Криворізський район
www.kriv-rn.dp.gov.ua


Стартувала кампанія декларування – 2018

Повідомляємо, що розпочалася кампанія декларування доходів, отриманих фізичними особами – платниками податків протягом 2017 року, під час якої окремі категорії фізичних осіб:
- зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан та доходи за 2017 рік та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору;
- мають право подати декларації для отримання податкової знижки.
Обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) у платників податків виникає:
- при отриманні доходів не від податкових агентів, тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи, тобто які не є підприємцями або не провадять незалежну професійну діяльність;
- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;
- при отриманні іноземних доходів;
- в інших випадках, передбачених законодавством.

Набрали чинності зміни до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»
Звертаємо увагу, що з 01.01.2018 набрав чинності Закон України від 05.10.2017 №2164-VIII (далі – Закон №2154) «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо удосконалення деяких положень», яким внесено зміни до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
Згідно з Законом №2164, зокрема, для цілей бухобліку визначено нову класифікацію поділу суб’єктів господарювання за критерієм їх розмірів: мікропідприємства, малі, середні або великі підприємства.
Звітність за міжнародними стандартами мають складати: підприємства, що становлять суспільний інтерес; публічні акціонерні товариства; підприємства, які здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення.
Підприємства, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами, зобов’язані забезпечити ведення бухобліку відповідно до облікової політики за міжнародними стандартами після подання першої фінансової звітності або консолідованої фінансової звітності за міжнародними стандартами, що визнається такою у порядку, визначеному міжнародними стандартами.
Також встановлено нові підходи до розкриття фінансової інформації суб’єктами господарювання. Так, окремі категорії підприємств мають оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі).
Закон №2164 опубліковано у газеті «Голос України» від 01.11.2017 №202.

Чи включається до доходу юридичної особи – платинка єдиного податку сума компенсації витрат на нформаційно-технічне забезпечення судового процесу, судового збору та державного мита, сплачених платником?
Відповідно до п.п.2 п.292.1 ст.292 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п.292.3 ст.292 ПКУ.
При визначенні обсягу доходу, що дає право суб’єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування в наступному податковому (звітному) періоді, не включається дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди (п.292.15 ст.292 ПКУ).
Отже, сплачені юридичною особою – платником – єдиного податку суми компенсації витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, судового збору та державного мита, повернуті за рішенням суду на її поточний рахунок, не включаються до доходу такого платника єдиного податку.
Відповідне роз’яснення розміщене у категорії 108.01.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

За підсумками 2017 року від платників Дніпропетровщини до бюджетів усіх рівнів надійшло понад 77,1 млрд. грн. податків і митних платежів та майже 11,3 млрд. грн. ЄСВ
Протягом 2017 року органами ДФС у Дніпропетровській області забезпечено до бюджетів усіх рівнів (із врахуванням ДУ офісу ВПП ДФС та Дніпропетровської митниці ДФС) 77 млрд. 118,9 млн. грн., що на 21 млрд. 68,4 млн. грн., або на 37,6 % більше, ніж за січень - грудень 2016 року. Про це проінформувала в.о. начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.
Так, до загального фонду Державного бюджету в минулому році мобілізовано 56 млрд. 588,7 млн. грн., що на 16 млрд. 766,9 млн. грн. або на 42,1% більше, ніж у позаминулому році.
Місцеві бюджети Дніпропетровщини протягом 2017 року отримали 20 млрд. 530,2 млн. грн. Це на 4 млрд. 301,5 млн. грн., або на 26,5% більше фактичних надходжень 2016 року.
Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за підсумками 2017 року зібрано 11 млрд. 283,6 млн. грн. Порівняно з 2016 роком надходження зросли на 42,1%, або на 3 млрд. 341,5 млн. грн.

Місцеві податки і збори. Особливості оподаткування
Нещодавно в інформаційному агентстві «МОСТ-Днепр» відбулась прес-конференція на тему: «Місцеві податки і збори. Особливості оподаткування» за участі заступника начальника управління – начальника відділу адміністрування податку на прибуток управління податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Віталія Мироненко.
Він зазначив, що в процесі децентралізації основним джерелом надходжень місцевих бюджетів мають стати власні доходи, у тому числі місцеві податки і збори. Тому підвищення ролі саме місцевих податків та зборів і збільшення їх частки у складі доходів є головним напрямком зміцнення місцевих бюджетів та розширення фінансової автономії відповідних територій.
За словами Віталія Мироненка: «За 2017 рік в цілому по області забезпечено надходження 3338,0 млн. грн. місцевих податків і зборів, що на 175,1 млн. грн. більше у порівнянні з 2016 роком (3162,9 млн. грн.)
Найбільшу питому вагу в надходженнях займає плата за землю – 82,2 % або 2745,3 млн. грн. Друге місце займає єдиний податок з юридичних осіб-17,4% або 579,6 млн. грн.
Надходження інших місцевих податків склали: податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 194,2 млн. грн.; транспортний податок – 8,0 млн. грн.».

Щодо запровадження ІТС «Електронний кабінет»
Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 14.07.2017 № 637 «Про затвердження Порядку функціонування Електронного кабінету», зареєстрованого в Міністерстві юстиції 01 серпня 2017 року за № 942/30810, запроваджено інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний кабінет».
Створення ІТС «Електронний кабінет» забезпечено на базі існуючого електронного сервісу «Електронний кабінет платника».
Електронний кабінет має функціональні частини:
відкрита (загальнодоступна) частина та приватна частина (особистий кабінет).
Для забезпечення взаємодії засобами Електронного кабінету в приватній частині (особистий кабінет), яка є індивідуальною персоніфікованою веб-сторінкою користувача, платник податків здійснює електронну ідентифікацію з використанням ЕЦП відповідальних осіб платника (директора, бухгалтера, осіб, які мають право підпису), наданого будь-яким акредитованим центром сертифікації ключів відповідно до Закону України «Про електронний цифровий підпис».
Приватна частина (особистий кабінет) Електронного кабінету забезпечує надання платнику податків послуг, перелік яких передбачено Податковим кодексом України.
Для забезпечення можливості незалежної перевірки коректності роботи Електронного кабінету у розділі «Електронна звітність» офіційного веб-порталу ДФС розміщено перелік тестових платників.
Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС.

З початку 2018 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у минулому році
Податкова декларація подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):
- особисто або уповноваженою на це особою;
- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.
Звертаємо увагу, що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі, - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.
Граничні строки подання податкової декларації:
- для фізичних осіб-підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Останній день подання декларації за 2017 рік – 09.02.2018;
Важливо! Фізичні особи-підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) в річній податковій декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначити інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.
- для фізичних осіб-підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за її рішенням, – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності;
Важливо! У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.
- для громадян, які зобов’язані згідно з ПКУ подати податкову декларацію, і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним;
Важливо! Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.
- для громадян, які мають право на податкову знижку – по 31.12.2018 (включно);
- для фізичних осіб платників податку-резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.
Звертаємо увагу, що з 1 січня 2018 року декларація про майновий стан і доходи подається за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».
Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:
доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;
від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року;
інвестиційного доходу;
іноземного доходу;
та в інших передбачених ПКУ випадках.
Разом з тим, обов’язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:
від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;
від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу ПКУ;
у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

У 2017 році до зведеного бюджету надійшло 841,1 млрд. гривень
За оперативними даними у січні – грудні 2017 року до зведеного бюджету надійшло (сальдо) 841,1 млрд. грн. Це на 177,0 млрд. грн., або на 26,7 відс., більше показника 2016 року. До державного бюджету протягом 2017 року забезпечено 651,6 млрд. грн., до місцевих бюджетів – 189,5 млрд. гривень.
Збір коштів до зведеного бюджету у 2017 році склав 961,1 млрд. грн., що на 202,7 млрд. грн., або на 26,7 відс., більше 2016 року, у т. ч. до державного бюджету – 771,6 млрд. гривень.
Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у 2017 році склали 633,0 млрд. грн., індикативні показники Міністерства фінансів України виконано на 100,6 відс., додатково забезпечено 3,7 млрд. гривень.
У повному обсязі виконано завдання Міністерства фінансів України з податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів – 113,2 відс. (+29,3 млрд. грн.), податку на прибуток підприємств – 100,2 відс. (+0,1 млрд. грн.), ввізного мита – 102,7 відс. (+0,6 млрд. грн.), екологічного податку – 102,4 відс. (+0,04 млрд. грн.) тощо.
У розрізі основних платежів у січні-грудні 2017 року приріст до 2016 року забезпечено з податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів – на 38,1 відс. (+69,1 млрд. грн.), податку та збору на доходи фізичних осіб – на 25,5 відс. (+15,2 млрд. грн.), податку на прибуток підприємств – на 17,6 відс. (+9,6 млрд. грн.), акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – на 15,7 відс. (+8,6 млрд. грн.), податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування (сальдо) – на 17,4 відс. (+9,4 млрд. грн.), рентної плати за користування надрами – на 10,5 відс. (+4,2 млрд. грн.), ввізного мита – на 11,3 відс. (+2,3 млрд. грн.) тощо.
З початку року платникам податків на рахунки відшкодовано 120,1 млрд. грн. податку на додану вартість.
Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 180,8 млрд. грн., що на 49,0 млрд. грн. більше 2016 року.

Зміни до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України
Звертаємо увагу, що з 01.01.2018 набрав чинності (крім окремих норм) Закон України від 07.12.2017 №2245-VIII (далі – Закон №2245) «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році»
Законом №2245, зокрема, тимчасово зупинено систему ризиків з ПДВ, підвищено акцизи на тютюнові вироби та передбачено індексацію ставок екологічного податку та ренти, а також передбачено відшкодування шкоди, завданої платнику податків контролюючим органом.
Закон №2245 опубліковано у газеті «Голос України» від 30.12.2017 №248.
Більш детальніша інформація про зміни буде викладена в подальших матеріалах.

Набрав чинності Закон України «Про Державний бюджет України на 2018 рік»
Повідомляємо, що з 01.01.2018 набрав чинності Закон України від 07.12.2017 №2246-VIII (далі – Закон №2246) «Про Державний бюджет України на 2018 рік».
Законом №2246 передбачені доходи держбюджету на 2018 рік у сумі 917,9 млрд. грн., видатки - на рівні 991,7 млрд. грн.
Граничний обсяг дефіциту держбюджету передбачається у розмірі 80,6 млрд. грн. Граничний обсяг державного боргу встановлено у розмірі 1999,3 млрд. грн. Надходження від приватизації прогнозується у обсязі 21,3 млрд грн.
Законом №2246 визначено розмір мінімальної заробітної плати на 2018 рік – 3723,00 грн. та розмір погодинної мінімальної зарплати на 2018 рік – 22,41 грн.
Прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено на рівні:
з 01 січня 2018 року – 1762,00 грн.;
з 01 липня 2018 року – 1841,00 грн.;
з 01 грудня 2018 року – 1921,00 грн.
Закон №2246 опубліковано у газеті «Голос України» від 30.12.2017 №249-250.

Оновлено Реєстр великих платників податків
Інформуємо, що Державна фіскальна служба України наказом від 29.12.2017 р. №884 «Про внесення змін до наказу ДФС від 26.09.2017 №632» внесла зміни до Реєстру великих платників податків на 2018 рік, затвердженого наказом від 26.09.2017 р. №632 «Про затвердження Реєстру великих платників податків на 2018 рік».
З врахуванням змін Реєстр налічує 1364 підприємства. Це на 1230 підприємств менше, ніж було в попередній версії.
Нагадаємо, що з 1 січня 2017 року відповідно до пп.14.1.24 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України великий платник податків - це юридична особа або постійне представництво нерезидента на території України, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує 1 мільярд гривень або загальна сума платежів, сплачених до Держбюджету, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, за такий самий період перевищує 20 млн гривень.

Оновлено форми звітності з 01 січня 2018 року
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що з 01 січня 2018 року оновлено форми звітності:
1) Податкова декларація з транспортного податку (форма, затверджена наказом Міністерства фінансів України (далі - Мінфін) від 10.04.2015 р. №415 у редакції наказу Мінфіну від 27.06.2017 р. №595) - ідентифікатор форми J0303602;
2) Податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за формою, затвердженою наказом Мінфіну 16.06.2015 р. №560 (у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2017 р. №9) - ідентифікатор форми J0602006;
3) Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (форма, затверджена наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 р. №772 із змінами і доповненнями, внесеними наказами Мінагрополітики від 22.03.2013 р. №205, від 02.12.2015 р. №461, від 29.03.2016 р. №108, від 17.05.2017 р. №245) - ідентифікатор форми J0303307;
4) Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (затверджений наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. №553 (у редакції наказу Мінфіну від 28.04.2017 р. №469) - ідентифікатор форми J0101911 з додатками.

Податковий календар січня 2018
Криворізька північна ОДПІ нагадує:
Понеділок, 15 січня 2018 року
Останній день подання:
- звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (форма № ЗВР-1) за грудень 2017 року;
- довідки про використані розрахункові книжки за грудень 2017 року.

На розвиток дорожньої інфраструктури за підсумками 2017 року ДФС спрямовано понад 12,3 млрд. грн.
Завдяки перевиконанню Державною фіскальною службою України індикативів із забезпечення митних надходжень до бюджету за 2017 рік у рамках митного експерименту на розвиток дорожньої інфраструктури має бути направлено 12 млрд. 312 млн. грн.
Зокрема, за результатами минулого року серед лідерів по перерахуванню коштів на реконструкцію доріг - Одеська митниця ДФС, яка спрямувала 2 млрд. 350 млн. грн., Київська – 1 млрд. 884 млн. грн., Львівська – 1 млрд. 115 млн. грн., Київська міська – 1 млрд. 39 млн. грн. та Донецька митниця – 1 млрд. 28 млн. грн.
Експеримент щодо направлення на розбудову доріг коштів, які надходять завдяки перевиконанню митницями ДФС індикативних показників із забезпечення митних платежів до бюджету, подовжено й на 2018 рік.

Граничний термін подання річної звітності та сплати єдиного внеску за себе фізичними особами - підприємцями, які застосовують загальну систему оподаткування
Відповідно до п. 2 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 435), ФОП, у тому числі ФОП платники ЄП, без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Звіт) самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом.
Звітним періодом є календарний рік.
Якщо останній день строку подання Звіту припадає на вихідний, святковий день чи інший неробочий день, то останнім днем подання Звіту вважається перший після нього робочий день (п. 14 розд. ІІ Порядку № 435).
Згідно з абзацом третім частини восьмої ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями ФОП, крім ФОП платників ЄП, зобов’язані сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року.
Пунктом першим ст. 530 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV визначено, якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).
Відповідно до п.п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - підприємців, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.
Тобто, граничний термін подання Звіту та сплати ЄВ за себе ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування, за рік – 9 лютого.
Якщо останній день строку подання Звіту припадає на вихідний, святковий день чи інший неробочий день, то останнім днем подання Звіту вважається перший після нього робочий день.
Відповідне роз’яснення розміщене у категорії 301 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ».

Зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»
Повідомляємо, що 01.01.2018 набрав чинності Закон України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», який вніс зміни до Закону України 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», а саме:
максимальна величина бази нарахування єдиного внеску визначається як максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює 15 розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом, на яку нараховується єдиний внесок.
У переліку платників єдиного внеску з’явилась нова категорія – члени фермерського господарства;
платниками, віднесеними до першої групи платників єдиного податку, визначеними у підпунктом 1 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, єдиний внесок сплачуватиметься у розмірі не менше мінімального страхового внеску;
для фізичних осіб – підприємців, які застосовують загальну систему оподаткування; осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства встановлено нові строки сплати єдиного внеску. Зазначені особи зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

ДФС розвиватиме систему управління ризиками у сфері митного контролю
Державна фіскальна служба України розвиватиме та вдосконалюватиме систему управління ризиками у сфері митного контролю. Уряд схвалив відповідну Стратегію розвитку системи управління ризиками, реалізація якої розрахована на 5 років – до 2022 року. Документ розроблений на основі кращих міжнародних практик і законодавства ЄС, рекомендацій МВФ та експертів проекту Twinning щодо підтримки ДФС у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфер.
Система управління ризиками почала впроваджуватись у роботу митних органів з 2005 року. Наразі аналіз та оцінка ризиків здійснюється у режимі on-line. Автоматизована система (АСАУР) дає змогу електронного відбору документів або переміщень товарів, транспортних засобів, осіб через державний кордон, за якими необхідно посилити митний контроль, визначити перелік митних формальностей, оцінити найбільш ризикові зовнішньоекономічні транзакції. У середньому щомісяця АСАУР забезпечує проведення оцінки ризиків по близько 200 тис митних декларацій, 290 тис переміщень комерційних транспортних засобів та 1,26 млн пасажирських переміщень.
Подальший розвиток системи управління ризиками буде сконцентровано у наступних напрямах: законодавче забезпечення, організаційна структура, процеси управління ризиками, взаємодія з держорганами, ІТ-рішення, ресурсне забезпечення та підготовка персоналу.
Вже у 2018 році запланована низка суттєвих змін, зокрема, в організаційній структурі ДФС та її територіальних органів, що створить підґрунтя для подальшого розвитку системи управління ризиками в Україні. Мова йде про створення окремих структурних підрозділів з питань управління ризиками, розроблення і супроводження автоматизованої системи.
Крім того, з нововведень, передбачених Стратегією вже у цьому році – запровадження системи автоматизованого розподілу суб’єктів господарювання в залежності від їх характеристик та історії діяльності для використання інформації під час проведення автоматизованого аналізу та оцінки ризиків. Така система дозволить автоматизовано формувати пул добропорядних суб’єктів господарювання на базі об’єктивно встановлених критеріїв та надавати їм окремі спрощення під час митного контролю. Прикладом таких спрощень може бути суттєве зменшення частки митних оглядів по зовнішньоекономічних операціях таких суб’єктів господарювання.
Також планується запровадити механізм надання перевізниками попередньої інформації про товари і транспортні засоби, заплановані до переміщення, в обсязі та з дотриманням часових нормативів у рамках міжнародних стандартів. Це дозволить здійснювати аналіз та оцінку ризиків до прибуття таких товарів і транспортних засобів у пункт пропуску.
Щодо посилення роботи за напрямом взаємодії з держорганами, то Стратегія передбачає обмін інформацією в режимі реального часу, що може бути використана для проведення аналізу та оцінки ризиків, а також виявлення та попередження порушень законодавства. Наприклад, мова йде про передачу даних від Держприкордонслужби до ДФС про осіб, які переміщуються через державний кордон.
«Реалізація Стратегії та відповідного плану заходів дозволить досягти основної мети застосування системи управління ризиками. З одного боку буде забезпечений оптимальний баланс між спрощенням та прискоренням митних формальностей для добропорядного бізнесу, а з другого - забезпеченням належного контролю за товарами, транспортними засобами, які переміщуються через митний кордон України. Тобто збережені і інтереси держави, і бізнесу», - вважає в.о. директора Департаменту таргетингу та управління митними ризиками ДФС Сергій Демченко.

Перелік уповноважених бірж, які здійснюють продаж майна платників, що перебуває у податковій заставі
Перелік товарних бірж, яким відповідно до результатів конкурсу надані ДФC повноваження з продажу майна платників податків, що перебуває у податковій заставі, в 2018-2020 роках:
1. Західно-Українська регіональна агропромислова біржа (м. Львів);
2. ТБ "Кіровоградська Універсальна Товарна Біржа" (м. Кропивницький);
3. Правобережна товарна біржа (Дніпропетровська обл., м. Кам'янське);
4. Товарна біржа "Українська Універсальна Товарна Біржа" (м. Київ);
5. Товарна біржа "Подільська" (м. Хмельницький);
6. Харківська товарна біржа (м. Харків);
7. Українська універсальна біржа (м. Полтава);
8. Товарна Біржа "Українська енергетична біржа" (м. Київ);
9. Товарна біржа "ІННЕКС" (м. Київ);
10. Одеська аграрна Біржа (Одеська обл., Біляївський р-н., с. Хлібодарське);
11. Центральна універсальна біржа (м. Полтава);
12. Перша українська міжрегіональна товарна біржа (м. Вінниця);
13. Публічне акціонерне товариство "Українська біржа" (м. Київ);
14. Товарна біржа "Київська агропромислова біржа" (м. Київ);
15. Товарна біржа "Українські контракти" (м. Київ);
16. Товарна біржа "Українська агропромислова" (м. Київ);
17. Товарна біржа "Київський Інсайдерський Фонд" (м. Київ);
18. Товарна біржа "Міжрегіональна товарно-промислова біржа" (м. Київ);
19. Товарна біржа "Українська міжрегіональна спеціалізована" (м. Київ);
20. Товарна біржа "КМФБ" (м. Київ);
21. Товарна біржа "Універсальна товарно-сировинна біржа" (м. Київ).

Зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи
Повідомляємо, що 31.12.2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859» (далі – Наказ №556), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 05.07.2017 за № 821/30689, який вніс зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821) зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за №1298/27743.
Змінами внесеними Наказом № 556 передбачено, що фізичні особи – підприємці у додатку Ф2 до Декларації відображають амортизаційні відрахування за витратами, понесеними на придбання (самостійне виготовлення) основних засобів та придбання нематеріальних активів.
Також, для фізичних осіб – підприємців, які у звітному (податковому) році припиняють державну реєстрацію підприємницької діяльності за власним рішенням та подають Декларацію у строки, встановлені абзацом другим пункту 177.11 статті 177 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), передбачено відображення дати прийняття рішення про припинення у рядку 8 «Категорія платника» Декларації.
Крім того, розділ ІІ Декларації доповнено рядком 10.9.1, в якому вказується сума доходу, отриманого у вигляді додаткового блага відповідно до абзаців другого та третього підпункту «д» підпункту 164.2.17 пункту 164.2 статті 164 розділу IV Кодексу за кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит).

Основні зміни до Податкового кодексу України внесеними Законом України від 07.12.2017 №2245-VIII
Нагадуємо, що 01.01.2018 набрав чинності Закон України від 07 грудня 2017 року № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким внесено зміни до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами і доповненнями, зокрема:
тимчасово припинено систему блокування податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
змінено правила безмитного ввезення товарів на територію України, зокрема у міжнародних поштових і експрес-відправленнях;
запроваджено надання пільг з податку на додану вартість щодо окремих видів діяльності і на певні види продукції;
запроваджено поступове підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби;
доповнено нормою, яка зазначає, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем – платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року;
створено Єдину базу даних звітів про оцінку нерухомого майна з метою запобігання заниження бази оподаткування (оціночної вартості) при продажу нерухомого майна;
встановлено, що якщо податковий орган у визначений Кодексом строк не надіслав (не вручив) податкове (податкові) повідомлення-рішення у строки, встановлені нормами Кодексу на сплату податку на нерухоме майно, відмінно від земельної ділянки, така фізична особа звільняється від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання;
змінено критерії належності платника податків до категорії великих платників податків, а саме обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує еквівалент 50 мільйонів євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку України за той самий період, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Державного бюджету України, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, за такий самий період перевищує еквівалент 1 мільйона євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку України за той самий період, у разі якщо сума таких податків, зборів, платежів, крім митних платежів, перевищує еквівалент 500 тисяч євро;
запроваджено облік великих платників податків за неосновним місцем обліку у контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків або його територіальних підрозділах щодо наявних в межах населеного пункту за місцезнаходженням контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків, або його територіальних підрозділів, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність такого великого платника податків;
збільшено ставки екологічного податку.

Внесено зміни до плати за землю
Нагадуємо, що 01.01.2018 набрав чинності Закон України від 07 грудня 2017 року № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким внесено зміни до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами і доповненнями (далі - Кодекс), зокрема в частині плати за землю, а саме:
встановлено, що річна сума орендної плати за землі державної та комунальної власності не може бути меншою за розмір земельного податку:
– для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено, – у розмірі не більше 3% їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування – не більше 1% їх нормативної грошової оцінки, для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3% та не більше 1% їх нормативної грошової оцінки;
– для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено, – у розмірі не більше 5% нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3% та не більше 5% нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області.
фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої Кодексом за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання з плати за землю, якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове (податкові) повідомлення-рішення у строки, встановлені нормами Кодексу;
встановлено, що індекс споживчих цін за 2017 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, застосовується із значенням 100%.

Щодо ускладнення роботи пунктів пропуску
За оперативними даними, дороги до трьох пунктів пропуску «Шегині – Медика», «Рава – Руська-Гребенне» та «Краковець –Корчова» у с.Роснівка (близько 10 км до пункту пропуску) Львівської митниці ДФС розблоковані.
Під’їзні шляхи до «Ягодину» Волинської митниці ще й досі залишаються перекритими.
Дороги зранку заблоковані громадянами. Робота пунктів пропуску ускладнена. Орієнтовна кількість учасників акції -130 осіб. Вони невдоволені змінами щодо оподаткування товарів, що ввозяться фізичними особами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі, які набули чинності 1 січня 2018 року.
За інформацією на 15 годину, не дивлячись на розблокування доріг до «Шегині» та «Рава-Руської», у черзі знаходилося 130 транспортних засобів, безпосередньо у пунктах пропуску – ще 60. На під’їздах до «Краківця» - 80 транспортних засобів. Тобто наразі ситуація ще досі ускладнена.
Знаючи про організацію мітингів, керівництво Львівської митниці напередодні провело нараду з Держприкордонслужбою та польською стороною, де було прийнято рішення в ніч з 9 на 10 січня оформити максимальну кількість автомобілів. Так, наприклад, на «Шегині» в ніч було оформлено вдвічі більше вантажних транспортних засобів – 86.
Щодо ситуації на «Ягодині». Блокування дороги поки ще триває. В’їзду в Україну чекає близько 20 вантажних транспортних засобів. Крім того, станом на 14 годину, близько 40 вантажівок через перекриття дороги не могли під’їхати до пункту пропуску. Пасажирські автобуси та легкові автомобілі пропускаються мітингувальниками без перешкод.
Звертаємо увагу, що Державна фіскальна служба України є виконавчим органом державної влади, яка позбавлена права законодавчої ініціативи. Всі дії працівниками ДФС здійснюються виключно у рамках діючого законодавства.
Водночас нагадуємо особам, які планують проведення цих акцій, що блокування доріг є протизаконним та неприйнятним. Також такі дії створюють незручності для інших громадян, які перетинають державний кордон України, завдають втрат суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності, впливають на зменшення надходжень коштів до Держбюджету України. Будьмо відповідальними!
Державна фіскальна служба України готова до діалогу та вирішення проблемних ситуацій у рамках своєї компетенції.

Дніпропетровщина: підведені підсумки деклараційної кампанії – 2017
Кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у 2016 році, тривала з 1 січня по 31 грудня 2017 року. За цей період декларацію про майновий стан і доходи надали 47328 громадян.
«Загальна сума задекларованого громадянами доходу в минулому році за 2016 рік складає 2 млрд. 837,5 млн. грн. Податок на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету, становить 101,3 млн. грн. Це на 19,8 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Сума військового збору до сплати – 16,4 млн. грн., що перевищує позаминулорічні показники на 2,5 млн. грн.», – повідомив начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Владислав Воінов.
Керівник управління також зазначив, що у минулому році право на податкову знижку використали 8558 громадян області, яким підлягає повернення з бюджету 12,7 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.
200 мільйонерів Дніпропетровщини задекларували 1 млрд. 148,0 млн. грн. Сума сплати до бюджету складає: 27,9 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та 3,6 млн. грн. військового збору.

Зміни в оподаткуванні податком на прибуток підприємств
Повідомляємо, що 01.01.2018 набрав чинності (крім окремих положень) Закон України від 07 грудня 2017 року №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема в частині оподаткування податком на прибуток підприємств, а саме:
- змінено визначення безнадійної заборгованості для цілей оподаткування банківських установ;
- уточнено вимоги щодо відповідальності релігійних організацій при порушенні законодавства, відповідно до якого вони зареєстровані та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій;
- передбачено, що податкова декларація з податку на прибуток підприємств, яка розраховується з наростаючим підсумком за рік, подається у 60-ти денний термін;
- уточнено різниці, що виникають при формуванні резервів (забезпечень), при здійсненні фінансових операцій;
- уточнено норми щодо збільшення фінансового результату до оподаткування на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування. Положення зазначеної норми не поширюються на платників податків, які були платниками єдиного податку четвертої групи;
- уточнена редакція норми щодо звільнення від оподаткування податком на прибуток підприємств суб’єктів літакобудування.

Зміни у трансфертному ціноутворенні
Інформуємо, що 01.01.2018 набрав чинності (крім окремих положень) Закон України від 07 грудня 2017 року №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема в частині трансфертного ціноутворення, а саме:
· доповнено перелік господарських операцій, які є контрольованими:
– господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні;
· доповнено критерії для визнання операцій контрольованими:
– господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні, визнаються контрольованими, якщо обсяг таких господарських операцій, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;
· уточнено вимоги до документації з трансфертного ціноутворення, яка подається на запит центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику;
· змінено термін надсилання запиту центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, для подання документації щодо контрольованих операцій з 01 травня на 01 жовтня року, що настає за календарним роком, в якому таку контрольовану операцію (операції) було здійснено;
· уточнено строки сплати суми податкового зобов’язання, розрахованого за результатами самостійного коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань, за результатами якого розрахована ціна відповідає принципу «витягнутої руки»;
· уточнено норми щодо укладання договорів за результатами попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер.

Зміни в оподаткуванні товарів, що ввозяться на митну територію України
Дніпропетровська митниця ДФС повідомляє, що 01.01.2018 набрав чинності (крім окремих положень) Закон України від 07 грудня 2017 року №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (далі – Закон №2245), яким внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема в частині що стосується самостійного перевезення і поштових посилок.
Відповідно до внесених змін, з 01.01.2019, у разі ввезення в Україну товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, звільняються від оподаткування товари, що ввозяться на митну територію України на адресу одного одержувача (фізичної особи) у перших трьох міжнародних поштових та експрес-відправленнях протягом одного календарного місяця, сумарна фактурна вартість яких (у одній депеші, міжнародному поштовому відправленні, міжнародному експрес-відправленні, або вантажі експрес-перевізника) не перевищує еквівалент 150 євро.
Також запроваджено зміни щодо ввезення товарів.
З 01.01.2018 громадяни (фізичні особи) матимуть право ввозити в Україну, через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення пункти пропуску, товари загальною вартістю до 500 євро (в аеропортах – до 1000 євро) і вагою до 50 кг. Але зазначене правило розповсюджується на осіб, які були відсутні в Україні більш ніж 24 години і в’їжджають в Україну не частіше одного разу за 72 години.
Якщо не дотримуватися таких часових проміжків, ввезти в Україну зі звільненням від оподаткування через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України можна товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 50 євро. У такому разі базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартості таких товарів, що перевищує еквівалент 50 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті (підпункт 2, пункту 25 Закону №2245).

У Києві ліквідовано конвертаційний центр з обігом понад 282 млн. грн.
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у м. Києві ліквідували конвертаційний центр з оборотом більше 282 млн. грн..
В рамках розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за ч.3 ст.212 КК України, було встановлено групу осіб, які надавали підприємствам реального сектору економіки послуги з формування незаконного податкового кредиту та переведення безготівкових коштів у готівку.
Для ведення незаконної діяльності зловмисники зареєстрували низку транзитних і фіктивних підприємств які закуповували с/г продукцію у с/г виробників за готівку без відображення у податковому та бухгалтерському обліку.
Для надання операціям придбання с/г продукції законного характеру здійснювалось оформлення надходження продукції в адресу підприємств-експортерів від підконтрольних СГД, які в свою чергу формували податковий кредит від підприємств-імпортерів за винагороду в 5%. Таким чином фігуранти шляхом здійснення маніпуляцій з товарною номенклатурою проводили пересортування товарів на даних СГД та документально оформлювали реалізацію сільськогосподарської продукції в адресу підконтрольних компаній - експортерів за винагороду в 10-12%.
Загальний обсяг проконвертованих грошових коштів з використанням реквізитів транзитно-конвертаційних підприємств склав більше 282 млн. грн.
Під час проведення санкціонованих обшуків у офісних приміщеннях та автомобілях фігурантів було вилучено 19 печаток підконтрольних підприємств, 7 печаток підприємств-нерезидентів, 7 кліше підписів, первинні фінансово - господарські документи підприємств – нерезидентів та їх реєстраційні документи, чорнові записи та ін.
Тривають слідчі дії.

Результати діяльності Дніпропетровської митниці ДФС за 2017 рік
Однією зі складових сталого розвитку держави є розвиток економічних процесів в регіонах. Вагомою частиною цих процесів є зовнішньоекономічна діяльність.
Дніпропетровська митниця ДФС забезпечує контроль і митне оформлення більше 7 тисяч суб’єктів, які здійснюють експортно-імпортні операції на території Дніпропетровської області.
Одним з найважливіших завдань митниці є – ефективне наповнення державного бюджету.
У 2017 році Дніпропетровською митницею ДФС забезпечено перерахування більше 20 млрд. грн. митних платежів до Державного бюджету України, що складає 102% орієнтовних індикативних показників, доведених Міністерством фінансів України. До бюджету додатково надійшло майже 401,5 млн. грн. Відносно минулого року збільшення надходжень складає 23,1% (+3 млрд. 963 млн. грн.).
У рамках проведення експерименту з фінансового забезпечення здійснення заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування на реконструкцію доріг Дніпропетровської області Дніпропетровською митницею ДФС у 2017 році спрямовано кошти у сумі 331,2 млн. грн.
За рахунок проведення заходів контролю за правильністю визначення митної вартості до Держбюджету за 2017 рік додатково забезпечено 302,02 млн. грн.
У 2017 році митницею прийнято 279 рішень про визначення коду товару, за якими класифіковано 380 товарів. Загальна сума збільшення митних платежів внаслідок прийнятих класифікаційних рішень становить 37,39 млн. грн.
Сума додаткових надходжень за результатами контролю правильності визначення країни походження товарів становить 11,23 млн. грн., це на 126,4% більше ніж у минулому році (у 2016 році – 4,96 млн. грн.).
У 2017 році Дніпропетровською митницею ДФС було видано 4 404 сертифікатів форми EUR.1.
Кількість електронних митних декларацій складає майже 99% від загальної кількості митних декларацій, в 21,8% з яких – митне оформлення здійснено за принципом «єдине вікно». Значно поліпшено показники граничного часу митного оформлення у митних режимах імпорту, експорту і транзиту товарів порівняно з 2016 роком.
Позитивні фіскальні результати стали можливими в результаті дій з боку митниці, які спрямовані на спрощення умов зовнішньої торгівлі, створення сприятливих умов для прискорення митного оформлення.
Співробітниками Дніпропетровської митниці ДФС у 2017 році складено 318 протоколів про порушення митних правил на суму 45,35 млн. грн.; направлено 19 повідомлень про протиправне діяння, що містить ознаки злочину на загальну суму 18,03 млн. грн.
Наведені цифри підтверджує факт того, що Дніпропетровська область представляє собою економічно розвинений промисловий центр України.
У свою чергу, Дніпропетровська митниця ДФС докладає зусиль для створення сприятливих умов розвитку зовнішньої торгівлі, наповнення державного бюджету, розвитку вільних конкурентних умов для ведення бізнесу.

Рентна плата: зміни з 01.01.2018
Нагадуємо, що 01.01.2018 набрав чинності Закон України від 07.12.2017 №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким внесено зміни до Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами і доповненнями (далі – ПКУ), зокрема у частині рентної плати, а саме:
- збільшено ставки з рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів;
- запроваджено ставки рентної плати на видобуток природного газу із нових свердловин з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до/понад 5000 метрів (крім природного газу, видобутого під час виконання договорів про спільну діяльність) у розмірі 12% та 6% відповідно.
Крім того, звертаємо увагу, що з 01.01.2018 пунктом 110 розділу I Закону України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» внесено зміни до статті 255 ПКУ у частині визначення кола платників рентної плати за спеціальне використання води та порядку нарахування податкових зобов’язань з рентної плати за спеціальне використання води.

Нововведення до спрощеної системи оподаткування з 01.01.2018
Інформуємо, що 01.01.2018 набрав чинності Закон України від 07.12.2017 №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким внесено зміни до Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами і доповненнями (далі – ПКУ), зокрема у частині оподаткування на спрощеній системі, а саме:
- запроваджено нарахування та сплату податку з доходів нерезидента у порядку, розмірі та у строки, встановлені розділом III ПКУ, платниками єдиного податку, які здійснюють на користь нерезидента – юридичної особи або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва на території України) будь-які виплати з доходів із джерелом їх походження з України;
- встановлено, що індекс споживчих цін за 2017 рік, що використовується для визначення величини коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) для цілей оподаткування єдиним податком четвертої групи, застосовується із значенням 100%.

Внесено зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»
Звертаємо увагу, що 01.01.2018 набрав чинності Закон України від 07.12.2017 №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (далі – Закон №2245).
Законом №2245, зокрема, внесено зміни до Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами, які передбачають встановлення заборони, зокрема роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим та виноградним дистилятом спиртовим та імпорту і експорту виноградного дистиляту спиртового.

У Києві викрито незаконний газонаповнювальний пункт
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у м. Києві викрили жителя столиці, який здійснював незаконну торгівлю скрапленим газом.
В рамках проведення операції «Акциз-2018» встановлено, що на одному із автомобільних газонаповнювальних пунктів на околицях столиці 36-річний місцевий житель здійснює роздрібну реалізацію скрапленого газу без свідоцтва про державну реєстрацію та інших дозвільних документів для здійснення вказаного виду діяльності.
За результатами проведених заходів з незаконного обігу вилучено та передано на відповідальне зберігання 15 тис. літрів скрапленого газу та газовий модуль загальною орієнтовною вартістю 854 тис. грн.
За даним фактом стосовно правопорушника складено протокол про адміністративне правопорушення за ч.1 ст.164 КУпАП.

До уваги платників податків: оновлені бюджетні рахунки до державного та місцевих бюджетів
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що у зв’язку зі створенням з 01.01.2018 на території Васильківського, Верхньодніпровського, Дніпровського, Межівського, Нікопольського, Павлоградського, Петропавлівського, Петриківського, П’ятихатського, Синельниківського, Софіївського, Царичанського, Широківського та Юр’ївського районів Дніпропетровської області об’єднаних територіальних громад з 03.01.2018 відкрито бюджетні рахунки для зарахування надходжень до вказаних територіальних громад.
Оновлені бюджетні рахунки до державного та місцевих бюджетів розміщені на головній сторінці офіційного субсайту «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» у розділі «Бюджетні рахунки» за посиланням
http://dp.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/

В 2017 році на Дніпропетровщині майже 88% судових справ вирішено на користь держави
Юристи ГУ ДФС у Дніпропетровській області довели у судах обґрунтованість вимог податкового законодавства по 2185 справах з 2489 розглянутих, або по 87,8%. Сума коштів, яку вдалося захистити для казни правовикам ДФС регіону, складає 1 млрд. 600,2 млн. грн., або 79,5% від суми розглянутих справ.
У порівнянні з 2016 роком показник позитивного вирішення на користь територіальних органів ГУ ДФС збільшився по кількості на 14,5%, по сумі на 27,7%.
Загалом показники за січень – грудень 2017 року щодо кількості справ, що знаходилися на розгляді, у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року зменшилися по кількості на 1281 справу, по сумі на 1,6 млрд. грн.

Термін подання платниками єдиного податку першої і другої груп декларації та строки сплати податку
Відповідно до п. 296.2 ст. 296 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ.
Така податкова декларація подається, якщо платник єдиного податку не допустив перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, та/або самостійно не перейшов на сплату єдиного податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої та третьої групи.
Згідно із п.п. 296.5.1 п. 296.5 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої (фізичні особи - підприємці) груп, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.
При цьому у податковій декларації окремо відображаються обсяг доходу, оподаткований за ставками, визначеними для платників єдиного податку першої та другої груп, обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 відсотків, обсяг доходу, оподаткований за новою ставкою єдиного податку, обраною згідно з умовами, визначеними главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ, авансові внески, встановлені п.295.1 ст.295 ПКУ.
Подання податкової декларації у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, звільняє таких платників від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду.
Відповідно до п.п. 49.18.2 та п.п. 49.18.3 п. 49.18 ст. 49 ПКУ податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:
- календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);
- календарному року, крім випадків, передбачених п.п. 49.18.4 та 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ (для платників податків на доходи фізичних осіб) – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.
Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.
Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.
У разі якщо сільська, селищна або міська рада приймає рішення щодо зміни раніше встановлених ставок єдиного податку, єдиний податок сплачується за такими ставками у порядку та строки, визначені п.п. 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 ПКУ (п. 295.1 ст. 295 ПКУ).
Сплата єдиного податку платниками, зокрема першої та другої груп здійснюється за місцем податкової адреси (п. 295.4 ст. 295 ПКУ).
Відповідне роз’яснення розміщене у категорії 107 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ».

Заповнення розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, складеної на дату отримання коштів, у разі зміни номенклатури товарів/послуг
Відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ), якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).
Крім того, розрахунок коригування до податкової накладної складається також і у випадках, зокрема зміни номенклатури товарів/послуг, яка також передбачає зміну коду УКТ ЗЕД чи коду ДКПП.
Згідно з п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за №137/28267 із змінами і доповненнями, у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі – розрахунок коригування) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.
Якщо після складання та реєстрації в ЄРПН податкової накладної відбувається зміна номенклатури постачання товарів/послуг постачальник (продавець) у розрахунку коригування зі знаком «–» зазначає показники щодо товарів/послуг, номенклатура яких змінюється (анулюється). При цьому у графі 1 такого розрахунку коригування в обов’язковому порядку вказується № за порядком рядка податкової накладної, що коригується (номенклатура якого анулюється).
Для додавання нової товарної позиції, якої не було у податковій накладній, яка коригується, в розрахунку коригування до такої податкової накладної зі знаком «+» в окремих рядках зазначаються показники номенклатури товарів/послуг, що додаються (нові товарні позиції).
При цьому, у графі 1 такого розрахунку коригування таким новим товарним позиціям присвоюються нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в податковій накладній, що коригується.
Наприклад, у податковій накладній було три рядки з різним видом (номенклатурою) товару і потрібно анулювати товар (номенклатуру) по другому рядку та додати новий товар (номенклатуру). В такому разі в розрахунку коригування до такої податкової накладної:
для анулювання товару, зазначеного у рядку «2» податкової накладної, у графі 1 зазначається номер рядка «2» і зі знаком «-» вказуються показники щодо такого товару;
для додавання нового товару (номенклатури), у графі 1 вказується «4» і зі знаком «+» вказуються показники щодо нового товару.
У графі 2 розрахунку коригування до податкової накладної у всіх рядках, які заповнюються у зв’язку із зміною номенклатури товарів/послуг, зазначається причина коригування – «зміна номенклатури».
Відповідне роз’яснення розміщене у категорії 101 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ».

Деклараційна кампанія - 2018
Про початок деклараційної кампанії йшлося під час прес – конференції головного державного інспектора сектору організації роботи Криворізької північної ОДПІ Ігоря Тимченко з представниками місцевої телерадіокомпанії.
«Потрібно зазначити, що свідомих платників стає дедалі більше, а деклараційна кампанія з кожним роком проходить активніше. Так за результатами деклараційної кампанії в минулому році відзвітували понад 5,7 тис. громадян, задекларовано доходів на суму 323 млн. грн. До місцевих бюджетів надійшло майже 11,5 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та майже 2,2 млн. грн. військового збору» - повідомив на початку податківець.
За вибором платника податків декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.
Також, для декларування своїх доходів громадяни можуть використовувати можливості Електронного кабінету.
Було звернуто увагу, що з 01.01.2018 року використовується нова форма декларації про майновий стан і доходи, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».
«Шановні громадяни – платники податків! У разі необхідності ви можете отримати безкоштовні консультації і допомогу в заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи в приміщені ЦОП Криворізької північної ОДПІ» - закликав наостаннє Ігор Тимченко.

Закарпатські митники вилучили «TOYOTA LAND CRUISER 150» вартістю понад 1 млн грн
Транспортний засіб вилучено в громадянина Угорщини на митному посту «Вилок» Закарпатської митниці ДФС, причина – підроблене ідентифікаційне номерне позначення.
Проходив митний контроль іноземець смугою руху «зелений коридор». До митного оформлення громадянин, як підставу для переміщення через митний кордон України транспортного засобу, надав контрольний талон для проходження митного контролю, паспорт, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, доручення на право керування автомобілем.
На підставі результатів аналізу та оцінки ризиків транспортний засіб митники вивели із загального потоку для проведення поглибленого огляду. Відтак, залучивши експерта-спеціаліста, працівники митниці встановили, що ідентифікаційне номерне позначення підроблене кустарним способом.
Про цей факт повідомлено Виноградівський ВП ГУНП в Закарпатській області.
Таким чином, громадянин Угорщини вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України транспортного засобу з приховуванням від митного контролю, шляхом надання одним товарам вигляду інших.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.
На підставі статті 511 Митного кодексу України за протоколом про порушення митних правил транспортний засіб «TOYOTA LAND CRUISER 150» 2015 року випуску, вартістю понад 1 млн грн, вилучено.

На Черкащині з незаконного обігу вилучень пально-мастильних матеріалів вартістю більше 570 тис. грн.
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Черкаській області викрили АЗС, яка працювала без дозвільних документів та вилучили пального на суму понад 570 тис. грн.
В рамках проведення операції «Акциз-2018» встановлено, що на території області службові особи однієї із компаній на власній автозаправній станції здійснюють зберігання та реалізацію пально-мастильних матеріалів (бензину, дизельного пального та газу) без необхідних дозвільних документів на даний вид підприємницької діяльності.
За результатами проведених заходів з незаконного обігу вилучено та передано на відповідальне зберігання більше 25 тис. тонн дизельного пального, бензину марок А-95 та А-92 і скрапленого газу загальною орієнтовною вартістю більше 570 тис. грн., а також 4 автомобільні заправні пункти. Загальна вартість вилучених ТМЦ складає більше 1,3 млн. грн.
Проводиться перевірка.

Із 20 грудня продавці підакцизних товарів повинні встановити РРО
Кабмін уніс зміни до Переліку окремих форм і умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій із використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.
Так, збільшено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій із продажу товарів (надання послуг) до 500 тис. грн (раніше було 200 тис. грн), у разі перевищення якого обов’язкове застосування РРО, зокрема, для:
- роздрібної торгівлі на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, наметів, павільйонів, приміщень контейнерного типу);
- продажу предметів релігійно-обрядової атрибутики та надання обрядових послуг релігійними організаціями;
- надання медичних послуг виїзними бригадами та медичного обслуговування вдома в замовника;
- приймання від населення та реалізації через бджільницькі торгово-заготівельні пункти продуктів бджільництва, обладнання й інвентаря для пасічників.
Також установлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій у сумі 250 тис. грн (раніше було 75 тис. грн), у разі перевищення якого обов’язкове застосування РРО для діяльності на території села у сфері:
- роздрібного продажу та громадського харчування, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва;
- роздрібного продажу медичних і фармацевтичних товарів та надання медичних і ветеринарних послуг.
Крім того, установлено обов’язок застосування РРО для:
- платників єдиного податку другої та третьої груп (фізичних осіб — підприємців) незалежно від виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1 млн грн;
- суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами.
Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 18.12.2017 р. № 984, яка набрала чинності 20 грудня 2017 року. Рішення прийнято виходячи з політики дерегуляції.
Уряд також прийняв постанову від 18.12.2017 р. № 987, яка визнала такими, що втратили чинність, 13 нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України. Це ще один крок щодо дерегуляції сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій. Адже вилучені застарілі норми, правові підстави яких утратили актуальність, та норми, які не застосовуються.
Таким чином, відбулося спрощення системи функціонування й обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, у т.ч. розроблення та впровадження програмного забезпечення розрахункових операцій, проводиться систематична робота, спрямована на дерегуляцію цієї сфери.

Як звітувати новоствореному - підприємцю, який є платником єдиного податку 1 та 2 груп
Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.
Тобто, новостворена фізична особа – підприємець є платником єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.
Доходи, отримані у цьому періоді, включаються до податкової декларації платника єдиного податку (форма, затверджена наказом МФУ від 19.06.15 № 578 (зі змінами від 17.03.17 №369), яка подається у строки, встановлені для річного податкового періоду, - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем звітного (податкового) року.
При цьому, у період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування підприємець перебуває на загальній системі оподаткування, і як наслідок, доходи, отримані новоствореною особою у цей період, оподатковуються на загальних підставах.
Підприємці, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування, подають податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.
Форму декларації про майновий стан і доходи затверджено наказом МФУ від 02.10.2015 № 859 зі змінами.
Тобто, новостворена фізична особа – підприємець за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування, коли він перебуває на загальній системі оподаткування, подає податкову декларацію за звітний період, який дорівнює календарному року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року.
Зазначена норма передбачена п.п. 49.18.5 ст. 49, п.п. 49.18.5 ст. 49, п. 177.5 ст. 177, п.п. 298.1.2 ст. 298 Податкового кодексу України.

Із 1 січня 2018 року фермери мають обов’язково сплачувати ЄСВ
Закон України від 03.10.2017 № 2148-VIІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі – Закон № 2148), яким, зокрема, внесені зміни до Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464), зарахував членів фермерського господарства до кола платників єдиного внеску.
Такі зміни наберуть чинності з 1 січня 2018 року. Відповідно до пункту 5частини першої статті 4 Закону № 2464, членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, визначено платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).
Згідно із внесеними змінами, з 1 січня 2018 року члени фермерського господарства виключені з переліку платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску (частина 1 статті 10 Закону № 2464 в редакції Закону № 2148).
Водночас членів фермерського господарства буде звільнено від сплати єдиного внеску, якщо вони мають інвалідність або досягли пенсійного віку та отримують пенсію (за віком чи за інвалідністю) або соціальну допомогу.
Члени фермерських господарств з 1 січня 2018 року сплачуватимуть єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачують єдиний внесок.

Припинення підприємницької діяльності ФОП: особливості заповнення декларації
Нагадуємо, що фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.
У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.
З 31.12.2017 набере чинності наказ Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556, яким викладено у новій редакції форму податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкцію щодо її заповнення. Починаючи з 01.01.2018 Декларація має подаватися за новою формою.
Зокрема, змінами, внесеними Наказом №556 передбачено, що фізичні особи – підприємці у додатку Ф2 до Декларації відображають амортизаційні відрахування за витратами, понесеними на придбання (самостійне виготовлення) основних засобів та придбання нематеріальних активів.
Крім того, для ФОП, які у звітному (податковому) році припиняють державну реєстрацію підприємницької діяльності за власним рішенням та подають Декларацію у строки, встановлені абзацом другим п.177.11 ст.177 Податкового кодексу України, передбачено відображення дати прийняття рішення про припинення у рядку 8 «Категорія платника» Декларації.

Податкова соціальна пільга у 2018 році
Відповідно до Закону України від 07.12.2017р. №2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік», з 1 січня 2018 року прожитковий мінімум для працездатної особи (у розрахунку на місяць) становить 1762 гривні.
Відповідно розмір податкової соціальної пільги становитиме:
- 100% - 881 грн. (для будь-якого платника податку або платника податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, - у розрахунку на кожну таку дитину).
- 150% - 1321,50 грн. (для платників податку, які є одинокою матір'ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником (у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років); утримують дитину-інваліда (у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років); які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад'юнктом; інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства, учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту").
- 200% - 1762 грн. (для платників податку, які є Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями "За відвагу"; учасником бойових дій під час Другої світової війни, інвалідом І і ІІ групи, учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту").
Нагадаємо, що податкова соціальна пільга застосовується до доходу у вигляді зарплати, a також прирівняних до неї виплат, якщо розмір такого доходу не перевищує розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 1 січня 2018 року, помноженого нa коефіцієнт 1,4 та округленої до найближчих 10 грн. Тобто максимальний розмір зарплати, до якого може бути застосована звичайна податкова соціальна пільга у 2018 році становитиме 2470 грн. (1762 грн. х 1,4).

Продавці технічно складних побутових товарів повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій
Кабінетом Міністрів України постановою від 16 березня 2017 року № 231 (далі за текстом – Постанова № 231) затверджено перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – Перелік).
Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО містить 8 груп товарів:
«Вироби із чорних металів»,
«Реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої, їх частини»,
«Електричні машини, обладнання та їх частини; апаратура для запису або відтворення звуку, телевізійна апаратура для запису та відтворення зображення і звуку, їх частини та приладдя»,
«Засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання»,
«Прилади та апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні; медичні або хірургічні; їх частини та приладдя»,
«Годинники всіх видів та їх частини»,
«Музичні інструменти; їх частини та приладдя»,
«Іграшки, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя».
Загалом в групах понад 50 підгруп і усього понад 300 позицій товарів.
Окрім того, постановою внесено зміни до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 року № 506. З цього Порядку виключено додаток 1 "Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні".
Постанова №231 опублікована 07.04.2017 в "Урядовому кур'єрі" №66/2017 і набрала чинності через 30 днів з дня її опублікування (з 08.05.2017).