www.kriv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 29 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Криворізський район >> За даними 2017 року
Увага! На Дніпропетровщині діють шахраї
Версія для друку Написати листа
Увага! На Дніпропетровщині діють шахраї

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що до суб’єктів господарювання Дніпропетровщини телефонують з мобільного номеру (066) 276-08-96 невідомі особи з провокаційними та незаконними вимогами.
Зловмисники телефонують, начебто, від імені ГУ ДФС з проханням зателефонувати та вимагають неправомірну вигоду.
Наполегливо радимо громадянам бути пильними та обачними, не вірити сумнівним пропозиціям та ретельно перевіряти інформацію.
Тож, у разі отримання подібної інформації та недопущення у подальшому подібних випадків шахрайства просимо звертатися до правоохоронних органів та інформувати ГУ ДФС у Дніпропетровській області за номерами телефонів: (056) 374-31-64, (0562) 47-59-49, а також особисто звертатись за адресою: м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17-а.

До уваги платників акцизного податку!
Доводимо до відома платників, що 20.10.2017 (з дня офіційного опублікування) набули чинності накази Міністерства фінансів України від 21.08.2017 №708 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 11 лютого 2016 року №50», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15.09.2017 за №1135/31003 (далі – Наказ №708) та №709 «Про затвердження форм Довідки про цільове використання легких та важких дистилятів, а також скрапленого газу та бутану, ізобутану як сировини у виробництві етилену, Довідки про сплату суми акцизного податку, яка розрахована за ставками на готову продукцію, та Журналу обліку погашення податкових векселів», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15.09.2017 за №1134/31002 (далі – Наказ №709).
Накази №708 та №709 опубліковано 20.10.2017 в «Офіційному віснику України» №20.
Наказом №708 внесено зміни до Порядку роботи податкових постів, установлених на підприємствах суб’єктів господарювання, які використовують легкі та важкі дистиляти за нульовою ставкою акцизного податку або ввезені на митну територію України без сплати акцизного податку для виробництва етилену, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 №50 (далі – Наказ №50) та до заголовка і п.1 Наказу №50 в частині розширення груп підакцизних товарів (скраплений газ, бутан та ізобутан).
Наказом №709 визнано таким, що втратив чинність наказ Міністерства фінансів України від 17.02.2012 №196 та внесено зміни до форм Довідки про цільове використання легких та важких дистилятів, а також скрапленого газу та бутану, ізобутану як сировини у виробництві етилену, Довідки про сплату суми акцизного податку, яка розрахована за ставками на готову продукцію, та Журналу обліку погашення податкових векселів.
Дія вищевказаних наказів поширюється на всіх суб’єктів господарювання, які в межах квот отримують та/або ввозять в Україну нафтопродукти та використовують їх як сировину для виробництва етилену без сплати акцизного податку з оформленням податкового векселя, як гарантії її цільового використання.
Звертаємо увагу, що ДФС України листом від 23.10.2017 №1528/99-99-15-03-03-17 «Про набрання чинності наказами Міністерства фінансів України» (далі – Лист ДФС №1528) надано рекомендації для платників акцизного податку щодо врахування змін, внесених Наказами №708 та №709.
Лист ДФС №1528 розміщено на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби за посиланням
http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/aktsizniy-podatok/listi-dps/314296.html

З січня по вересень 2017 року слідчими ГУ ДФС у Дніпропетровській області до суду направлено 41 кримінальне провадження
З початку 2017 року в провадженні слідчого управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області перебувало 359 кримінальних проваджень, з них: 141 – залишок на початок року та 218 прийнято до провадження у звітному році.
Із загальної кількості кримінальних проваджень, які розслідувались слідчими впродовж 9-ти місяців 2017 року, закінчено 122 кримінальних проваджень, з яких до суду скеровано 41 провадження, в т.ч: з обвинувальним актом 34 кримінальних проваджень; для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності 7.
Крім того, протягом 3-х кварталів поточного року за підслідністю направлено 58 кримінальних проваджень, приєднано до інших проваджень 43.

ДФС: За рік кількість оформлених митних декларацій за принципом «єдиного вікна» зросла до 250 тисяч у вересні
Від часу запровадження принципу «єдиного вікна» кількість митних оформлень з його застосуванням зросла у десятки разів – від 6 тисяч заявок у вересні 2016 року до понад 250 тисяч у вересні 2017 року. Це складає 27% від загальної кількості оформлених з початку року митних декларацій.
На сьогодні уже 11 митниць понад 40% митних оформлень здійснюють за цим принципом і цей показник зростає.
Інформаційний обмін між підприємствами, контролюючими органами та митницями за принципом «єдиного вікна» застосовується при митному оформленні товарів, що підлягають, крім митного, іншим видам державного контролю – ветеринарно-санітарному, санітарно-епідеміологічному, фітосанітарному, екологічному та радіологічному.
Як свідчить аналіз, основними стримуючими факторами для більш активного розвитку цієї системи є те, що з боку контролюючих органів у переважній більшості застосовується 100% огляд товарів (інспектування) та практично не застосовується система аналізу ризику, розроблення якої передбачено постановою Кабінету Міністрів України, до того ж в більшості випадків вимагаються оригінали примірників документів.
У свою чергу ДФС вживає послідовних заходів щодо якнайширшого застосування принципу «єдиного вікна» при митному оформленні товарів в основному за рахунок збільшення кількості місць митного оформлення, де відбуватиметься митне оформлення за цим принципом, удосконалення нормативно-правової бази, синхронізації часу роботи органів ДФС та контролюючих органів тощо.
Наразі система може забезпечувати не тільки інформаційний обмін між підприємствами, контролюючими органами та митницями під час здійснення державних видів контролю при митному оформленні товарів. Через відповідні веб-додатки система готова приймати від інших органів відомості про документи, які підтверджують додержання суб’єктами господарювання обмежень, встановлених для переміщення окремих товарів.
Нагадаємо, з 1 серпня 2016 року на пунктах митного контролю запрацювала автоматизована система «Єдине вікно», яка має на меті пришвидшити оформлення експортно-імпортних операцій. Це – один з елементів реформування митниці. Система є повністю автоматизованою, дозволяє подавати документи один раз в одне місце і мінімізує контакти з держслужбовцями.

При зміні номенклатури товарів/послуг, постачання яких неплатнику ПДВ ще не відбулось, розрахунок коригування до податкової накладної не складається
Нагадуємо, що відповідно до п.192.1 ст.192 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.
Зменшення суми податкових зобов’язань платника податку – постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов’язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору (п.192.2 ст.192 ПКУ).
Отже, якщо товари/послуги неплатнику ПДВ поставлені не були, то у разі зміни номенклатури таких товарів/послуг постачальник розрахунок коригування не складає.

Податок на нерухомість: хто є платником у разі перебування об’єктів нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб
Пунктом 10.3 ст.10 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненням (далі – ПКУ) передбачено, що питання встановлення податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок)) вирішують місцеві ради в межах повноважень, визначених ПКУ.
Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (п.п.266.1.1 п.266.1 ст.266 ПКУ).
Підпунктом 266.1.2 п.266.1 ст.266 ПКУ визначено, що в разі перебування об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, платником податку є:
а) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб – кожна з цих осіб за належну їй частку;
б) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі – одна з таких осіб – власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;
в) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі – кожна з цих осіб за належну їй частку.
Відповідно до п.п.266.7.1 п.266.7 ст.266 ПКУ обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.
Згідно із п.п.266.9.1 п.266.9 ст.266 ПКУ податок сплачується за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 №2456-VI зі змінами та доповненнями.
Водночас слід нагадати, що платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних, зокрема щодо об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним) (п.п.266.7.3 п.266.7 ст.266 ПКУ).

Затримано керівника відділу ГУ ДФС у Дніпропетровській області, який отримав 5 тис. грн. неправомірної винагороди
Співробітниками управління внутрішньої безпеки ДФС спільно зі слідчими військової прокуратури Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України під час проведення слідчо-оперативних заходів за кримінальним провадженням, відкритим за ознаками ч.3 ст.368 КК України, затримано на «гарячому» керівника відділу ГУ ДФС у Дніпропетровській області.
Зокрема, вказана особа затримана під час отримання першої частини неправомірної винагороди у розмірі 5 тис. грн. за незастосування штрафних санкцій за результатами фактичної перевірки.
У ДФС триває боротьба з корупцією та очищення лав від працівників, які своїми діями паплюжать честь та гідність державної служби.

Порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання путівок на санаторно-курортне лікування на території України
Повідомляємо, що відповідно до п.п.197.1.6 п.197.1 ст.197 розділу V Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями операції з постачання реабілітаційних послуг інвалідам, дітям-інвалідам, а також постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів звільняються від оподаткування ПДВ.
Для інших категорій споживачів продаж путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України здійснюється з нарахування ПДВ.

Павло Дроняк: Надходження військового збору зросли більш ніж на третину
Протягом січня-вересня 2017 року до державного бюджету України надійшло 10,7 млрд. грн. військового збору. Про це повідомив директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк.
За його словами, цьогорічні показники на 31,6% перевищують аналогічний період минулого року. За 9 місяців 2016 року платниками було сплачено 8 млрд. грн.
«Серед основних причин зростання відрахувань військового збору є зростання заробітних плат та їх детінізація. Більше того, наші громадяни розуміють важливість цих коштів для нашої армії, а тому сумлінно сплачують їх», – зазначив Павло Дроняк.
Так, від доходів, задекларованих громадянами під час річного декларування, сплачено 259,3 млн., що на 32,1 млн. грн., або на 14 відс. більше ніж, за аналогічний період попереднього року. Станом на 01.10.2016 до сплати було задекларовано 227,2 млн. грн.
Нагадаємо, що військовий збір було впроваджено в Україні з серпня 2014 року, його ставка становить 1,5% доходів, що підлягають оподаткуванню. Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні.

Закарпатські митники виявили понад 1000 пачок тютюнових виробів, які перевозилися у виготовленому в автівці сховищі
На митному посту «Ужгород» Закарпатської митниці ДФС припинено ввезення до країн ЄС тютюнових виробів. Незаконно перемістити цигарки через митний кордон намагався громадянин України.
Рухаючись до Італії разом з п’ятьма пасажирами, українець заїхав на митний пост автомобілем «Volkswagen». Відтак, на підставі результатів аналізу та оцінки ризиків, транспортний засіб направлено для проведення поглибленого митного огляду.
І не даремно – у спеціально виготовленому сховищі в транспортному засобі – бокових стінках багажного відсіку, обшитих деревом, працівники митниці виявили приховані від митного контролю тютюнові вироби з акцизними марками України загальною кількістю 1040 пачок. Цигарки були вкладені у вакуумні пакети ймовірно для того, щоб приховати запах тютюну від службової собаки.
Таким чином, громадянин вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України тютюнових виробів з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ч.1 статті 483 Митного кодексу України.
Цигарки вартістю 30 460 грн та транспортний засіб, орієнтовною вартістю 270 000 грн, вилучено.
Справу буде скеровано до суду, який і визначить покарання.

Довідку (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки не надано: чи є підстава для відмови у прийнятті податкової декларації з плати за землю
Нагадуємо, що відповідно до п.286.1 ст.286 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI (далі – ПКУ) підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.
Згідно з п.286.2 ст.286 ПКУ платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.
Оскільки подання довідки (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки передбачено у разі подання першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) або у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі та вона має інформаційний характер, тому неподання платником плати за землю разом з податковою декларацією за звітний період такої довідки (витягу) не є підставою для відмови у прийнятті податкової декларації з плати за землю.

Застосування РРО ФОПом – платником єдиного податку другої групи при перевищенні обсягу доходу понад 1 млн. грн.
Згідно із п.296.10 ст.296 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) не застосовуються платниками єдиного податку першої групи, другої і третьої груп (фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП)) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн.
У разі перевищення у календарному році обсягу доходу понад 1 млн. грн., застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’зковим.
Застосування РРО розпочинається з першого числа місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.
Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.
Отже, ФОП – платник єдиного податку другої групи, яка в календарному році перевищила обсяг доходу 1 млн. грн., зобов’язана з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати РРО.
Водночас, якщо ФОП здійснює розрахунки за реалізовані товари (надані послуги) винятково у безготівковій формі, РРО така особа не застосовує.

«Нумізмат» намагався вивезти з України близько 100 цінних монет
У Міжнародному аеропорту «Львів» імені Данила Галицького працівники Львівської митниці ДФС спільно зі співробітниками СБУ запобігли спробі незаконного вивезення з України монет.
Так, під час митного контролю ручної поклажі, яка належала іноземцю, що прямував рейсом Львів – Мюнхен, було виявлено близько 100 монет різного розміру, форми та номіналу, на які можуть бути заборони до переміщення через митний кордон України.
Серед них монети, датовані XIX століттям, а також грошові знаки Рейху, Радянського Союзу тощо. Їх вилучено та скеровано на експертизу для встановлення історичної та культурної цінності. За результатами буде прийнято рішення згідно з чинним законодавством.

У ДФС обговорили проблемні питання банківської сфери
Діяльність фінансово-промислових груп та актуальні питання роботи підприємств банківської сфери – такою була тематика чергової секторальної зустрічі представників ДФС та бізнесу, яка відбулася сьогодні, 26 жовтня в фіскальній службі.
«Основною метою нашої сьогоднішньої зустрічі є напрацювання спільних дій для спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій, а також налагодження дієвої взаємодії між бізнесом та фіскальною службою у вирішенні актуальних питань у банківській сфері. Як свідчить практика, такі зустрічі є достатньо ефективними, адже ми не лише обговорюємо проблемні моменти, а й розглядаємо всі можливі шляхи їх вирішення, які будуть прийнятними і для бізнесу, і для держави», – зазначив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.
У свою чергу представники бізнесу також відзначили відкритий діалог, який наразі здійснює фіскальна служба з платниками податків, та ефективність і комфортність такого формату спілкування.
За словами представників банківської сфери, одним з важливих питань, яке потребує термінового вирішення, є відсутність узагальнюючих податкових консультацій з актуальних на сьогодні тематик. Задля його вирішення пропонувалося ініціювати спільну зустріч представників Міністерства фінансів України, ДФС та бізнес-спільноти для розгляду щодо повернення такої практики.
Також цікавило бізнес і питання відшкодування банками кредитної заборгованості за рахунок резервів при відсутності оригіналів первинних документів у зв’язку з окупацією території АР Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей. На сьогодні банки, які мали свої філіали та підрозділи на цих територіях, не мають фізичної змоги надати всі первинні документи щодо проведених операцій, а отже і списати таку заборгованість як безнадійну. Для вирішення цієї проблеми учасники домовилися опрацювати питання та з узгодженими пропозиціями підготувати відповідне звернення до Мінфіну.
Мирослав Продан також доручив фахівцям фіскальної служби детальніше опрацювати і питання сплати податку на доходи фізичних осіб під час виконання банками функцій податкового агенту в процесі стягнення заставного майна фізичних осіб в рахунок погашення заборгованості за кредитами. На думку представників банківської сфери, необхідно уніфікувати процедури примусового стягнення та зняти функцію податкового агента з банків.
Водночас Мирослав Продан зауважив, що у цьому питанні необхідно приймати виважене рішення після ґрунтовного аналізу ситуації та напрацювання можливих компенсаторних механізмів.
Учасники зустрічі також розглянули й інші актуальні питання, вирішення яких сприятиме більш ефективній діяльності підприємств банківської сфери.

ДФС викрито злочинну схему, яку використовували понад 20 підприємств-імпортерів
Працівники Департаменту організації протидії митним правопорушенням Державної фіскальної служби разом з детективам Національного антикорупційного бюро України розслідують справу щодо мінімізації митних платежів за допомогою судових рішень.
Кримінальне провадження було зареєстровано у серпнi 2017 року. Встановлено, що підприємства-імпортери декларували свої товари за значно заниженою вартістю. Київська митниця ДФС корегувала вартість, але підприємства вносили необхідне фінансове забезпечення, після чого товари відпускалися у вільний обіг. У подальшому імпортери звертались до суду та, використовуючи ст. 55 Митного кодексу, повертали внесене фінансове забезпечення. Таку схему використовували більше двох десятків підприємств-імпортерів.
У рамках розслідування кримінального провадження на депозитних рахунках Київської міської митниці та Київської митниці було заарештовано 450 млн грн., що є фінансовими гарантіями, які надавались підприємствами – учасниками злочинної схеми. Це унеможливить повернення коштів імпортерам до завершення розслідування.

Відбувся форум «Історія жіночого успіху: від ідеї до бізнесу» – стратегія та перспективи створення жіночого підприємництва
У рамках виконання Програми розвитку малого та середнього підприємництва у Дніпропетровській області на 2017 – 2018 роки 26 жовтня п.р. відбувся форум на тему: «Історія жіночого успіху: від ідеї до бізнесу» під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації. У заході прийняла участь начальник управління організації роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипова.
Головна мета форуму – всебічний розвиток жіночого підприємництва в Україні, пошук нових шляхів та можливостей для реалізації жіночого потенціалу в бізнесі.
Чинна податкова система не передбачає будь-яких преференцій для жінок у порівнянні з чоловіками. Тобто оподаткування здійснюється за єдиними правилами незалежно від статі.
Під час обговорення стратегії та перспектив створення жіночого підприємництва Манушак Осипова зазначила, що відповідно до Конституції України рівність прав жінки і чоловіка забезпечується, зокрема, наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї. Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.
Також, акцентувала, що Урядом країни розроблена Стратегія розвитку малого і середнього підприємництва в Україні на період до 2020 року, метою якої є сприяння розвитку підприємництва в Україні, створення сприятливих умов для відкриття, ведення і зростання малого і середнього підприємництва шляхом консолідації зусиль усіх зацікавлених сторін.
На теперішній час дедалі більше зростає популярність електронних сервісів та послуг серед платників. Адже вони допомагають їм економити свій час, отримувати потрібну інформацію, не відвідувати органи ДФС. А це особливо актуально для жінок, які займаються бізнесом.
Розбудова сервісів для платників податків та їх електронізація – один з найважливіших напрямків розвитку фіскальної служби.
Наприкінці зустрічі учасникам висловлено побажання успіхів у створенні і розвитку жіночого підприємництва та досягненні поставлених цілей.

У Головному управлінні ДФС у Дніпропетровській області проведено сеанс телефонного зв’язку
Днями у ГУ ДФС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» старшого оперуповноваженого з ОВС управління внутрішньої безпеки територіальних органів ДФС у Дніпропетровській області ГУ ДФС у Дніпропетровській області Павла Хороших на тему: «Профілактичні заходи щодо недопущення корупційних дій працівниками органів ДФС у Дніпропетровській області».
В процедурі спілкування з ініціаторами дзвінків розглянуто питання щодо повноважень інспекторського складу фіскальної служби при проведенні документальних перевірок фінансово-господарської діяльності підприємств та інше.
Крім того, отримано повідомлення від суб’єкта підприємницької діяльності щодо ускладнення надання в одну з ДПІ м. Дніпра податкової декларації в електронному вигляді.
Як захід реагування, УВБ організовано взаємодію між платником податків та ДПІ, що сприяло оформленню відповідного договору про визнання електронних документів між сторонами на протязі наступних декількох годин.
Інших зауважень на адресу працівників фіскальної служби області від ініціаторів дзвінків не надходило.

Нарахування ЄСВ, якщо працівник частину місяця перебував у відпустці без збереження заробітної плати
Звертаємо увагу на те, що частиною 5 ст.8 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) передбачено, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) для платників, зазначених у cт.4 Закону №2464, встановлюється у розмірі 22 відсотки до визначеної ст.7 Закону №2464 бази нарахування ЄСВ.
У разі, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ (частина 5 ст.8 Закону №2464).
Тобто, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) у працівника, який перебував частину місяця у відпустці без збереження заробітної плати, застосовуються норми частини 5 ст.8 Закону №2464.

Строки сплати транспортного податку
Нагадуємо, що відповідно до п.п.267.7.1 п.267.7 ст.267 розділу ХІІ Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), транспортний податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 №2456-VI, зі змінами та доповненнями.
Транспортний податок сплачується у строки, встановлені п.п.267.8.1 п.267.8 ст.267 ПКУ, а саме:
а) фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
б) юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються у річній податковій декларації.

Дохід від продажу неприбутковою організацією власних основних засобів: чи буде податок на прибуток підприємств?
Повідомляємо, що відповідно до п.п.14.1.121 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) неприбуткові підприємства, установи та організації – неприбуткові підприємства, установи та організації, які не є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до п.133.4 ст.133 ПКУ (далі – неприбуткова організація).
Згідно із п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.
Отже, якщо кошти, отримані неприбутковою організацією від продажу власних основних засобів, буде використано для здійснення своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших, пов’язаних з ними осіб, то таке використання не є порушенням вимог п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ. У цьому випадку податок на прибуток підприємств такою неприбутковою організацією на такий дохід не нараховується.

Податкове законодавство порушують 60% роботодавців, які перевірялися ДФС
Протягом січня-вересня 2017 року органами ДФС під час перевірки суб’єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам, порушення податкового законодавства виявлено в 60% перевірених платників.
До бюджетів донараховано понад 518 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, майже 106 млн. грн. єдиного внеску та близько 27 млн. грн. військового збору.
За вказаний період було виявлено 3 тис. найманих осіб, праця яких використовувалась роботодавцем без оформлення трудових відносин.
Крім цього, фахівці ДФС у складі робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, створених за ініціативою місцевих органів виконавчої влади, здійснювали обстеження виробничих, торгових приміщень юридичних та фізичних осіб, місць здійснення підприємницької діяльності, а також проводили роз’яснювальну роботу з роботодавцями. За результатами цих заходів суб’єкти господарювання додатково уклали близько 32 тис. трудових угод зі своїми найманими працівниками.
За результатами проведеної роз’яснювальної роботи з керівниками підприємств – боржників та застосування заходів контролю погашено заборгованість із заробітної плати у сумі 1 463,8 млн. грн. До бюджету надійшло 187,1 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та 530,1 млн. грн. єдиного внеску.
До органів прокуратури спрямовано матеріали щодо 40 юридичних осіб, які мали довготривалу заборгованість із виплати заробітної плати.
Для підвищення рівня сплати податку на доходи фізичних осіб у січні – вересні 2017 року на засіданнях комісій та робочих групах при органах виконавчої влади заслухано майже 13,3 тис. працедавців, які нараховують заробітну плату нижче законодавчо встановленого рівня.
За результатами проведеної роботи майже 12,3 тис. працедавців підвищили рівень заробітної плати, до бюджету додатково надійшло: податку на доходи фізичних осіб – 35,6 млн. грн., єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 43,1 млн. грн., військового збору – майже 3,0 млн. грн.
Крім того, для підвищення рівня заробітної плати працівниками контролюючих органів проведено індивідуальну роз’яснювальну роботу з працедавцями, за рахунок якої у січні – вересні цього року підвищили рівень виплат 30,7 тис. працедавців, до бюджету додатково надійшло майже 94,5 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.
До органів прокуратури спрямовано матеріали та відомості щодо 352 підприємств, на яких виплата заробітної плати проводилась у розмірах нижче законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати.

На Одещині упереджено експорт одноразових грилів, в яких приховали 48 тис. пачок сигарет
Блоки сигарет з марками акцизного податку України знаходилися всередині одноразових грилів, ледь прикриті брикетами деревного вугілля.
Грилі вітчизняного виробництва у кількості 7920 штук відправлялися на експорт до Ізраїлю. Прихований товар було виявлено за допомогою скануючих систем «VACIS” та «Rapiscan», а також службового собаки Меджика.
Попередня оцінка вартості вилучених тютюнових виробів складає 1,4 млн грн.
Виявлення такої великої партії сигарет, які переміщувалися через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, є результатом взаємодії митників та прикордонників у напрямі протидії незаконному обігу тютюнової продукції.

Триває тестування посадових осіб Державної фіскальної служби України за результатами вивчення Правил етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС
17 жовтня 2017 року розпочалося тестування посадових осіб Державної фіскальної служби України та її територіальних органів за результатами вивчення Правил етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС, затверджених наказом ДФС від 01.12.2016 № 979 зі змінами, яке триватиме до кінця листопада поточного року.
Підсумкове тестування завершує комплекс заходів, проведених у рамках співпраці між Державною фіскальною службою України та Офісом технічної допомоги Казначейства США з питань надання технічної допомоги у сфері боротьби з корупцією, з урахуванням Плану заходів на друге півріччя 2017 року із реалізації Антикорупційної програми Державної фіскальної служби України.
Зокрема, 14 та 15 вересня 2017 року відбулися тренінги для керівників робочих груп територіальних органів ДФС, створених відповідно до розпорядження ДФС від 10.08.2017 № 115-р «Про проведення навчального курсу» (зі змінами), які у подальшому залучались до організації безпосередньо у територіальних органах навчальних заходів з вивчення основних положень Правил етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС.
Також, посадові особи центрального апарату ДФС та її територіальних органів 7 - 8 серпня поточного року взяли участь у семінарі на тему «Етика державних службовців для Державної фіскальної служби України у сфері митної справи», який проведено у Києві за сприяння Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) та Посольства США у Києві, спільно з Консультативною місією Європейського союзу (EUAM), Місією Європейського союзу з прикордонної допомоги Молдови та України (EUBAM).
Проведення зазначених заходів спрямовано на профілактику та попередження корупційних проявів і правопорушень серед працівників ДФС, формування неухильного дотримання ними етичних норм у професійній діяльності й у позаробочий час і, за словами Тетяни Пажитнової, директора Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом, надало можливість кожній посадовій особі органів ДФС зосередитись на нормах професійної етики та перевірити свої знання у цій сфері.

Зовнішньоторговельний обіг Дніпропетровської митниці ДФС за дев’ять місяців поточного року перевищив 5,5 млрд. доларів
Протягом січня – вересня 2017 року у Дніпропетровській митниці ДФС оформлено майже 121,7 тис. митних декларацій всіх типів, що на 9,7 тис. декларацій, або на 8,7% більше аналогічного періоду минулого року. З них 57,4 тис. (47,2%) – експортні, 52,2 тис. (42,9%) – імпортні, 12,1 тис. (9,9%) – оформлено в інших митних режимах.
Кількість взятих Дніпропетровською митницею ДФС на облік суб’єктів ЗЕД станом на 01.10.2017 дорівнює 7213. Всього за 9 місяців 2017 року взято на облік 511 суб’єктів ЗЕД.
Зовнішньоторговельний обіг Дніпропетровської митниці ДФС за дев’ять місяців 2017 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшився на 28% та склав 5 млрд. 574 млн. дол. США. При цьому, імпортовано товарів на 2 млрд. 744 млн. дол. США, що на 23% більше, ніж торік, експортовано – на 2 млрд. 829 млн. дол. США, що на 33% більше, ніж минулого року. Позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу складає 85,7 млн. дол. США.
Фіскальною службою значна увага приділяється спрощенню митних процедур та скороченню часу, який суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності витрачають на оформлення товарів. Результатом роботи митниці, спрямованої на покращення сервісу, є стабільні показники середнього часу митного оформлення імпортних та експортних вантажів, які складають 75 хв. та 30 хв. відповідно.
Також, 7 підприємствам області надано статус уповноваженого експортера, який дає право українському експортеру самостійно визначати та декларувати походження товарів незалежно від вартості на товаро – супровідних документах, що прискорює процедуру експорту товару. Нагадуємо, що такий статус може надаватися будь-якому експортеру, який часто перевозить товари за Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співробітництвом з атомної енергії і їхніми державами – членами від 27.06.2014, ратифікованої Законом України від 16 вересня 2014 року №1678-VII.

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» заступника начальника управління податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Віталія Мироненка на тему: «Неприбуткові організації: діяльність у змінених умовах»
Питання 1. Доброго дня. В яких випадках неприбуткова організація зобов’язана подати до контролюючого органу фінансову звітність?
Відповідь. Відповідно до п.46.2 ст.46 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені п.133.4 ст.133 ПКУ, подають звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, утворені в порядку, визначеному законом, звітують у разі порушень п.133.4 ст.133 ПКУ), та річну фінансову звітність.
Згідно з п.п.133.4.3 п.133.4 ст.133 ПКУ у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п.133.4 ст.133 ПКУ, за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.
З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає податкову декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому розділом ІІІ ПКУ для платників податку на прибуток.
Питання 2. Хочу запитати. Чи оподатковуються податком на прибуток підприємств доходи, отримані неприбутковою організацією від продажу основних засобів?
Відповідь. Згідно з п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.
Доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.
Таким чином, якщо кошти, отримані неприбутковою організацією від продажу власних основних засобів, буде використано для здійснення своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших, пов’язаних з ними осіб, то таке використання не є порушенням вимог п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ.
Питання 3. Будь ласка, скажіть, в якому звітному періоді установа, організація, яка втратила статус неприбутковості у зв’язку з тим, що в термін до 01 липня 2017 року не привела свої установчі документи у відповідність із нормами п.133.4 ст.133 ПКУ та була виключена контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій, має право подати реєстраційну заяву для повторного включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій?
Відповідь. Відповідно до положень п.35 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ неприбуткова організація, внесена до Реєстру на день набрання чинності Законом України від 17 липня 2015 року №652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій», що не відповідала вимогам п.133.4 ст.133 ПКУ, з метою включення до нового Реєстру зобов’язана була до 01 липня 2017 року привести свої установчі документи у відповідність до норм ПКУ та у цей самий строк подати копії таких документів до контролюючого органу.
Неприбуткова організація, яка не привела свої установчі документи у відповідність до норм п.133.4 ст.133 ПКУ, після 01 липня 2017 року була виключена контролюючим органом з Реєстру.
Разом з тим, така неприбуткова організація, може усунути недоліки та повторно у період з 01.07.2017 по 31.12.2017 подати документи до контролюючого органу відповідно до п.6 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440.
Контролюючий орган здійснює перевірку наданих документів і приймає рішення про включення неприбуткової організації до Реєстру та зміну ознаки неприбутковості підприємству, установі, організації.
Аналогічний висновок витікає зі змісту листа ДФС України від 10.08.2017 №21192/7/99-99-12-02-04-17 «Про особливості подання податкової звітності з податку на прибуток неприбутковими організаціями».
Обмеження щодо поновлення у Реєстрі організацій з початку року, викладені в останньому абзаці п.п.133.4.3 п.133.4 ст.133 ПКУ, стосуються лише тих неприбуткових організацій, які виключені з Реєстру через недотримання вимог, визначених п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ.

Фізична особа – засновник юрособи не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухомість до об’єкта житлової нерухомості, за адресою якого зареєстрована дана юридична особа
Нагадуємо, що відповідно до п.п.266.4.3 п.266.4 ст.266 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не надаються, зокрема, на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).
Пунктом 63.3 ст.63 ПКУ визначено, що платники податків з метою проведення податкового контролю підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичної особи, відокремлених підрозділів юридичної особи, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).
Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (п.45.1 ст.45 ПКУ).
Податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (п.45.2 ст.45 ПКУ).
При цьому, відповідно до ст.93 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 №435-IV зі змінами та доповненнями місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.
Отже, фізична особа – засновник юридичної особи не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до об’єкта житлової нерухомості, за адресою якого зареєстрована дана юридична особа.

Стаціонарне джерело забруднення в оренді: хто є платником екологічного податку
Повідомляємо, що відповідно до п.п.240.1.1 п.240.1 ст.240 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.
Стаціонарне джерело забруднення – підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (п.п.14.1.230 п.14.1 ст.14 ПКУ).
Об’єктом та базою оподаткування є, зокрема, обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (п.п.242.1.1 п.242.1 ст.242 ПКУ).
Отже, платником екологічного податку за здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, у разі використання орендованих стаціонарних джерел забруднення, є орендар, під час провадження діяльності якого на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.

Право на інформацію
Статтею 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації»визначено, що запит на інформацію це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Запити на вибір запитувача можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі, зокрема електронною поштою.
Відповідно до цієї норми у ДФС для подання запитів на отримання публічної інформації в електронному вигляді визначена електронна скринька publicinfo@sfs.gov.ua.
У разі, якщо запит на отримання публічної інформації стосується інформації, розпорядником якої є територіальний орган ДФС, такий запит направляється на електронну адресу відповідного територіального органу ДФС: http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/314982.html
На вказані електронні адреси не надсилаються пропозиції, заяви, скарги громадян, юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців, самозайнятих осіб, а також надання консультації з питань практичного використання окремих норм податкового та митного законодавства, роз’яснення щодо прав та обов’язків платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Пропозиції, заяви, скарги розглядаються органами ДФС відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян».

Мирослав Продан: Ми докладаємо максимум зусиль для наближення національного законодавства України до норм ЄС у митній сфері
ДФС активізує переговорний процес з парламентом щодо імплементації європейських норм до українського законодавства. Митні питання становлять важливу частину Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у зв‘язку із запровадженням поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.
Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан на зустрічі з директором Департаменту В Генерального директорату оподаткування та митного союзу Європейської Комісії (TAXUD) Антонісом Кастріссіанакісом, яка відбулась 30 жовтня 2017 року.
«Ми вдячні Європейській Комісії за зусилля та допомогу, яка надається в процесі реалізації Україною своїх зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію Україна-ЄС у митній та податковій сферах. Ми дуже сподіваємось, що Ваші зустрічі з народними депутатами України сприятимуть більш швидкому розгляду та ухваленню Верховною Радою України цілої низки вкрай важливих для нас законопроектів», - зазначив Мирослав Продан.
Мова йде про запровадження інституту уповноваженого економічного оператора, приєднання до Спільної транзитної системи (NCTS) та захист прав інтелектуальної власності. Ці законопроекти були подані в парламент декілька років тому. В той же час переговорний процес просувається повільно. Тому, на думку ДФС, дієвим кроком у напрямку пришвидшення прийняття законопроектів та виконання зобов’язань України є популяризація у Верховній Раді України стороною ЄС актів європейського права та надання роз‘яснень стосовно практики їх застосування, проведення консультацій з українськими парламентарями.
Важливість для України приєднання до системи NCTS відзначив і Антоніс Кастріссіанакіс. Суть цієї системи в забезпеченні контролю за доставкою вантажів, митною вартістю та прискоренні митних процедур. За словами Кастріссіанакіса, імплементація - це складний процес, оскільки мають бути виконані декілька завдань – розроблене законодавство, надана система гарантій та забезпечена ІТ-готовність. Однак отримані при цьому переваги будуть значними, адже ДФС буде зв’язана із західноєвропейським та південно-європейським співтовариством.
Розповів Антоніс Кастріссіанакіс і про важливість запровадження інституту Уповноваженого економічного оператора. Так, якщо раніше представники європейського бізнесу, особливо малого і середнього, мали сумніви щодо отримання цього статусу, то наразі вони вимагають ще більше переваг. Експерти ЄС сьогодні працюють над підвищенням відповідальності підприємств, які мають такий статус, зокрема, щодо забезпечення безпеки продуктів. Представник Єврокомісії побажав Україні також зробити цей крок, орієнтуючись на позитивну практику інших країн.
У свою чергу Мирослав Продан повідомив, що ДФС активізувала співпрацю з митними організаціями країн-членів ЄС з метою залучення їх досвіду та практики до процесу реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Під час зустрічі очільник ДФС також акцентував увагу на виконанні великомасштабних інфраструктурних проектів ЄС, робота з якими активізована з 2017 року. Наразі кожен з цих проектів знаходиться на різній стадії реалізації. В більшості випадків роботи виконані на 70-90%.
«ДФС вживає рішучих кроків для кардинальної зміни ситуації з розвитком інфраструктури пунктів пропуску та їх оснащенням сучасними засобами митного контролю. Вперше з 2009 року ми отримали кошти на співфінансування. Тому ми закінчимо реалізацію цих проектів найближчим часом. У нас все для цього є – фінансування, люди та політична воля», – підкреслив Мирослав Продан.
Антоніс Кастріссіанакіс пообіцяв переказати Генеральному директорату, який відповідає за зазначені проекти, аргументи фіскальної служби щодо продовження реалізації цих інфраструктурних проектів та готовність ДФС до їх завершення протягом 2018 року. Крім того, представник Єврокомісії пообіцяв активізувати переговорний процес щодо обміну інформацією між Україною та країнами ЄС.

Наталія Калєніченко: ДФС за 1 секунду обробляє до 100 електронних документів
У середньому за добу ДФС приймається та обробляється в електронному вигляді більше 1 млн. електронних документів, за 1 секунду обробляється близько 50-100 документів. Найбільше навантаження - в дні граничних термінів подання звітності. Про це повідомила директор Департаменту обслуговування платників ДФС Наталія Калєніченко.
За її словами, ДФС постійно працює над удосконаленням електронних сервісів та послуг для платників податків. Одним з першочергових пріоритетів для служби є розвиток Електронного кабінету платника.
Так, станом на 26 жовтня сервісами відкритої та приватної частини Електронного кабінету скористалися понад 9,3 млн. осіб. При цьому у Кабінеті зафіксовано біля 20 тис. одночасних сесій користувачів (в дні граничних термінів подання звітності та/або реєстрації податкових накладних).
Постійними користувачами приватної частини Електронного кабінету платника є 220 тис. юридичних осіб та понад 350 тис. фізичних осіб-підприємців. Кількість громадян, які користуються приватною частиною, постійно зростає та складає близько150 тисяч осіб.
На сьогодні через Електронний кабінет подано більше 3 млн. різного типу документів, не враховуючи податкові та акцизні накладні.
«У першу чергу в Кабінеті реалізуються ті сервіси та послуги, які є найбільш запитуваними зі сторони бізнесу. Платники мають доступ до податкової інформації в режимі реального часу, що не потребує формування додаткових запитів та отримання витягів, і дає можливість перегляду як всієї податкової інформації, так і документів, які подавались в паперовому вигляді та електронному вигляді через Кабінет та/або інші програмні засоби», – зазначила Наталія Калєніченко.
За її словами, лише за вересень-жовтень цього року в Електронному кабінеті платника забезпечено реалізацію сервісів щодо доступу платників до Єдиного реєстру податкових накладних та подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств в режимі реального часу.
«Платникам забезпечено в он-лайн режимі доступ до сервісів систем електронного адміністрування податку на додану вартість та реалізації пального, Єдиного реєстру податкових накладних, де платник може отримати актуальну інформацію щодо складених та надісланих на реєстрацію таким платником чи його контрагентом податкових накладних та розрахунків коригування, дізнатися про статус податкових накладних/розрахунків коригування (зареєстровані, реєстрацію яких зупинено, щодо яких прийнято Комісією ДФС рішення про реєстрацію чи відмову в такій реєстрації тощо)», – розповіла Наталія Калєніченко.
Загалом, на сьогодні в Електронному кабінеті платника забезпечено реалізацію повного спектру сервісів для фізичних осіб-підприємців та громадян, і майже на 100% реалізовано сервіси для юридичних осіб – платників податку на додану вартість та платників спрощеної системи оподаткування.

Результати роботи в напрямку легалізації заробітної плати
Днями в ІА «МОСТ-Днепр» відбулася прес-конференція на тему: «Результати роботи в напрямку легалізації заробітної плати».
У заході взяла участь фахівець управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Лариса Воробйова.
Вона повідомила: «З початку 2017 року по Головному управлінню ДФС у Дніпропетровській області до бюджету надійшло 9,6 млрд. грн. податку на доходи фізичних осіб, що на 2,7 млрд. грн. більше аналогічного періоду минулого року (6,9 млрд. грн.); військового збору – 613, 3 млн. грн., що на 11,7 млн. грн. більше попереднього року, зростання – 2%. Позитивні результати досягнуті за рахунок залучення органами ДФС додаткових джерел до оподаткування – збільшення чисельності платників податків, підвищення рівня оплати праці, легалізації робочих місць, проведення роз’яснювальної роботи серед платників податків, контрольно-перевірочних та інших заходів тощо.
Крім того, додаткові надходження до бюджету склали 8 млн. грн. податку на доходи з фізичних осіб 1 млн. грн. військового збору, 9,5 млн. грн. єдиного соціального внеску.
З початку року перевірено 140 юридичних і фізичних осіб. За результатами контрольно-перевірочних заходів до бюджету надійшло податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску близько 2,7 млн. грн.», – зазначила Лариса Воробйова.

Оновлено порядок відкриття та ведення рахунків клієнтів банків і здійснення безготівкових розрахунків
Інформуємо, що 31 жовтня 2017 року набрала чинності постанова Національного банку України від 25.10.2017 №106 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (далі – Постанова НБУ №106).
Постановою НБУ №106 внесено зміни до:
- Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Національного банку України від 12.11.2003 №492;
- Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженого постановою Національного банку України від 03.12.2003 №516;
- Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Національного банку України від 21.01.2004 №22.
ПостановоюНБУ №106, зокрема, врегульовано такі питання:
скасовано обов’язок щодо використання суб’єктом господарювання печаток на документах (у тому числі на розрахункових документах);
дозволено укладення договорів про відкриття банківського рахунку та банківського вкладу в електронній формі, зокрема, шляхом приєднання клієнта до публічної пропозиції укладення договору;
визначено порядок відкриття фізичними особами – підприємцями поточних рахунків фізичним особам для здійснення деяких видів виплат заробітної плати та прирівняних до неї платежів;
удосконалено режим функціонування поточних рахунків клієнтів, зокрема, в частині виплат, пов’язаних з відрядженням.
Постанову НБУ №106 опубліковано 30.10.2017 на сайті офіційного Інтернет-представництва Національного банку України у рубриці «Офіційне опублікування нормативно-правових актів» за посиланням:
https://bank.gov.ua/control/uk/publish/category?cat_id=8804895

Дохід у вигляді інвестиційного прибутку, отриманий фізичною особою від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, ПДФО не оподатковується
Нагадуємо, що відповідно до ст.10 Закону України від 23.02.2006 №3480-IV «Про цінні папери та фондовий ринок» облігації внутрішніх державних позик України – це державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому фондовому ринку і підтверджують зобов’язання України щодо відшкодування пред’явникам цих облігацій їх номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.
Постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 №80 «Про випуски облігацій внутрішніх державних позик» встановлено, що Міністерство фінансів України виступає емітентом державних облігацій.
Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), відповідно до п.162.1 ст.162 якого платником податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.
Статтею 165 ПКУ визначено виключний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.
Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», який набрав чинності 01.01.2017 внесено зміни, зокрема, до п.п.165.1.52 п.165.1 ст.165 ПКУ.
Так, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема інвестиційний прибуток від операцій з державними цінними паперами, емітованими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, з урахуванням курсових різниць (п.п.165.1.52 п.165.1 ст.165 ПКУ).
Отже, з 01.01.2017 дохід, отриманий фізичною особою – резидентом у вигляді інвестиційного прибутку від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, емітованих Міністерством фінансів України, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Включення житлово-будівельного кооперативу до Реєстру неприбуткових установ та організацій
Повідомляємо, що правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні визначаються Законом України від 10.07.2003 №1087-IV «Про кооперацію» зі змінами та доповненнями.
Згідно з Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 №76, житлово-будівельним кооперативом (далі – ЖБК) вважається юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об’єдналися на основі об’єднання їх майнових пайових внесків для участі в будівництві або реконструкції житлового будинку (будинків) і наступної його (їх) експлуатації.
Механізм прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів (далі – об’єкти) визначає Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 №461 «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів» (далі – Порядок).
Відповідно до п.11 Порядку датою прийняття в експлуатацію об’єкта є дата реєстрації декларації або видачі сертифіката.
Відповідно до п/п.14.1.121 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) неприбуткові підприємства, установи та організації – неприбуткові підприємства, установи та організації (далі – неприбуткові організації), які не є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до п.133.4 ст.133 ПКУ.
Вимоги, яким одночасно зобов’язана відповідати неприбуткова організацієя встановлено п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 ПКУ.
Згідно із п.п.133.4.6 п.133.4 ст.133 ПКУ до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам цього пункту і не є платниками податку, зокрема, можуть бути віднесені ЖБК (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства).
Отже, ЖБК має право на отримання статусу неприбутковості після закінчення будівництва (або придбання) і здачі об’єкта в експлуатацію у разі його подальшого обслуговування та управління таким ЖБК. При цьому такий ЖБК позбавляється права в статусі неприбуткової організації здійснювати будівництво інших об’єктів.
Слід зауважити, що ЖБК додатково подають до контролюючого органу документи, які підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку, і подальшого його обслуговування та управління ним прилеглої до нього території.

Сергій Білан: В ході операції «Рубіж-2017» затримано товарів, які намагалися незаконно перемістити через кордон, на суму більше, ніж 2 млрд. грн.
В ході операції «Рубіж-2017» співробітниками податкової міліції за десять місяців поточного року було затримано та вилучено товарів, які намагалися незаконно переправити через Державний кордон України, на загальну суму понад 2 млрд. грн., що на 702 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомив Перший заступник Голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан.
«У роботі податкової міліції виділено 4 магістральні напрями - фінансова сфера, акцизна сфера, зона проведення АТО, де несуть службу фіскальні наряди, та протидія незаконному переміщенню товарів через митний кордон, - розповів Перший заступник Голови ДФС. - Щодо останнього напряму, то за моїм дорученням вже третій рік проходить операція «Рубіж», яка орієнтована на кілька завдань. Перше - запобігання незаконному переміщенню товарів через митний кордон України. Друге - упередження збитків державного бюджету через потрапляння незаконних контрафактних товарів на територію України».
За його словами, у ході розслідування кримінальних проваджень вилучено товарів на суму понад 2 млрд. грн., із яких на товари на суму більше 1,4 млрд. грн. накладено арешт, - зазначив Сергій Білан.
"До бюджету відшкодовано 337 млн. грн., що майже в півтора рази більше, ніж за аналогічний період минулого року, - підкреслив Сергій Білан. Окрім того, в результаті проведених заходів, від підвищення митної вартості задекларованих товарів додатково сплачено митних платежів на суму понад 220 млн. грн.».
Як відмітив Сергій Білан, загальний економічний ефект від проведення операції "Рубіж-2017" на сьогоднішній день становить понад 2,5 млрд. грн.

Мирослав Продан: У ДФС та операторів мобільного зв’язку є спільні ідеї для стимулювання ринку телекомунікаційного зв’язку
Ринок телекомунікаційного зв’язку для ефективного його функціонування та стимулювання розвитку потребує законодавчих змін. Про це заявили представники компаній-мобільних операторів під час секторальної зустрічі в ДФС 31 жовтня.
За словами представників бізнесу, на сьогодні мобільним операторам доводиться сплачувати рентну плату за користування радіочастотним ресурсом, ставка якого щороку змінюється, збільшуючись на рівень інфляції. За даними учасників ринку, такі збори відсутні у цивілізованих країнах, оскільки вони є обтяжливими та недоцільними. Крім того, в інших країнах знижують рентні платежі за частоти для того, щоб оператори могли інвестувати ресурси в розвиток мережі. Подібні кроки потрібно здійснити і в Україні, оскільки вивільнені кошти можна застосовувати для широкого впровадження комунікацій в селах та містечках.
Водночас в.о. Голови ДФС Мирослав Продан зауважив, що всі пропозиції щодо скасування податків чи зборів мають базуватися на ґрунтовному аналізі ситуації як з точки зору переваг для бізнесу, так і компенсаторів для бюджету.
«Потрібно чітко зрозуміти, якими компенсаторними механізмами ми будемо перекривати відміну цього збору, за рахунок яких заходів будемо компенсувати втрати. Тому завдання для бізнесу – підготувати аргументи щодо доцільності такого скасування, а наша – виробити модель, яка буде компенсувати ці втрати. Вирішити це питання можна лише шляхом обговорення зі всіма зацікавленими сторонами та вироблення оптимального для всіх рішення», – підкреслив Мирослав Продан.
Він доручив фахівцям фіскальної служби ініціювати зустрічі представників Міністерства фінансів України та представників бізнесу для пошуку всіх можливих шляхів вирішення цієї проблематики.
Ще одним питанням, яке потребує законодавчого врегулювання, представники мобільних операторів назвали діючу норму Податкового кодексу України (ст. 185), яка, на їх думку, є дискримінаційною, оскільки містить різні підходи до формування кредиту з ПДВ щодо товарів та послуг при експортних операціях. За їх підрахунками, компаніями, які надають послуги (за виключенням послуг з перевезення) втрачають до 15-20% ПДВ-кредиту. Більш того, для інвесторів ринок України наразі не є вигідним ринком для розширення комунікаційних послуг (наприклад, впровадження телекомунікаційного зв’язку формату 4G), але потенційно привабливим.
Крім того, учасники зустрічі наголосили на тому, що значні втрати, яких зазнають компанії через цю норму, в підсумку відображаються на кінцевій ціні послуг, яку отримують споживачі, зокрема, значну вартість трафіку та роумінгу.
Враховуючи вищезазначене, на думку бізнесу, було б доцільно переглянути цю норму, створивши рівні умови для всіх експортерів як товарів, так і послуг. Це сприятиме залученню на український ринок іноземних інвестицій та відповідно зниженню вартості мобільних послуг для користувачів.
Із зазначеного питання представники бізнесу готові надати свої пропозиції, щоб в подальшому обговорити їх з фахівцями як фіскальної служби, так і Міністерства фінансів України.
«Розвиток як ІТ-технологій, так і телекомунікацій – це вимога сьогодення, тому ДФС зі свого боку готова докласти максимум зусиль для розвитку цієї галузі економіки. Ми розуміємо потреби бізнесу, а тому готові відстоювати їх інтереси, які будуть збалансовані з потребами держави», – підкреслив Мирослав Продан.
За його словами, саме для напрацювання спільних позицій в окремих питаннях різних сфер економіки і проводяться в ДФС такі секторальні зустрічі.
Також під час зустрічі порушувалося й питання щодо адміністрування екологічного податку та плати за землю. Ці платежі сплачуються до місцевих бюджетів, тому оператори, враховуючи наявність телекомунікаційної техніки практично в кожному регіоні, мають подавати значну кількість декларацій.
Мирослав Продан доручив фахівцям служби провести аналіз економічної доцільності переліку податків, на адміністрування яких витрачається більше, ніж бюджет отримує у вигляді безпосередніх надходжень від них, та надати пропозиції щодо можливих шляхів врегулювання ситуації.
Жваву дискусію викликало й питання скасування оподаткування ПДВ доходів, отриманих від реалізації скретч-карток на поповнення мобільного телефону. Представники бізнесу запропонували, щоб податкове зобов’язання з ПДВ виникало при активації скретч-картки. Це б сприяло уникненню проведення дилерами махінацій та формування фіктивного податкового кредиту.
На завершення зустрічі представники бізнесу відзначили позитивні зміни в взаємовідносинах з фіскальною службою, готовність до діалогу та націленість на покращення інвестиційного клімату, завдяки чому вдається вирішувати багато проблем, які накопичувалися роками.
«Ми бачимо конструктивну роботу з боку керівництва ДФС. Ми постійно підтримуємо зв’язок. Я вважаю, що бізнес та ДФС на сьогодні є однодумцями і спільно працюють над тим, щоб зробити процеси більш прозорими, отримати додаткові кошти в бюджет та стимулювати економіку», – повідомив директор з регуляторного забезпечення ПрАТ «Київстар» Олександр Когут.
Довідково:
Представниками галузі телекомунікаційного зв’язку сплачено 7,4 млрд.грн. податків. Представниками ІТ-галузі сплачено 3,2 млрд.грн.

Податкову соціальну пільгу можна застосувати до лікарняних
Криворізька північна ОДПІ звертає увагу, що відповідно до пп. 169.1 ст. 169 розділу IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги.
Згідно із пп. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 ПКУ заробітна плата - основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.
Враховуючи те, що сума виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) розглядається як заробітна плата платника податку, то у разі її не перевищення граничного розміру загального місячного оподаткованого доходу від одного працедавця у вигляді заробітної плати, який передбачений нормами пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, найманий працівник має право на податкову соціальну пільгу.

Термін надання контролюючим органом письмової відмови у реєстрації платника єдиного податку
Криворізька північна ОДПІ нагадує, що відповідно до п.299.5 ст.299 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі відмови у реєстрації платника єдиного податку контролюючий орган зобов’язаний надати протягом двох робочих днів з дня подання суб’єктом господарювання відповідної заяви письмову вмотивовану відмову, яка може бути оскаржена суб’єктом господарювання у встановленому порядку.
Підставами для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку є виключно:
1) невідповідність такого суб’єкта вимогам, встановленим ст.291 ПКУ;
2) наявність у суб’єкта господарювання, який утворюється у результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;
3) недотримання таким суб’єктом вимог, встановлених п.п.298.1.4 п.298.1 ст.298 ПКУ (п.299.6 ст.299 ПКУ).

Мирослав Продан: Жовтневі рекорди митниці – найбільші суми надходжень митних платежів та відрахувань на ремонт доріг
Митниці Державної фіскальної служби України доводять ефективність своєї роботи. Вперше митні відрахування перетнули історичний бар’єр – понад 30 млрд. грн. перераховано у державний бюджет у жовтні. Це на 5,3 млрд. грн. більше, ніж було заплановано у бюджетному розписі та на 37,3% більше, ніж склали показники жовтня минулого року.
Середньоденні відрахування перевищують 1,43 млрд. грн. У порівнянні з відповідним періодом 2016 року цей показник збільшився на 31%.
За січень-жовтень було перераховано 253,62 млрд. грн., що перевищує заплановані показники на 12%. Додатково бюджет отримав понад 27 млрд. грн. Фактичні надходження у порівнянні з 10 місяцями 2016 року зросли майже на 65 млрд. грн. Це дає можливість ДФС виконати свої зобов’язання по фінансуванню ремонту та реконструкції дорожньої інфраструктури.
У рамках експерименту з початку року митницями вже перераховано 10,2 млрд. грн. Тільки у жовтні на ремонт доріг у регіонах має бути спрямовано 1,86 млрд. грн., що є ще одним рекордним відрахуванням за 10 місяців. До цього найбільша сума складала 1,83 млрд. грн., яка була перерахована у травні.
Крім того, Одеська митниця ДФС вже у середині жовтня виконала річний план. При річному індикативному показнику у 16,6 млрд. грн., 18 жовтня одеські митники перерахували 16,7 млрд. грн. На 1 листопада обсяг перерахованих митних платежів склав 17,54 млрд. грн., тобто річний індикатив перевиконаний на 5%, що є прецедентом за останні роки.
За прогнозами керівника Одеської митниці Олександра Власова, при поточній динаміці до кінця року обсяг відрахувань може скласти додатково ще 4 млрд. грн. А отже в бюджет буде перераховано понад 20 млрд. грн.
«Не дивлячись на щоденну критику політиканів та ділків, які роками паразитували на державному бюджеті, ми продовжуємо сумлінно виконувати свою роботу. І про це свідчать результати роботи і вони не голослівні, це не популістські заяви критиканів в пресі, які й близько не розуміють, в яких умовах працює митниця. Тому я роблю наголос на результатах, а наш акцент – на створенні сприятливих, комфортних умов для чесного бізнесу», – наголосив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.
За його словами, сьогодні в ДФС налаштовані на конструктив з бізнесом. Змінено підходи у роботі митниці, основний акцент зроблено на аналітику та активне використання системи управління ризиками. Більше того, незабаром пункти пропуску будуть облаштовані сучасними засобами контролю, над закупівлями яких сьогодні працює ДФС. Це дозволить упередити незаконне переміщення товарів, що відповідно позначиться і на сплаті митних платежів до бюджету.
«Дискомфорт відчувають лише контрабандисти та мінімізатори. ДФС перекриває кисень ділкам, які звикли паразитувати на бюджеті, фірмам, діяльність яких – лише схемні послуги, а не виробництво і робота на благо економіки України. Тому така ДФС заважає, але це тільки початок», – наголосив Мирослав Продан.

До якого контролюючого органу необхідно звертатись фізичній особі-власнику декількох об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, для проведення звірки даних?
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що відповідно до п.п.266.7.3 п.266.7 ст.266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:
об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
права на користування пільгою із сплати податку;
розміру ставки податку;
нарахованої суми податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Які документи подаються разом з реєстраційною заявою платника ПДВ за формою №1-ПДВ?
Відповідно до п. 183.7 ст. 183 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) заява про реєстрацію особи як платника податку подається особисто такою фізичною особою або безпосередньо керівником або представником юридичної особи - платника (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та повноважень) до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) особи.
Платники податку, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати реєстраційну заяву засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
У реєстраційній заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника податку.
Пунктом 3.8 розд. III Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за № 1456/26233 визначено, що дані реєстраційної заяви мають бути достовірними та відповідати відомостям Єдиного державного реєстру. З метою підтвердження достовірності відомостей про відповідність особи вимогам, визначеним ст. 180, п. 181.1 ст. 181, п. 182.1 ст. 182 та п. 183.7 ст. 183 ПКУ, така особа відповідно до п. п. 20.1.2 п. 20.1 ст. 20 ПКУ, п. 73.3 ст. 73 ПКУ на вимогу контролюючого органу подає документи, що підтверджують такі відомості.
Підтвердженням відповідності вимогам п. 181.1 ст.181 та п.182.1 ст.182 ПКУ є будь-які первинні документи бухгалтерського обліку, що засвідчують факт здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню (акт виконаних робіт, касовий чек, платіжне доручення тощо). Ведення зазначених документів передбачено Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 № 88 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.06.1995 за №168/704 із змінами і доповненнями.

Щодо визначення групи та ставок юридичних осіб - платників єдиного податку та порядок переходу на спрощену систему оподаткування
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що відповідно до ст. 291 Податкового кодексу України юридична особа може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, що встановлені главою 1 розділу XIV Кодексу.
Юридичні особи - суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку:
третя група - юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 000 000 гривень;
четверта група - сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.
Обмеження для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів господарювання – юридичних осіб встановлені:
- для платників єдиного податку третьої групи п.291.5. ст 291 Кодексу;
- для платників єдиного податку четвертої групи п.291.5№. ст 291 Кодексу.
Відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:
- 3 відсотків доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з Податковим кодексом;
- 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку (п. 293.3 ст. 293 Кодексу).
Ставки єдиного податку для платників третьої групи (юридичні особи) встановлюються у подвійному розмірі ставок, визначених пунктом 293.3 цієї статті:
- до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у підпункті 3 пункту 291.4 статті 291 Кодексу;
- до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 розділу ХІV Податкового кодексу;
- до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.
Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву.
До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 розділу XIV Податкового кодексу.
Форма заяви та розрахунку затверджені наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 N 1675. При складанні розрахунку необхідно дотримуватися розробленого алгоритму.

У Луцьку ліквідовано підпільний цех з виготовлення фальсифікованого алкоголю
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Волинській області ліквідували підпільний цех з виготовлення алкогольного фальсифікату та вилучили партію спирту і готових лікеро-горілчаних виробів.
В рамках проведення операції «Акциз-2017» та розслідування кримінального провадження за ч.3 ст. 204 КК України встановлено групу осіб, які здійснювали незаконне виготовлення та збут фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів. Сурогат виготовляли в антисанітарних умовах шляхом змішування спирту з водою. Приміщення для виробництва та зберігання знаходились на території одного з гаражних кооперативів м. Луцьк.
За результатами проведених заходів вилучено та передано на відповідальне зберігання 1,3 тис. літрів спирту, 60 літрів готових ЛГВ, пусту тару, лійки, корки, етикетки та шланги, які використовувались для виготовлення фальсифікату та розведення спирту, 300 марок акцизного податку невстановленого зразка, а також 2 автомобіля, загальною орієнтовною вартістю більше 1 млн. грн.
На даний час вирішується питання про проведення судових експертиз.

Вартість ліцензій на тютюн та алкоголь у витратах підприємця «загальносистемника»
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що порядок оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців визначений ст.177 Податкового кодексу України, зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (п.177.2 ст. 177 ПКУ).
Підпунктом 177.4.3 ст.177 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, зокрема, платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності фізичною особою – підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з господарською діяльністю фізичної особи – підприємця.
Отже, платежі, сплачені фізичною особою – підприємцем за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з його господарською діяльністю, включаються до складу витрат по факту їх сплати на підставі підтверджуючих документів.

Особливості нарахування та сплати земельного податку для фізичних осіб
Криворізька північна ОДПІ нагадує, що нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться контролюючим органом (за місцем знаходження земельної ділянки), який надсилає (вручає) податкове повідомлення-рішення платникові за місцем його реєстрації до 01 липня поточного року.
Фізичні особи сплачують земельний податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення через відсутність за місцезнаходженням платника податків або відмову прийняти податкове повідомлення-рішення, або з інших причин, податкове повідомлення-рішення вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.
Оскільки фізичні особи (громадяни) несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання, то якщо вони протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачують узгоджену суму грошового зобов’язання з плати за землю, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:
- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;
- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.
Разом з тим, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 Податкового кодексу України.
Якщо податкове повідомлення-рішення не вручено фізичній особі чи надіслано листом без повідомлення про вручення, то контролюючий орган нараховує платнику суму земельного податку без застосування штрафних санкцій та пені.




Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що до суб’єктів господарювання Дніпропетровщини телефонують з мобільного номеру (066) 276-08-96 невідомі особи з провокаційними та незаконними вимогами.
Зловмисники телефонують, начебто, від імені ГУ ДФС з проханням зателефонувати та вимагають неправомірну вигоду.
Наполегливо радимо громадянам бути пильними та обачними, не вірити сумнівним пропозиціям та ретельно перевіряти інформацію.
Тож, у разі отримання подібної інформації та недопущення у подальшому подібних випадків шахрайства просимо звертатися до правоохоронних органів та інформувати ГУ ДФС у Дніпропетровській області за номерами телефонів: (056) 374-31-64, (0562) 47-59-49, а також особисто звертатись за адресою: м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17-а.

До уваги платників акцизного податку!
Доводимо до відома платників, що 20.10.2017 (з дня офіційного опублікування) набули чинності накази Міністерства фінансів України від 21.08.2017 №708 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 11 лютого 2016 року №50», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15.09.2017 за №1135/31003 (далі – Наказ №708) та №709 «Про затвердження форм Довідки про цільове використання легких та важких дистилятів, а також скрапленого газу та бутану, ізобутану як сировини у виробництві етилену, Довідки про сплату суми акцизного податку, яка розрахована за ставками на готову продукцію, та Журналу обліку погашення податкових векселів», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15.09.2017 за №1134/31002 (далі – Наказ №709).
Накази №708 та №709 опубліковано 20.10.2017 в «Офіційному віснику України» №20.
Наказом №708 внесено зміни до Порядку роботи податкових постів, установлених на підприємствах суб’єктів господарювання, які використовують легкі та важкі дистиляти за нульовою ставкою акцизного податку або ввезені на митну територію України без сплати акцизного податку для виробництва етилену, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 №50 (далі – Наказ №50) та до заголовка і п.1 Наказу №50 в частині розширення груп підакцизних товарів (скраплений газ, бутан та ізобутан).
Наказом №709 визнано таким, що втратив чинність наказ Міністерства фінансів України від 17.02.2012 №196 та внесено зміни до форм Довідки про цільове використання легких та важких дистилятів, а також скрапленого газу та бутану, ізобутану як сировини у виробництві етилену, Довідки про сплату суми акцизного податку, яка розрахована за ставками на готову продукцію, та Журналу обліку погашення податкових векселів.
Дія вищевказаних наказів поширюється на всіх суб’єктів господарювання, які в межах квот отримують та/або ввозять в Україну нафтопродукти та використовують їх як сировину для виробництва етилену без сплати акцизного податку з оформленням податкового векселя, як гарантії її цільового використання.
Звертаємо увагу, що ДФС України листом від 23.10.2017 №1528/99-99-15-03-03-17 «Про набрання чинності наказами Міністерства фінансів України» (далі – Лист ДФС №1528) надано рекомендації для платників акцизного податку щодо врахування змін, внесених Наказами №708 та №709.
Лист ДФС №1528 розміщено на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби за посиланням
http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/aktsizniy-podatok/listi-dps/314296.html

З січня по вересень 2017 року слідчими ГУ ДФС у Дніпропетровській області до суду направлено 41 кримінальне провадження
З початку 2017 року в провадженні слідчого управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області перебувало 359 кримінальних проваджень, з них: 141 – залишок на початок року та 218 прийнято до провадження у звітному році.
Із загальної кількості кримінальних проваджень, які розслідувались слідчими впродовж 9-ти місяців 2017 року, закінчено 122 кримінальних проваджень, з яких до суду скеровано 41 провадження, в т.ч: з обвинувальним актом 34 кримінальних проваджень; для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності 7.
Крім того, протягом 3-х кварталів поточного року за підслідністю направлено 58 кримінальних проваджень, приєднано до інших проваджень 43.

ДФС: За рік кількість оформлених митних декларацій за принципом «єдиного вікна» зросла до 250 тисяч у вересні
Від часу запровадження принципу «єдиного вікна» кількість митних оформлень з його застосуванням зросла у десятки разів – від 6 тисяч заявок у вересні 2016 року до понад 250 тисяч у вересні 2017 року. Це складає 27% від загальної кількості оформлених з початку року митних декларацій.
На сьогодні уже 11 митниць понад 40% митних оформлень здійснюють за цим принципом і цей показник зростає.
Інформаційний обмін між підприємствами, контролюючими органами та митницями за принципом «єдиного вікна» застосовується при митному оформленні товарів, що підлягають, крім митного, іншим видам державного контролю – ветеринарно-санітарному, санітарно-епідеміологічному, фітосанітарному, екологічному та радіологічному.
Як свідчить аналіз, основними стримуючими факторами для більш активного розвитку цієї системи є те, що з боку контролюючих органів у переважній більшості застосовується 100% огляд товарів (інспектування) та практично не застосовується система аналізу ризику, розроблення якої передбачено постановою Кабінету Міністрів України, до того ж в більшості випадків вимагаються оригінали примірників документів.
У свою чергу ДФС вживає послідовних заходів щодо якнайширшого застосування принципу «єдиного вікна» при митному оформленні товарів в основному за рахунок збільшення кількості місць митного оформлення, де відбуватиметься митне оформлення за цим принципом, удосконалення нормативно-правової бази, синхронізації часу роботи органів ДФС та контролюючих органів тощо.
Наразі система може забезпечувати не тільки інформаційний обмін між підприємствами, контролюючими органами та митницями під час здійснення державних видів контролю при митному оформленні товарів. Через відповідні веб-додатки система готова приймати від інших органів відомості про документи, які підтверджують додержання суб’єктами господарювання обмежень, встановлених для переміщення окремих товарів.
Нагадаємо, з 1 серпня 2016 року на пунктах митного контролю запрацювала автоматизована система «Єдине вікно», яка має на меті пришвидшити оформлення експортно-імпортних операцій. Це – один з елементів реформування митниці. Система є повністю автоматизованою, дозволяє подавати документи один раз в одне місце і мінімізує контакти з держслужбовцями.

При зміні номенклатури товарів/послуг, постачання яких неплатнику ПДВ ще не відбулось, розрахунок коригування до податкової накладної не складається
Нагадуємо, що відповідно до п.192.1 ст.192 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.
Зменшення суми податкових зобов’язань платника податку – постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов’язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору (п.192.2 ст.192 ПКУ).
Отже, якщо товари/послуги неплатнику ПДВ поставлені не були, то у разі зміни номенклатури таких товарів/послуг постачальник розрахунок коригування не складає.

Податок на нерухомість: хто є платником у разі перебування об’єктів нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб
Пунктом 10.3 ст.10 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненням (далі – ПКУ) передбачено, що питання встановлення податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок)) вирішують місцеві ради в межах повноважень, визначених ПКУ.
Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (п.п.266.1.1 п.266.1 ст.266 ПКУ).
Підпунктом 266.1.2 п.266.1 ст.266 ПКУ визначено, що в разі перебування об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, платником податку є:
а) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб – кожна з цих осіб за належну їй частку;
б) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі – одна з таких осіб – власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;
в) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі – кожна з цих осіб за належну їй частку.
Відповідно до п.п.266.7.1 п.266.7 ст.266 ПКУ обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.
Згідно із п.п.266.9.1 п.266.9 ст.266 ПКУ податок сплачується за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 №2456-VI зі змінами та доповненнями.
Водночас слід нагадати, що платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних, зокрема щодо об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним) (п.п.266.7.3 п.266.7 ст.266 ПКУ).

Затримано керівника відділу ГУ ДФС у Дніпропетровській області, який отримав 5 тис. грн. неправомірної винагороди
Співробітниками управління внутрішньої безпеки ДФС спільно зі слідчими військової прокуратури Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України під час проведення слідчо-оперативних заходів за кримінальним провадженням, відкритим за ознаками ч.3 ст.368 КК України, затримано на «гарячому» керівника відділу ГУ ДФС у Дніпропетровській області.
Зокрема, вказана особа затримана під час отримання першої частини неправомірної винагороди у розмірі 5 тис. грн. за незастосування штрафних санкцій за результатами фактичної перевірки.
У ДФС триває боротьба з корупцією та очищення лав від працівників, які своїми діями паплюжать честь та гідність державної служби.

Порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання путівок на санаторно-курортне лікування на території України
Повідомляємо, що відповідно до п.п.197.1.6 п.197.1 ст.197 розділу V Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями операції з постачання реабілітаційних послуг інвалідам, дітям-інвалідам, а також постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів звільняються від оподаткування ПДВ.
Для інших категорій споживачів продаж путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України здійснюється з нарахування ПДВ.

Павло Дроняк: Надходження військового збору зросли більш ніж на третину
Протягом січня-вересня 2017 року до державного бюджету України надійшло 10,7 млрд. грн. військового збору. Про це повідомив директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк.
За його словами, цьогорічні показники на 31,6% перевищують аналогічний період минулого року. За 9 місяців 2016 року платниками було сплачено 8 млрд. грн.
«Серед основних причин зростання відрахувань військового збору є зростання заробітних плат та їх детінізація. Більше того, наші громадяни розуміють важливість цих коштів для нашої армії, а тому сумлінно сплачують їх», – зазначив Павло Дроняк.
Так, від доходів, задекларованих громадянами під час річного декларування, сплачено 259,3 млн., що на 32,1 млн. грн., або на 14 відс. більше ніж, за аналогічний період попереднього року. Станом на 01.10.2016 до сплати було задекларовано 227,2 млн. грн.
Нагадаємо, що військовий збір було впроваджено в Україні з серпня 2014 року, його ставка становить 1,5% доходів, що підлягають оподаткуванню. Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні.

Закарпатські митники виявили понад 1000 пачок тютюнових виробів, які перевозилися у виготовленому в автівці сховищі
На митному посту «Ужгород» Закарпатської митниці ДФС припинено ввезення до країн ЄС тютюнових виробів. Незаконно перемістити цигарки через митний кордон намагався громадянин України.
Рухаючись до Італії разом з п’ятьма пасажирами, українець заїхав на митний пост автомобілем «Volkswagen». Відтак, на підставі результатів аналізу та оцінки ризиків, транспортний засіб направлено для проведення поглибленого митного огляду.
І не даремно – у спеціально виготовленому сховищі в транспортному засобі – бокових стінках багажного відсіку, обшитих деревом, працівники митниці виявили приховані від митного контролю тютюнові вироби з акцизними марками України загальною кількістю 1040 пачок. Цигарки були вкладені у вакуумні пакети ймовірно для того, щоб приховати запах тютюну від службової собаки.
Таким чином, громадянин вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України тютюнових виробів з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ч.1 статті 483 Митного кодексу України.
Цигарки вартістю 30 460 грн та транспортний засіб, орієнтовною вартістю 270 000 грн, вилучено.
Справу буде скеровано до суду, який і визначить покарання.

Довідку (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки не надано: чи є підстава для відмови у прийнятті податкової декларації з плати за землю
Нагадуємо, що відповідно до п.286.1 ст.286 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI (далі – ПКУ) підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.
Згідно з п.286.2 ст.286 ПКУ платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.
Оскільки подання довідки (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки передбачено у разі подання першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) або у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі та вона має інформаційний характер, тому неподання платником плати за землю разом з податковою декларацією за звітний період такої довідки (витягу) не є підставою для відмови у прийнятті податкової декларації з плати за землю.

Застосування РРО ФОПом – платником єдиного податку другої групи при перевищенні обсягу доходу понад 1 млн. грн.
Згідно із п.296.10 ст.296 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) не застосовуються платниками єдиного податку першої групи, другої і третьої груп (фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП)) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн.
У разі перевищення у календарному році обсягу доходу понад 1 млн. грн., застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’зковим.
Застосування РРО розпочинається з першого числа місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.
Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.
Отже, ФОП – платник єдиного податку другої групи, яка в календарному році перевищила обсяг доходу 1 млн. грн., зобов’язана з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати РРО.
Водночас, якщо ФОП здійснює розрахунки за реалізовані товари (надані послуги) винятково у безготівковій формі, РРО така особа не застосовує.

«Нумізмат» намагався вивезти з України близько 100 цінних монет
У Міжнародному аеропорту «Львів» імені Данила Галицького працівники Львівської митниці ДФС спільно зі співробітниками СБУ запобігли спробі незаконного вивезення з України монет.
Так, під час митного контролю ручної поклажі, яка належала іноземцю, що прямував рейсом Львів – Мюнхен, було виявлено близько 100 монет різного розміру, форми та номіналу, на які можуть бути заборони до переміщення через митний кордон України.
Серед них монети, датовані XIX століттям, а також грошові знаки Рейху, Радянського Союзу тощо. Їх вилучено та скеровано на експертизу для встановлення історичної та культурної цінності. За результатами буде прийнято рішення згідно з чинним законодавством.

У ДФС обговорили проблемні питання банківської сфери
Діяльність фінансово-промислових груп та актуальні питання роботи підприємств банківської сфери – такою була тематика чергової секторальної зустрічі представників ДФС та бізнесу, яка відбулася сьогодні, 26 жовтня в фіскальній службі.
«Основною метою нашої сьогоднішньої зустрічі є напрацювання спільних дій для спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій, а також налагодження дієвої взаємодії між бізнесом та фіскальною службою у вирішенні актуальних питань у банківській сфері. Як свідчить практика, такі зустрічі є достатньо ефективними, адже ми не лише обговорюємо проблемні моменти, а й розглядаємо всі можливі шляхи їх вирішення, які будуть прийнятними і для бізнесу, і для держави», – зазначив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.
У свою чергу представники бізнесу також відзначили відкритий діалог, який наразі здійснює фіскальна служба з платниками податків, та ефективність і комфортність такого формату спілкування.
За словами представників банківської сфери, одним з важливих питань, яке потребує термінового вирішення, є відсутність узагальнюючих податкових консультацій з актуальних на сьогодні тематик. Задля його вирішення пропонувалося ініціювати спільну зустріч представників Міністерства фінансів України, ДФС та бізнес-спільноти для розгляду щодо повернення такої практики.
Також цікавило бізнес і питання відшкодування банками кредитної заборгованості за рахунок резервів при відсутності оригіналів первинних документів у зв’язку з окупацією території АР Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей. На сьогодні банки, які мали свої філіали та підрозділи на цих територіях, не мають фізичної змоги надати всі первинні документи щодо проведених операцій, а отже і списати таку заборгованість як безнадійну. Для вирішення цієї проблеми учасники домовилися опрацювати питання та з узгодженими пропозиціями підготувати відповідне звернення до Мінфіну.
Мирослав Продан також доручив фахівцям фіскальної служби детальніше опрацювати і питання сплати податку на доходи фізичних осіб під час виконання банками функцій податкового агенту в процесі стягнення заставного майна фізичних осіб в рахунок погашення заборгованості за кредитами. На думку представників банківської сфери, необхідно уніфікувати процедури примусового стягнення та зняти функцію податкового агента з банків.
Водночас Мирослав Продан зауважив, що у цьому питанні необхідно приймати виважене рішення після ґрунтовного аналізу ситуації та напрацювання можливих компенсаторних механізмів.
Учасники зустрічі також розглянули й інші актуальні питання, вирішення яких сприятиме більш ефективній діяльності підприємств банківської сфери.

ДФС викрито злочинну схему, яку використовували понад 20 підприємств-імпортерів
Працівники Департаменту організації протидії митним правопорушенням Державної фіскальної служби разом з детективам Національного антикорупційного бюро України розслідують справу щодо мінімізації митних платежів за допомогою судових рішень.
Кримінальне провадження було зареєстровано у серпнi 2017 року. Встановлено, що підприємства-імпортери декларували свої товари за значно заниженою вартістю. Київська митниця ДФС корегувала вартість, але підприємства вносили необхідне фінансове забезпечення, після чого товари відпускалися у вільний обіг. У подальшому імпортери звертались до суду та, використовуючи ст. 55 Митного кодексу, повертали внесене фінансове забезпечення. Таку схему використовували більше двох десятків підприємств-імпортерів.
У рамках розслідування кримінального провадження на депозитних рахунках Київської міської митниці та Київської митниці було заарештовано 450 млн грн., що є фінансовими гарантіями, які надавались підприємствами – учасниками злочинної схеми. Це унеможливить повернення коштів імпортерам до завершення розслідування.

Відбувся форум «Історія жіночого успіху: від ідеї до бізнесу» – стратегія та перспективи створення жіночого підприємництва
У рамках виконання Програми розвитку малого та середнього підприємництва у Дніпропетровській області на 2017 – 2018 роки 26 жовтня п.р. відбувся форум на тему: «Історія жіночого успіху: від ідеї до бізнесу» під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації. У заході прийняла участь начальник управління організації роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипова.
Головна мета форуму – всебічний розвиток жіночого підприємництва в Україні, пошук нових шляхів та можливостей для реалізації жіночого потенціалу в бізнесі.
Чинна податкова система не передбачає будь-яких преференцій для жінок у порівнянні з чоловіками. Тобто оподаткування здійснюється за єдиними правилами незалежно від статі.
Під час обговорення стратегії та перспектив створення жіночого підприємництва Манушак Осипова зазначила, що відповідно до Конституції України рівність прав жінки і чоловіка забезпечується, зокрема, наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї. Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.
Також, акцентувала, що Урядом країни розроблена Стратегія розвитку малого і середнього підприємництва в Україні на період до 2020 року, метою якої є сприяння розвитку підприємництва в Україні, створення сприятливих умов для відкриття, ведення і зростання малого і середнього підприємництва шляхом консолідації зусиль усіх зацікавлених сторін.
На теперішній час дедалі більше зростає популярність електронних сервісів та послуг серед платників. Адже вони допомагають їм економити свій час, отримувати потрібну інформацію, не відвідувати органи ДФС. А це особливо актуально для жінок, які займаються бізнесом.
Розбудова сервісів для платників податків та їх електронізація – один з найважливіших напрямків розвитку фіскальної служби.
Наприкінці зустрічі учасникам висловлено побажання успіхів у створенні і розвитку жіночого підприємництва та досягненні поставлених цілей.

У Головному управлінні ДФС у Дніпропетровській області проведено сеанс телефонного зв’язку
Днями у ГУ ДФС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» старшого оперуповноваженого з ОВС управління внутрішньої безпеки територіальних органів ДФС у Дніпропетровській області ГУ ДФС у Дніпропетровській області Павла Хороших на тему: «Профілактичні заходи щодо недопущення корупційних дій працівниками органів ДФС у Дніпропетровській області».
В процедурі спілкування з ініціаторами дзвінків розглянуто питання щодо повноважень інспекторського складу фіскальної служби при проведенні документальних перевірок фінансово-господарської діяльності підприємств та інше.
Крім того, отримано повідомлення від суб’єкта підприємницької діяльності щодо ускладнення надання в одну з ДПІ м. Дніпра податкової декларації в електронному вигляді.
Як захід реагування, УВБ організовано взаємодію між платником податків та ДПІ, що сприяло оформленню відповідного договору про визнання електронних документів між сторонами на протязі наступних декількох годин.
Інших зауважень на адресу працівників фіскальної служби області від ініціаторів дзвінків не надходило.

Нарахування ЄСВ, якщо працівник частину місяця перебував у відпустці без збереження заробітної плати
Звертаємо увагу на те, що частиною 5 ст.8 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) передбачено, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) для платників, зазначених у cт.4 Закону №2464, встановлюється у розмірі 22 відсотки до визначеної ст.7 Закону №2464 бази нарахування ЄСВ.
У разі, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ (частина 5 ст.8 Закону №2464).
Тобто, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) у працівника, який перебував частину місяця у відпустці без збереження заробітної плати, застосовуються норми частини 5 ст.8 Закону №2464.

Строки сплати транспортного податку
Нагадуємо, що відповідно до п.п.267.7.1 п.267.7 ст.267 розділу ХІІ Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), транспортний податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 №2456-VI, зі змінами та доповненнями.
Транспортний податок сплачується у строки, встановлені п.п.267.8.1 п.267.8 ст.267 ПКУ, а саме:
а) фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
б) юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються у річній податковій декларації.

Дохід від продажу неприбутковою організацією власних основних засобів: чи буде податок на прибуток підприємств?
Повідомляємо, що відповідно до п.п.14.1.121 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) неприбуткові підприємства, установи та організації – неприбуткові підприємства, установи та організації, які не є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до п.133.4 ст.133 ПКУ (далі – неприбуткова організація).
Згідно із п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.
Отже, якщо кошти, отримані неприбутковою організацією від продажу власних основних засобів, буде використано для здійснення своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших, пов’язаних з ними осіб, то таке використання не є порушенням вимог п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ. У цьому випадку податок на прибуток підприємств такою неприбутковою організацією на такий дохід не нараховується.

Податкове законодавство порушують 60% роботодавців, які перевірялися ДФС
Протягом січня-вересня 2017 року органами ДФС під час перевірки суб’єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам, порушення податкового законодавства виявлено в 60% перевірених платників.
До бюджетів донараховано понад 518 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, майже 106 млн. грн. єдиного внеску та близько 27 млн. грн. військового збору.
За вказаний період було виявлено 3 тис. найманих осіб, праця яких використовувалась роботодавцем без оформлення трудових відносин.
Крім цього, фахівці ДФС у складі робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, створених за ініціативою місцевих органів виконавчої влади, здійснювали обстеження виробничих, торгових приміщень юридичних та фізичних осіб, місць здійснення підприємницької діяльності, а також проводили роз’яснювальну роботу з роботодавцями. За результатами цих заходів суб’єкти господарювання додатково уклали близько 32 тис. трудових угод зі своїми найманими працівниками.
За результатами проведеної роз’яснювальної роботи з керівниками підприємств – боржників та застосування заходів контролю погашено заборгованість із заробітної плати у сумі 1 463,8 млн. грн. До бюджету надійшло 187,1 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та 530,1 млн. грн. єдиного внеску.
До органів прокуратури спрямовано матеріали щодо 40 юридичних осіб, які мали довготривалу заборгованість із виплати заробітної плати.
Для підвищення рівня сплати податку на доходи фізичних осіб у січні – вересні 2017 року на засіданнях комісій та робочих групах при органах виконавчої влади заслухано майже 13,3 тис. працедавців, які нараховують заробітну плату нижче законодавчо встановленого рівня.
За результатами проведеної роботи майже 12,3 тис. працедавців підвищили рівень заробітної плати, до бюджету додатково надійшло: податку на доходи фізичних осіб – 35,6 млн. грн., єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 43,1 млн. грн., військового збору – майже 3,0 млн. грн.
Крім того, для підвищення рівня заробітної плати працівниками контролюючих органів проведено індивідуальну роз’яснювальну роботу з працедавцями, за рахунок якої у січні – вересні цього року підвищили рівень виплат 30,7 тис. працедавців, до бюджету додатково надійшло майже 94,5 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.
До органів прокуратури спрямовано матеріали та відомості щодо 352 підприємств, на яких виплата заробітної плати проводилась у розмірах нижче законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати.

На Одещині упереджено експорт одноразових грилів, в яких приховали 48 тис. пачок сигарет
Блоки сигарет з марками акцизного податку України знаходилися всередині одноразових грилів, ледь прикриті брикетами деревного вугілля.
Грилі вітчизняного виробництва у кількості 7920 штук відправлялися на експорт до Ізраїлю. Прихований товар було виявлено за допомогою скануючих систем «VACIS” та «Rapiscan», а також службового собаки Меджика.
Попередня оцінка вартості вилучених тютюнових виробів складає 1,4 млн грн.
Виявлення такої великої партії сигарет, які переміщувалися через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, є результатом взаємодії митників та прикордонників у напрямі протидії незаконному обігу тютюнової продукції.

Триває тестування посадових осіб Державної фіскальної служби України за результатами вивчення Правил етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС
17 жовтня 2017 року розпочалося тестування посадових осіб Державної фіскальної служби України та її територіальних органів за результатами вивчення Правил етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС, затверджених наказом ДФС від 01.12.2016 № 979 зі змінами, яке триватиме до кінця листопада поточного року.
Підсумкове тестування завершує комплекс заходів, проведених у рамках співпраці між Державною фіскальною службою України та Офісом технічної допомоги Казначейства США з питань надання технічної допомоги у сфері боротьби з корупцією, з урахуванням Плану заходів на друге півріччя 2017 року із реалізації Антикорупційної програми Державної фіскальної служби України.
Зокрема, 14 та 15 вересня 2017 року відбулися тренінги для керівників робочих груп територіальних органів ДФС, створених відповідно до розпорядження ДФС від 10.08.2017 № 115-р «Про проведення навчального курсу» (зі змінами), які у подальшому залучались до організації безпосередньо у територіальних органах навчальних заходів з вивчення основних положень Правил етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС.
Також, посадові особи центрального апарату ДФС та її територіальних органів 7 - 8 серпня поточного року взяли участь у семінарі на тему «Етика державних службовців для Державної фіскальної служби України у сфері митної справи», який проведено у Києві за сприяння Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) та Посольства США у Києві, спільно з Консультативною місією Європейського союзу (EUAM), Місією Європейського союзу з прикордонної допомоги Молдови та України (EUBAM).
Проведення зазначених заходів спрямовано на профілактику та попередження корупційних проявів і правопорушень серед працівників ДФС, формування неухильного дотримання ними етичних норм у професійній діяльності й у позаробочий час і, за словами Тетяни Пажитнової, директора Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом, надало можливість кожній посадовій особі органів ДФС зосередитись на нормах професійної етики та перевірити свої знання у цій сфері.

Зовнішньоторговельний обіг Дніпропетровської митниці ДФС за дев’ять місяців поточного року перевищив 5,5 млрд. доларів
Протягом січня – вересня 2017 року у Дніпропетровській митниці ДФС оформлено майже 121,7 тис. митних декларацій всіх типів, що на 9,7 тис. декларацій, або на 8,7% більше аналогічного періоду минулого року. З них 57,4 тис. (47,2%) – експортні, 52,2 тис. (42,9%) – імпортні, 12,1 тис. (9,9%) – оформлено в інших митних режимах.
Кількість взятих Дніпропетровською митницею ДФС на облік суб’єктів ЗЕД станом на 01.10.2017 дорівнює 7213. Всього за 9 місяців 2017 року взято на облік 511 суб’єктів ЗЕД.
Зовнішньоторговельний обіг Дніпропетровської митниці ДФС за дев’ять місяців 2017 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшився на 28% та склав 5 млрд. 574 млн. дол. США. При цьому, імпортовано товарів на 2 млрд. 744 млн. дол. США, що на 23% більше, ніж торік, експортовано – на 2 млрд. 829 млн. дол. США, що на 33% більше, ніж минулого року. Позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу складає 85,7 млн. дол. США.
Фіскальною службою значна увага приділяється спрощенню митних процедур та скороченню часу, який суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності витрачають на оформлення товарів. Результатом роботи митниці, спрямованої на покращення сервісу, є стабільні показники середнього часу митного оформлення імпортних та експортних вантажів, які складають 75 хв. та 30 хв. відповідно.
Також, 7 підприємствам області надано статус уповноваженого експортера, який дає право українському експортеру самостійно визначати та декларувати походження товарів незалежно від вартості на товаро – супровідних документах, що прискорює процедуру експорту товару. Нагадуємо, що такий статус може надаватися будь-якому експортеру, який часто перевозить товари за Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співробітництвом з атомної енергії і їхніми державами – членами від 27.06.2014, ратифікованої Законом України від 16 вересня 2014 року №1678-VII.

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» заступника начальника управління податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Віталія Мироненка на тему: «Неприбуткові організації: діяльність у змінених умовах»
Питання 1. Доброго дня. В яких випадках неприбуткова організація зобов’язана подати до контролюючого органу фінансову звітність?
Відповідь. Відповідно до п.46.2 ст.46 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені п.133.4 ст.133 ПКУ, подають звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, утворені в порядку, визначеному законом, звітують у разі порушень п.133.4 ст.133 ПКУ), та річну фінансову звітність.
Згідно з п.п.133.4.3 п.133.4 ст.133 ПКУ у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п.133.4 ст.133 ПКУ, за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.
З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає податкову декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому розділом ІІІ ПКУ для платників податку на прибуток.
Питання 2. Хочу запитати. Чи оподатковуються податком на прибуток підприємств доходи, отримані неприбутковою організацією від продажу основних засобів?
Відповідь. Згідно з п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.
Доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.
Таким чином, якщо кошти, отримані неприбутковою організацією від продажу власних основних засобів, буде використано для здійснення своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших, пов’язаних з ними осіб, то таке використання не є порушенням вимог п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ.
Питання 3. Будь ласка, скажіть, в якому звітному періоді установа, організація, яка втратила статус неприбутковості у зв’язку з тим, що в термін до 01 липня 2017 року не привела свої установчі документи у відповідність із нормами п.133.4 ст.133 ПКУ та була виключена контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій, має право подати реєстраційну заяву для повторного включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій?
Відповідь. Відповідно до положень п.35 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ неприбуткова організація, внесена до Реєстру на день набрання чинності Законом України від 17 липня 2015 року №652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій», що не відповідала вимогам п.133.4 ст.133 ПКУ, з метою включення до нового Реєстру зобов’язана була до 01 липня 2017 року привести свої установчі документи у відповідність до норм ПКУ та у цей самий строк подати копії таких документів до контролюючого органу.
Неприбуткова організація, яка не привела свої установчі документи у відповідність до норм п.133.4 ст.133 ПКУ, після 01 липня 2017 року була виключена контролюючим органом з Реєстру.
Разом з тим, така неприбуткова організація, може усунути недоліки та повторно у період з 01.07.2017 по 31.12.2017 подати документи до контролюючого органу відповідно до п.6 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440.
Контролюючий орган здійснює перевірку наданих документів і приймає рішення про включення неприбуткової організації до Реєстру та зміну ознаки неприбутковості підприємству, установі, організації.
Аналогічний висновок витікає зі змісту листа ДФС України від 10.08.2017 №21192/7/99-99-12-02-04-17 «Про особливості подання податкової звітності з податку на прибуток неприбутковими організаціями».
Обмеження щодо поновлення у Реєстрі організацій з початку року, викладені в останньому абзаці п.п.133.4.3 п.133.4 ст.133 ПКУ, стосуються лише тих неприбуткових організацій, які виключені з Реєстру через недотримання вимог, визначених п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ.

Фізична особа – засновник юрособи не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухомість до об’єкта житлової нерухомості, за адресою якого зареєстрована дана юридична особа
Нагадуємо, що відповідно до п.п.266.4.3 п.266.4 ст.266 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не надаються, зокрема, на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).
Пунктом 63.3 ст.63 ПКУ визначено, що платники податків з метою проведення податкового контролю підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичної особи, відокремлених підрозділів юридичної особи, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).
Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (п.45.1 ст.45 ПКУ).
Податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (п.45.2 ст.45 ПКУ).
При цьому, відповідно до ст.93 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 №435-IV зі змінами та доповненнями місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.
Отже, фізична особа – засновник юридичної особи не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до об’єкта житлової нерухомості, за адресою якого зареєстрована дана юридична особа.

Стаціонарне джерело забруднення в оренді: хто є платником екологічного податку
Повідомляємо, що відповідно до п.п.240.1.1 п.240.1 ст.240 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.
Стаціонарне джерело забруднення – підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (п.п.14.1.230 п.14.1 ст.14 ПКУ).
Об’єктом та базою оподаткування є, зокрема, обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (п.п.242.1.1 п.242.1 ст.242 ПКУ).
Отже, платником екологічного податку за здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, у разі використання орендованих стаціонарних джерел забруднення, є орендар, під час провадження діяльності якого на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.

Право на інформацію
Статтею 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації»визначено, що запит на інформацію це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Запити на вибір запитувача можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі, зокрема електронною поштою.
Відповідно до цієї норми у ДФС для подання запитів на отримання публічної інформації в електронному вигляді визначена електронна скринька publicinfo@sfs.gov.ua.
У разі, якщо запит на отримання публічної інформації стосується інформації, розпорядником якої є територіальний орган ДФС, такий запит направляється на електронну адресу відповідного територіального органу ДФС: http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/314982.html
На вказані електронні адреси не надсилаються пропозиції, заяви, скарги громадян, юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців, самозайнятих осіб, а також надання консультації з питань практичного використання окремих норм податкового та митного законодавства, роз’яснення щодо прав та обов’язків платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Пропозиції, заяви, скарги розглядаються органами ДФС відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян».

Мирослав Продан: Ми докладаємо максимум зусиль для наближення національного законодавства України до норм ЄС у митній сфері
ДФС активізує переговорний процес з парламентом щодо імплементації європейських норм до українського законодавства. Митні питання становлять важливу частину Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у зв‘язку із запровадженням поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.
Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан на зустрічі з директором Департаменту В Генерального директорату оподаткування та митного союзу Європейської Комісії (TAXUD) Антонісом Кастріссіанакісом, яка відбулась 30 жовтня 2017 року.
«Ми вдячні Європейській Комісії за зусилля та допомогу, яка надається в процесі реалізації Україною своїх зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію Україна-ЄС у митній та податковій сферах. Ми дуже сподіваємось, що Ваші зустрічі з народними депутатами України сприятимуть більш швидкому розгляду та ухваленню Верховною Радою України цілої низки вкрай важливих для нас законопроектів», - зазначив Мирослав Продан.
Мова йде про запровадження інституту уповноваженого економічного оператора, приєднання до Спільної транзитної системи (NCTS) та захист прав інтелектуальної власності. Ці законопроекти були подані в парламент декілька років тому. В той же час переговорний процес просувається повільно. Тому, на думку ДФС, дієвим кроком у напрямку пришвидшення прийняття законопроектів та виконання зобов’язань України є популяризація у Верховній Раді України стороною ЄС актів європейського права та надання роз‘яснень стосовно практики їх застосування, проведення консультацій з українськими парламентарями.
Важливість для України приєднання до системи NCTS відзначив і Антоніс Кастріссіанакіс. Суть цієї системи в забезпеченні контролю за доставкою вантажів, митною вартістю та прискоренні митних процедур. За словами Кастріссіанакіса, імплементація - це складний процес, оскільки мають бути виконані декілька завдань – розроблене законодавство, надана система гарантій та забезпечена ІТ-готовність. Однак отримані при цьому переваги будуть значними, адже ДФС буде зв’язана із західноєвропейським та південно-європейським співтовариством.
Розповів Антоніс Кастріссіанакіс і про важливість запровадження інституту Уповноваженого економічного оператора. Так, якщо раніше представники європейського бізнесу, особливо малого і середнього, мали сумніви щодо отримання цього статусу, то наразі вони вимагають ще більше переваг. Експерти ЄС сьогодні працюють над підвищенням відповідальності підприємств, які мають такий статус, зокрема, щодо забезпечення безпеки продуктів. Представник Єврокомісії побажав Україні також зробити цей крок, орієнтуючись на позитивну практику інших країн.
У свою чергу Мирослав Продан повідомив, що ДФС активізувала співпрацю з митними організаціями країн-членів ЄС з метою залучення їх досвіду та практики до процесу реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Під час зустрічі очільник ДФС також акцентував увагу на виконанні великомасштабних інфраструктурних проектів ЄС, робота з якими активізована з 2017 року. Наразі кожен з цих проектів знаходиться на різній стадії реалізації. В більшості випадків роботи виконані на 70-90%.
«ДФС вживає рішучих кроків для кардинальної зміни ситуації з розвитком інфраструктури пунктів пропуску та їх оснащенням сучасними засобами митного контролю. Вперше з 2009 року ми отримали кошти на співфінансування. Тому ми закінчимо реалізацію цих проектів найближчим часом. У нас все для цього є – фінансування, люди та політична воля», – підкреслив Мирослав Продан.
Антоніс Кастріссіанакіс пообіцяв переказати Генеральному директорату, який відповідає за зазначені проекти, аргументи фіскальної служби щодо продовження реалізації цих інфраструктурних проектів та готовність ДФС до їх завершення протягом 2018 року. Крім того, представник Єврокомісії пообіцяв активізувати переговорний процес щодо обміну інформацією між Україною та країнами ЄС.

Наталія Калєніченко: ДФС за 1 секунду обробляє до 100 електронних документів
У середньому за добу ДФС приймається та обробляється в електронному вигляді більше 1 млн. електронних документів, за 1 секунду обробляється близько 50-100 документів. Найбільше навантаження - в дні граничних термінів подання звітності. Про це повідомила директор Департаменту обслуговування платників ДФС Наталія Калєніченко.
За її словами, ДФС постійно працює над удосконаленням електронних сервісів та послуг для платників податків. Одним з першочергових пріоритетів для служби є розвиток Електронного кабінету платника.
Так, станом на 26 жовтня сервісами відкритої та приватної частини Електронного кабінету скористалися понад 9,3 млн. осіб. При цьому у Кабінеті зафіксовано біля 20 тис. одночасних сесій користувачів (в дні граничних термінів подання звітності та/або реєстрації податкових накладних).
Постійними користувачами приватної частини Електронного кабінету платника є 220 тис. юридичних осіб та понад 350 тис. фізичних осіб-підприємців. Кількість громадян, які користуються приватною частиною, постійно зростає та складає близько150 тисяч осіб.
На сьогодні через Електронний кабінет подано більше 3 млн. різного типу документів, не враховуючи податкові та акцизні накладні.
«У першу чергу в Кабінеті реалізуються ті сервіси та послуги, які є найбільш запитуваними зі сторони бізнесу. Платники мають доступ до податкової інформації в режимі реального часу, що не потребує формування додаткових запитів та отримання витягів, і дає можливість перегляду як всієї податкової інформації, так і документів, які подавались в паперовому вигляді та електронному вигляді через Кабінет та/або інші програмні засоби», – зазначила Наталія Калєніченко.
За її словами, лише за вересень-жовтень цього року в Електронному кабінеті платника забезпечено реалізацію сервісів щодо доступу платників до Єдиного реєстру податкових накладних та подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств в режимі реального часу.
«Платникам забезпечено в он-лайн режимі доступ до сервісів систем електронного адміністрування податку на додану вартість та реалізації пального, Єдиного реєстру податкових накладних, де платник може отримати актуальну інформацію щодо складених та надісланих на реєстрацію таким платником чи його контрагентом податкових накладних та розрахунків коригування, дізнатися про статус податкових накладних/розрахунків коригування (зареєстровані, реєстрацію яких зупинено, щодо яких прийнято Комісією ДФС рішення про реєстрацію чи відмову в такій реєстрації тощо)», – розповіла Наталія Калєніченко.
Загалом, на сьогодні в Електронному кабінеті платника забезпечено реалізацію повного спектру сервісів для фізичних осіб-підприємців та громадян, і майже на 100% реалізовано сервіси для юридичних осіб – платників податку на додану вартість та платників спрощеної системи оподаткування.

Результати роботи в напрямку легалізації заробітної плати
Днями в ІА «МОСТ-Днепр» відбулася прес-конференція на тему: «Результати роботи в напрямку легалізації заробітної плати».
У заході взяла участь фахівець управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Лариса Воробйова.
Вона повідомила: «З початку 2017 року по Головному управлінню ДФС у Дніпропетровській області до бюджету надійшло 9,6 млрд. грн. податку на доходи фізичних осіб, що на 2,7 млрд. грн. більше аналогічного періоду минулого року (6,9 млрд. грн.); військового збору – 613, 3 млн. грн., що на 11,7 млн. грн. більше попереднього року, зростання – 2%. Позитивні результати досягнуті за рахунок залучення органами ДФС додаткових джерел до оподаткування – збільшення чисельності платників податків, підвищення рівня оплати праці, легалізації робочих місць, проведення роз’яснювальної роботи серед платників податків, контрольно-перевірочних та інших заходів тощо.
Крім того, додаткові надходження до бюджету склали 8 млн. грн. податку на доходи з фізичних осіб 1 млн. грн. військового збору, 9,5 млн. грн. єдиного соціального внеску.
З початку року перевірено 140 юридичних і фізичних осіб. За результатами контрольно-перевірочних заходів до бюджету надійшло податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску близько 2,7 млн. грн.», – зазначила Лариса Воробйова.

Оновлено порядок відкриття та ведення рахунків клієнтів банків і здійснення безготівкових розрахунків
Інформуємо, що 31 жовтня 2017 року набрала чинності постанова Національного банку України від 25.10.2017 №106 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (далі – Постанова НБУ №106).
Постановою НБУ №106 внесено зміни до:
- Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Національного банку України від 12.11.2003 №492;
- Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженого постановою Національного банку України від 03.12.2003 №516;
- Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Національного банку України від 21.01.2004 №22.
ПостановоюНБУ №106, зокрема, врегульовано такі питання:
скасовано обов’язок щодо використання суб’єктом господарювання печаток на документах (у тому числі на розрахункових документах);
дозволено укладення договорів про відкриття банківського рахунку та банківського вкладу в електронній формі, зокрема, шляхом приєднання клієнта до публічної пропозиції укладення договору;
визначено порядок відкриття фізичними особами – підприємцями поточних рахунків фізичним особам для здійснення деяких видів виплат заробітної плати та прирівняних до неї платежів;
удосконалено режим функціонування поточних рахунків клієнтів, зокрема, в частині виплат, пов’язаних з відрядженням.
Постанову НБУ №106 опубліковано 30.10.2017 на сайті офіційного Інтернет-представництва Національного банку України у рубриці «Офіційне опублікування нормативно-правових актів» за посиланням:
https://bank.gov.ua/control/uk/publish/category?cat_id=8804895

Дохід у вигляді інвестиційного прибутку, отриманий фізичною особою від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, ПДФО не оподатковується
Нагадуємо, що відповідно до ст.10 Закону України від 23.02.2006 №3480-IV «Про цінні папери та фондовий ринок» облігації внутрішніх державних позик України – це державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому фондовому ринку і підтверджують зобов’язання України щодо відшкодування пред’явникам цих облігацій їх номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.
Постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 №80 «Про випуски облігацій внутрішніх державних позик» встановлено, що Міністерство фінансів України виступає емітентом державних облігацій.
Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), відповідно до п.162.1 ст.162 якого платником податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.
Статтею 165 ПКУ визначено виключний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.
Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», який набрав чинності 01.01.2017 внесено зміни, зокрема, до п.п.165.1.52 п.165.1 ст.165 ПКУ.
Так, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема інвестиційний прибуток від операцій з державними цінними паперами, емітованими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, з урахуванням курсових різниць (п.п.165.1.52 п.165.1 ст.165 ПКУ).
Отже, з 01.01.2017 дохід, отриманий фізичною особою – резидентом у вигляді інвестиційного прибутку від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, емітованих Міністерством фінансів України, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Включення житлово-будівельного кооперативу до Реєстру неприбуткових установ та організацій
Повідомляємо, що правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні визначаються Законом України від 10.07.2003 №1087-IV «Про кооперацію» зі змінами та доповненнями.
Згідно з Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 №76, житлово-будівельним кооперативом (далі – ЖБК) вважається юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об’єдналися на основі об’єднання їх майнових пайових внесків для участі в будівництві або реконструкції житлового будинку (будинків) і наступної його (їх) експлуатації.
Механізм прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів (далі – об’єкти) визначає Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 №461 «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів» (далі – Порядок).
Відповідно до п.11 Порядку датою прийняття в експлуатацію об’єкта є дата реєстрації декларації або видачі сертифіката.
Відповідно до п/п.14.1.121 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) неприбуткові підприємства, установи та організації – неприбуткові підприємства, установи та організації (далі – неприбуткові організації), які не є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до п.133.4 ст.133 ПКУ.
Вимоги, яким одночасно зобов’язана відповідати неприбуткова організацієя встановлено п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 ПКУ.
Згідно із п.п.133.4.6 п.133.4 ст.133 ПКУ до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам цього пункту і не є платниками податку, зокрема, можуть бути віднесені ЖБК (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства).
Отже, ЖБК має право на отримання статусу неприбутковості після закінчення будівництва (або придбання) і здачі об’єкта в експлуатацію у разі його подальшого обслуговування та управління таким ЖБК. При цьому такий ЖБК позбавляється права в статусі неприбуткової організації здійснювати будівництво інших об’єктів.
Слід зауважити, що ЖБК додатково подають до контролюючого органу документи, які підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку, і подальшого його обслуговування та управління ним прилеглої до нього території.

Сергій Білан: В ході операції «Рубіж-2017» затримано товарів, які намагалися незаконно перемістити через кордон, на суму більше, ніж 2 млрд. грн.
В ході операції «Рубіж-2017» співробітниками податкової міліції за десять місяців поточного року було затримано та вилучено товарів, які намагалися незаконно переправити через Державний кордон України, на загальну суму понад 2 млрд. грн., що на 702 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомив Перший заступник Голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан.
«У роботі податкової міліції виділено 4 магістральні напрями - фінансова сфера, акцизна сфера, зона проведення АТО, де несуть службу фіскальні наряди, та протидія незаконному переміщенню товарів через митний кордон, - розповів Перший заступник Голови ДФС. - Щодо останнього напряму, то за моїм дорученням вже третій рік проходить операція «Рубіж», яка орієнтована на кілька завдань. Перше - запобігання незаконному переміщенню товарів через митний кордон України. Друге - упередження збитків державного бюджету через потрапляння незаконних контрафактних товарів на територію України».
За його словами, у ході розслідування кримінальних проваджень вилучено товарів на суму понад 2 млрд. грн., із яких на товари на суму більше 1,4 млрд. грн. накладено арешт, - зазначив Сергій Білан.
"До бюджету відшкодовано 337 млн. грн., що майже в півтора рази більше, ніж за аналогічний період минулого року, - підкреслив Сергій Білан. Окрім того, в результаті проведених заходів, від підвищення митної вартості задекларованих товарів додатково сплачено митних платежів на суму понад 220 млн. грн.».
Як відмітив Сергій Білан, загальний економічний ефект від проведення операції "Рубіж-2017" на сьогоднішній день становить понад 2,5 млрд. грн.

Мирослав Продан: У ДФС та операторів мобільного зв’язку є спільні ідеї для стимулювання ринку телекомунікаційного зв’язку
Ринок телекомунікаційного зв’язку для ефективного його функціонування та стимулювання розвитку потребує законодавчих змін. Про це заявили представники компаній-мобільних операторів під час секторальної зустрічі в ДФС 31 жовтня.
За словами представників бізнесу, на сьогодні мобільним операторам доводиться сплачувати рентну плату за користування радіочастотним ресурсом, ставка якого щороку змінюється, збільшуючись на рівень інфляції. За даними учасників ринку, такі збори відсутні у цивілізованих країнах, оскільки вони є обтяжливими та недоцільними. Крім того, в інших країнах знижують рентні платежі за частоти для того, щоб оператори могли інвестувати ресурси в розвиток мережі. Подібні кроки потрібно здійснити і в Україні, оскільки вивільнені кошти можна застосовувати для широкого впровадження комунікацій в селах та містечках.
Водночас в.о. Голови ДФС Мирослав Продан зауважив, що всі пропозиції щодо скасування податків чи зборів мають базуватися на ґрунтовному аналізі ситуації як з точки зору переваг для бізнесу, так і компенсаторів для бюджету.
«Потрібно чітко зрозуміти, якими компенсаторними механізмами ми будемо перекривати відміну цього збору, за рахунок яких заходів будемо компенсувати втрати. Тому завдання для бізнесу – підготувати аргументи щодо доцільності такого скасування, а наша – виробити модель, яка буде компенсувати ці втрати. Вирішити це питання можна лише шляхом обговорення зі всіма зацікавленими сторонами та вироблення оптимального для всіх рішення», – підкреслив Мирослав Продан.
Він доручив фахівцям фіскальної служби ініціювати зустрічі представників Міністерства фінансів України та представників бізнесу для пошуку всіх можливих шляхів вирішення цієї проблематики.
Ще одним питанням, яке потребує законодавчого врегулювання, представники мобільних операторів назвали діючу норму Податкового кодексу України (ст. 185), яка, на їх думку, є дискримінаційною, оскільки містить різні підходи до формування кредиту з ПДВ щодо товарів та послуг при експортних операціях. За їх підрахунками, компаніями, які надають послуги (за виключенням послуг з перевезення) втрачають до 15-20% ПДВ-кредиту. Більш того, для інвесторів ринок України наразі не є вигідним ринком для розширення комунікаційних послуг (наприклад, впровадження телекомунікаційного зв’язку формату 4G), але потенційно привабливим.
Крім того, учасники зустрічі наголосили на тому, що значні втрати, яких зазнають компанії через цю норму, в підсумку відображаються на кінцевій ціні послуг, яку отримують споживачі, зокрема, значну вартість трафіку та роумінгу.
Враховуючи вищезазначене, на думку бізнесу, було б доцільно переглянути цю норму, створивши рівні умови для всіх експортерів як товарів, так і послуг. Це сприятиме залученню на український ринок іноземних інвестицій та відповідно зниженню вартості мобільних послуг для користувачів.
Із зазначеного питання представники бізнесу готові надати свої пропозиції, щоб в подальшому обговорити їх з фахівцями як фіскальної служби, так і Міністерства фінансів України.
«Розвиток як ІТ-технологій, так і телекомунікацій – це вимога сьогодення, тому ДФС зі свого боку готова докласти максимум зусиль для розвитку цієї галузі економіки. Ми розуміємо потреби бізнесу, а тому готові відстоювати їх інтереси, які будуть збалансовані з потребами держави», – підкреслив Мирослав Продан.
За його словами, саме для напрацювання спільних позицій в окремих питаннях різних сфер економіки і проводяться в ДФС такі секторальні зустрічі.
Також під час зустрічі порушувалося й питання щодо адміністрування екологічного податку та плати за землю. Ці платежі сплачуються до місцевих бюджетів, тому оператори, враховуючи наявність телекомунікаційної техніки практично в кожному регіоні, мають подавати значну кількість декларацій.
Мирослав Продан доручив фахівцям служби провести аналіз економічної доцільності переліку податків, на адміністрування яких витрачається більше, ніж бюджет отримує у вигляді безпосередніх надходжень від них, та надати пропозиції щодо можливих шляхів врегулювання ситуації.
Жваву дискусію викликало й питання скасування оподаткування ПДВ доходів, отриманих від реалізації скретч-карток на поповнення мобільного телефону. Представники бізнесу запропонували, щоб податкове зобов’язання з ПДВ виникало при активації скретч-картки. Це б сприяло уникненню проведення дилерами махінацій та формування фіктивного податкового кредиту.
На завершення зустрічі представники бізнесу відзначили позитивні зміни в взаємовідносинах з фіскальною службою, готовність до діалогу та націленість на покращення інвестиційного клімату, завдяки чому вдається вирішувати багато проблем, які накопичувалися роками.
«Ми бачимо конструктивну роботу з боку керівництва ДФС. Ми постійно підтримуємо зв’язок. Я вважаю, що бізнес та ДФС на сьогодні є однодумцями і спільно працюють над тим, щоб зробити процеси більш прозорими, отримати додаткові кошти в бюджет та стимулювати економіку», – повідомив директор з регуляторного забезпечення ПрАТ «Київстар» Олександр Когут.
Довідково:
Представниками галузі телекомунікаційного зв’язку сплачено 7,4 млрд.грн. податків. Представниками ІТ-галузі сплачено 3,2 млрд.грн.

Податкову соціальну пільгу можна застосувати до лікарняних
Криворізька північна ОДПІ звертає увагу, що відповідно до пп. 169.1 ст. 169 розділу IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги.
Згідно із пп. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 ПКУ заробітна плата - основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.
Враховуючи те, що сума виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) розглядається як заробітна плата платника податку, то у разі її не перевищення граничного розміру загального місячного оподаткованого доходу від одного працедавця у вигляді заробітної плати, який передбачений нормами пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, найманий працівник має право на податкову соціальну пільгу.

Термін надання контролюючим органом письмової відмови у реєстрації платника єдиного податку
Криворізька північна ОДПІ нагадує, що відповідно до п.299.5 ст.299 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі відмови у реєстрації платника єдиного податку контролюючий орган зобов’язаний надати протягом двох робочих днів з дня подання суб’єктом господарювання відповідної заяви письмову вмотивовану відмову, яка може бути оскаржена суб’єктом господарювання у встановленому порядку.
Підставами для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку є виключно:
1) невідповідність такого суб’єкта вимогам, встановленим ст.291 ПКУ;
2) наявність у суб’єкта господарювання, який утворюється у результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;
3) недотримання таким суб’єктом вимог, встановлених п.п.298.1.4 п.298.1 ст.298 ПКУ (п.299.6 ст.299 ПКУ).

Мирослав Продан: Жовтневі рекорди митниці – найбільші суми надходжень митних платежів та відрахувань на ремонт доріг
Митниці Державної фіскальної служби України доводять ефективність своєї роботи. Вперше митні відрахування перетнули історичний бар’єр – понад 30 млрд. грн. перераховано у державний бюджет у жовтні. Це на 5,3 млрд. грн. більше, ніж було заплановано у бюджетному розписі та на 37,3% більше, ніж склали показники жовтня минулого року.
Середньоденні відрахування перевищують 1,43 млрд. грн. У порівнянні з відповідним періодом 2016 року цей показник збільшився на 31%.
За січень-жовтень було перераховано 253,62 млрд. грн., що перевищує заплановані показники на 12%. Додатково бюджет отримав понад 27 млрд. грн. Фактичні надходження у порівнянні з 10 місяцями 2016 року зросли майже на 65 млрд. грн. Це дає можливість ДФС виконати свої зобов’язання по фінансуванню ремонту та реконструкції дорожньої інфраструктури.
У рамках експерименту з початку року митницями вже перераховано 10,2 млрд. грн. Тільки у жовтні на ремонт доріг у регіонах має бути спрямовано 1,86 млрд. грн., що є ще одним рекордним відрахуванням за 10 місяців. До цього найбільша сума складала 1,83 млрд. грн., яка була перерахована у травні.
Крім того, Одеська митниця ДФС вже у середині жовтня виконала річний план. При річному індикативному показнику у 16,6 млрд. грн., 18 жовтня одеські митники перерахували 16,7 млрд. грн. На 1 листопада обсяг перерахованих митних платежів склав 17,54 млрд. грн., тобто річний індикатив перевиконаний на 5%, що є прецедентом за останні роки.
За прогнозами керівника Одеської митниці Олександра Власова, при поточній динаміці до кінця року обсяг відрахувань може скласти додатково ще 4 млрд. грн. А отже в бюджет буде перераховано понад 20 млрд. грн.
«Не дивлячись на щоденну критику політиканів та ділків, які роками паразитували на державному бюджеті, ми продовжуємо сумлінно виконувати свою роботу. І про це свідчать результати роботи і вони не голослівні, це не популістські заяви критиканів в пресі, які й близько не розуміють, в яких умовах працює митниця. Тому я роблю наголос на результатах, а наш акцент – на створенні сприятливих, комфортних умов для чесного бізнесу», – наголосив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.
За його словами, сьогодні в ДФС налаштовані на конструктив з бізнесом. Змінено підходи у роботі митниці, основний акцент зроблено на аналітику та активне використання системи управління ризиками. Більше того, незабаром пункти пропуску будуть облаштовані сучасними засобами контролю, над закупівлями яких сьогодні працює ДФС. Це дозволить упередити незаконне переміщення товарів, що відповідно позначиться і на сплаті митних платежів до бюджету.
«Дискомфорт відчувають лише контрабандисти та мінімізатори. ДФС перекриває кисень ділкам, які звикли паразитувати на бюджеті, фірмам, діяльність яких – лише схемні послуги, а не виробництво і робота на благо економіки України. Тому така ДФС заважає, але це тільки початок», – наголосив Мирослав Продан.

До якого контролюючого органу необхідно звертатись фізичній особі-власнику декількох об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, для проведення звірки даних?
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що відповідно до п.п.266.7.3 п.266.7 ст.266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:
об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
права на користування пільгою із сплати податку;
розміру ставки податку;
нарахованої суми податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Які документи подаються разом з реєстраційною заявою платника ПДВ за формою №1-ПДВ?
Відповідно до п. 183.7 ст. 183 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) заява про реєстрацію особи як платника податку подається особисто такою фізичною особою або безпосередньо керівником або представником юридичної особи - платника (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та повноважень) до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) особи.
Платники податку, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати реєстраційну заяву засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
У реєстраційній заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника податку.
Пунктом 3.8 розд. III Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за № 1456/26233 визначено, що дані реєстраційної заяви мають бути достовірними та відповідати відомостям Єдиного державного реєстру. З метою підтвердження достовірності відомостей про відповідність особи вимогам, визначеним ст. 180, п. 181.1 ст. 181, п. 182.1 ст. 182 та п. 183.7 ст. 183 ПКУ, така особа відповідно до п. п. 20.1.2 п. 20.1 ст. 20 ПКУ, п. 73.3 ст. 73 ПКУ на вимогу контролюючого органу подає документи, що підтверджують такі відомості.
Підтвердженням відповідності вимогам п. 181.1 ст.181 та п.182.1 ст.182 ПКУ є будь-які первинні документи бухгалтерського обліку, що засвідчують факт здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню (акт виконаних робіт, касовий чек, платіжне доручення тощо). Ведення зазначених документів передбачено Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 № 88 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.06.1995 за №168/704 із змінами і доповненнями.

Щодо визначення групи та ставок юридичних осіб - платників єдиного податку та порядок переходу на спрощену систему оподаткування
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що відповідно до ст. 291 Податкового кодексу України юридична особа може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, що встановлені главою 1 розділу XIV Кодексу.
Юридичні особи - суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку:
третя група - юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 000 000 гривень;
четверта група - сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.
Обмеження для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів господарювання – юридичних осіб встановлені:
- для платників єдиного податку третьої групи п.291.5. ст 291 Кодексу;
- для платників єдиного податку четвертої групи п.291.5№. ст 291 Кодексу.
Відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:
- 3 відсотків доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з Податковим кодексом;
- 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку (п. 293.3 ст. 293 Кодексу).
Ставки єдиного податку для платників третьої групи (юридичні особи) встановлюються у подвійному розмірі ставок, визначених пунктом 293.3 цієї статті:
- до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у підпункті 3 пункту 291.4 статті 291 Кодексу;
- до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 розділу ХІV Податкового кодексу;
- до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.
Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву.
До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 розділу XIV Податкового кодексу.
Форма заяви та розрахунку затверджені наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 N 1675. При складанні розрахунку необхідно дотримуватися розробленого алгоритму.

У Луцьку ліквідовано підпільний цех з виготовлення фальсифікованого алкоголю
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Волинській області ліквідували підпільний цех з виготовлення алкогольного фальсифікату та вилучили партію спирту і готових лікеро-горілчаних виробів.
В рамках проведення операції «Акциз-2017» та розслідування кримінального провадження за ч.3 ст. 204 КК України встановлено групу осіб, які здійснювали незаконне виготовлення та збут фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів. Сурогат виготовляли в антисанітарних умовах шляхом змішування спирту з водою. Приміщення для виробництва та зберігання знаходились на території одного з гаражних кооперативів м. Луцьк.
За результатами проведених заходів вилучено та передано на відповідальне зберігання 1,3 тис. літрів спирту, 60 літрів готових ЛГВ, пусту тару, лійки, корки, етикетки та шланги, які використовувались для виготовлення фальсифікату та розведення спирту, 300 марок акцизного податку невстановленого зразка, а також 2 автомобіля, загальною орієнтовною вартістю більше 1 млн. грн.
На даний час вирішується питання про проведення судових експертиз.

Вартість ліцензій на тютюн та алкоголь у витратах підприємця «загальносистемника»
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що порядок оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців визначений ст.177 Податкового кодексу України, зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (п.177.2 ст. 177 ПКУ).
Підпунктом 177.4.3 ст.177 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, зокрема, платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності фізичною особою – підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з господарською діяльністю фізичної особи – підприємця.
Отже, платежі, сплачені фізичною особою – підприємцем за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з його господарською діяльністю, включаються до складу витрат по факту їх сплати на підставі підтверджуючих документів.

Особливості нарахування та сплати земельного податку для фізичних осіб
Криворізька північна ОДПІ нагадує, що нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться контролюючим органом (за місцем знаходження земельної ділянки), який надсилає (вручає) податкове повідомлення-рішення платникові за місцем його реєстрації до 01 липня поточного року.
Фізичні особи сплачують земельний податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення через відсутність за місцезнаходженням платника податків або відмову прийняти податкове повідомлення-рішення, або з інших причин, податкове повідомлення-рішення вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.
Оскільки фізичні особи (громадяни) несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання, то якщо вони протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачують узгоджену суму грошового зобов’язання з плати за землю, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:
- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;
- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.
Разом з тим, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 Податкового кодексу України.
Якщо податкове повідомлення-рішення не вручено фізичній особі чи надіслано листом без повідомлення про вручення, то контролюючий орган нараховує платнику суму земельного податку без застосування штрафних санкцій та пені.



Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор