише одна дитина, яка службою у справах дітей райдержадміністрації була влаштована в нову сім'ю. Протягом звітного періоду 2019 року, в пологовому будинку залишених новонароджених дітей не було.
Службою у справах дітей райдержадміністрації постійно проводиться профілактично-роз’яснювальна робота з майбутніми матерями, які перебувають на ранніх стадіях вагітності та їх біологічними родичами щодо догляду за новонародженими дітьми, ризиків залишення дітей в пологовому будинку, належного виконання батьківських обов’язків; біологічними батьками (вже після пологів) щодо встановлення батьківства тощо.
Також з метою запобігання ранньому соціальному сирітству дітей, захисту їх прав та інтересів в тому числі житлових і майнових, проводиться робота з сім'ями одиноких матерів, які співмешкають з біологічними батьками дітей щодо встановлення останніми батьківства.
Слід зазначити, що в районі спостерігаються незначні коливання чисельних показників кількості дітей, які посиротіли, враховуючи і соціальне сирітство. Протягом останніх чотирьох років кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на первинному обліку в службі коливається від 165 до 148 дітей.
Станом на 25 листопада 2019 року на первинному обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування служби у справах дітей перебуває 148 дітей (на листопад 2018 року перебувало – 153 дитини), з яких 70 дітей-сиріт та 78 дітей, позбавлених батьківського піклування (це діти, які мають право на повернення до батьків, які позбавлені відносно них батьківських прав).
З 148 дітей – 6 дітей влаштовані в державні дитячі заклади на повне державне забезпечення. Це діти, віком 9-13 років (4 дитини) та 17 років (2 дитини), з яких 4 мають інвалідність та тяжкі вади психічного та фізичного розвитку і виховуються в будинках – інтернатах для дітей-інвалідів.
5 дітей (віком 16 (4 дитини) та 17 років (1 дитина)) - влаштовані на повне державне забезпечення до державних навчальних закладів області; що говорить про те, що влаштування дітей старшого віку, а особливо якщо це родинні групи (від 3 і більше дітей) є проблемою сьогодення. Але робота соціальних служб щодо влаштування кожної дитини в родину триває постійно.
Відносно 3 дітей вирішується питання подальшого їх влаштування (з них: 1 дитина – в санаторії якій вже знайдено нову родину та вирішується питання про перевлаштування дитини до родини), 1 дитина – в лікарні, 1 дитина – в сім’ї родичів).
135 дітей влаштовані до сімейних форм виховання. Тобто за спільних зусиль 91, 22 % дітей влаштовано в родини родичів та небайдужих громадян.
За звітний період 2019 року посиротіло 13 дітей (на листопад 2018 року - 23 посиротілі дитини):
7 дітей влаштовані під опіку, піклування (2018 рік – 10 дітей);
1 дитина передана батькові на виховання після встановлення ним батьківства (2018 рік – 3 дитини повернуті батькові);
3 дітей влаштовані на повне державне забезпечення до державних навчальних закладів м. Кривого Рогу (у зв’язку з відсутністю на теперішній час можливості влаштування 3 рідних братів та сестри до сімей родичів або інших родин);
1 дитина перебуває в санаторії м. Кривого Рогу (відпрацьовується питання щодо передачі дитини в прийомну сім’ю);
1 дитина тимчасово перебуває в лікарні (триває робота щодо пошуку родини для дитини).
Також в ході відпрацювання питань можливості повернення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на виховання біологічним батькам в 2019 році було передано 2 дитини, що є позитивним показником в даному напрямку роботи.
Тобто значна перевага влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – це влаштування в сім'ї, що є показником втілення в районі державної політики відносно соціального захисту дітей.
На сьогоднішній день в районі мешкають 93 дитини під опікою та піклуванням у 73 осіб, 14 дітей виховуються в 7 прийомних сім'ях, 27 усиновлених дітей в 18 сім’ях (на листопад 2018 року в районі мешкало 86 дітей під опікою та піклуванням у 68 осіб, 15 дітей виховувалися в 7 прийомних сім'ях, 28 усиновлених дітей в 19 сім’ях).
Задля забезпечення соціального захисту та соціальних гарантій дітей даної категорії в районі, протягом 2019 року:
в заміському оздоровчому таборі "Дельфін" м. Скадовськ Херсонської області оздоровлено 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також в пришкільних таборах – 24 дитина (протягом 2018 року – в заміському оздоровчому таборі "Дельфін" м. Скадовськ Херсонської області оздоровлено 38 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також в пришкільних таборах – 31 дитина);
управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації було направлено на оздоровлення 3 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (на листопад 2018 року – направлено на оздоровлення 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування);
управлінням освіти, культури, молоді та спорту райдержадміністрації проведено відшкодування вартості придбаної у 2019 році опікунами та піклувальниками, шкільної та спортивної форми (одягу) в межах 900,00 грн. на одну дитину. Станом на 01 листопада 2019 року до управління надано документи від 64 опікунів/піклувальників (53 710,00 грн.) (відшкодування вартості придбаної у 2018 році опікунами та піклувальниками, шкільної та спортивної форми в межах 1000,00 грн. на одну дитину. Станом на 25 вересня 2018 року до управління надано документи від 53 опікунів/піклувальників).
Також одним із пріоритетних напрямків захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа є захист їх житлових та майнових прав.
В цьому напрямку райдержадміністрацією, сільськими/селищними радами району ведеться постійна робота: постановка дітей на квартирний облік, збереження житла та майна дітей, поновлення/створення соціального житлового фонду при виконкомах сільських/селищних рад, проведення ремонтних робіт житла, придбання житла органами місцевого самоврядування для можливості надання його в користування дітям даної категорії та особам з їх числа.
Станом на листопад 2019 року: до списків на отримання житла з фондів виконкомів сільських/селищних рад району внесено 20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; за 50 дітей зберігається 39 одиниць житла (на листопад 2018 року: до списків на отримання житла з фондів виконкомів сільських/селищних рад району було внесено 26 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; за 69 дітьми зберігалися 52 одиниці житла).
Починаючи з 2017 року, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року № 877 "Про затвердження Порядку та умов надання у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виготовлення проектно-кошторисної документації", розпорядження голови облдержадміністрації від 27 листопада 2017 року № Р-585/0/3-17 "Про утворення комісії з питань використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво/ придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виготовлення проектно-кошторисної документації", в районі проводиться робота щодо придбання житла дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. В ході даної роботи в грудні 2017 року Червоненською сільською радою за кошти державної житлової субвенції була придбана 1 квартира, яка введена до житлового фонду соціального призначення Червоненської сільської ради в лютому 2018 року та надана в користування 1 особі, з числа дітей-сиріт.
Протягом 2018 року житло було надано 1 особі з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яка має інвалідність, яке було придбане за кошти виконкому Червоненської сільської ради.
Протягом 2019 року житло було надано 1 особі з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у право користування, яке було надане виконкомом Лозуватської сільської ради.
Протягом 2018 року – листопада 2019 року в Криворізькому районі житло за кошти державної субвенції не купувалось, у зв’язку з відсутністю житла, яке б відповідало вимогам зазначених вище нормативно-правових актів.
В 2019 році на виконання вимог чинного законодавства Криворізькою райдержадміністрацією відпрацьовується питання про надання житлової субвенції дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та особам з їх числа. На листопад 2019 року відпрацьовано питання надання субвенції та визначено 1 дитину, якій буде надано відповідні кошти на придбання житла.
Робота щодо соціального захисту житлових прав та інтересів дітей Криворізького району, триває.
Враховуючи вищевикладене, стосовно забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, можна з впевненістю стверджувати, що даний напрямок роботи потребує активації зусиль органів місцевого самоврядування щодо:
придбання житла, проведення інвентаризації власного житлового фонду;
пошуку, підготовки документів та придбання житла відповідно до субвенції з державного бюджету.
Також, враховуючи те, що в районі найближчим часом будуть створені об’єднані територіальні громади (далі – ОТГ), є потреба в активізації роботи у напрямку створення служб у справах дітей при кожній ОТГ для можливості вжиття дієвих заходів щодо соціального захисту прав та інтересів дітей району. Новоствореним ОТГ потрібно організувати та забезпечити діяльність у сфері захисту прав дітей спрямовану на створення моделі організації надання адміністративних послуг соціального характеру за принципом "єдиного вікна" та забезпечення виконання своїх повноважень у межах єдиного соціального простору. При розгляді питання штатного розпису служб у справах дітей, потрібно враховувати норми, визначені чинним законодавством, а також керуватися Методичними рекомендаціями щодо організації та забезпечення діяльності об’єднаної територіальної громади у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей, затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 14 червня 2018 № 890.
Враховуючи вищевикладене слід зазначити, що тільки спільними зусиллями всіх соціальних служб району, правоохоронних органів, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування можливе якісне здійснення соціальної роботи в напрямку захисту прав та інтересів дітей Криворізького району.




Начальник служби у справах
дітей райдержадміністрації Ю.В.ПАЛИВОДА