www.kriv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Субота, 20 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Криворізський район >> 2017 рік
Про стан виконання Закону України "Про запобігання корупції" в Криворізькому районі
Версія для друку Написати листа

КРИВОРІЗЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
голови районної державної адміністрації
31.05.2017 м. Кривий Ріг № Р-248/0/56-17

Про стан виконання Закону України
"Про запобігання корупції"
в Криворізькому районі

Керуючись законами України "Про місцеві державні адміністрації", "Про запобігання корупції", "Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки", відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 265 "Про затвердження Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки", від 04 вересня 2013року № 706 "Питання запобігання та виявлення корупції", з метою реалізації державної політики з питань запобігання корупції, профілактики та попередження причин і умов, які сприяють проявам корупції та іншим неправомірним діянням:

1. Аналітичну довідку головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції апарату райдержадміністрації Альохіної В.В. "Про стан виконання Закону України "Про запобігання корупції" в Криворізькому районі", взяти до відома (додається).

2. Зобов’язати керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, рекомендувати сільським/селищним головам, керівникам підпорядкованих установ:

1) забезпечити отримання від суб’єктів декларування, які звільняються або іншим чином припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за період, не охоплений раніше поданими деклараціями;
2) неухильно дотримуватися вимог статті 59 Закону України "Про запобігання корупції" в частині припинення перебування на службі осіб, уповноважених на виконання функцій держави, або органів місцевого самоврядування, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень;

3) вести роботу щодо поширення серед населення ідеї нетерпимості до проявів корупції, пропагування переваг правомірної поведінки в усіх сферах суспільного життя;
4) здійснювати контроль за своєчасним поданням суб’єктами декларування декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру;
5) вживати заходів, спрямованих на урегулювання та недопущення виникнення конфліктів інтересів у разі їх виникнення у ході здійснення посадових обов’язків державних службовців;
6) забезпечити невідкладне інформування головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції апарату райдержадміністрації про факти порушення кримінальних справ, винесення постанов про притягнення як обвинуваченої у вчиненні злочину у сфері службової діяльності та складання протоколу про адміністративне корупційне правопорушення відносно підлеглих, службових осіб з наданням пояснювальної інформації.
7) сектору взаємодії з правоохоронними органами, цивільного захисту, оборонної та мобілізаційної роботи апарату районної державної адміністрації, сектору організаційної роботи апарату районної державної адміністрації, головному спеціалісту з питань запобігання та виявлення корупції апарату райдержадміністрації, забезпечувати всебічне висвітлення інформації з питань запобігання корупції та усунення її наслідків на території району на офіційному веб-сайті Криворізького району та в районній газеті "Сільське Криворіжжя".

3. Координацію роботи щодо виконання цього розпорядження покласти на головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції апарату райдержадміністрації Альохіну В.В., контроль – залишаю за собою.



Голова райдержадміністрації С.В.НАГАЙЧЕНКО

Додаток
до розпорядження голови
райдержадміністрації
31.05.2017№Р-248/0/56-17

Аналітична довідка

"Про стан виконання "Закону України "Про запобігання і корупції" в Криворізькому районі"

