www.kriv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Четверг, 18 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Криворізський район >> За даними 2017 року
До уваги платників податків: режим роботи ЦОПів у святкові та вихідні дні квітня і травня 2017 року!
Версія для друку Написати листа
До уваги платників податків: режим роботи ЦОПів у святкові та вихідні дні квітня і травня 2017 року!

Криворізька північна ОДПІ інформує про режим роботи центру обслуговування платників (далі – ЦОП) у святкові та вихідні дні квітня і травня 2017 року:
- 15 квітня – робочий день відповідно до затверджених графіків роботи ЦОП;
- 17 квітня – робочий день у режимі чергування (за необхідності, із залученням спеціалістів відповідних структурних підрозділів) до 17 год. 00 хв.;
- 16 квітня; 1, 2, 8 та 9 травня – вихідні дні.

Деклараційна кампанія – 2017
Начальник управління організації роботи Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипова на прес-конференції в інформаційному агентстві «МОСТ-ДНЕПР» розповіла про стан проведення деклараційної кампанії – 2017.
«З початку 2017 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2016 року, яка завершується 3 травня 2017 року.
За три місяця поточного року майже 15 тис. мешканців Дніпропетровщини задекларували свої доходи. Загальна сума задекларованих доходів складає понад 780 млн. грн., задекларовано податкових зобов’язань зі сплати податку на доходи у розмірі 25,8 млн. грн. та 4,9 млн. грн. військового збору. У тому числі, за джерелами доходів: 2377 осіб задекларували 264,5 млн. грн. отриманих спадщин і подарунків, 269 осіб – в сумі 38,5 млн. грн. від продажу рухомого та нерухомого майна, 25 громадян задекларували іноземні доходи в сумі 13,1 млн. грн. Дохід понад 1 млн. грн. задекларував 41 платник податку, сума доходу 233,4 млн. грн.
Скористалися правом на отримання податкової знижки 2471 громадян, сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету становить 4,1 млн. грн.», – зазначила вона.
Також, Манушак Осипова проінформувала про внесені зміни до Податкового кодексу України, які будуть застосовуватися під час декларування доходів за 2017 рік, а саме :
- зміни у порядку отримання податкової знижки громадянами: знято обмеження з розміру суми, сплаченої за навчання, яку платник податку може включити до податкової знижки за наслідками звітного року;
- спрощено оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця: за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини, які успадковуються не тільки членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, але й об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї другого ступеня споріднення.
Аналогічні зміни внесені і до порядку оподаткування подарунків, оскільки вони оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини. Тобто, подарунки від родичів першого та другого ступенів споріднення будуть також оподатковуватися за нульовою ставкою.

Зміни в обліку та реєстрації платників податків та зборів
20 березня 2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.12.2016 № 1125 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (далі – Наказ № 1125), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16.01.2017 за № 42/29910, який вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462) (далі – Наказ № 1588), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за № 1562/20300, та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130 (далі – Наказ № 1130), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за № 1456/26233.
Зокрема, Наказом № 1125:
- визнано, такою, що втратила чинність, довідка про взяття на облік платника податків (форма № 4-ОПП), що видавалась контролюючим органом. Для платників податків, яким законом установлені особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, запроваджується нова довідка про взяття на облік (форма № 34-ОПП);
- викладено у новій редакції форму реєстраційної заяви платника податку на додану вартість (форма № 1-ПДВ).
З оновленими текстами Наказів №№ 1588 та 1130 можна ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).

Відповідальність за неподання декларації про майновий стан і доходи
Відповідно до п. 179.4 ст. 179 ПКУ платники податку звільняються від обов'язку подання податкової декларації в таких випадках:
а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:
є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;
перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;
перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;
перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;
б) в інших випадках, визначених розділом IV ПКУ.
Відповідно до ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, - тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дії, передбачені ч. першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (у т.ч. при реалізації права на податкову знижку).

Декларування іноземних доходів
Сума іноземних доходів включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію та сплатити з одержаних доходів податок на доходи та військовий збір.
Доходи, одержані в іноземній валюті перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діяв на момент нарахування (отримання) таких доходів.
За підсумками 2016 року сума іноземного доходу оподатковується податком на доходи за ставкою 18% та військовим збором - за ставкою 1,5% об’єкта оподаткування.
У податковій декларації про майновий стан і доходи громадяни відображають суму отриманого доходу за звітний рік, та визначають податкове зобов'язання з податку на доходи та військового збору.
Сума податку на доходи та військового збору, зазначена у податковій декларації за 2016 рік, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня 2017 року.

Перелік країн, на які поширюється дія Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах
Інформуємо, що за повідомленням Державної фіскальної служби України на офіційному сайті Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) за посиланням http//www.oecd.org/ctp/exchange-of-tax-information/ розміщена інформація щодо актуалізованого переліку країн та юрисдикцій, на які поширюється дія Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах (далі – Конвенція).
Конвенція набуде чинності:
- для Малайзії – з 01.05.2017;
- для Панами – з 01.07.2017.
Перелік країн та юрисдикцій, на які поширюється дія Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах
(станом на 01.04.2017)
АвстраліяКазахстанРумунія
АвстріяКамерунСамоа
АзербайджанКайманові островиСан-Марино
АлбаніяКанадаСаудівська Аравія
АнгільяКіпрСейшельські острови
АндорраКНРСенегал
АргентинаКолумбіяСент-Вінсент і
АрубаКореяГренадіни
БарбадосКоста РікаСент-Кітс і Невіс
БелізКюрасаоСінгапур
БельгіяЛатвіяСінт-Мартен
Бермудські островиЛіхтенштейнСловаччина
БолгаріяЛитваСловенія
БразиліяЛюксембургСША
Британські ВіргінськіМаврикійТуніс
островиМальтаТьоркс і Кайкос
ВеликобританіяМаршаллові островиУганда
ГанаМексикаУгорщина
ГернсіМолдоваУругвай
ГібралтарМонакоФерерські острови
ГренландіяМонсерратФінляндія
ГреціяНауруФранція
ГрузіяНігеріяХорватія
ДаніяНідерландиЧехія
ДжерсіНімеччинаЧилі
ЕстоніяНіуеШвейцарія
ІзраїльНова ЗеландіяШвеція
ІндіяНорвегіяЯпонія
ІндонезіяОстрів Мен
ІрландіяПакистан
ІсландіяПівденна Африка
ІспаніяПольща
ІталіяПортугалія
Російська Федерація
Про коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства
Державна комісія України по запасах корисних копалин при Державній службі геології та надр України (далі – ДКЗ України) щодо визначення тимчасового (до проведення державної експертизи матеріалів геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин) коефіцієнта рентабельності гірничого (гірничодобувного) підприємства (Крмпе) для застосування платниками при обчисленні податкових зобов’язань у 2017 році на ділянках надр, де провадиться господарська діяльність з видобування корисних копалин, але геолого-економічна оцінка запасів корисних копалин з належним визначенням цього коефіцієнта ще не виконана, повідомила наступне.
Відповідно до Положення про порядок розробки та обґрунтування кондицій на мінеральну сировину для підрахунку запасів твердих корисних копалин, затвердженого наказом ДКЗ України від 07.12.2005 №300, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України за №65/11939, а також Положення про порядок техніко-економічного обґрунтування кондицій для підрахування запасів родовищ нафти і газу, затвердженого наказом ДКЗ України від 27.11.2006 №316 (зареєстрований у Мінюсті України за №1383/13257), ДКЗ України рекомендує встановити такі тимчасові (до проведення державної експертизи матеріалів геолого-економічної оцінки запасів і корисних копалин) коефіцієнти рентабельності для застосування платниками під час обчислення податкових зобов’язань у 2017 році:
- для нафтогазодобувних підприємств – 0,87;
- для всіх інших гірничодобувних підприємств – 0,22.

Змінено Порядок стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу
Повідомляємо, що 31.03.2017 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2017 №192 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 р. №1244» (далі – Постанова №192), якою внесено зміни до Порядку стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 №1244 «Деякі питання реалізації статті 95 Податкового кодексу України».
Нагадуємо, що статтею 95 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) регламентується продаж майна, що перебуває у податковій заставі.
Постанова №192 прийнята на виконання вимог Закону України 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон №1797).
Змінами, внесеними Законом №1797, зокрема, до статті 95 ПКУ, встановлено, що у разі, якщо податковий борг виник у результаті несплати грошового зобов’язання та/або пені, визначених платником податків у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу в установлені ПКУ строки, стягнення коштів за рахунок готівки, що належить такому платнику податків, та/або коштів з його рахунків у банках здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду. При цьому, такий податковий борг повинен перевищувати 5 мільйонів гривень та не сплачується протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку його сплати.
Постанова №192 опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 31.03.2017 №61.

Правила етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС мають стати настільним посібником для всіх співробітників служби
Дотримання принципу доброчесності, тобто спрямованості дій кожного державного службовця на захист інтересів держави, є одним із фундаметальних положень Закону України „Про державну службу”.
З цього витікає необхідність повної відмови від приватних інтересів під час здійснення службових повноважень, а також формування у співробітників нетерпимого (абсолютно негативного) ставлення до корупційних проявів.
Про це заявив заступник начальника Головного управління внутрішньої безпеки ДФС Сергій Мартинов.
З цією метою, у рамках реалізації положень Антикорупційної програми Державної фіскальної служби України на 2015-2017 роки, Головним управлінням внутрішньої безпеки ДФС розроблюються додаткові елементи протидії корупції.
«За підтримки експертів місії технічної допомоги Міністерства фінансів США, Головним управлінням внутрішньої безпеки ініційовано створення Правил етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС, які наразі затверджені наказом ДФС», – розповів Сергій Мартинов.
За словами посадовця, метою цих правил є впровадження етичних стандартів поведінки працівників органів ДФС, добросовісного, чесного та професійного виконання ними функціональних обов’язків, а також надання вичерпної покрокової інформації про обов'язки та дії працівників щодо недопущення корупційних правопорушень та сприяння зміцненню суспільної довіри.
Правилами запроваджено заборону використовувати службові повноваження для особистої вигоди, брати на себе зобовязання та обіцянки, які можуть негативно вплинути на репутацію органів ДФС, використовувати або розголошувати будь-яку службову інформацію у приватних інтересах, надавати незаконні переваги приватним та юридичним особам шляхом дій або бездіяльності тощо.
Зокрема, працівники зобовязані негайно письмово повідомляти про спроби або можливе вчинення іншими працівниками правопорушень у сфері службової діяльності. Вказується, що неповідомлення про такі прояви є підставою для притягнення до дисциплінарної та кримінальної відповідальності.
Для кращого сприйняття зазначених нововведень співробітниками ДФС та громадським суспільством також підготовлено агітаційні матеріали щодо дій, які мають вживатись службовцями фіскальної служби при спробах підкупу з боку громадян України в процесі податкового та митного контролю, або у разі ознак неправомірних дій з боку співробітників ДФС.
При цьому надається детальна інформація щодо можливостей подачі таких відомостей до підрозділів внутрішньої безпеки шляхом особистого звернення, цілодобового телефонного сервісу „Пульс” та через відповідну форму на інтернет-сторінці ДФС в розділі „Протидія корупції”.
Ці постери розміщено в усіх службових приміщеннях, де службовці ДФС контактують з представниками приватного сектору.

Мирослав Продан: Взаємодія між проектами Twinning з митних та прикордонних питань довела свою ефективність
Проект Twinning для фіскальної служби буде подовжений ще на 2 місяці. Таке рішення ухвалене під час 5-го засідання Керівного комітету проекту Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері», яке відбулося сьогодні, 6 квітня.
«Тісна взаємодія між проектами Twinning з митних та прикордонних питань довела свою ефективність у запровадженні європейських стандартів у діяльності наших служб і взаємодії між митними та прикордонними органами України», – зазначив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан
Мирослав Продан розповів, що протягом першого кварталу цього року ДФС спільно з експертами Twinning працювали над розвитком системи аналізу та управління ризиками, а також удосконаленням митного контролю та митних процедур. Зокрема, при переміщенні товарів подвійного значення та озброєння. А також опрацювали низку заходів щодо підвищення захисту прав інтелектуальної власності, дотримання ветеринарного та фітосанітарного контролю тощо.
Окрему увагу експерти приділили питанням ефективного та цільового використання ІТ для забезпечення чіткого та своєчасного виконання ДФС своїх функцій, посилення антикорупційних заходів у системі ДФС, у т.ч. шляхом удосконалення діяльності підрозділів по роботі з кадрами.
Під час засідання Мирослав Продан також підтвердив готовність ДФС до подальшої співпраці з Державною прикордонню службою України у рамках реалізації проектів Twinning.
«Це дозволить нам, як двом службам, які знаходяться на кордоні, й надалі виробляти спільні підходи та рішення, спрямовані на створення європейських правил та процедур на кордоні України з ЄС», – наголосив керівник ДФС.
Нагадаємо, Twinning – нова форма технічного співробітництва між органами влади держав-членів ЄС та країн-бенефіціарів. Визначальною рисою проектів Twinning є безпосередній обмін досвідом в окремо взятій сфері державного регулювання з метою впровадження норм та стандартів ЄС, передачу “ноу-хау” та передової практики між державними органами країн – членів ЄС та їхніми партнерами-бенефіціарами, напрацювання унікального національного досвіду.
Проект передбачає:
- довгострокові щоденні консультації між представниками ДФС та експертами з країни-партнера на чолі з постійним радником проекту Twinning (RTA);
- навчальні візити до країн-членів ЄС з метою ознайомлення на практиці з аспектами впровадження елементів інтегрованого управління кордонами;
- нормотворчу роботу у сфері боротьби з корупцією («круглі столи», публікація посібника з антикорупційних заходів).

Мирослав Продан: Перші чотири пункти пропуску будуть переобладнані за рахунок коштів, отриманих від перевиконання плану по митних надходженнях
За результатами першого кварталу ДФС отримає додаткових 800 млн грн., які будуть направлені на технічне переоснащення митниці. Про це повідомив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час 5-го засідання Керівного комітету проекту Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері», яке відбулося сьогодні, 6 квітня.
Нагадаємо, згідно з Державним бюджетом України на 2017 рік ДФС отримала можливість використовувати 10 відсотків від суми перевиконання індикативів митних надходжень на розвиток митної інфраструктури.
«З початку цього року перевиконання митницями індикативного показника з надходжень становить понад 8 млрд. грн. Тобто за результатами І кварталу ми отримуємо від Міністерства фінансів України 800 млн. грн., які спрямовуватимуться на розбудову, благоустрій та забезпечення технічними засобами митного контролю пунктів пропуску», - підкреслив Мирослав Продан.
Зараз визначаються перші 4 пункти пропуску на державному кордоні України, на які буде направлено ці кошти для одночасної розбудови з сусідніми країнами. Пункти пропуску планується обладнати інтерактивними системами відео-контролю, ваговими комплексами, стаціонарними сканерами тощо.
Також, за словами очільника ДФС, частина коштів буде спрямована на збільшення фонду заробітної плати співробітникам митної сфери.

За перший квартал 2017 року до кошиків місцевих бюджетів Дніпропетровщини зібрано понад 1 млрд. грн. більше ніж торік
Доходи місцевих бюджетів Дніпропетровської області за січень – березень 2017 року склали 4 млрд. 556,7 млн. грн., що на 1 млрд. 096,4 млн. грн. більше аналогічного періоду 2016 року. Про це повідомила в.о. начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксана Томчук.
Майже половину надходжень в місцеві скарбниці Дніпропетровського регіону забезпечує податок на доходи фізичних осіб, його сума склала 2 млрд. 401,4 млн. грн., що перевищує минулорічні показники на 642,0 млн. грн.
Наступною за рівнем надходжень є плата за землю. Її власники та землекористувачі сплатили протягом трьох місяців 2017 року 879,9 млн. грн., що на 141,4 млн. грн. більше надходжень січня – березня 2016 року.
Замикає трійку лідерів єдиний податок. Впродовж трьох місяців 2017 року спрощенці області сплатили 439,9 млн. грн., що на 128,8 млн. грн. більше рівня минулого року.

Затверджено порядок інформаційної взаємодії державних органів у процесі формування Реєстру заяв про повернення бюджетного відшкодування ПДВ
Повідомляємо, що 01.04.2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 03.03.2017 №326 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 20.03.2017 за №376/30244) (далі – Наказ №326), яким затверджено Порядок інформаційної взаємодії Міністерства фінансів України з Державною фіскальною службою України та Державною казначейською службою України в процесі формування Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість (далі – Порядок).
Порядок затверджено відповідно до статті 200 розділу V «Податок на додану вартість» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями і Порядку ведення Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.01.2017 №26.
Зазначений Порядок визначає механізм надання інформації Державною фіскальною службою України (далі – ДФС) та Державною казначейською службою України (далі – Казначейство) для її оприлюднення на офіційному веб-сайті Міністерства фінансів України (далі – Мінфін) та інформаційної взаємодії Мінфіну з ДФС та Казначейством у процесі формування Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість.
Наказ №326 опубліковано в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 28.03.2017 №25.

Деякі особливості реєстрації податкових накладних /розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних
Нагадуємо, що 01.04.2017 набрали чинності підпункти 4 та 5 пункту 94 розділу I Закону України від 20.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон №1797) щодо змін до пункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у частині зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) та щодо доповнення пунктом 201.16 статті 201 ПКУ відповідно.
Пунктом 201.16 статті 201 ПКУ передбачено, що реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН може бути зупинена у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у разі відповідності такої податкової накладної/розрахунку коригування сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, встановлених відповідно до пункту 74.2 статті 74 ПКУ.
Нагадуємо, що на виконання вимог підпункту 201.16.3 пункту 201.16 статті 201 ПКУ 31.03.2017 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2017 №190 «Про встановлення підстав для прийняття рішення комісією Державної фіскальної служби про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або про відмову в такій реєстрації» (далі – Постанова).
Разом з цим відповідно до пункту 57 підрозділу 2 «Особливості справляння податку на додану вартість» розділу XX «Перехідні положення» ПКУ період з 1 квітня 2017 року до 1 липня 2017 року є перехідним періодом, протягом якого процедура, визначена пунктом 201.16 статті 201 ПКУ, здійснюється без фактичного зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у ЄРПН.

Урядом затверджено перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту або гарантійній заміні, у цілях застосування РРО
Повідомляємо, що відповідно до статті 2 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями Кабінет Міністрів України постановою від 16.03.2017 №231 (далі – Постанова №231) затвердив перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – Перелік).
Нагадуємо, що нормою пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями передбачено застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) платниками єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.
Згідно з Постановою №231 до цього Переліку ввійшли наступні групи товарів:
1. Група 73 «Вироби з чорних металів».
2. Група 84 «Реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої; їх частини».
3. Група 85 «Електричні машини, обладнання та їх частини; апаратура для запису або відтворення звуку, телевізійна апаратура для запису та відтворення зображення і звуку, їх частини та приладдя».
4. Група 87 «Засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання».
5. Група 90 «Прилади та апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні; медичні або хірургічні; їх частини та приладдя».
6. Група 91 «Годинники всіх видів та їх частини».
7. Група 92 «Музичні інструменти; їх частини та приладдя».
8. Група 95 «Іграшки, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя».
Пунктом 3 Постанови №231 визначено, що вона набирає чинності через 30 днів з дня її опублікування.
Ця Постанова опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 07.04.2017 №66.

У Дніпропетровській області трьом працівникам податкової інспекції оголошено про підозру у вчиненні злочину
У січні минулого року співробітниками управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області виявлено факти зловживання службовим становищем працівниками Новомосковської ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області під час застосування спеціального режиму оподаткування.
Так, працівники податкової інспекції вносили до офіційних документів неправдиві відомості щодо відповідності підприємства законодавчо визначеним вимогам для отримання податкових пільг як сільгоспвиробника, в результаті чого до Державного бюджету України не надійшло податку на додану вартість у сумі близько 3,4 млн. гривень.
За вказаним фактом були розпочаті кримінальні провадження за кваліфікацією «Зловживання владою або службовим становищем» (ч. 2 ст. 364 КК України) та «Службове підроблення» (ч.2 ст. 366 КК України).
Наразі у ході досудового розслідування кримінальних проваджень начальнику управління Новомосковської ОДПІ та двом інспекторам цього ж управління оголошено про підозру у вчиненні злочинів.

Відносно працівника податкової інспекції Київщині складено обвинувальний висновок, який направлено до суду
Співробітниками управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Київській області наприкінці минулого року були встановлені протиправні дії з боку начальника відділу Києво-Святошинської ОДПІ.
Встановлено, що працівник інспекції без законних підстав здійснював корегування статусу договорів про визнання електронних документів низки підприємств, які мають ознаки фіктивності та надають послуги з мінімізації податкових зобов’язань суб’єктам господарської діяльності реального сектору економіки.
Посадовій особі керівної ланки повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.362 КК України (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислюваних машинах).
Наразі матеріали кримінального провадження направлені до Києво-Святошинського районного суду Київської області з обвинувальним висновком.

Форма податкової декларації з плати за землю
Нагадуємо, що 21 березня 2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 23.01.2017 № 9 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16.02.2017 за № 225/30093 (далі – Наказ № 9), який вніс зміни до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (далі – декларація), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 № 560, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.07.2015 за № 783/27228 (далі – Наказ № 560).
Зокрема, Наказом № 9 передбачено відображення в декларації:
- не лише місяця і року, а також і дати державної реєстрації прав на земельну ділянку, а також дати документу, що засвідчує/підтверджує право оренди землі;
- площі земельної ділянки не лише в га, а також і в кв. м.;
- нормативної грошової оцінки одиниці площі земельної ділянки.
Крім того, при уточненні податкових зобов’язань більше не потрібно буде розмежовувати суми збільшення/зменшення податкових зобов’язань на ті, за якими ще не настав строк сплати, і на ті, за якими строк сплати вже минув.
Одночасно звертаємо увагу, що згідно з пунктом 46.6 статті 46 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (зі змінами та доповненнями) до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
З оновленим текстом Наказу № 560 можна ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).

Працівники Львівської митниці ДФС вилучили автомобіль вартістю майже 800 тис. грн.
Нещодавно в зону митного контролю пункту пропуску «Краковець» смугою руху «червоний коридор» з Республіки Польщі в Україну заїхав вантажний транспортний засіб «MAN» 2013 року випуску під керуванням громадянина України, мешканця Чернігівської області. Автомобіль переміщувався в режимі імпорт як товар.
До митного контролю водій подав документи та митну декларацію, згідно з якими відправником товару є компанія з Шотландії, а отримувачем – ТОВ у м. Луцьку Волинської області. Згідно з товаросупровідними документами, зазначено вартість автомобіля 15 200 Євро, що згідно з курсом НБУ на день ввезення становило 439 429,45 грн.
Під час митного оформлення виникла підозра щодо правдивості документів, у зв’язку з чим було прийнято рішення перевірити їх автентичність.
На запит Львівської митниці ДФС отримано відповідь, згідно з якою транспортний засіб у грудні 2016 було продано польській фірмі, яка згодом продала його громадянину України за 118 000 польських злотих, що згідно з курсом НБУ становило 796 674,52 грн.
Відтак для пропуску на митну територію України зазначеного транспортного засобу громадянин України подав документи, в яких зазначено нижчу вартість товару та вказано неправильні дані щодо отримувача та відправника товару.
За цим фактом складно протокол за ознаками порушення митних правил, передбаченого ч.1 ст. 483 Митного кодексу України. Вантажний автомобіль «MAN» вилучено. Справу скерують до суду.

На українсько-польському кордоні виявили 12 кг бурштину
На українсько-польському кордоні в пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» митники спільно з прикордонниками та працівниками Міжвідомчого цільового центру виявили 12 кг бурштину.
Так, сьогодні, 07.04.2017, мешканець Волині, для перетину кордону автомобілем VW Touareg обрав смугу руху «червоний коридор». До митного контролю він подав декларацію, згідно з якою перевозив 7 кг бурштину. Під час огляду автомобіля виникла підозра щодо приховування товарів від митного контролю. Автомобіль скерували в місце поглибленого огляду, де у конструктивних порожнинах автомобіля було виявлено12 кгнеобробленого каміння різної геометричної форми жовто-коричневого кольору.
У діях громадянина України вбачають ознаки порушення митних правил, передбаченого ч.1 ст. 483 Митного кодексу України. За цим фактом складено протокол. Товар та автомобіль вилучено. Їх вартість буде встановлено додатково. Справу скерують до суду.

В І кварталі 2017 року внутрішня безпека ГУ ДФС у Дніпропетровській області провела 59 перевірок
Протягом січня – березня 2017 року управлінням внутрішньої безпеки Головного управлінням ДФС у Дніпропетровській області проведено 59 перевірок в територіальних підрозділах ГУ.
За матеріалами перевірок оголошено 7 підозр про скоєння кримінальних правопорушень; винесено 9 подань керівникам територіальних підрозділів ГУ ДФС області для вжиття заходів реагування щодо усунення недоліків та притягнення винних осіб до відповідальності; до дисциплінарної відповідальності притягнуто 18 працівників служби, до суду направлено 4 обвинувальні акти.
Протягом року проведено перевірки 74 кандидата на зайняття посад в підрозділах ГУ ДФС області. За підсумками перевірок 4 претендентам відмовлено у призначенні на посаду.

Внесені зміни до порядків заповнення алкогольно-тютюнової звітності
Повідомляємо, що згідно з офіційним веб-порталом Верховної Ради України з 07.05.2017 набере чинності наказ Міністерства фінансів України (далі – Мінфін України) від 10.11.2016 №943 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 01.03.2017 за № 282/30150) (далі – Наказ №943), яким внесені зміни до наказу Мінфіну України від 11.02.2016 №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.03.2016 за №340/28470 (далі – Наказ 49).
Наказ №943 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 07.04.2017 №28 та набирає чинності через 30 днів з дня його офіційного опублікування.
Згідно з внесеними змінами Наказ №49 доповнено положенням, відповідно до якого до 10 числа місяця, що настає за звітним, суб’єкти господарювання зможуть подавати уточнювальні звіти до органів ДФС за основним місцем обліку на заміну вже поданим.
Також змінами передбачено визнати такими, що втратили чинність:
- форму звіту №1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» та Порядок її заповнення;
- форму звіту №1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі» та Порядок її заповнення.

Уряд вніс зміни до порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій
Інформуємо, що 31.03.2017 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2017 №195 (далі – Постанова №195), якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру».
Відповідно до внесених змін, зокрема, неприбуткові організації, включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій на день набрання чинності Законом України від 17.07.2015 №652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій», які повідомлені про встановлення невідповідності установчих документів вимогам, установленим пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), а для житлово-будівельних кооперативів – також про відсутність завірених ними копій документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом, зобов’язані з метою включення до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій привести у строк до 01.07.2017 свої установчі документи у відповідність із вимогами, встановленими пунктом 133.4 статті 133 ПКУ, та у цей самий строк подати копії таких документів контролюючому органу.
Неприбуткові організації, які у зазначений строк не привели свої установчі документи у відповідність із вимогами, встановленими пунктом 133.4 статті 133 ПКУ, та не надали копії таких документів контролюючому органу, виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій з урахуванням положень пунктів 16 і 17 Порядку, затвердженого цією постановою.
Крім того, Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру (далі – Порядок), доповнено нормою про те, що релігійні організації до 01.01.2018 не можуть бути виключені з Реєстру через невідповідність установчих документів вимогам п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 ПКУ.
Передбачено, що зареєстровані установи та організації (новостворені), які подали в установленому порядку документи для внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій під час або протягом 10 днів з дня державної реєстрації та які за результатами розгляду таких документів внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, вважаються для цілей оподаткування неприбутковими організаціями з дня їх державної реєстрації.
Крім того, збільшено терміни з 10 до 30 днів для подання контролюючому органу реєстраційної заяви та копій документів у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації або внесення змін до її установчих документів, у тому числі установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких вона діє.
Таким чином, зазначений Порядок приведено у відповідність до законів України:
- від 15.03.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» зі змінами та доповненнями;
- від 06.10.2016 №1667-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій»;
- від 21.12.2017 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».
Постанова №195 опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 31.03.2017 № 61.

З якого періоду застосування РРО є обов’язковим для ФОП – платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту?
Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон №1791) внесено, зокрема зміни до п.296.10 ст.296 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), відповідно до якого реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) не застосовуються платниками єдиного податку першої групи та другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.
Норми п.296.10 ст.296 ПКУ не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.
Разом з тим, п.6 ст.9 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції Закону №1791 (далі – Закон №265) встановлено, що РРО та розрахункові книжки не застосовуються під час продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) (наданні послуг) фізичними особами – підприємцями, які належать відповідно до ПКУ до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.
Відповідно до ст.2 Закону №265 термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» для цілей Закону №265 вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про захист прав споживачів». Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО встановлюється Кабінетом Міністрів України.
При цьому, абзацом третім п.6 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №1791, який набрав чинності з 01.01.2017, установлено, що Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня набрання чинності Законом №1791 необхідно прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації Закону №1791.
Враховуючи викладене вище, норми, передбачені п.296.10 ст.296 ПКУ та п.6 ст.9 Закону №265 у частині застосування РРО фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, будуть застосовуватися з дати набрання чинності нормативно-правового акта, яким буде затверджено перелік таких побутових товарів.
Відповідне питання та відповідь на нього розміщене у підкатегорії 109.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
Нагадуємо, що постанова Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 №231 «Про затвердження переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій» набере чинності з 08.05.2017.

Мирослав Продан: Електронний реєстр відшкодування ПДВ унеможливить корупцію при поверненні суб’єктам господарювання бюджетних коштів
З 1 квітня поточного року відповідно до внесених змін до Податкового кодексу України повноцінно почав функціонування Електронний реєстр відшкодування ПДВ. Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час зустрічі з Делегацією експертів Міжнародного Валютного Фонду на чолі з головою місії МВФ в Україні Роном вад Роденом, яка відбулася сьогодні, 7 квітня.
«Як зазначав і Президент, і Прем’єр-Міністр України, ці зміни бізнес-спільнота від нас очікувала понад 20 років. Зараз ми змогли втілити їх у життя. Вважаю, що це – історичний момент і нова сторінка у взаємодії між ДФС і платниками податків», – підкреслив Мирослав Продан.
Запровадження Електронного реєстру відшкодування ПДВ задля встановлення прозорих правил адміністрування цього податку вимагали представники Бізнес-омбудсмена, Американської Торговельної палати та Європейської бізнес Асоціації, громадськість та вітчизняний бізнес.
Як розповів очільник ДФС, тепер суб’єкт господарювання має змогу відслідковувати весь процес відшкодування ПДВ від моменту подання ним заявки на повернення бюджетних коштів до зарахування їх на свій рахунок.
«У такий спосіб ми унеможливлюємо втручання в процес відшкодування податку наших фахівців, тобто виключаємо людський фактор, а отже – і виключаємо корупційну складову. На мою особисту думку, це найпотужніший за останній час крок назустріч бізнесу і саме це є початок реформ», – наголосив Мирослав Продан.

Міжрегіональною митницею затримано пряжу вартістю близько 3,5 млн. гривень
У ході проведення контрольних заходів співробітниками Міжрегіональної митниці ДФС у взаємодії з працівниками Чернівецької митниці ДФС у пункті пропуску «Порубне-Сірет» Чернівецької митниці за результатами аналітично-пошукової роботи та вивчення ризикових операцій було прийнято рішення про проведення митного огляду транспортного засобу з вантажем, що прямував з Туреччини до Білорусі.
Згідно з поданими до митного контролю документами, у вантажівці знаходився вантаж «пряжа» вартістю понад 9 тис. дол. США.
Під час проведення огляду вантажу було виявлено документи, ідентичні поданим до митного оформлення, проте вартість товару складає майже 120 тис. дол. США.
Отже, як підставу для переміщення пряжі через митний кордон України перевізником було надано підроблені документи, що містять неправдиві дані щодо вартості товару.
Згідно з ч.2 п.1 ст.191 Митного кодексу України, «…перевізники зобов’язані під час прийняття товарів до перевезення перевіряти точність відомостей щодо кількості вантажних місць, їх маркування, номери, зовнішній стан товарів та їх пакування. У разі неможливості такої перевірки вносити відповідний запис до міжнародної автомобільної накладної (CMR)…”. Проте будь-які записи до CMR водієм (перевізником) не вносились.
Відповідно до вимог ст. 36 Конвенції МДП „…будь-яке порушення положень цієї Конвенції тягне за собою застосування до винного у країні, в якій порушення було вчинено, передбачених законодавством цієї країни санкцій…”.
На даний час проводяться заходи щодо складення протоколу про порушення митних правил.
Товар приблизною вартістю 3,5 млн. грн. затримано та вилучено на склад Чернівецької митниці.

Фахівці ДФС та словацькі митники обговорили напрями професійної підготовки кадрів
Фахівці Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС поділилися досвідом з представниками Митної служби Словацької Республіки, які перебували в Україні з метою ознайомлення з діяльністю навчальних закладів ДФС, обміну досвідом у сфері професійної підготовки.
Під час зустрічі гостей було ознайомлено з процесом спеціальної та спеціалізованої підготовки, що проводиться у Департаменті, зі структурою Департаменту, його матеріально-технічною базою, використанням сучасних інформаційних технологій у роботі та основними напрямками діяльності установи.
Іноземним колегам також було презентовано кінологічний навчально-тренувальний комплекс, вольєри для утримання службових собак. Інспектори-кінологи Департаменту продемонстрували роботу кінологічних команд з пошуку речовин та предметів, схованих у валізах та ящиках, в автомобільному транспорті.
Крім того, у ході візиту сторонами було обговорено низку важливих питань стосовно подальшого співробітництва, зокрема, залучення експертів обох сторін до участі у тематичних семінарах, тренінгах, інших заходах з підготовки та підвищення професійної компетентності персоналу.
Було досягнуто домовленостей щодо участі представників Департаменту у програмі стажування, запропонованій Словацькою Республікою, та розвитку спільних проектів у галузі підготовки кадрів тощо.

У рамках проекту «Громадський портал Дніпропетровщини» проведено засідання «круглого столу»
11 квітня 2017 року у приміщенні ЦПГКІ «Тамариск» проведено засідання «круглого столу» на тему «Громадський портал Дніпропетровщини: яка інформація потрібна громадським активістам» у рамках реалізації проекту «Громадський портал Дніпропетровщини», що виконується Громадською організацією «ІТ-рух Дніпро» спільно із Громадською організацією «Інститут Громадської Експертизи».
Мета проведення цього заходу: виявлення потреб громадських активістів та керівників ІГС Дніпропетровської області в інформаційному супроводі діяльності організацій, висвітленні громадської діяльності, інформуванні про важливі заходи і події. У засіданні також прийняла участь начальник управління організації роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипова.
Під час заходу обговорювались структури веб-ресурсу «Громадський портал Дніпропетровщини», вимоги до його функціональних можливостей, інформаційного наповнення, структури контенту, а також прийнято рішення щодо тісної співпраці з ГУ ДФС, зокрема, надавати інформацію щодо змін в податковому законодавстві тощо для розміщення на Громадському порталі Дніпропетровщини.

Податковий календар квітня поточного року
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що
18 квітня, вівторок,
останній день подання:
• звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за березень 2017 року (форма №ЗВР-1), якщо не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку;
• довідки про використані розрахункові книжки за березень 2017 року.

Шановні громадяни! Своєчасно прозвітуйте про отримані у 2016 році доходи
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2016 році, триває.
Звертаємо увагу, що останній день надання річної податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) для громадян, які зобов’язані її подати, та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність – 3 травня 2017 року.
Форма Декларації, за якою необхідно прозвітувати про отримані протягом минулого року доходи, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479.
За вибором платника податків Декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.
Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж Декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.
Зазначаємо, що граничний термін сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору, самостійно нарахованих фізичною особою – платником податків у Декларації за 2016 рік, – 31 липня 2017 року.

Яка відповідальність передбачена за несвоєчасну сплату ПДФО за наслідками поданої річної декларації про майновий стан і доходи?
Відповідно до п.179.7 ст.179 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.
Згідно з п.126.1 ст.126 ПКУ у разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:
- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;
- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.
Крім цього, при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, – після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня (п.п.129.1.3 п.129.1 ст.129 ПКУ).
Згідно з п.129.4 ст.129 ПКУ на суми грошового зобов’язання, визначеного п.п.129.1.3 п.129.1 ст.129 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100% річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.
Відповідне питання та відповідь на нього розміщене у підкатегорії 103.28 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Викрито факти заволодіння коштами державного підприємства енергоринку у сумі 8,8 млн. грн.
Підрозділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Миколаївській області спільно з обласною прокуратурою встановлені факти заволодіння коштами державного підприємства, що діє на енергоринку країни.
За результатами відкритих торгів, оголошених державним підприємством, було укладено договір з одним з товариств з обмеженою відповідальністю Миколаївської області на виконання робіт з реконструкції об’єкту з постачання запчастин виробництва певної іноземної компанії. Зазначені запчастини були придбані товариством за участю ланцюгу постачальників. Проте, в ході аналізу встановлено, що один з постачальників у той же період мав взаємовідносини з офіційним представником вказаної іноземної компанії стосовно придбання таких запчастин за цінами в три рази нижчими, ніж ціна їх реалізації на адресу ТОВ.
Таким чином, службові особи товариства та їх постачальники, діючи за попередньою змовою і достовірно знаючи вартість запчастин виробництва іноземної компанії на території України, з метою штучного збільшення вартості робіт з реконструкції об’єкту внесли до документів завідомо недостовірні відомості та заволоділи коштами державного підприємства у сумі 8,8 млн. грн.
За даними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочинів, передбачених статтями 191 та 366 КК України.
Здійснюється кримінальне провадження.

Іван Романов: Зацікавленість платників он-лайн послугами ДФС постійно зростає
Он-лайн послуги ДФС набувають популярності серед платників податків. Про це свідчить кількість звернень до Контакт-центру ДФС щодо використання таких сервісів.
За інформацією директора Інформаційно-довідкового департаменту ДФС Івана Романова, протягом першого кварталу цього року надано 3825 інформаційно-довідкових послуг на звернення, які надійшли телефоном та електронною поштою, щодо користування он-лайн послугами ДФС.
«Якщо у лютому поточного року питання щодо використання он-лайнових послуг зросли на 105 порівняно з січнем, то вже у березні їх було надано на 897 більше, ніж за останній місяць зими», – зазначив Іван Романов.
За його словами, найбільша кількість запитань стосувалися можливостей сервісу «Електронний кабінет платника» - 1358. Друге місце за популярністю займає сервіс «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс». Правилами користування ним цікавилися 1002 платники.
Водночас у березні 2017 року найбільш рейтинговим було запитання-відповідь з Бази знань щодо користування електронним сервісом «Отримання відомостей з ДРФО про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді», який розміщено на веб-порталі ДФС. З таким питанням до фахівців Контакт-центру звернулися 853 платники.
Нагадаємо, що отримати консультацію з питань застосування норм податкового та митного законодавства, єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, роботи органів ДФС, сервісів та послуг, які надаються фіскальною службою можна у Контакт-центрі за номером 0-800-501-00-7.

Внутрішньою безпекою ДФС виявлено слідчого-хабарника
Співробітниками Головного управління внутрішньої безпеки спільно з військовою прокуратурою Південного регіону України, військовою прокуратурою Запорізького гарнізону та ГВ «К» СБУ у Запорізькій області проведено спецоперацію по затриманню працівника слідчого підрозділу однієї з податкових інспекцій Запорізької області.
Встановлено, що правоохоронець вимагав незаконну грошову винагороду у сумі 297 тисяч гривень від власника підприємства за непритягнення його до кримінальної відповідальності та закриття розпочатого стосовно нього кримінального провадження.
Слідчого затримано «на гарячому» під час одержання від посередника другої частини неправомірної вигоди у сумі 270 тисяч гривень (10 тисяч доларів США).
За цим фактом відкрито кримінальне провадження, посадовцю повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого
ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою у великому розмірі). За вчинення вказаного злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10-ти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років, з конфіскацією майна.

Під час проведення обшуків за місцем проживання правопорушника, у його приватному гаражі виявлено виробництво контрафактного алкоголю, а саме - горілки та коньяку.
Наразі тривають подальші слідчі дії, спрямовані на встановлення повного кола осіб, причетних до скоєння злочинів.

На Одещині затримано заступника начальника митниці під час одержання 600 доларів США неправомірної вигоди
Підрозділом внутрішньої безпеки ДФС у Одеській області спільно з працівниками прокуратури Одеської області та УСБУ в Одеській області задокументований факт одержання неправомірної вигоди у сумі 600 дол. США виконуючим обов’язки заступника начальника митниці – начальника митного поста «Чорноморський» Одеської митниці ДФС.
Встановлено, що вказані кошти посадовець вимагав та одержав від суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності за заниження митної вартості та безперешкодне митне оформлення імпортованих товарів.
За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження та службовій особі повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України («прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»).

Працівники ГУ ДФС у Дніпропетровській області долучились до Дня благоустрою територій
У рамках щорічної Всеукраїнської акції «За чисте довкілля» співробітники Головного управління ДФС у Дніпропетровській області прийняли участь у проведенні 8 квітня 2017 року Дня благоустрою територій населених пунктів.
У цей день працівниками обласного апарату було, зокрема, прибрано територію Севастопольського міського парку, який є одним з улюблених місць відпочинку мешканців Соборного району м. Дніпра.
Співробітники ГУ ДФС дбайливо розчистили від гілок та сміття територію парку тощо.
Працівники ГУ ДФС зробили свій внесок у чистоту нашого довкілля, щоб зробити рідне місто ще кращим та затишним.
Квітень – це весняний місяць, коли пробуджується і відроджується не лише природа, а і оновлюється все, що оточує нас навколо.

Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів
Відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у редакції, яка діяла до 1 січня 2017 року, платники рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів щоквартально декларували і сплачували до бюджету повну суму рентної плати, яка зазначена у спеціальних дозволах (лісорубних і лісових квитках), виданих у відповідному кварталі (з урахуванням перерахунків).
З метою вдосконалення процедури адміністрування рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів Законом України від 21 грудня 2016 року №1797-VIII «Про внесення змін до ПКУ щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» внесено доповнення до пункту 257.5 статті 257 ПКУ у частині встановленого порядку сплати зазначеного платежу.
Відповідно до внесених змін з 1 січня 2017 року відновлено порядок, який діяв до 1 січня 2015 року, згідно з яким платіж сплачується лісокористувачами щокварталу рівними частинами від суми рентної плати, зазначеної в спеціальних дозволах, виданих у відповідному календарному році.
При отриманні дозволу в поточному році (або донарахуванні суми рентної плати ) після чергового строку сплати рентної плати лісокористувачі зобов’язані сплачувати усі суми рентної плати за строками, що минули.
Варто зауважити, що зазначений порядок не розповсюджується на сплату сум рентної плати лісокористувачами, які відповідно до підпунктів "а" і "б" підпункту 256.11.6 пункту 256.11 статті 256 ПКУ зобов’язані сплачувати:
- платіж безпосередньо у касу підприємства - це фізичні особи, фізичні особи-підприємці, інші особи, яким видано лісовий чи лісорубний квиток на суму, яка не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня поточного року (у 2017 році - 800 грн.);
- всю суму платежу повністю до видачі їм спеціального дозволу (лісокористувачі з інших областей).
Зміни до абзацу третього підпункту "а" підпункту 256.11.6 пункту 256.11 ПКУ у частині встановленого граничного розміру платежу, який вноситься до каси підприємства (зменшено з 50 до 25 відсотків однієї мінімальної зарплати ), внесені Законом України від 20 грудня 2016 року №1791-VIII «Про внесення змін до ПКУ та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році».
Крім того, з 1 січня 2017 року відповідно до зазначеного вище Закону України №1791-VIII застосовуються нові (збільшені) ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, які встановлені пунктом 256.3 статті 256 ПКУ.

Рентна плата за спеціальне використання води
Відповідно до пункту 20 Закону України від 20.12.2016 №1791-VIII ,,Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році” внесено зміни до статті 255 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) та збільшено ставки рентної плати за спеціальне використання води (далі - Плата), які застосовуються при обчисленні податкових зобов’язань за результатами господарської діяльності у 2017 році (ставки зросли на 10,4 відс.).
Платники Плати обчислюють суму Плати наростаючим підсумком з початку року та складають податкові декларації за формами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №719, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за №1051/27496, із змінами, які внесені наказом від 07.11.2016 №927, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.11.2016 за №1539/29669.
Окрім зміни форми декларацій та розрахунків, зазначеним наказом від 07.11.2016 №927 також внесено суттєві зміни до Кодифікації водних об’єктів за типом водного об’єкта та напрямом використання води згідно з розділом ІХ Податкового кодексу України (додаток 16 до Податкової декларації з рентної плати).
З огляду на викладене вище, при поданні податкової звітності з рентної плати за спеціальне використання води за І квартал 2017 року платникам податків слід врахувати, що з 1 січня поточного року:
- запроваджується нова форма податкової декларації з рентної плати;
- застосовуються нові (збільшені) ставки плати для відповідного виду водних об’єктів, басейну річок, розташування водних об’єктів у межах області та нові коди згідно Кодифікації водних об’єктів за типом водного об’єкта та напрямом використання води.

До уваги сільськогосподарських товаровиробників
З 1 січня 2017 року для сільськогосподарського товаровиробника скасували спецрежим оподаткування ПДВ, державна підтримка надаватиметься йому у вигляді дотацій із бюджету.
І для цього сільгоспвиробнику необхідно бути зареєстрованим у Реєстрі отримувачів бюджетної дотації. Щоб зробити це, треба подати спеціальну заяву, яка затверджена наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. № 275.
Міністерство фінансів затвердило дві форми заяв для сільгосптоваровиробників: про внесення до реєстру отримувачів бюджетної дотації та про зняття з реєстрації як отримувача бюджетної дотації.
Заява про внесення сільгосптоваровиробника до Реєстру заповнюється та подається в електронній формі або у паперовому вигляді у місяці, який передує початку податкового періоду, з якого особа матиме право на отримання бюджетної дотації, та протягом п'яти календарних днів після закінчення граничного строку подання податкової звітності з ПДВ, встановленого для місячного податкового (звітного) періоду, та розглядається контролюючим органом за місцем обліку особи як платника ПДВ.
Для внесення сільгосптоваровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації питома вага вартості сільськогосподарських товарів має становити не менше 75% вартості всіх товарів, поставлених ним протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно. Для новоутвореного сільськогосподарського товаровиробника, зареєстрованого як суб'єкт господарювання, який провадить господарську діяльність менш як 12 календарних місяців, питома вага сільськогосподарських товарів розраховується за результатами кожного окремого звітного періоду.
Нагадаємо, що бюджетна дотація надається товаровиробникам, які провадять види діяльності, визначені у п. 161.3 ст. 161 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».
Наказ набрав чинності з дня офіційного опублікування — 28 лютого 2017 р.

Податковий календар квітня поточного року
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що
Середа 19 квітня
останній день сплати:
- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування за I квартал;
- авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб фізичними особами — підприємцями, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування;

Закарпатські митники вилучили одяг з Італії вартістю майже 200 тис. гривень
На митному посту «Тиса» Закарпатської митниці ДФС припинено спробу ввезення на митну територію України брендового одягу без декларування.
Громадянка України заїхала на митний пост легковим автомобілем «RENAULT TRAFIC» з українською реєстрацією, яка прямувала в Україну з Італії. Формою проходження митного контролю вона обрала «червоний коридор». Працівники митниці запропонували їй заповнити митну декларацію, в якій вона вказала свої паспортні дані та заявила про наявність у неї багажу з особистими речами.
При усному опитуванні громадянка підтвердила відомості, вказані нею у митній декларації, та заперечила наявність будь-яких інших товарів, у тому числі таких, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено.
У ході митного контролю транспортного засобу та речей громадянки України, окрім задекларованих особистих речей, митники виявили невказаний в митній декларації та незаявлений при усному опитуванні товар іноземного виробництва, а саме: взуття жіноче в асортименті, іноземного виробництва, різних торговельних марок, різних моделей, розмірів та кольорів, загальною кількістю 43 пари, одяг для жінок та чоловіків асортименті різних торгових марок, різних розмірів та кольорів у загальній кількості 6 штук та дві жіночі сумки торговельної марки – «LOUIS VUITTON».
Виявлений товар знаходився серед особистих речей громадянки, доступ до нього нічим не утруднювався, однак громадянка не визнала його своєю власністю. За її словами товар її просив передати в Україну незнайомий чоловік.
Вартість частини виявленого товару згідно з ярликами на упаковці становить 176 239 грн, решта вилученого товару потребує додаткової оцінки із залученням спеціаліста-експерта.
Таким чином, громадянка не заявила за встановленою формою точні та достовірні відомості про переміщувані нею через митний кордон України товари, переміщення яких через митний кордон України підлягає обов’язковому письмовому декларуванню.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого статтею 472 Митного кодексу України.
На підставі статті 511 Митного кодексу України за протоколом про порушення митних правил вилучено товари, що є безпосередніми предметами порушення митних правил вилучено.

Вінницькі митники завадили вивезти з України історико-культурні цінності
У пункті пропуску „Могилів-Подільский-Отач” митного поста „Дністер” фахівці Вінницької митниці ДФС попередили спробу незаконного переміщення через митний кордон України до Республіки Молдова культурних старожитностей, оцінених мистецтвознавцями майже у 138 тисяч гривень.
Вироби з білого та жовтого металу з характерними ознаками старовини були виявлені серед особистих речей громадянина Молдови. Серед цінностей були хрест - 1шт., виріб у вигляді чаші - 1шт., вироби у вигляді перснів - 14 шт., вироби у вигляді сережок - 7 пар, медальйонів - 2 шт., ланцюжки - 3 шт., браслет - 1 шт.
На запитання працівника митниці, чи являються виявлені товари ювелірними виробами, чи містять у своєму складі дорогоцінні метали, а також чи мають вони історичну цінність, пасажир відповів, що йому це не відомо. Після роз’яснення громадянину Молдови порядку переміщення товарів через митний кордон України, він добровільно передав співробітникам митниці виявлені предмети для проведення відповідних досліджень.
Оскільки встановлення факту належності товарів до культурних, історичних цінностей потребує спеціальних знань, вказані предмети було направлено до Вінницького обласного художнього музею Міністерства культури України для проведення їх експертного дослідження.
Відповідно до мистецтвознавчого висновку, предмети, які мав намір перемістити через митний кордон України громадянин Молдови, мають культурну, історичну та музейну цінність, їх вартість складає 137 550,00 грн.
Наразі відносно громадянина Молдови складено протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушення, визначеного статтею 472 Митного кодексу України (недекларування товарів). Санкція останньої передбачає конфіскацію предметів правопорушення та накладення штрафу в розмірі 100% вартості конфіскованих товарів. Відтак, після завершення провадження, матеріали адміністративної справи будуть скеровані на розгляд до Вінницького міського суду.

Право платників на розстрочення сплати ПДВ під час ввезення на митну територію України устаткування та обладнання
Повідомляємо, що 31.03.2017 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2017 №196 «Питання надання розстрочення сплати податку на додану вартість під час ввезення на митну територію України устаткування та обладнання» (далі – Постанова №196).
Зазначеною Постановою відповідно до пунктів 58 і 59 підрозділу 2 «Особливості справляння податку на додану вартість» розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) затверджено порядок надання розстрочення сплати ПДВ при ввезенні на митну територію України устаткування та обладнання для використання у деревообробному виробництві та для виробництва медичних виробів.
Пунктом 1 Постанови №196 визначено, що надання розстрочення сплати ПДВ під час ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту тільки верстатів для обробки дерева, що класифікуються за кодами товарної позиції 8465 згідно з УКТЗЕД; сушарок для деревини, що класифікуються у товарній підкатегорії 8419 32 00 00 згідно з УКТЗЕД; пресів для виробництва деревностружкових або деревноволокнистих плит, що класифікуються у товарній підпозиції 8479 30 згідно з УКТЗЕД, які ввозяться для використання у деревообробному виробництві; обладнання (його частин), що класифікується у товарних підкатегоріях 8421 39 20 00, 8422 30 00 99, 8422 90 90 00, 8428 20 20 00, 8428 20 80 00, 8477 10 00 00, 8477 20 00 00, 8477 30 00 00, 8477 40 00 00, 8477 59 10 90, 8477 90 80 00, 8480 71 00 90 згідно з УКТЗЕД, для виробництва тільки медичних виробів здійснюється у порядку, передбаченому статтею 100 ПКУ, з урахуванням таких особливостей:
- розстрочення (рівними частинами) надається за заявою платника податку на строк до 36 календарних місяців без нарахування процентів та пені, визначених пунктом 129.5 статті 129 ПКУ;
- у разі нецільового використання устаткування та обладнання, ввезених на митну територію України з отриманням розстрочення сплати ПДВ, платник податку зобов’язаний сплатити податкові зобов’язання за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, у сумі, розрахованій як позитивна різниця між сумою ПДВ, що мала бути сплачена із зазначених операцій у момент ввезення таких товарів, та фактично сплаченою сумою, а також сплатити пеню, нараховану на таку суму податку виходячи із 120% облікової ставки Національного банку України, що діяла на день сплати податкового зобов’язання, за період з дня ввезення таких товарів до дня збільшення податкового зобов’язання.
Зазначеним документом також внесено зміни до переліку обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 №1235.
Постанова №196 опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 31.03.2017 №61.

Внесені зміни до програмного забезпечення ДФС для формування та подання звітності в електронному вигляді
Інформуємо, що на головній сторінці офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) в електронному сервісі «Електронна звітність» у розділі «Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності»» розміщено перелік змін та доповнень до «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності»» (далі – ПЗ) (версія 1.25.12.0) станом на 30.03.2017.
Так, зокрема, на виконання наказу Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №21 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 23.02.2017 №276) (початок дії версій документів з 01.04.2016), у ПЗ з’явились нові версії документів:
- F0200119 – Податкова декларація з податку на додану вартість (фізична особа) з додатками до неї;
- F0217019 – Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
- F0215519 – Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України;
- J0200119 – Податкова декларація з податку на додану вартість (юридична особа) з додатками до неї;
- J0217019 – Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
- J0215519 – Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Які форми фінансової звітності повинні подаватися платниками податку на прибуток та неприбутковими організаціями?
Платниками податку на прибуток, крім суб’єктів малого підприємництва, неприбуткових установ та організації, представництв іноземних суб’єктів господарювання, разом з відповідною податковою декларацією за календарний квартал, півріччя, три квартали подається квартальна фінансова звітність, складена за національними чи міжнародними стандартами, яка включає: баланс та звіт про фінансові результати. До річної податкової декларації такі платники подають відповідну річну фінансову звітність, яка включає баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал та примітки до звітів.
Платники податку на прибуток – виробники сільськогосподарської продукції, які обрали річний податковий (звітний) період відповідно до п.п.137.4.1 п.137.4 ст.137 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями, складають та подають з відповідною податковою декларацією фінансову звітність за перше півріччя минулого звітного року, за минулий звітний рік та за перше півріччя поточного звітного року.
Платниками податку на прибуток – суб’єктами малого підприємництва, представництвами іноземних суб’єктів господарювання, крім тих, які складають фінансову звітність за міжнародними стандартами, подається разом з відповідною податковою декларацією скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.
Неприбутковими установами та організаціями, крім бюджетних установ, подається разом зі звітом про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі – Звіт) скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.
Бюджетні установи разом зі Звітом подають форми фінансової звітності, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 24.01.2012 №44 «Про затвердження Порядку складання фінансової, бюджетної та іншої звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів».
Банки разом з податковою декларацією з податку на прибуток підприємств подають відповідну проміжну або річну фінансову звітність за формою, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 24.10.2011 №373.
Відповідне питання та відповідь на нього також і у розширеному варіанті розміщене у підкатегорії 102.23.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Про роботу Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість
Звертаємо увагу, що у повідомленні на офіційному веб-порталі щодо запуску Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість (далі – Реєстр) станом на 10.04.2017 Міністерство фінансів України (далі – Мінфін) зазначило, що продовжує удосконалювати роботу Реєстру.
Реєстр доповнено інформацією по двом графам 1а, 1б, 2.
Зокрема, йдеться про графу 1 «Залишок суми податку, що підлягає бюджетному відшкодуванню», яка розділена на дві колонки:
а) Сума бюджетного відшкодування з урахуванням змін (уточнюючих розрахунків на зменшення, контрольно-перевірочні роботи, оскаржень, відшкодувань на рахунок у банку, з урахуванням сум податкового боргу, у разі його наявності);
б) Ознака наявності інформації від правоохоронних органів (наявність – 1, відсутність – 0).
Друга графа містить «Інформацію про стан повернення бюджетного відшкодування» (з урахуванням особливостей, установлених пунктом 55 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України).
При розробці нового реєстру додаткові графи, яких не було у старому реєстрі, були включені для того, щоб забезпечити можливість комплексного аналізу та моніторингу даних.
Мінфін також планує протестувати та впровадити збереження пошукового запиту платника у форматі MS Excel, що є важливим для більш зручного та повного аналізу інформації.
Як повідомив Мінфін на офіційному веб-порталі, для обговорення роботи Реєстру та зворотнього зв’язку з користувачами існує форум (http://vatforum.minfin.gov.ua), де кожен може висловити побажання та поставити питання щодо функціонування Реєстру.

На Київщині викрито масштабну схему ухилення від сплати податків та відмивання незаконних доходів
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Київській області розкрили схему ухилення від сплати податків та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.
В рамках розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 212 КК України встановлено групу осіб, які не подали податкові декларації про майновий стан і доходи, а також не задекларували отриману суму додаткового блага у вигляді суми боргу анульованого кредиту майже на 52,4 млн. грн.
Один із зловмисників, з метою виведення кредитних коштів з банківської установи та ухилення від сплати податків, для створення видимості забезпечення обов'язків по погашенню кредиту, заявив в якості запоруки 12 земельних ділянок на території області.
У свою чергу, його посібники, використовуючи рахунки і статутні фонди підконтрольних їм підприємств, які є замовниками і підрядниками будівництва багатоквартирного житлового будинку на території Вишгородського району, зараховували кошти для їх подальшого переведення у готівку через касу банку.
У подальшому ці кошти нібито використовувалися для закупівлі у фіктивних компаній будматеріалів, необхідних для будівництва багатоповерхових будівель.
В результаті проведених 17 обшуків було вилучено 26 печаток підприємств, комп'ютерну техніку, а також бухгалтерські та фінансово-господарські документи. Окрім того, накладено арешт на 11 рахунків підприємств, які брали участь у схемі конвертації, відкритих в 3 банках.
Також, з метою відшкодування нанесених державі збитків, заарештовано 14 земельних ділянок на території Київської області орієнтовною вартістю більше 14 млн. грн., що належать організаторам вказаної схеми і підконтрольним їм компаніям.
Тривають слідчі дії.

На Запоріжжі викрито схему розкрадання понад 25 млн. грн. бюджетних коштів, призначених для оборонно-промислового комплексу
Співробітники податкової міліції Офісу великих платників спільно з прокуратурою викрили посадових осіб компанії, які привласнили понад 25 млн. грн. бюджетних коштів під час поставок обладнання для державних підприємств оборонно-промислового комплексу.
В рамках розслідування кримінального провадження за ч. 5 ст. 191 КК України встановлено запорізьку компанію, що займається оптовою торгівлею електронним і телекомунікаційним обладнанням, яка регулярно перемагала в тендерних торгах щодо постачання резисторів, перемикачів, мікросхем, запобіжників та іншого обладнання для низки держпідприємств оборонно-промислового комплексу.
Вказана компанія отримувала бюджетні кошти, які перераховували на розрахункові рахунки фіктивних підприємств нібито за придбані товари для держпідприємств. У подальшому ці кошти присвоювали посадові особи даної компанії та держпідприємств.
В результаті таких дій фігуранти провадження протягом 2015-2017 років завдали державі збитків у розмірі понад 25 млн. грн.
Тривають слідчі дії.

Виробник алкоголю на Дніпропетровщині ухилився від сплати податків
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Дніпропетровській області викрили керівників одного з вино - коньячних заводів, які ухилилися від сплати податків.
В рамках проведення «Акциз-2017» та розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 212 КК України встановлено, що посадові особи компанії, яка займається виробництвом і продажем алкогольних напоїв, занизили об'єкт оподаткування з акцизного податку з виробленого сидру шляхом використання і застосування заниженої ставки податку на вироблений сидр. Як показала перевірка, у підприємства відсутні необхідні потужності та ємності для отримання даного алкогольного напою шляхом його бродіння.
В результаті проведених в Дніпрі і Дніпропетровській області 4 обшуків вилучено майже 17 тис. літрів сидру, вартістю понад 1 млн. грн., первинну документацію та комп'ютерну техніка.
Тривають слідчі дії.

Податковий календар квітня поточного року
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що
Четвер 20 квітня
останній день подання:
· декларації акцизного податку за березень*;
· податкової декларації з рентної плати за березень з розрахунком:
- рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
- рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;

- рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;
- рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.
· податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за березень у разі неподання податкової декларації на 2017 р.;
· звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма № Д4 (місячна)) за березень;
· податкової декларації з ПДВ за березень платниками, в яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю.
останній день сплати:
· авансового внеску з єдиного податку на квітень платниками першої та другої груп;
· єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцями за березень (крім гірничих підприємств).


Криворізька північна ОДПІ



Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор