Криворізський район
www.kriv-rn.dp.gov.ua


Нарахування податку на нерухомість у 2018 році

Криворізька північна ОДПІ інформує, що з метою достовірного нарахування податку на нерухомість, відповідно до норм п.п.266.7.3 п. 266.7 ст. 266 ПКУ, платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:
об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості,
що перебувають у власності платника податку;
права на користування пільгою із сплати податку;
розміру ставки податку;
нарахованої суми податку.
Згідно з нормами п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 ПКУ платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та нежитлової нерухомості.
Відповідно до п.п. 266.5.1 ПКУ передбачено, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 мІ бази оподаткування.
Оскільки, мінімальна заробітна плата на 01.01.2017 р. визначена у розмірі 3 200,00 грн., граничний розмір ставок, передбачений для розрахунку податку в 2018 р. за звітний 2017 р., не повинен перевищувати 1,5 %, або 48,00 грн. за 1 мІ.
Підпунктом 266.4.1. п. 266.4 ст. 266 ПКУ визначено, що база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зменшується:
а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.
Підпунктом 266.4.3 п. 266.4 ст. 266 ПКУ встановлено, що пільги з податку, передбачені п.п. 266.4.1 та 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 ПКУ для фізичних осіб не застосовуються до об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).
Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, обчисленого згідно з підпунктом 266.7.1 статті 266 ПКУ, та відповідні платіжні реквізити органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Щодо сплати земельного податку з фізичних осіб
Фахівці Криворізької північної ОДПІ звертають увагу, якщо земельна ділянка, на якій розташовані будівлі (споруди), їх частини або нежилі приміщення у багатоквартирних жилих будинках, що знаходяться у власності фізичної особи (фізичної особи – підприємця - платника єдиного податку) та використовуються для провадження господарської діяльності, не надавалась їй в установленому чинним законодавством порядку, то за таку земельну ділянку фізична особа – підприємець - платник єдиного податку сплачує податок на загальних підставах,у тому числі у разі надання в оренду будівлі, споруди (їх частини), нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку.

Зберігання податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних, складених в електронній формі, для їх надання контролюючим органам під час проведення перевірки.
Криворізька північна ОДПІ нагадує, що податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних, складені в електронній формі, повинні зберігатися платниками ПДВ на електронних носіях інформації у формі, що дає змогу здійснити перевірку їх цілісності на цих носіях.
Під час проведення перевірки платники ПДВ зобов’язані надати посадовим (службовим) особам контролюючого органу доступ до таких електронних носіїв інформації, а у випадках, визначених законом, також надати копії податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних, засвідчені підписом платника або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності).

Коли підприємець звільняється від сплати єдиного внеску?
Звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени фермерського господарства, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.
З цим та іншими роз’ясненнями щодо єдиного внеску можна ознайомитись в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі за посиланням http://zir.sfs.gov.ua

Протягом 2017 року було зареєстровано 264 тис. фізичних осіб-підприємців
Протягом минулого року кількість фізичних осіб, які зареєструвалися підприємцями і розпочали свою діяльність, склала 264 тис. осіб. Натомість закрилося 129 тис. працюючих фізичних осіб-підприємців. Про це розповів в.о. Голови ДФС Мирослав Продан в інтерв’ю інтернет-виданню «Економічна правда».
«Я вважаю всі ФОПи, що були відкриті торік, працюючими, адже вони обов’язково сплачують ЄСВ, а для цього необхідно працювати та отримувати прибуток», – наголосив Мирослав Продан.
Він також зазначив, що з грудня 2016 року підприємницьку діяльність припинили 515,2 тис. ФОПів. Із них таких, що реально працюють, було лише 129 тис., тобто 25%.
«Решта - це підприємці, які протягом останніх років не здійснювали господарську діяльність, не декларували доходи, не сплачували податки. Здавали «нульові» звіти раз на рік - ось і вся діяльність», – пояснив очільник ДФС.
Мирослав Продан також зазначив, що на мотивацію підприємців працювати та сплачувати податки не вплинуло підвищення мінімальної заробітної плати, а відповідно і збільшення ЄСВ.
«Звичайно, «фактор 3200» спрацював. 2017 року надходження ПДФО зросли на 42%, ЄСВ – на понад 37%. Але потенціал, звичайно, ще надвеликий. Проблема зарплат у «конвертах» залишається, і її лише підвищенням «мінімалки» чи штрафами не вирішити», – підкреслив Мирослав Продан.

У ДФС проведено семінарське заняття за участі представників Національного агентства з питань запобігання корупції
У рамках професійного навчання без відриву від роботи Департаментом кадрової політики та роботи з персоналом 16 лютого 2018 року було організовано та проведено семінарське заняття для працівників структурних підрозділів ДФС за участі представників Департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя та Департаменту антикорупційної політики Національного агентства з питань запобігання корупції Тетяни Макарової та Юрія Дмитрієва на тему: «Електронне декларування».
Заняття відкрила директор Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом Тетяна Пажитнова, яка відмітила важливість своєчасної подачі декларацій для державних службовців та наголосила на юридичній відповідальності декларанта за недостовірність поданих в декларації відомостей.
Під час проведення заняття розглядались особливості роботи електронної системи декларування, заповнення різних типів декларацій: щорічна (до 1 квітня), перед звільненням, після звільнення та декларація кандидата.
Також лекторами було акцентовано увагу на те, що:
перевірку своєчасності подання декларацій проводить орган, в якому працює декларант;
декларації є відкритими за режимом доступу (за винятком персональних даних);
заповнюється декларація та подається в електронній формі через веб-сайт НАЗК;
перевірку декларацій проводить НАЗК;
є можливість подання виправленої декларації за ініціативою декларанта, але лише один раз, протягом 7 днів після заповнення декларації.
У ході заняття було надано лекторами відповіді на питання слухачів щодо особливостей заповнення електронної декларації та проблемні аспекти, які виникають під час їх заповнення.

Мирослав Продан: У січні 2018 року в Україну ввезено у шість разів більше електрокарів, ніж у січні минулого року
У минулому році в Україну було імпортовано 2,7 тис. електромобілів. Про це розповів в.о. Голови ДФС Мирослав Продан в інтерв’ю інтернет-виданню «Економічна правда».
За його словами, питома вага електрокарів в імпорті усіх транспортних засобів надзвичайно мала. Адже загалом протягом 2017 року було ввезено 80,5 тис. нових авто та майже 73 тис. уживаних.
«Але я переконаний, що кількість електрокарів зростатиме щороку – громадяни почнуть переходити на екологічні авто. Збільшення попиту ми бачимо вже по січню. Увезено 793 електромобілі, що у 6 разів більше, ніж у січні минулого року», - підкреслив Мирослав Продан.
Він зазначив, що у багатьох європейських країнах, таких як Фінляндія, Норвегія, Данія, держава виплачує дотації своїм громадянам, які купують електрокари. Це має велике значення для захисту екології та здоров’я людей. Багато країн планують у найближчі роки повністю відмовитися від двигунів внутрішнього згоряння.
«Для України це ще й можливість знизити залежність від імпортних нафтопродуктів. До речі, з 2016 року імпорт електрокарів уже був звільнений від сплати ввізного мита. І завдяки цьому обсяги ввезення збільшилися на 13%. З цього року економія при імпорті електрокарів складе, як мінімум, 20%», - наголосив Мирослав Продан.

За місяць на сервіс «Пульс» звернулося 77 платників Дніпропетровщини
У січні поточного року на антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби України «Пульс» звернулися 77 заявників регіону. Порівняно з відповідним періодом 2017 року їх кількість збільшилась на 74.
Усі звернення розглянуто та вирішено згідно з чинним законодавством.
Найчастіше платники порушували питання щодо подання звітності та реєстрації накладних (54 звернення). Крім того, громадяни цікавились організацією роботи територіальних органів ГУ ДФС області (16 звернень). По два дзвінки на сервіс «Пульс» пролунало від мешканців Дніпропетровщини з питань перевірки суб’єкта господарювання та корупційних дій.
Нагадаємо, номер телефону сервісу ДФС України «Пульс» 0-800-501-007 (напрямок «4»). Лінія працює цілодобово.

Про різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій
Відповідно до внесених змін Законом України від 07.12.017 №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (далі – Закон №2245) та Законом України від 07.11.2017 №2176-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні» різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій, передбачені ст.140 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), зазнали суттєвих редакційних змін.
Так, зокрема:
- для визначення різниць, що зменшують фінансовий результат до оподаткування:
фінансовий результат до оподаткування платника податку на прибуток (далі – платник податку) не зменшуватиметься на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від платників єдиного податку (п.п.140.4.1 п.140.4 ст.140 ПКУ);
п.140.4 ст.140 ПКУ доповнено новим п.п.140.4.4, яким передбачено зменшення фінансового результату до оподаткування на суму субсидій, отриманих платником податку – суб’єктом кінематографії України для повернення частини кваліфікованих витрат відповідно до Закону України від 23.02.2017 №1977-VІІІ «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (далі – Закон №1977), здійснених при виробництві (створенні) фільму та включених до складу доходів звітного періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
- для визначення різниць, що збільшують фінансовий результат до оподаткування:
уточнено різниці, передбачені підпунктами 140.5.1, 140.5.2 та 140.5.4 п.140.5 ст.140 ПКУ, та застосовуються при здійсненні контрольованих операцій;
п.п.140.5.7 п.140.5 ст.140 ПКУ доповнено положеннями, що передбачають особливості застосування цього підпункту суб’єктами кінематографії щодо витрат з нарахування роялті;
п.п.140.5.10 п.140.5 ст.140 ПКУ доповнено положенням, яке визначає нову різницю щодо сум компенсації вартості путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років роботодавцем, який є платником податку на прибуток, якщо така компенсація відповідно до ПКУ не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи – платника податку на доходи фізичних осіб;
визначено, що не поширюється на платників податку, які були платниками єдиного податку четвертої групи, положення п.п.140.5.12 п.140.5 ст.140 ПКУ щодо сум доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування;
п. 140.5 ст. 140 ПКУ доповнено новими підпунктами:
140.5.13 – щодо сум витрат, понесених платником податку у поточному звітному періоді за рахунок раніше отриманих субсидій для повернення частини кваліфікованих витрат відповідно до Закону №1977, але не більше суми такої субсидії, здійснених при виробництві (створенні) фільму та включених до складу витрат поточного звітного періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
140.5.14 – щодо сум коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року суб’єктам сфери фізичної культури і спорту, а саме дитячо-юнацьким спортивним школам, центрам олімпійської підготовки, школам вищої спортивної майстерності, центрам фізичної культури і спорту інвалідів, спортивним федераціям з олімпійських видів спорту, що є неприбутковими організаціями, внесеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг у розмірі, що перевищує 8 відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Єдиний податок: розміри авансових внесків для ФОП І і ІІ груп у 2018 році
Звертаємо увагу платників єдиного податку, що відповідно до п.293.2 ст.293 та п.295.1 ст.295 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які перебувають на спрощеній системі оподаткування та є платниками єдиного податку І та ІІ груп, повинні здійснювати сплату авансових внесків з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Платники єдиного податку І і ІІ груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.
Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.
Статтями 7 та 8 Закону України від 07.12.2017 №2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік» встановлено, що з 01.01.2018 прожитковий мінімум для працездатних осіб дорівнює 1762 грн., мінімальна заробітна плата – 3723 грн.
Отже, для ФОП І групи фіксована ставка авансових внесків, яка встановлена у межах 10% від прожиткового мінімуму, з 01.01.2018 становить не більше 176,20 грн. за календарний місяць, для ФОП ІІ групи – у межах 20% від мінімальної заробітної плати, тобто не більше 744,60 грн. за календарний місяць.

До уваги туристичних операторів – платників ПДВ!
Відповідно до п.207.2 ст.207 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) базою оподаткування податком на додану вартість (далі – ПДВ) в разі проведення операцій з постачання туристичним оператором туристичного продукту (туристичної послуги), призначеного для його споживання (отримання) на території України, є винагорода, яка визначається як різниця між вартістю поставленого ним туристичного продукту (туристичної послуги) та вартістю витрат, понесених таким туристичним оператором внаслідок придбання (створення) такого туристичного продукту (туристичної послуги).
Базою оподаткування ПДВ в разі проведення операцій з постачання на території України туристичним оператором туристичного продукту (туристичної послуги), призначеного для його споживання (отримання) за межами території України, є винагорода, яка визначається як різниця між вартістю поставленого ним туристичного продукту (туристичної послуги) та вартістю витрат, понесених таким туристичним оператором внаслідок придбання (створення) такого туристичного продукту (туристичної послуги) (п.207.3 ст.207 ПКУ).
Згідно з п.207.6 ст.207 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ у туристичного оператора при постачанні туристичного продукту (туристичної послуги) є дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання туристичного продукту (туристичної послуги).
Датою виникнення права на віднесення сум податку до податкового кредиту туристичного оператора при придбанні товарів/послуг, які не включаються у вартість туристичного продукту (туристичної послуги), є дата отримання товарів/послуг, підтверджена податковою накладною.
Якщо туристичним оператором отримано авансову оплату, то на дату отримання авансу за туристичний продукт податкові зобов`язання з ПДВ не формуються до моменту оформлення документа, що засвідчує факт постачання туристичного продукту (туристичної послуги).

Мирослав Продан: Нам залишилося створити дієвий механізм СМКОР без негативних «побічних ефектів»
У ДФС очікують на ухвалення постанови, проект якої оприлюднено Міністерством фінансів України для обговорення, щодо роботи системи ризиків з ПДВ. Головною відмінністю є те, що в ній передбачено право ДФС встановлювати у подальшому критерії оцінки ризиків для зупинки реєстрації податкових накладних.
«Фактично ми беремо відповідальність за роботу СМКОР на себе. І робимо це свідомо. Ми дійсно хочемо знайти баланс між інтересами держави та підприємців. Насправді, я вважаю, відповідальний бізнес також зацікавлений у тому, щоб була вибудована ефективна система перешкоджанню схемам з фіктивним ПДВ. Інакше на ринку не буде чесних і рівних умов для всіх учасників», – розповів в.о. Голови ДФС Мирослав Продан в інтерв’ю інтернет-виданню «Економічна правда».
За його словами, минулого року критерії не завжди коректно спрацьовували і під блокування потрапляв реальний бізнес. Враховуючи це Верховною радою України було надано час на перезавантаження цього процесу.
«Як ви знаєте, всі податкові накладні, які були заблоковані до 1 грудня і по яких був розпочатий процес оскарження повинні бути зареєстровані. Станом на 1 грудня 2017 року було відмовлено у реєстрації 44,8 тис. податкових накладних на суму 2,1 млрд.грн.», – зазначив Мирослав Продан.
На виконання закону ДФС надано на реєстрацію 42 тис. податкових накладних/розрахунків коригування на суму ПДВ 1,9 млрд.грн. З них станом на сьогодні зареєстровано вже 39,3 тис. ПН на 1,6 млрд. грн., мова йде про майже 8 тисяч платників податків. Наразі очікують ліміту 2,6 тис. податкових накладних на суму ПДВ 253 млн грн.
Очільник ДФС також підкреслив, що протягом минулого року завдяки роботі СМКОР вдалося упередити значні обсяги фіктивного ПДВ. Так, якщо за перше півріччя 2017 року нарахування з ПДВ у середньому становили 13,6 млрд. грн., то за друге півріччя - коли СМКОР запрацював у автоматичному режимі – 16,7 млрд. грн.
«Тому я і кажу: будь ласка, давайте разом – підприємці, ДФС, законодавці, експерти – приходити до узгодженого рішення. Це потрібно не ДФС, це потрібно країні. Тому що втрачає державний бюджет, і втрачає мільярди», – наголосив очільник ДФС.

Результат від відчуження земельних ділянок визначається згідно з правилами бухгалтерського обліку
Інформуємо, що п.п.138.3.3 п.138.3 ст.138 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено групи основних засобів (далі – ОЗ) (необоротних активів) та мінімально допустимі строки їх амортизації у податковому обліку. Зокрема, для групи 1 ОЗ (земельні ділянки) мінімально допустимі строки корисного використання не встановлено. Враховуючи зазначене, вартість земельних ділянок у податковому обліку не підлягає амортизації.
Результат від відчуження земельних ділянок визначається згідно з правилами бухгалтерського обліку та відображається у складі фінансового результату до оподаткування без коригувань.
Відповідно до п.7 наказу Міністерства фінансів України від 27.04.2000 №92 «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби»» зі змінами, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.05.2000 за №288/4509 (далі – ПБО 7) придбані (створені) ОЗ зараховуються на баланс підприємства/установи за первісною вартістю. При цьому вартість земельних ділянок та природних ресурсів не є об’єктом амортизації (п.22 ПБО 7).

Трансфертне ціноутворення: деякі особливості складання Звіту про контрольовані операції
Наказом Міністерства фінансів України від 18.01.2016 №8 зі змінами та доповненнями затверджено Порядок складання Звіту про контрольовані операції (далі – Порядок), який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 04.02.2016 за №187/28317.
Відповідно до Порядку Звіт про контрольовані операції (далі – Звіт) подається до 01 жовтня року, що настає за звітним, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законодавства щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.
У разі якщо платником податку виявлено, що у раніше поданому Звіті інформація надана не в повному обсязі, містить помилки або недоліки, такий платник податків має право подати:
новий Звіт (Звіт з позначкою «звітний новий») до граничного строку подання Звіту за такий самий звітний період;
уточнюючий Звіт (Звіт з позначкою «уточнюючий») після граничного строку подання Звіту за такий самий звітний період.
Новий та уточнюючий звіти повинні містити повну інформацію про контрольовані операції за звітний рік, як передбачено при складанні основного Звіту (Звіту з позначкою «звітний»).
Якщо останній день строку подання Звіту припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.
Звіт складається із заголовної, основної частин, додатка та інформації до додатка, які є невід’ємною частиною Звіту.
Звертаємо увагу, що у заголовній частині наводяться дані про платника податків, який подає Звіт. В основній частині наводяться загальні відомості про операції з різними контрагентами, здійснені протягом звітного року. У додатку (додатках) наводяться дані про особу (осіб), яка (які) є стороною (сторонами) контрольованої операції, та деталізовані відомості про контрольовану(і) операцію(ії). У інформації до додатка наводиться інформація про ознаки пов’язаності платника податків із відповідним контрагентом відповідно до п.п.14.1.159 п.14.1 ст.14 розділу І Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Кількість додатків до Звіту відповідає кількості контрагентів – сторін контрольованих операцій.
Якщо платником податків для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» використано методи, передбачені підпунктами 39.3.1.2 – 39.3.1.5 п.п.39.3.1 п.39.3 ст.39 розділу І ПКУ, при заповненні розділу «Відомості про контрольовані операції» додатка до Звіту дозволяється наведення узагальненої інформації щодо сукупності таких контрольованих операцій.
Особливості заповнення Звіту відповідно до п.39.3 ст.39 ПКУ наведено у розділі V Порядку.

Дохід від надання в оренду автомобіля - коли декларувати?
Відповідно до п.п.164.2.5 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) включаються дохід від надання майна в лізінг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п.170.1 ст.170 ПКУ.
Обов’язок платника ПДФО щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо платник ПДФО отримував доходи, зокрема, виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, передбачених розділом ІV ПКУ (п.179.2 ст.179 ПКУ).
У разі надання громадянами у 2017 році власного рухомого майна в оренду (суборенду) особі, яка не є податковим агентом, фізичні особи зобов’язані надати податкову декларацію до територіальних органів фіскальної служби за місцем свого проживання та задекларувати отримані доходи.
Кожен об’єкт рухомого майна відображається громадянином у декларації окремо. У відповідних графах зазначаються номера категорії об’єктів; марки, моделі, характеристики рухомого майна; року випуску; відмітки про надання майна в оренду (суборенду).

За перший місяць 2018 року місцеві бюджети Дніпропетровщини отримали понад 1,6 млрд. грн.
Місцеві скарбниці області у січні 2018 року отримали 1 млрд. 605,8 млн. грн. податкових надходжень, що на 346,3 млн. грн. більше фактичних надходжень 2017 року.
Тенденцію до збільшення надходжень місцевих бюджетів на Дніпропетровщині фіксують уже кілька років поспіль.
«Такому стабільному і ритмічному забезпеченню коштами місцеві бюджети, ми завдячуємо, насамперед, працюючим мешканцям Дніпропетровщини та сумлінним роботодавцям, котрі у першому місяці поточного року сплатили 937,0 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. Землекористувачі спрямували до бюджетів області 277,9 млн. грн. плати за землю. Окрім того, підприємці – спрощенці поповнили бюджет краю на 233,3 млн. грн. єдиним податком. У всіх випадках йдеться про збільшення платежів до місцевих бюджетів області у порівнянні з січнем минулого року», – зазначила очільник ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксана Томчук.

Відшкодований юридичною особою (податковим агентом) судовий збір включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи
Повідомляємо, що оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), згідно з п.162.1 ст.162 якого платниками податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.
Згідно з п.п.163.1.1 п.163.1 ст.163 ПКУ об’єктом оподаткування фізичної особи – резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.
Статтею 165 ПКУ встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО.
Водночас до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий платником ПДФО як додаткове благо у вигляді суми грошового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника ПДФО, крім тих, що обов’язково відшкодовуються відповідно до закону за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з розділом IV ПКУ (п.п.«г» п.п.164.2.17 п.164.2 ст.164 ПКУ).
Водночас доходи, визначені ст.163 ПКУ, є об’єктом оподаткування військовим збором (п.п.1.2 п.161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).
Нарахування, утримання та сплата (перерахування) ПДФО та військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст.168 ПКУ.
Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника ПДФО, зобов’язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку ПДФО, визначену в ст.167 ПКУ, та військовий збір за ставкою, визначеною п.п.1.3 п.161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (п.п.168.1.1 п.168.1 ст.168 ПКУ та п.п.1.4 п.161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).
Отже, у разі якщо за рішенням суду платнику ПДФО – фізичній особі відшкодовується юридичною особою (податковим агентом) судовий збір, то сума такого збору включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника як додаткове благо та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

До уваги дипломатичних установ та представництв міжнародних організацій!
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області щодо відшкодування податку на додану вартість (далі – ПДВ) акредитованим в Україні дипломатичним установам та представництвам міжнародних організацій та здійснення необхідних коригувань помилок у податкових накладних (далі – ПН), що були надані таким дипломатичним установам і представництвам міжнародних організацій у 2017 році, повідомляє наступне.
Однією з основних причин відмови у бюджетному відшкодуванні ПДВ дипломатичним установам та представництвам міжнародних організацій є порушення постачальниками товарів/послуг Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» (зі змінами та доповненнями) (далі – Порядок №1307), який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за №137/28267.
Так, у відповідності до вимог п.10 Порядку №1307 ПН складається в порядку, передбаченому п.2 Порядку №1307, у разі постачання для власних потреб дипломатичних місій в Україні, а також для використання особами з числа дипломатичного персоналу цих дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з такими особами, товарів з оплатою у безготівковій формі та послуг, операції з постачання яких відповідно до п.197.2 ст.197 розділу V Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) звільняються від оподаткування ПДВ.
Слід зазначити, що у верхній лівій частині такої ПН робиться відповідна помітка «X» та зазначається тип причини «12». При цьому у графі «2 Отримувач (покупець)» зазначається найменування юридичної особи (дипломатичної місії) або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи (особи з числа дипломатичного персоналу та членів їх сімей), а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «200000000000».
Така ПН складається в електронній формі та видається за вибором отримувача (покупця) в один з таких способів:
або надсилається в електронному вигляді;
або надається у паперовому вигляді шляхом її друкування.
При виправленні помилки відповідно до п.192.1 ст.192 ПКУ, що була допущена в полі «ІПН покупця» ПН, зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних, а саме у графі «Отримувач(покупець)» зазначається «Неплатник», а не «Представництво/Посольство» та вказується ІПН «100000000000», замість «200000000000».

При заповненні платіжних документів необхідно дотримуватись вимог Порядку №666
Нагадуємо платникам, що необхідно чітко дотримуватись при заповненні платіжних документів вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666.
У разі перерахування коштів в рахунок погашення боргу з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), при заповненні призначення платежу у полі №2 друкується код виду сплати «140», який символізує «Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску».
Так, наприклад, при сплаті заборгованості з ЄСВ поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином :
1 – службовий код («*»);
2 – код виду сплати («140» – надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску);
3 – код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;
4 – друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу;
5 – не заповнюється;
6 – не заповнюється;
7 – не заповнюється.
Слід зауважити, що пробіли між розділовим знаком «;» та інформацією, яка зазначається у кожному полі, не ставляться.

У разі використання РРО, який вичерпав термін дії експлуатації, передбачена відповідальність
Звертаємо увагу платників, що у разі використання реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО), який вичерпав свій строк експлуатації, такий технологічний пристрій не може вважатися РРО відповідно до вимог Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №265). Подальше використання такого пристрою суб’єктом господарювання є порушенням вимог Закону №265 і тягне накладення фінансових санкцій згідно з п.1 ст.17 Закону №265 у таких розмірах:
вчинене вперше – 1 гривня;
за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими п.1 ст.17 Закону №265, товарів (послуг).
Крім того, відповідно до ст.55Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 №8073-Х зі змінами та доповненнями за порушення порядку проведення розрахунків накладається штраф у розмірі від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на осіб, які здійснювали розрахункові операції з порушеням законодавства, та на посадових осіб – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Мирослав Продан: Майже 90% товарів при експорті оформлюється за принципом «єдиного вікна»
Сьогодні 89% митних оформлень товарів у режимі «експорт» вже здійснюється за принципом «єдиного вікна». У режимі «імпорт» ця кількість дещо менша та складає 69%. Про це повідомив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час зустрічі з представниками Американської торговельною палати в Україні.
«Ми доопрацювали програмний продукт, в якому сьогодні працюють митники та всі суміжні служби, які представлені та здійснюють контроль в пунктах пропуску. І сьогодні платник податків за допомогою відповідного програмного забезпечення може в режимі он-лайн з телефону, планшету, чи іншого пристрою фактично здійснювати всі процеси митного оформлення не перебуваючи безпосередньо в пункті пропуску або на внутрішній митниці», - зазначив очільник ДФС.
Мирослав Продан також розповів, що ДФС вже вирішено проблему, спричинену необхідністю надсилання платниками одних і тих самих сканованих документів кілька разів. Саме на це було найбільше нарікань з боку платників. Відтепер документ, який вже подавався в інформаційну систему в сканованому вигляді, надавати не потрібно – варто лише вказати код, номер, дату документа та номер справи, до якої прикріплявся цей документ, і він буде доступним в інформаційній системі для відповідних контролюючих органів.
Крім того, запроваджено новий сервіс для декларантів – запит номеру справи в «єдиному вікні» для тих підприємств, які не отримали повідомлення про перетин кордону. Цей сервіс необхідно використовувати при ввезенні товарів морським або повітряним транспортом, а також при внутрішньому залізничному транзиті. Введено також і функцію подання заяви підприємством на здійснення митного оформлення за принципом «єдиного вікна» на основі декларації, яка ще не подавалася до митного оформлення, однак відомості про товари та транспортні засоби вже відомі.
«Останні зміни були прийняті Урядом буквально наприкінці січня. ДФС доопрацювала розроблений спеціальний програмно-інформаційний комплекс, інтегрований в автоматизовану систему митного оформлення «Інспектор». Основні нововведення, передбачені цими змінами, вже введено в експлуатацію»,– підкреслив очільник ДФС.
Мирослав Продан також зазначив, що ДФС готова до обговорення та покращення роботи сервісу та закликав бізнес долучитися до цієї роботи.
Не менш важливим питанням, яке викликало зацікавленість та широке обговорення серед бізнесу, стала робота автоматизованої системи моніторингу ризиків та блокування податкових накладних.
За словами Мирослава Продана, в ДФС на сьогодні очікують на ухвалення постанови, якою передбачено право фіскальної служби в подальшому встановлювати критерії оцінки ризиків для зупинки реєстрації податкових накладних. Постанова наразі в процесі обговорення, тому сьогодні ще є час для зняття всіх проблемних питань для того, щоб коли система поновить свою роботу, були збережені інтереси і бізнесу, і держави.
У свою чергу представники бізнесу відзначили важливість процесу вдосконалення критеріїв для покращення роботи системи і тому запропонували провести окрему зустріч для більш детального обговорення необхідних змін.
Очільник ДФС також звернув увагу присутніх на найближчі плани фіскальної служби. Так, у відомстві розраховують на прийнятті вже у першій половині цього року законопроекту щодо впровадження інституту уповноваженого економічного оператора. Крім того, вже здійснено підключення до глобальної системи контролю за контейнерними перевезеннями. Вже буквально 1 березня буде запущена перша припортова група на Одеській митниці. Така ж група працюватиме в «Борисполі».
Під час зустрічі представники бізнесу також звернули увагу на важливості роботи ДФС із запровадження нових сервісів в «Електронному кабінеті платника» та загалом сервісного обслуговування платників податків.

Викрито «будівельні» махінації на 26,2 млн. гривень
Підрозділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Київській області спільно з місцевою прокуратурою встановлено ознаки фіктивної діяльності з боку суб’єктів господарювання.
Так, посадові особи низки підприємств м. Києва та Київської області, зловживаючи своїм службовим становищем, для заволодіння коштами підприємства, що діє у сфері будівництва транспортних споруд, оформили податкові накладні з постачання будівельних матеріалів та надання послуг з будівництва.
У ході дослідження реальність реалізації товарів було не підтверджено. Таким чином порушники привласнили кошти підприємства-будівельника на суму 26,2 млн. грн. для подальшої легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.
За вказаними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ст. 191 КК України.
Здійснюється кримінальне провадження.

Працівники митниці затримали понад дві тонни незадекларованих виробів із текстилю
Перемістити незадекларований вантаж намагався громадянин України, мешканець Львівщини, який прибув з Республіки Польщі в пункт пропуску «Смільниця» (Львівська обл.) автомобілем «IVEKO». Для перетину кордону обрав смугу руху «червоний коридор».
У декларації громадянин заявив про відсутність вантажу. Однак під час митного огляду транспортного засобу в боксі поглибленого огляду в вантажному відсіку автомобіля було виявлено товар, який відповідно до Митного кодексу України підлягає обов’язковому декларуванню. Зокрема, в автомобілі перевозили 2 361 кг текстильних виробів в асортименті виробництва Туреччини.
Отже, громадянин не заявив за встановленою формою точних і достовірних відомостей про наявний в нього товар. Такі дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ст. 472 Митного кодексу України.
Товар вилучено. Його вартість буде встановлено додатково. Справу скерують до суду.

До уваги платників! Вийшло доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області доводить до відома платників, що 15.02.2018 вийшло оновлення «Єдиного вікна подання електронної звітності» версії 1.26.3.0.
З доповненням до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.26.3.0 станом на 15.02.2018 (даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 27.12.2017 року по 15.02.2018 року включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.26.*, при цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними) можливо ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням
http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/

Відображення отриманого у грошовій формі роялті в декларації з ПДВ
Відповідно до п.п.196.1.6 п.196.1 ст.196 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) не є об’єктом оподаткування операції, зокрема з виплат дивідендів, роялті у грошовій формі або у вигляді цінних паперів, які здійснюються емітентом.
Відповідно до п.п.6 п.3 розділу V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за №159/28289 із змінами та доповненнями, у рядку 5 податкової декларації з податку на додану вартість (далі – декларація) вказуються обсяги операцій, зокрема з постачання товарів/послуг, які відповідно до ст.196 ПКУ включені до переліку операцій, що не є об’єктом оподаткування.
Враховуючи те, що отримання роялті у грошовій формі не є об’єктом оподаткування ПДВ, отже вказані операції підлягають відображенню у рядку 5 декларації.

Як визначається фінансовий результат до оподаткування при добровільному перерахуванні коштів до неприбуткових організацій?
Повідомляємо, що відповідно до п.п.140.5.9 п.140.5 ст.140 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр) на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону, та неприбуткових організацій, до яких застосовуються положення п.п.140.5.13 п.140.5 ст.140 ПКУ), у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.
Фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року суб’єктам сфери фізичної культури і спорту, а саме дитячо-юнацьким спортивним школам, центрам олімпійської підготовки, школам вищої спортивної майстерності, центрам фізичної культури і спорту інвалідів, спортивним федераціям з олімпійських видів спорту, що є неприбутковими організаціями, внесеними до Реєстру неприбуткових, на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг у розмірі, що перевищує 8 відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (п.п.140.5.14 п.140.5 ст.140 ПКУ).
Перелік неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п.133.4 ст.133 ПКУ і не є платниками податку на прибуток визначено п.п.133.4.6 п.133.4 ст.133 ПКУ.

Платник податку на доходи має право подати уточнюючу декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки
Відповідно до п.п.166.1.1 п.166.1 ст.166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку на доходи фізичних осіб (далі – платник податку) має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п.166.1.2 п.166.1 ст.166 ПКУ).
Слід зазначити, що згідно з п.п.166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ, якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.
Враховуючи вищевикладене, якщо були виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані при поданні річної податкової декларації, для реалізації свого права на податкову знижку платник податку може подати уточнюючу податкову декларацію до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року, оскільки право на податкову знижку надається лише за наслідками звітного податкового року.

Для розрахунків юридична особа – платник єдиного податку ІІІ групи використовує термінал: яка сума вважається доходом?
Звертаємо увагу платників, що відповідно до п.п.2 п.292.1 ст.292 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п.292.3 ст.292 ПКУ.
Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п.292.6 ст.292 ПКУ).
Тобто, якщо при здійсненні розрахунків за товари (роботи, послуги) використовується платіжний термінал, то доходом юридичної особи – платника єдиного податку ІІІ групи є сума, що надійшла на її розрахунковий рахунок.

Мирослав Продан: Впровадження автоматизованої системи інтелектуального відеоконтролю посилить захист митного кордону
У Державній фіскальній службі України відбулось ІІ засідання Керівної Ради проекту «Впровадження автоматизованої системи інтелектуального відеоконтролю в автомобільному пункті пропуску «Нова Гута – Нові Яриловичі» (IVKO). У заході взяли участь в.о. Голови ДФС Мирослав Продан, представники Державного митного комітету Республіки Білорусь, Міжнародної організації з міграції та представник Європейського Союзу в Республіці Білорусь.
Підтримка України та Білорусі у підвищенні рівня законної торгівлі, транскордонного співробітництва та загальної безпеки на спільному кордоні – мета цього проекту, що фінансується Європейським Співтовариством у рамках Флагманської Ініціативи Східне партнерство.
За словами Мирослава Продана, впровадження системи відеоконтролю дозволить удосконалити інфраструктуру у пунктах пропуску шляхом створення сучасних технічних систем митного контролю, спрямованих на боротьбу з незаконним переміщенням товарів і транспортних засобів через митний кордон між Україною і Білорусь.
«Крім того, забезпечення пунктів пропуску технічним обладнанням та прискорення митних процедур сприятимуть збільшенню пропускної здатності пункту пропуску «Нові-Яриловичі», - підкреслив очільник ДФС.
Учасники зустрічі розглянули результати роботи робочих груп, створених у рамках проекту, реалізація якого фактично розпочалася 15 вересня 2017 року. Зокрема, незалежними експертами, обраними за результатами тендеру, підготовлено Оціночний звіт, який конкретизує технічні вимоги до системи IVKO, висновки і рекомендації щодо закупівлі обладнання, робіт і послуг. Наразі вже розпочато підготовку до тендерних закупівель проектних робіт на будівництво системи відеоконтролю в пункті пропуску «Нові Яриловичі». Крім того, в лютому для ознайомлення з роботою подібних до IVKO систем відеоконтролю здійснено навчальний візит представників ДФС, Державного митного комітету Республіки Білорусь та Міжнародної організації з міграції до Азербайджану.
Під час зустрічі також розглядалися інші перспективи подальшого співробітництва України та Республіки Білорусь у частині реалізації спільних майбутніх проектів з оснащення пунктів пропуску на українсько-білоруському кордоні. Мова може йти про два проекти міжнародної технічної допомоги, які виступають органічними продовженням проектів PRINEX (електронна система обміну попередньою інформацією між митними органами Республіки Білорусь та України) та IVKO. Вони стосуються можливостей розміщення стаціонарної скануючої системи в пункті пропуску «Нова Гута» для спільного використання українськими та білоруськими митними підрозділами та розробки додатку для мобільних пристроїв, що міститиме дані про черги у пунктах пропуску та інформацію для громадян, які перетинають державний кордон. Обидва проекти зараз знаходяться на розгляді в Європейській комісії.
Наступне засідання Керівної Ради проекту IVKO заплановано провести у вересні – на початку жовтня поточного року в м. Мінськ (Республіка Білорусь).
Довідково.
Донор проекту IVKO – Європейський Союз. Бюджет Проекту – 800,000 тис. євро, з них: грант для України: 400,000 тис. євро, співфінансування ДФС – 20%. Термін реалізації Проекту: 24 місяці 01.04.2017 – 31.03.2019.

ДФС: Інформація щодо припинення фінансування міжнародних проектів на українському кордоні некоректна
У зв’язку із появою у ЗМІ інформації щодо припинення ЄС фінансування інфраструктурних проектів на українському кордоні ДФС повідомляє, що наразі не має такої інформації.
Варто зауважити, що у листопаді – грудні минулого року ДФС було направлено фінальний звіт щодо стану реалізації проектів до Спільного технічного секретаріату ЄС. На сьогодні очікується зворотня інформація. Враховуючи це, говорити про припинення проектів та необхідність повернення коштів передчасно та некоректно.
Нагадаємо, що для розвитку інфраструктури пунктів пропуску Державна фіскальна служба України бере участь у реалізації кількох міжнародних програм.
Так, здійснення кількох великомасштабних інфраструктурних проектів визначено Програмою прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства і партнерства «Польща-Білорусь-Україна 2007-2013». Загальна сума фінансування 20 млн. євро. Україна бере участь у проекті на правах співфінансування (10-20%).
Одним з них є «Реконструкція міжнародного автомобільного пункту пропуску (МАПП) «Устилуг», вартість якого 5 487 022,59 євро. Мета проекту – підвищення пропускної спроможності польсько-українського державного кордону та підвищення ефективності митного та прикордонного контролю через розвиток спроможності пункту пропуску через кордон «Устилуг».
За результатами відкритих торгів було обрано підрядну організацію, яка й почала реалізацію проекту у листопаді 2013 року.
Однак на початку виконання робіт з реконструкції пункту пропуску «Устилуг» на території був виявлений об’єкт історичної цінності. Відповідно до припису Управління культури Волинської обласної державної адміністрації будівельні роботи в пункті пропуску були призупинені через необхідність залучення відповідних фахівців для проведення археологічних досліджень для отримання дозволу на подальше проведення робіт (відповідно до частини першої статті 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини»: «будівельні, меліоративні та інші роботи, що можуть призвести до руйнування, знищення чи пошкодження об’єктів культурної спадщини, проводяться тільки після повного їх дослідження за рахунок замовника зазначених робіт»).
Враховуючи це, у березні 2014 року договір підряду було розірвано, тому видатки на проведення земельних робіт на об’єкті реконструкції пункту пропуску «Устилуг» не здійснювались. Водночас у рамках реалізації зазначеного проекту профінансовано видатки на пам’ятко-охоронні роботи (2014-2015 роки) та коригування проектно-кошторисної документації. Загальна сума витрачених коштів в рамках Проекту становить 48,58 тис. євро, залишок коштів на сьогодні знаходиться на рахунках ДФС.
Іншим великим проектом є створення функціонального модулю «Фільтр пункту пропуску» в міжнародному автомобільному пункті пропуску «Рава-Руська», надання обладнання і засобів пунктам пропуску «Краківець», «Шегині» та «Ягодин». Вартість проекту – 2 213 731,87 євро.
Мета проекту – удосконалення інфраструктури шляхом створення сучасних методів управління, спрямованих на боротьбу з незаконним переміщенням товарів і транспортних засобів через митний кордон між Україною та Польщею. Збільшення пропускної здатності п.п. «Рава-Руська», «Краківець», «Шегині» та «Ягодин» шляхом забезпечення п.п. технічним обладнанням та прискоренням митних процедур.
Для його реалізації у травні 2015 року ДФС було укладено договір генерального підряду з переможцем відкритих конкурсних торгів на виконання робіт з будівництва об’єкта. Тендерні процедури проводились з дотриманням законодавства України та Європейського Союзу.
Будівельні роботи в п.п. «Рава-Руська» виконані на понад 95%.
У 2015 році за проектом придбано 6 автонавантажувачів вантажопідйомністю до 2 т, два з яких отримала Волинська митниця (пункт пропуску «Ягодин») та 4 – Львівська (пункт пропуску «Краківець» – 2 од., «Рава-Руська» – 1 од. та «Шегині» – 1 од.)
Наразі за цим проектом використано 178,48 тис. євро, залишок коштів знаходиться на рахунках ДФС.
Також Державна фіскальна служба бере участь у програмі «Румунія – Україна – Республіка Молдова 2007-2013», якою передбачено розвиток інфраструктури кордону між Україною та Румунією, зокрема, реконструкція пунктів пропуску «Красноїльськ» і «Дяківці».
За цим проектом використано 11,67 тис. Євро (5,609 тис євро - грантові) із загальної вартості 3 579 412,01 євро. Договори на виконання робіт І черги реконструкції пунктів пропуску були підписані у липні 2015 року. На сьогодні, за інформацію підрядника, виконано 75% будівельно-монтажних робіт, обладнання встановлено частково (шлагбауми, трансформатор). Оскільки акти виконаних робіт не надавалися, то наразі ці будівельні роботи не оплачено.
Два проекти з реконструкції пунктів пропуску визначені і програмою «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013».
Так, перший з них передбачає модернізацію та реконструкцію пунктів пропуску на словацько-українському кордоні, на який виділено 4 070 000,00 євро. Проектом визначено розбудову інфраструктури міжнародного автомобільного пункту пропуску «Ужгород», а також реконструкцію існуючих митних споруд на пасажирському напрямку, розширення стику доріг пункту пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке». На сьогодні з виділених коштів використано 153,38 тис. євро.
Другий проект – «Ефективний та безпечний кордон між Угорщиною та Україною», яким заплановано реконструкцію міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Лужанка» та створення павільйону оформлення каноїстів, що подорожують річкою Тиса, у п.п «Вілок». Вартість цього проекту –7,59 млн євро. У рамках реалізації проекту здійснені заходи щодо коригування проектно-кошторисної документації, з урахування нових стандартів ціноутворення у будівництві та модернізації обладнання, та проходження її експертизи. На сьогодні проведені підготовчі роботи на пункті пропуску.
Наразі розглядаються питання щодо подальшого фінансування реконструкції та будівництва пунктів пропуску за рахунок грантових коштів або за рахунок кошторису ДФС на 2018 рік.

До Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб внесено зміни
Інформуємо, що 20.02.2018 набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 14.02.2018 №67 «Про внесення змін до Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб» (далі – Постанова №67), якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2011 №178 «Про затвердження Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб» зі змінами. Постанова №67 застосовується з 01.01.2018.
Порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб (далі – Порядок) приведено у відповідність до чинного законодавства.
Змінами, внесеними до Порядку передбачено, що до осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, віднесено особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу при усиновленні дитини.
Крім того, змінено розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який з 01.01.2018 дорівнює п’ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом.
Постанову №67 опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 20.02.2018 №35.

Чи можна виправити інформацію, зазначену в е-декларації?
Повідомляємо, що згідно з частиною четвертою ст.45 Закону України від 14.10.2014 №1700-VII «Про запобігання корупції» зі змінами, суб’єкт електронного декларування (далі – е-декларування) має право подати, за власною ініціативою, виправлену версію своєї е-декларації упродовж семи календарних днів після дня подання відповідної е-декларації. Для цього немає необхідності звертатися до Національного агентства з питань запобігання корупції (далі – НАЗК).
Наприклад, якщо е-декларація була подана 31 березня (у будь-який час доби), то у суб’єкта е-декларування є можливість подати виправлену е-декларацію до кінця дня 7 квітня (тобто до 00 годин 00 хвилин 8 квітня). Для цього слід натиснути на кнопку «Подати виправлену декларацію», яка є видимою упродовж зазначеного строку у персональному електронному кабінеті суб’єкта е-декларування біля відповідної е-декларації.
При цьому суб’єкт е-декларування має право подати виправлену е-декларацію упродовж цього терміну лише один раз.
Якщо після спливання семиденного строку або якщо виправлена е-декларація вже була подана упродовж зазначеного строку суб’єкт е-декларування виявить неповні чи неправильні відомості в поданій ним е-декларації (або у виправленій е-декларації), він повідомляє про це НАЗК через персональний електронний кабінет та подає виправлену е-декларацію згідно з рішенням уповноваженої особи НАЗК. При цьому уповноважена особа визначає строк, який надається для подання такої виправленої е-декларації. Крім того, у разі притягнення суб’єкта е-декларування до відповідальності за неподання, несвоєчасне подання е-декларації або в разі виявлення у ній недостовірних відомостей суб’єкт е-декларування зобов’язаний подати відповідну е-декларацію або виправлену е-декларацію з достовірними відомостями у строк, визначений уповноваженою особою НАЗК. При цьому суб’єкт е-декларування повинен подати виправлену е-декларацію у разі виявлення у ній недостовірних відомостей, навіть якщо його не було притягнено до відповідальності за подання таких відомостей.

Про граничний строк подання розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами
Криворізька північна ОДПІ звертає увагу, що норми п.п.49.18.6 п.49.18 та п.49.19 ст.49 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) щодо зміни строку подання річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств впливають на строк подання розрахунку частини чистого прибутку (доходу).
Отже, граничним строком подання розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями (форма якого затверджена наказом Державної податкової адміністрації України від 16.05.2011 №285 «Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями ), за звітний 2017 рік є 01.03.2018.

Як визначаються ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земльної ділянки у 2018 році?
Відповідно до п.п.266.5.1 п.266.5 ст.266 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок на нерухомість), для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються рішенням місцевої ради залежно від місця розташування (зональності) й типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1мІ бази оподаткування.
Місцеві ради в межах повноважень, визначених ПКУ, вирішують питання відповідно до вимог ПКУ щодо встановлення податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) та встановлення збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору (п.10.3 ст.10 ПКУ).
Слід зазначити, що у 2018 році до ставок податку на нерухомість, встановлених рішеннями місцевих рад, не застосовується понижуючий коефіцієнт 0,5.
Відповідно до п.п.12.3.5 п.12.3 ст.12 ПКУ, якщо місцева рада не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм ПКУ із застосуванням їх мінімальних ставок (мінімальна ставка для податку на нерухомість – «0»).

Набув чинності закон про корпоративні договори
Інформуємо, що 18.02.2018 набрав чинності Закон України від 23.03.2017 №1984-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів» (далі – Закон №1984). Закон №1984 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 17.02.2018 №33.
Законом №1984, зокрема, врегульовано питання укладення договорів про реалізацію прав учасників (засновників) товариства з обмеженою відповідальністю та договорів між акціонерами товариства.
Слід зауважити, що у п.2 «Перехідних положеннях» Закону №1984 зазначено, що порядок та умови укладання корпоративних договорів, в якому однією із сторін є держава, господарське товариство, в якому частка держави становить 100 відсотків, та (або) юридичні особи, в яких державі або таким господарським товариствам прямо або опосередковано належить 25 і більше відсотків статутного капіталу, визначаються окремим законом.

ДФС та литовські експерти обговорили План дій з реалізації Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами
Експерти Міністерства фінансів Литовської республіки нададуть консультативну допомогу Державній фіскальній службі України у рамках реалізації Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами. Проект план дій з реалізації зазначеної Програми обговорили сьогодні в.о. Голови ДФС Мирослав Продан та представники Міністерства фінансів Литовської республіки під час робочої зустрічі.
«Литовська республіка дуже багато зробила для підтримки проєвропейського вектору нашої країни. Ми маємо дуже позитивний досвід співпраці у митній та податковій сферах. Так, наприклад, розроблена у рамках проекту Твінніг Біла книга прозорості ефективно використовується працівниками ДФС у роботі», – підкреслив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.
За його словами, під час візиту української делегації до Литви у листопаді минулого року було погоджено низку заходів. Так, у митній сфері було досягнуто домовленостей щодо подальшого обміну досвідом у сфері інтеграції України в систему спільного транзиту, упередження митних правопорушень, боротьби з контрабандою та протидії незаконного обігу підакцизних товарів.
Пріоритетами співробітництва у податковій сфері стали розширення правових механізмів взаємної адміністративної допомоги, запровадження автоматичного обміну податковою інформацією та реалізація електронних перевірок.
Мирослав Продан також підкреслив, що ДФС готова брати активну участь в реалізації Програми ЄС з підтримки управління Державними фінансами.
За його словами, за результатами численних внутрішніх обговорень, звітів по технічній допомозі та рекомендацій експертів МВФ та інших міжнародних партнерів, ДФС було сформовано та затверджено Стратегічні ініціативи розвитку служби до 2020 року, якими передбачено реформи за 10-ма основними напрямами роботи.
Багато з них вже було покладено в основу підготовлено проекту Плану дій з реалізації Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами. Серед них – створення та супровід єдиного рахунку для сплати податків та митних платежів, централізація функції з управління та аналізу податкових ризиків, розширення баз оподаткування та удосконалення методів та механізмів податкового контролю, контроль над трансфертним ціноутворенням тощо.
Крім того, важливим пріоритетом є міждержавний та міжнародний обмін інформацією, підвищення ефективності аудиту та перевірок платників, інтеграція в загальний європейський транзитний простір та оптимізація транзитних процедур.
«Враховуючи важливість поставлених завдань, співпраця у рамках Проекту та досвід литовських колег для нас є особливо цінним. Впевнений, що з допомогою і підтримкою литовських та європейських партнерів ми досягнемо вагомих позитивних результатів», – наголосив Мирослав Продан.
Він також підкреслив, що наразі в ДФС очікують доопрацьований митний блок Плану дій.
У свою чергу представники Литовської республіки заявили про готовність надати консультативну допомогу ДФС у рамках проекту, поділитися напрацюваннями та досвідом, однак кінцеве рішення щодо тих чи інших питань прийматиме ДФС.
Литовські експерти також відзначили прогрес у роботі фіскальної служби за останній рік. Так, на їх думку, є цілком позитивним те, що ДФС розроблено стратегічні ініціативи розвитку, відповідно до яких відтепер буде вибудовуватися співпраця.
Позитивом також є налагоджена співпраця між ДФС та Держприкордонслужбою України у рамах інформаційного обміну даними. Так, наприклад, митниками Литви лише будуть розпочинатися такі процеси.
Литовські експерти також акцентували увагу на важливі приєднання України до транзитної системи NCTS. За їх словами, необхідно врегулювати правові моменти, тобто внести відповідні зміни у митне законодавство, та запланувати фінансування для впровадження цієї системи, щоб під час завершення проекту вона вже функціонувала.
Довідково:
Програма ЄС з підтримки управління Державними фінансами в Україні включає окремий компонент з управління процесом адміністрування податків та підтримки реформ у податковому та митному напрямах, зокрема, у сфері аудиту, сервісів, аналізу окремих бізнес-процесів. Реалізацію цього компоненту програми покладено на Центральне агентство управління проектами Литовської республіки.

Власниками безкоштовних ключів від ДФС у січні стали 35,1 тис. клієнтів
Протягом січня 2018 року послугами Акредитованого центру сертифікації ключів ДФС скористалися 35,1 тис. клієнтів. Їм безкоштовно видано 96,9 тис. електронних ключів.
Як і раніше, переважну більшість користувачів складають фізичні особи. У січні 25,9 тис. таких осіб отримали 54 тис. посилених сертифікатів.
Кількість юридичних осіб, які скористалися послугами центру, склала 9,2 тис. осіб. Їм видано 42,9 тис. цифрових підписів.
Загалом з початку діяльності Центром видано 6,2 млн. посилених сертифікатів відкритих ключів. Зокрема, у 2017 році за електронним ключами звернулися 303 тис. клієнтів, з яких 73,3 тис. юридичних осіб та 229,7 тис. фізичних. Їм видано понад 1 млн. посилених сертифікатів. Фізичні особи отримали 480,6 тис. ключів, юридичні – 522,2 тис.
Всі цифрові підписи клієнти Акредитованого центру сертифікації ДФС отримують безкоштовно, на відміну від комерційних центрів, де ця послуга є платною.
Видані центром ключі електронного цифрового підпису дають змогу звітувати в режимі он-лайн не лише до органів ДФС, а й до органів державної статистики та Пенсійного фонду України.
Отримати посилені сертифікати відкритих ключів можна у відокремлених пунктах реєстрації користувачів, які розміщені у кожному регіоні.
Детальну інформацію про Акредитований центр сертифікації ключів ДФС, графік роботи його пунктів реєстрації можна за посиланням http://acskidd.gov.ua/.

Делегація ДФС ознайомилася з роботою Навчального центру митних органів Словацької Республіки
За сприяння Програми з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) представники ДФС, зокрема, Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС відвідали з ознайомчим візитом Навчальний центр митних органів Словацької Республіки у м. Вишнє Нємєцке.
У ході візиту словацькі фахівці ознайомили українських колег з організаційною структурою та сферами відповідальності Міністерства фінансів Словацької Республіки, діяльністю Навчального центру митних органів Словацької Республіки у м. Вишнє Нємєцке, зокрема, системою професійної підготовки кадрів, програмами, навчальними планами, які тут реалізуються.
Особлива увага приділялася роботі Кінологічної служби, її структурі, системі підготовки кінологічних команд тощо.
Представники ДФС також мали можливість в автомобільному пункті пропуску «Вишнє Нємєцке» ознайомитися з досвідом словацьких колег з використання стаціонарної скануючої системи щодо виявлення предметів, заборонених до переміщення через митний кордон. Слід зазначити, що посадові особи митної адміністрації Словацької Республіки у своїй роботі мають змогу порівнювати отримані рентген-зображення з аналогічними, які знаходяться в базі даних попередніх сканувань. Враховуючи напрацювання колег-митників, при обговоренні питань співпраці між митними органами обох країн було узгоджено проведення спільної підготовки операторів скануючих систем.
У свою чергу фахівці Департаменту презентували словацькій стороні діяльність своєї установи, навчальні програми, організацію здійснення кінологічного забезпечення в Державній фіскальній службі України, роботу Регіонального навчального кінологічного центру ВМО (м. Хмельницький, Україна).
Враховуючи потужну професійну базу підготовки українських кінологічних команд, було досягнуто домовленостей щодо надання представниками ДФС практичної допомоги у проведенні курсів з дресирування службових собак Міністерства фінансів Словацької Республіки з використанням методики (клікер дресирування) по привчанню собаки до пошуку предметів заборонених до переміщення.
Учасники заходу також обговорили питання розвитку подальшої співпраці у напрямі підвищення рівня професійної компетентності працівників митних адміністрацій обох країн. Так, корисними для українських і словацьких митників стане обмін досвідом у сфері протидії розповсюдженню зброї масового ураження, а також проведення спільних/транскордонних навчань для формування скоординованого порядку контролю, формування знань щодо виявляння митних правопорушень.
У рамках візиту було прийнято рішення щодо участі кінологічних команд ДФС у міжнародних змаганнях ім. Мілана Кадлацея, що відбудуться у у вересні 2018 року у м. Великий Медер, Словацька Республіка, а також участі кінологічних команд Міністерства фінансів Словацької Республіки у ІV Міжнародних змаганнях кінологічних команд Україна 2018 , що відбудуться у травні цього року на базі Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС.

Про граничний термін сплати податкових зобов’язань з рентної плати
Звертаємо увагу платників податків, що базовий податковий (звітний) період для рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за видобування нафти, конденсату, природного газу, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України дорівнює календарному місяцю.
Сума податкових зобов'язань з рентної плати, визначена у податковій декларації за податковий (звітний) період, сплачується платником до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.
У той же час, платникам рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводної сировини та платникам радіочастотного ресурсу України рекомендуємо сплатити податкові зобов’язання за січень 2018 року до 28 лютого включно.

Фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних
Фізичні особи – платники податків подають контролюючим органам відомості про зміну даних протягом місяця з дня такої зміни. Наприклад, про зміну місця проживання, прізвища, імені, по батькові. Повідомити про зміну даних можна шляхом подання фізичними особами до контролюючих органів:
заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (Форма №5ДР);
або заяви про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією та/або номером паспорта (Форма № 5 ДРП).
Вказані заяви подаються особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а в разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.
Для заповнення заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу (паспорт), та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.
Внесення змін до Державного реєстру та окремого реєстру Державного реєстру здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання фізичною особою відповідної заяви до контролюючого органу за місцем проживання. У разі звернення до будь-якого контролюючого органу строк внесення змін до Державного реєстру може бути продовжено до п’яти робочих днів.
Подати Заяву за формами № 5 ДР або № 5 ДРП, отримати консультацію щодо заповнення заяв можна у територіальних Центрах обслуговування платників.

У разі зміни основного місця обліку – необхідно отримати новий ЕЦП
У разі зміни адреси місця обліку суб’єкта господарювання або фізичної особи, заявнику необхідно звернутися до центру сертифікації ключів з заявою на скасування посилених сертифікатів, які містять недостовірну інформацію, та надати пакет реєстраційних документів для формування нових посилених сертифікатів.
Відповідно до ст.7 Закону №852-IV та пп. 3.4.6 Договору про надання послуг електронного цифрового підпису, затвердженого наказом Інформаційно-довідкового департаменту ДФС від 29.11.2017 р. № 150, підписувач зобов’язаний своєчасно надавати центру сертифікації ключів інформацію про зміну даних, відображених у сертифікаті ключа та/або реєстраційній картці.

Які документи необхідно подати ФО для реалізації права на податкову знижку в частині сум витрат на сплату страхових внесків, сплачених за страхування життя, та пенсійних внесків згідно з нормами ПКУ?
Відповідно до ст.166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п.166.3 ст.166 ПКУ.
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (пп.166.1.2 п.166.1 ст.166 ПКУ).
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) (пп.166.2.1 п.166.2 ст.166 ПКУ).
Оригінали, зазначених у пп.166.2.1 п.166.2 ст.166 ПКУ, документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ (пп.166.2.2 п.166.2 ст.166 ПКУ).

У Києві ліквідовано центр мінімізації митних платежів з обігом близько 150 млн. грн.
Співробітниками податкової міліції ГУ ДФС у м. Києві припинено діяльність центру мінімізації митних платежів, який діяв на території м. Києва та інших регіонів України.
В рамках розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за ч.3 ст.212 КК України, встановлено низку осіб, які, використовуючи схему зустрічних потоків, надавали підприємствам реального сектору економіки послуги з мінімізації сплати митних платежів при імпорті товарів по занижених цінах та легалізації ТМЦ, ввезених контрабандним шляхом.
У своїй діяльності зловмисники використовували низку спеціально створених підконтрольних підприємств-імпортерів (у т.ч. нерезидентів), через які ввозилися дитячі іграшки, фрукти та ін. ТМЦ.
Митне оформлення вказаних товарів здійснювали по заниженій вартості, використовуючи виготовлені організаторами підроблені пакети документів від імені підприємств-нерезидентів (імпортні контракти, інвойси та ін.).
Ввезені таким чином товари продавались замовниками послуг кінцевим споживачам за допомогою Інтернет-магазинів та на ринках за готівкові кошти, а документально передавались на підконтрольні підприємства з ознаками транзитності.
За результатами проведених заходів вилучено підроблені документи підприємств-нерезидентів щодо постачання товарів на митну територію України, документи фінансово-господарської діяльності, чорнову бухгалтерію, комп’ютерну техніку, печатки, статути підконтрольних підприємств-імпортерів та підприємств з ознаками транзитності та фіктивності, а також засоби зв’язку.
Тривають слідчі дії.

На Сумщині ліквідовано конвертаційний центр з обігом більше 350 млн. грн.
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС в Сумській області спільно з Нацполіцією під процесуальним керівництвом обласної прокуратури ліквідували міжрегіональний конвертаційний центр з обігом більше 350 млн. грн.
В рамках розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 212 КК України встановлено, що організатори конвертаційного центру протягом 2017-2018 років, створивши на території Сумської, Луганської, Донецької, Київської, Чернігівської областей та м Києва низку підконтрольних підприємств, надавали підприємствам реального сектору економіки послуги з незаконного переведення безготівкових грошових коштів у готівку та незаконного формування податкового кредиту.
Проконвертовані готівкові гроші (за винятком 10-12%, які слугували «винагородою» вищевказаної групи осіб за надання незаконних послуг) передавалися клієнтам - посадовим особам підприємств реального сектору економіки.
Загальний оборот конвертаційного центру склав більше 350 млн. грн.
В результаті обшуків, проведених за адресами фактичного знаходження тіньового офісу, місць проживання учасників конвертаційного центру, автомобільного транспорту, який використовувався у злочинній діяльності вилучено печатки підконтрольних підприємств, первинні фінансово - господарські документи, чорнові записи, чекові книжки, комп'ютерну техніку, банківські карти і телефони.
Також в рамках кримінального провадження накладено арешти на рахунки в банківських установах. В системі електронного адміністрування ПДВ заблоковано близько 38 млн. грн.