Криворізський район
www.kriv-rn.dp.gov.ua


Осінь, дощі, улюблений час для грибників. Однак, не всі задумуються про небезпеку даного продукту.

Гриби – небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а нерідко й смерті. Багаторічний аналіз випадків отруєнь грибами в області свідчить, що більшість отруєнь обумовлена вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів, сморжів. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути вищеназваних грибів.

Проаналізувавши ситуацію яка склалася в Дніпропетровській області, а саме кількість зареєстрованих випадків отруєнь дикорослими грибами з початку 2020 році - 6 із 10-ма постраждалими (в т.ч. 2 дітей 13-ти ти 10-ти років), 2-а випадки летальні. По останнім двом випадкам гриби були зібрані в лісосмузі с.Шестірня Широківського району.

За попередні 3 роки (2017-2019) в Дніпропетровській області постраждало 47 осіб, 6 випадків закінчились летально, у т.ч. померла 1 дитина.

Давайте пригадаємо основні правила, як убезпечити себе від отруєнь грибами:


    - відмовитись від споживання дикорослих грибів;

    - споживати лише придбані в магазинах гриби (штучно вирощені);

    - дотримуватись технологій приготування (відібрані гриби спочатку повинні промитися та відваритися у підсоленій воді (не менше) протягом 30 хвилин;

    - готові страви з грибів повинні зберігатись в емальованому посуді не більше доби при дотриманні температурних умов (в холодильнику);

    - ні коли не слід купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.


Якщо все ж таки збираєте гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

    - ні коли не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте, остерігайтесь пластинчатих грибів;

    - не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у них не чітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

    - під час посухи грибів краще не брати взагалі;

    - не споживайте сирі гриби;

    - гриби недитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати гриби вагітним;


Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі:

    - негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;

    - навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до лікаря;

    - недоїдених грибів не викидайте, їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.


Не займайтесь самолікуванням. Бо чим більше токсинів потрапило в кров, ти важчим буде перебіг отруєння.

    Будьте відповідальними! Бережіть себе та своїх рідних!