На виконання законів України "Про запобігання корупції", "Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2014-2017 роки", Указу Президента України від 23 квітня 2013 року № 229/2013 "Про План заходів щодо реалізації у 2013 році положень Стратегії державної кадрової політики на 2012–2020 роки" та інших нормативно-правових актів райдержадміністрацією організована і здійснювалася робота в напрямку запобігання корупції.
Проведений аналіз стану виконання державними службовцями органів виконавчої влади та посадовими особами органів місцевого самоврядування району вимог Закону України "Про запобігання корупції", який набрав чинності з 26 квітня 2015 року.
Головним спеціалістом із правового забезпечення апарату райдержадміністрації та головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції апарату райдержадміністрації постійно здійснюється аналіз управлінських рішень в частині відповідності законодавству проектів розпоряджень та інших нормативно-правових актів райдержадміністрації. За результатами аналізу вживаються відповідні заходи щодо удосконалення механізму відомчого контролю, прозорого формування й ухвалення управлінських рішень.
Одним з важливих аспектів державної політики у сфері протидії корупції є забезпечення прозорості в діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
На офіційному веб-сайті Криворізького району діє рубрика "Правові аспекти по корупції", де розміщена та систематично поповнюється інформація про загальний стан антикорупційної роботи та про законодавство в сфері корупції.
Основну інформацію щодо запобігання проявам корупції розміщено також на інформаційному стенді в приміщенні райдержадміністрації у зручному для відвідувачів місці.
Проводиться роз’яснювальна робота серед працівників райдержадміністрації щодо безумовного виконання вимог статті 28 Закону України "Про запобігання корупції" в частині забезпечення невідкладного повідомлення безпосереднього керівника про наявність конфлікту інтересів у разі його виникнення.
У районній державній адміністрації проводиться перевірка, передбачена Законом України "Про очищення влади" у відношенні новопризначених осіб .
При прийомі на державну службу дотримуються умови конкурсного відбору, одним із критеріїв оцінювання при цьому є знання антикорупційного законодавства, а також проводиться бесіда з кандидатами з питань службової діяльності.
Претендентів на посади державних службовців, в обов’язковому порядку, ознайомлюють з Попередженням про встановлені законодавством України обмеження для державних службовців та із Загальними правилами поведінки державного службовця.
З метою здійснення належного внутрішнього контролю, усунення порушень чинного законодавства та запобігання проявам корупції у сфері використання бюджетних коштів, розпорядження голови райдержадміністрації від 14.03.2016 № Р-118/0/56-16 "Про створення робочої групи щодо ефективного функціонування внутрішнього контролю, усунення порушень чинного законодавства та запобігання проявам корупції у сфері використання бюджетних коштів та затвердження Положення про неї" була затверджена робоча група та Положення до неї.
Питання запобігання та протидії корупції неодноразово розглядається та обговорюється на окремих робочих нарадах в структурних підрозділах районної державної адміністрації.
Протягом 2016-2017 років головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції апарату районної державної адміністрації проводилась відповідна інформаційно-роз’яснювальна робота. Зокрема, проводилася роз’яснююча робота по заповненню декларацій, розроблено термінове доручення голови районної державної адміністрації від 20.01.2017 № Д-4/0/57-17 "Про забезпечення подання електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування". В ході перевірки подачі декларації державними службовцями було встановлено, що за поточний рік несвоєчасно подано щорічну декларацію начальником відділу освіти райдержадміністрації Литвиненко Наталею Олександрівною, а також не подано декларації після звільнення Добриніною Світланою Миколаївною, Моісеєнко Юлією Ігорівною, Кравчик Людмилою Володимирівною, про що було надіслано повідомлення до Дніпропетровської обласної адміністрації та до Національного агентства з питань запобігання корупції.
Всі інші державні службовці своєчасно задекларували свої доходи за 2016 рік.
За порушення вимог чинного антикорупційного законодавства цього року державні службовці районної державної адміністрації не притягалися. Проте виявлений факт корупційних діянь головою Широківської сільської ради.
Питання запобігання корупції перебували і надалі перебуватимуть на постійному контролі керівництва райдержадміністрації.
Для забезпечення виконання вимог законодавства України по запобіганню корупції необхідно:
співпрацювати з інститутами громадянського суспільства та здійснювати проведення моніторингу щодо проявів корупції, на підставі чого вживати конструктивних мір для притягнення до відповідальності порушників; постійно підвищувати знання державних службовців з питань антикорупційної політики держави;
широко інформувати населення щодо методів спільної боротьби влади і громадськості з корупційними проявами.
забезпечити отримання від суб’єктів декларування, які звільняються або іншим чином припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за період, не охоплений раніше поданими деклараціями;
неухильно дотримуватися вимог статті 59 Закону України "Про запобігання корупції" в частині припинення перебування на службі осіб, уповноважених на виконання функцій держави, або органів місцевого самоврядування, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень;
вести роботу щодо поширення серед населення ідеї нетерпимості до проявів корупції, пропагування переваг правомірної поведінки в усіх сферах суспільного життя;
здійснювати контроль за своєчасним поданням суб’єктами декларування декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру;
вживати заходів, спрямованих на урегулювання та недопущення виникнення конфліктів інтересів у разі їх виникнення у ході здійснення посадових обов’язків державних службовців.
Отже, для ефективної реалізації антикорупційної стратегії необхідно проводити заходи щодо забезпечення виконання вимог законів України "Про державну службу" та "Про запобігання корупції".


Головний спеціаліст з питань
запобігання та виявлення корупції
апарату райдержадміністрації В.В.АЛЬОХІНА



Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор