www.kriv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 29 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Криворізський район >> За даними 2017 року
Звернення на антикорупційний сервіс «Пульс» зменшились на 66 відсотків
Версія для друку Написати листа
Звернення на антикорупційний сервіс «Пульс» зменшились на 66 відсотків

За січень-серпень 2017 року на антикорупційний сервіс «Пульс» ДФС України надійшло 63 звернення від платників податків Дніпропетровської області, що на 122 звернення або на 66 відсотків менше, ніж за аналогічний період 2016 року. За тематикою найбільше всього платників звертались щодо:
● звітності та реєстрації накладних(32),
● щодо черг в Центрах обслуговування платників (2);
● відмови в прийнятті вхідної кореспонденції (3);
● перевищення терміну надання адмінпослуги (4);
● системи електронного адміністрування ПДВ (10),
● роботи органів ДФС (4).
Зменшення кількості звернень платників свідчить про налагодження партнерських відносин з бізнесом та громадськістю, прозоре адміністрування податків і зборів, а також про проведення упереджувальної та роз’яснювальної роботи з працівниками органів ДФС щодо дотримання чинного антикорупційного законодавства.
Антикорупційний сервіс «Пульс» ДФС України приймає звернення від громадян щодо можливих корупційних та кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності працівників органів ДФС, переміщення через митний кордон України товарів з приховуванням або незаконним звільненням від митного контролю, утворення черг на митних постах та у Центрах обслуговування платників, відмови у записі на особистий прийом тощо.
Громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників органів ДФС за телефоном 0800-501-007, обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «4».

Для платників правобережжя м. Дніпра відбувся семінар з актуальних питань податкового законодавства
Днями фахівцями державних податкових інспекцій правого берега м.Дніпра проведено кущовий семінар для платників.
На семінарі податківцями надані роз’яснення деяких аспектів податкового законодавства. Особливу увагу приділено питанням, пов’язаним з блокуванням реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування (далі – ПН/РК). Розглянуто критерії, оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації таких ПН/РК в Єдиному реєстрі податкови накладних, податкові та бухгалтерські наслідки для покупця/продавця при блокуванні ПН/РК.
Присутнім надані практичні поради стосовно правильного формування пакету документів, достатніх для розблокування ПН/РК, та алгоритму дій платників у разі призупинення реєстрації ПН/РК.
Також на семінарі обговорювалось інші актуальні питання: включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру неприбуткових установ та організацій; особливості справляння рентної плати та екологічного податку; адміністрування єдиного соціального внеску тощо.
Наприкінці заходу платники отримали друковану продукцію з вищевказаної тематики, підготовлену фахівцями фіскальної служби.

Чи поширюється обмеження щодо граничної суми розрахунків на розрахунки, які проводяться із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток)?
Нагадуємо, що відповідно до п.2.3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 №637 (далі – Положення) підприємства (підприємці) мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в межах граничних сум розрахунків готівкою, установлених відповідною постановою Правління Національного банку України. Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки. Кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.
Обмеження, установлене в абзаці першому п.2.3 Положення, стосується також розрахунків під час оплати за товари, що придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівкових коштів, одержаних за допомогою електронного платіжного засобу.
Пунктом 1 постанови Правління Національного банку України від 06.06.2013 №210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» із змінами і доповненнями встановлено граничну суму розрахунків готівкою:
● підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня в розмірі 10000 (десяти тисяч) гривень;
● між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня в розмірі 50000 (п’ятдесяти тисяч) гривень;
● фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 50000 (п’ятдесяти тисяч) гривень.
Згідно з п.1.14 ст.1 Закону України від 05.04.2001 №2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» зі змінами та доповненнями (далі – Закон):
- електронний платіжний засіб – платіжний інструмент, який надає його держателю можливість за допомогою платіжного пристрою отримати інформацію про належні держателю кошти та ініціювати їх переказ;
- платіжна картка – електронний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується, зокрема, для ініціювання переказу коштів з рахунка платника або з відповідного рахунка банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб (п.1.27 ст.1 Закону).
Враховуючи викладене вище, обмеження щодо граничної суми розрахунків не поширюється на розрахунки, які проводяться із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток).
Відповідне питання та відповідь на нього розміщене у категорії 109.13 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
Одеські митники упередили вивезення двох старовинних православних ікон та кіотний хрест
Предмети релігійного культу були виявлені спільно з прикордонниками у пункті пропуску «Кучурган-Первомайськ» митного поста «Кучурган» Одеської митниці ДФС.
Дві православні ікони, приблизно датовані кінцем ХІХ століття, намагалася незаконно перемістити громадянка Росії. Вона прямувала з Молдови в якості пасажира в автомобілі під керуванням громадянина Молдови. Для перетину митного кордону вони обрали «зелений коридор», декларуючи діями відсутність будь-яких предметів, які потребують обов’язкового декларування.
Проте після того, як на підставі аналізу та оцінки ризиків транспортний засіб було направлено на канал руху “червоний коридор” для проведення огляду, серед особистих речей громадянки виявлено прозорий чохол-сумка. В ньому знаходилися загорнуті в ковдру ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» (44,5х37,5х3 см) та Феодоровської Божої Матері (35,8х31,5х2,5 см)
Обидві ікони є старообрядницькими. Вони виготовлені на дошці за давньою традиційною технікою яєчної темпери. По їх периметру частково втрачено фарбовий шар та видніється левкас.
Цікаво, що за кілька днів до цього у цьому ж пункті пропуску громадянин Молдови намагався перемістити кіотний хрест у такий же спосіб. Тобто обравши «зелений коридор» та не маючи відповідних дозвільних документів на переміщення предметів, які можуть становити культурну та історичну цінність.
Виготовлений з металу, схожого на мідь, кіотний хрест завдовжки майже13 смбуло виявлено під сидінням водія під час огляду автомобіля під керуванням громадянина Молдови.
За словами водія, хрест йому подарував місяць назад знайомий з Росії.
Приблизний час виготовлення культової знахідки приходиться на XVIII – початок XIX століття.
Остаточну дату виготовлення, цінність та вартість церковних реліквій визначить експертиза, а подальшу їх долю вирішить суд.

Українські та литовські митники посилять співпрацю
Співпраця з протидії митним правопорушенням, впровадження реформ у митній сфері та перспективні напрями співробітництва митних служб обговорювалися під час зустрічі в.о. Голови ДФС Мирослава Продана з Генеральним директором Митного департаменту при Міністерстві фінансів Литовської Республіки Арунасом Адоменасом, яка відбулась 19 вересня в ДФС.
Мирослав Продан подякував литовським колегам за їх допомогу у реформуванні ДФС у рамках проекту Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами» та експертну підтримку у процесі приєднання України до міжнародної транзитної системи NCTS.
«Проект Twinning сьогодні один з найпозитивніших та результативних проектів, напрацювання якого ми широко використовуємо у багатьох процесах реформування митної сфери. Для нас дуже важливий досвід та експертна допомога наших колег щодо приведення діяльності митної служби у відповідність до європейської практики», - підкреслив в.о. Голови ДФС.
Зокрема, українських митників цікавив досвід литовських колег щодо впровадження в Україні інституту Уповноваженого економічного оператора та перспективи приєднання до NCTS, а також модернізація митних органів, впровадження електронного декларування, оснащення пунктів пропуску сучасними технічними засобами митного контролю.
Мирослав Продан підкреслив, що саме законопроекти про Уповноваженого економічного оператора та приєднання України до міжнародної транзитної системи NCTS, які наразі знаходяться на розгляді у Верховній Раді України, були спільно напрацьовані ДФС з колегами з інших країн у рамках проекту Twinning.
Сторони також обговорили ситуацію, яка склалася в Україні у зв’язку з перебуванням на її території значної кількості транспортних засобів, які були ввезені у режимах «тимчасового ввезення» та «транзиту», у тому числі і з литовською реєстрацією.
Так, загалом в Україні з порушенням митного законодавства знаходиться майже 64 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією.
Тільки за 7 місяців поточного року митницями ДФС було виявлено майже 15,5 тис. порушень митних правил на суму 1 млрд. грн. Це становить 70% від загальної кількості протоколів, складених відносно громадян у 2017 році.
У зв’язку з цим представники ДФС та Митного департаменту при Міністерстві фінансів Литовської Республіки домовилися розглянути можливості використання українськими митниками відкритих джерел інформації Литовської Республіки для оперативного отримання офіційної інформації щодо реєстрації транспортних засобів.
Генеральний директор Митного департаменту при Міністерстві фінансів Литовської Республіки Арунас Адоменас у свою чергу підкреслив значний прогрес, якого досягла ДФС у процесі реформування митного напряму, зокрема, електронізації процесів, та запевнив у підтримці дій українських митників щодо протидії митним правопорушенням та готовності до подальшої ефективної співпраці.

Мирослав Продан: У 2018 році видатки для ДФС заплановано збільшити на понад 45%
Уряд подав до парламенту проект бюджету на 2018 рік. Як того і вимагає Бюджетний кодекс, документ був переданий на розгляд депутатів вчасно - 15 вересня. Законопроект передбачає, що доходи держбюджету плануються на рівні 877,04 млрд грн, що на 13,7% більше, ніж у 2017 році, загального фонду - 811,6 млрд грн (плюс 15,6%).
Видатки заплановані в обсязі 948,12 млрд грн (зростання на 12,7%), у тому числі загального фонду - 878,5 млрд грн (плюс 14,4% до показника поточного року).
Зокрема, проектом бюджету плануються видатки для Державної фіскальної служби України на рівні 11,8 млрд грн, що на понад 45% більше, ніж передбачено в 2017 році.
На думку в. о. Голови ДФС Мирослава Продана, мова йде про серйозні кошти. Це дасть можливість і продовжувати реформування служби, і тримати на гідному рівні зарплати для співробітників.
"Чимало процесів у нас вже практично "на виході". Ми запустили тендери на закупівлю технічного оснащення для пунктів пропуску. До кінця року їх буде обладнано системами відеоспостереження, сканерами та ваговими комплексами. У пунктах пропуску для цього вже виділені земельні ділянки і йде їх підготовка для встановлення обладнання. Крім цього, продовжується розвиток і розповсюдження застосування "єдиного вікна". 30% митних декларацій оформлюються у такому режимі, по деяким митницям цей показник складає 50%. Зараз готується проект постанови, суть якої розповсюдити цей принцип на операції у всіх митних режимах, скоротити час огляду товарів та зменшити кількість документів. З 1 лютого 2018 року ми застосуємо принцип "єдиного вікна" на 100% для всіх суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, - зазначив очільник ДФС. - Одним з перспективних напрямків, який виведе на новий рівень вибірковий митний контроль, є створення департаменту таргетингу та управління митними ризиками".
Крім цього, пріоритетом номер один для служби є розвиток IT-технологій та переведення всіх сервісів в електронний формат.
"До кінця року ми взяли амбітне зобов'язання в повному обсязі запустити Електронний кабінет, що мінімізує будь-які контакти бізнесу, платників з ДФС. Зараз понад 80% послуг надається в режимі on-line. Ми закінчуємо аудит IT-систем. Раз на декілька місяців додаємо нові сервіси. Нещодавно був доопрацьований е/кабінет в частині надання доступу платників ПДВ до даних Єдиного реєстру податкових накладних в режимі реального часу. Бізнес може переглядати дані щодо зареєстрованих, зупинених податкових накладних, а також результати комісії", - повідомив Мирослав Продан.
Проектом бюджету також передбачений ріст видатків на оплату праці співробітникам служби. По даним Мирослава Продана, вже цього серпня ДФС вдалося підвищити зарплати податківцям, що призупинило відтік кадрів.
"Фахівці вже відчувають надію, позитив і перспективу і, навіть, починають повертатися до служби. А ще декілька місяців тому була така ситуація, коли в день по всій службі по всій Україні звільнялося до 10 людей", - резюмував в.о. Голови ДФС.
Вже 22 вересня проект бюджету на 2018 рік буде представлено у Верховній Раді України.

Про впровадження інвестиційних проектів - 2017 для підтримки малого та середнього бізнесу йшлося на семінарі
З метою формування передумов для впровадження інвестиційних проектів на територіях Васильківського, Межівського, Павлоградського, Петриківського, Покровського та Синельниківського районів, підтримки малих, середніх та фермерських підприємств, створення інвестиційно привабливих територій на базі Васильківської міської ради 21 вересня 2017 року проведено семінар за участі фахівця управління організації роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області Лариси Федоренко, фахівців Дніпропетровського регіонального інвестиційного агентства (далі – ДІА), представників Дніпропетровської торгово-промислової палати (далі – ТПП), КП «Центр підтримки малого та середнього бізнесу «ДОР»», Кооперативної Академії з питань кооперації Дніпропетровської обласної громадської організації «Сільськогосподарська консультативна служба» (далі – Кооперативна академія), фахівців районних рад вищевказаних районів та представників малих, середніх та фермерських підприємств.
Лариса Федоренко доповіла про місцеві податки та збори, механізми стимулювання місцевою громадою та наголосила, що фіскальна служба постійно взаємодіє з представниками бізнесу, налагоджує ефективний діалог, покращує надання сервісних послуг.
Також, було представлено презентації ДІА «Фінансові ресурси/інструменти орієнтовані на підтримку малого та середнього підприємництва» та «Чотири кроки громади на шляху створення інвестиційно – привабливих територій», КП «Центр підтримки малого та середнього бізнесу «ДОР»» «Механізм реалізації регіональної програми малого та середнього підприємництва», Кооперативної Академії «Кооперація – шлях до успіху підприємців та громад» і проекти ТПП: «На допомогу бізнесу», «Центри підтримки експорту», «Центри підтримки бізнесу (спільно з ЄБРР)», «Представники ТПП за кордоном».
Під час семінару учасники заходу отримали від фахівців ряд актуальних роз’яснень та відповідей на свої запитання, а також побажання натхнення у реалізації власних задумів і ініціатив.

З початку року платникам Дніпропетровщини повернули понад 500 мільйонів гривень ПДВ
Завдяки дієвому функціонуванню Електронного реєстру автоматичного відшкодування ПДВ, процес повернення бюджетних коштів платникам став максимально прозорим. Як повідомили фахівці управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, з початку року платники області отримали 522,1 млн. грн. бюджетного відшкодування ПДВ, у тому числі грошовими коштами на рахунки платників у банках – 516,7 млн.грн. Це на 100,9 млн. грн. більше, ніж торік.
Така системність та прозорість адміністрування та сплати ПДВ унеможливлює використання схем мінімізації цього податку. Також відповідно до п.п.200.7.3 п.200.7 ст.200 Податкового кодексу України Електронний реєстр автоматичного відшкодування ПДВ не має обмеженого доступу, він є публічним і відкритим.
За січень–серпень 2017 року платники податків Дніпропетровської області заявили до відшкодування ПДВ 633,1млн. грн., що більше на 219,2 млн. грн. порівняно з минулим роком.

Щодо заяви про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру одержувачів бюджетної дотації
Нагадуємо, що законодавством України передбачено отримання сільгоспвиробниками бюджетної дотації.
Так, законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон №1791) закон України від 24.06.2004 №1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України» (далі – Закон №1877) доповнено статтею 16№ «Бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських товаровиробників і стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції ».
Механізмами реалізації положень Податкового кодексу Ураїни (далі – Кодекс) та Закону №1877 щодо отримання бюджетної дотації є, зокрема:
- постанови Кабміну України від 21.02.2017 №179 «Про затвердження Порядку ведення та форми Реєстру одержувачів бюджетної дотації, а також порядку надання відповідної інформації Державною фіскальною службою і Державною казначейською службою» (далі – Постанова №179) та від 22.03.2017 №178 «Деякі питання виплати бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників і стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції» (далі – Постанова №178), які набрали чинності 24.03.2017;
- наказ Мінфіну України від 23.02.2017 №275 «Про затвердження форм заяв про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру одержувачів бюджетної дотації та про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як одержувача бюджетної дотації», зареєстрований в Мін'юсті України 28.02.2017 року за №263/30136 (далі – Наказ №275), який набрав чинності 28.02.2017;
- наказ Мінфіну України від 23 лютого 2017 року №276 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», зареєстрований в Мін'юсті України 28 лютого 2017 року за №269/30137 (далі – Наказ №276), який набрав чинності з 01.03.2017.
Порядок включення сельскогосподарських товаровиробників до Реєстру визначено пунктами 5 – 18 Порядку ведення Реєстру одержувачів бюджетної дотації, затвердженого постановою №179.
Форма заяви про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру одержувачів бюджетної дотації (форма №1-РОБД) (далі – Заява) затверджена Наказом №275.
Слід зауважити, що якщо у Заяві відсутні або недостовірно заповнені обов’язкові реквізити, дані Заяви не відповідають відомостям Єдиного державного реєстру або в Заяві відсутні дані про види діяльності, здійснення яких дає право на отримання бюджетної дотації відповідно до пункту 16№·і статті 16Закону №1877, контролюючий орган звертається до особи з письмовою пропозицією надати нову Заяву (із зазначенням підстав неприйняття попередньої). Після усунення виявлених недоліків сільськогосподарський товаровиробник може падати нову Заяву.
Контролюючий орган відмовляє у внесенні сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру, якщо за результатами розгляду Заяви встановлено, що сільськогосподарський товаровиробник не відповідає вимогам питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів у вартості всіх товарів, поставлених сільськогосподарським товаровиробником, а саме 75% і більше, або якщо сільськогосподарський товаровиробник не зареєстрований платником ПДВ на дату подання Заяви, чи відносно такого сільськогосподарського товаровиробника на дату подання Заяви прийнято рішення про припинення.
Заява надається в електронній формі або на папері у місяці, що передує початку податкового періоду, з якого підприємство матиме право на отримання бюджетної дотації, і на протязі 5-ти календарних днів після закінчення граничного строку подання звітності по ПДВ для місячного звітного періоду.
Відповідно до пункту 10 Постанови №179 прийнята до розгляду Заява, розглядається податковим органом протягом 3-х робочих днів з дня її отримання. Якщо останній день строку розгляду Заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, то останнім днем вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим днем.
Ведення Реєстру та облік в ньому перерахованих сум бюджетної дотації на поточний рахунок платника в банку за кожний звітний податковий період, в якому відбулася виплата бюджетної дотації, здійснюється Державною фіскальною службою України.
З даними Реєстру одержувачів бюджетної дотації можна ознайомитись в розділі «Інформація з реєстрів» відкритої частини електронного сервісу ДФС України «Електронний кабінет платника», розміщеного на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України (sfs.gov.ua).

Моніторинг податкових накладних: коли реєстрація не зупиняється
Державна фіскальна служба України (далі – ДФС) у листі від 06.09.2017 №2723/99-99-07-05-01-18 (далі – лист ДФС №2723) повідомила, що починаючи з 01.07.2017 р. згідно з п.201.16 ст.201 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування (далі – ПН/РК) у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) може бути зупинено у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, якщо така податкова ПН/РК відповідає сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення їх реєстрації у ЄРПН (далі — Критерії). Зазначені Критерії разом з вичерпним переліком документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 №567 зі змінами (далі – наказ №567).
Усі податкові ПН/РК, що подаються на реєстрацію в ЄРПН з метою оцінки ступеня ризиків, достатніх для їх зупинення, до проведення Моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків (далі – Моніторинг), за результатами якого можливе зупинення їх реєстрації, перевіряються ДФС на відповідність до ознак, визначених п.- п. 1–4 п. 5 Критеріїв. Якщо за результатами перевірки ДФС встановлено, що ПН/РК відповідає одній з цих ознак, – така ПН/РК не підлягає Моніторингу.
Не зупиняється реєстрація ПН/РК якщо:
1) податкова накладна не підлягає наданню отримувачу (покупцю). Такі ПН складаються у разі:
- здійснення операцій з постачання неплатникам ПДВ;
- при умовному продажу (зокрема, при нарахуванні податкових зобов'язань відповідно до п.198.5 ст.198 та п.199.1 ст.199 ПКУ, анулюванні реєстрації платника податку, у разі перевищення бази оподаткування над договірною вартістю);
- при отриманні послуг від нерезидента;
- при здійсненні експортних операцій;
- зведені податкові накладні за щоденним підсумком реалізації;
2) податкова накладна складена за операцією, що є звільненою від оподаткування (стаття 197; пункти 2, 3, 41,12, 23,26,261,27,28,32,38,45,46,47 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ);
3) обсяг постачання, в ПН/РК, зареєстрованих в поточному місяці, з урахуванням поданої на реєстрацію ПН/РК, становить менше 500 тис. грн. та керівник – посадова особа такого платника податку займає аналогічну посаду не більше ніж у трьох діючих платників податків. При визначенні обсягу постачання не враховується сума ПДВ. За поточний період береться звітний період, в якому складена ПН/РК, що реєструється в ЄРПН;
4) загальна сума сплачених у 2016 р. єдиного внеску та податків і зборів платником та його відокремленими підрозділами становить більше 5 млн. грн. При розрахунку суми податків не беруться до уваги суми ПДВ, сплачені при ввезенні товарів на митну територію України (ця ознака використовується з 01.04.2017 до 01.01.2018);
5) одночасно D>0,05, а P < Pм х 1,3,
де D – розрахункова величина, яка дорівнює S/T;
S – загальна сума сплачених за останні 12 місяців сум єдиного внеску та податків і зборів (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України) платником податку та його відокремленими підрозділами;
T – загальна сума постачання товарів/послуг на митній території України, що оподатковуються за основною ставкою та ставкою 7%, за останні 12 місяців, за зареєстрованими ПН/РК
P – сума ПДВ в зареєстрованих у звітному (податковому) періоді ПН/РК, з урахуванням поданої на реєстрацію ПН/РК;
Pм – найбільша місячна сума ПДВ в зареєстрованих ПН/РК за останні 12 місяців.
Лист ДФС №2723 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням
http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/72419.html

У ДФС представлено «Білу книгу» прозорості
Підсумки реалізації третього компоненту проекту Twinning щодо побудови комплексної системи протидії корупції в органах ДФС підбивалися сьогодні, 20 вересня під час конференції з питань розвитку доброчесності у Державній фіскальній службі України.
Участь у заході взяли представники ДФС, Державної прикордонної служби України, Національного агентства з питань запобігання корупції, представники проекту Twinning, Місії ЄС зі сприяння прикордонному контролю (EUBAM), Консультативної місії ЄС (EUAM) тощо.
Над реалізацією третього компоненту, який спрямований на посилення можливостей фіскальної служби у запобіганні та протидії корупції, працювали литовські експерти.
«Наші іноземні колеги провели велику роботу по вивченню діючих нормативно-правової бази та практики запобігання та протидії корупції в ДФС, проаналізували практичні рекомендації на основі стандартів Всесвітньої митної організації, ЄС та досвіду митних органів Литви. Це дозволило їм розглянути проблематику з точки зору управління кадрами, митного оформлення та управління ризиками із застосуванням ІТ», – зазначив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.
Результатом таких спільних дій фіскальної служби та експертів проекту стала «Біла книга. Прозорість у Державній фіскальній службі України». В ній викладений аналіз сучасного антикорупційного стану ДФС у сфері митних питань, проблеми, що залишаються в сфері боротьби з корупцією, та рекомендації щодо вдосконалення антикорупційної системи ДФС у митній сфері.
Так, за рекомендацією представників проекту Twinning, для підвищення ефективності боротьби з корупцією ДФС необхідно зробити кілька кроків. Основними з них є мотивація працівників служби, тобто підвищення заробітної плати, можливість професійного розвитку та ротації, та посилення відповідальності за корупційні прояви. Також надаються рекомендації щодо управління конфліктами інтересів, розслідування випадків корупції, управління ризиками, митного контролю тощо.
У свою чергу в.о. Голови ДФС Мирослав Продан зазначив, що фіскальна служба вживає низку заходів, спрямованих на реформування служби у сфері антикорупційної діяльності. Робота здійснюється за двома напрямами.
Перший – це розвиток дієвої та комплексної системи запобігання корупційним проявам шляхом створення необхідних організаційних та дисциплінарних процедур, а також залучення до цих антикорупційних заходів всіх без виключення керівників будь-якого рівня. Другий – посилення функціональних можливостей та ефективності діяльності підрозділів внутрішньої безпеки щодо виявлення корупційних проявів та притягнення винних до відповідальності.
За словами в.о. Голови ДФС Мирослава Продана, проект Twinning, який тривав майже 2 роки, став найрезультативнішим з усіх впроваджених проектів у митній сфері. Саме у рамках цього проекту забезпечено функціонування автоматизованої системи «Єдине вікно», розроблено законопроект щодо впровадження інституту Уповноваженого економічного оператора, здійснюються кроки щодо приєднання України до Спільної транзитної системи NCTS тощо.
Міжнародні експерти також відзначили позитивні кроки, які здійснені ДФС у напрямі протидії корупції. Серед них – реалізація Антикорупційної програми ДФС на 2015-2017 роки, затверджені Правила етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС, включення в програму професійного розвитку різних аспектів антикорупційної діяльності, функціонування «гарячої лінії» ДФС тощо.
Нагадаємо, Twinning – нова форма технічного співробітництва між органами влади держав-членів ЄС та країн-бенефіціарів. Визначальною рисою проектів Twinning є безпосередній обмін досвідом в окремо взятій сфері державного регулювання з метою впровадження норм та стандартів ЄС, передачу “ноу-хау” та передової практики між державними органами країн – членів ЄС та їхніми партнерами-бенефіціарами, напрацювання унікального національного досвіду.
Проект Twinning було розпочато у січні 2016 року фахівцями ДФС спільно з європейськими колегами з митних служб Німеччини, Польщі та Литви. Термін реалізації проекту – 2 роки. Бюджет проекту становить 1,8 млн. євро (грант Європейського Союзу).

Податкові надходження від великого бізнесу перевищили 176 млрд грн
З початку року великий бізнес сплатив понад 176 млрд грн, що на 21% перевищує рівень відповідного періоду минулого року.
Частка податкових платежів великих платників, що обслуговуються Офісом великих платників податків ДФС, склала 58,3% від загального збору державного бюджету податкових платежів по Україні.
У розрізі основних податків державна скарбниця за 8 місяців отримала: податку на додану вартість – 76 млрд грн, акцизного податку – 41 млрд грн, податку на прибуток – 36,3 млрд грн та частину чистого прибутку – 6,6 млрд грн.
За результатами проведеного аналізу спостерігається значний ріст податку на додану вартість в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 13,4 млрд грн, або на 21%, податку на прибуток на 9,3 млрд грн., або на 34% та акцизного податку на 6,9 млрд грн., або на 20%.
Позитивна динаміка зростання надходжень протягом останніх місяців пов’язана насамперед із зростанням відрахувань підприємств добувної промисловості, переробної промисловості, постачальниками електроенергії і газу, торгівлі.

ДФС: Сума податкового боргу скорочена на 10 млрд. гривень
Протягом січня-серпня поточного року за результатами вжитих заходів ДФС забезпечено 10 млрд. грн. надходжень до зведеного бюджету за рахунок погашення податкового боргу. Із зазначеної суми 7,7 млрд. грн. спрямовано до державного бюджету.
Сума податкового боргу зведеного бюджету, без урахування новоствореного, скорочена до рівня 59,1 млрд. грн., державного бюджету – до 51 млрд. грн.
Загалом загальна сума податкового боргу зведеного бюджету станом на 1 вересня 2017 року складала 81,6 млрд. грн. З них 12,5 млрд. грн. – це борг підприємств, який сформувався протягом 8 місяців 2017 року. Тобто порівняно з 1 січнем 2017 року заборгованість підприємств перед бюджетом зросла на 18,1%.
Загальна сума податкового боргу державного бюджету станом на 1 вересня 2017 року складала 69,3 млрд. грн.., з яких 10,6 млрд. грн.. сформовано у поточному році.
Найбільша сума податкового боргу – це борг підприємств, не забезпечений активами для погашення. Такі підприємства заборгували 25,6 млрд. грн.., або 31,45% від загальної суми боргу.
Також 15,7 млрд. грн. боргу мають підприємства системи ПАТ «Укрнафта», податковий борг підприємств, які перебувають у процедурах банкрутства або щодо яких прийнято рішення суду про призупинення стягнення, – 10,3 млрд. грн. Таку ж суму – 10,3 млрд. грн. – заборгували підприємства АР Крим, м. Севастополь, Донецької та Луганської областей.
Банківські установи, які перебувають у процедурі ліквідації мають заборгованість 7,5 млрд. грн.
Найменші суми боргу у підприємств реального сектору економіки – 6,9 млрд. грн.. та фізичних осіб, стягнення заборгованості з яких здійснюється виключно органами ДВС, - 5,1 млрд. гривень.

Закарпатські митники виявили цигарки, які іноземець приховав у дошках
Щойно працівники Закарпатської митниці ДФС зупинили вивезення з України значної кількості тютюнових виробів. Правопорушення припинено в зоні митного контролю митного посту «Ужгород» Закарпатської митниці ДФС в напрямку «виїзд з України». Незаконно перемістити через кордон тютюнові вироби намагався громадянин Словаччини на вантажному автомобілі.
Згідно з поданими до митного контролю товаросупровідними документами, через митний кордон України в митному режимі «транзит» із Росії в Словаччину переміщувались пиломатеріали – дошки. Під час аналізу поданих до митного контролю товаросупровідних документів працівники митниці встановили вагові розбіжності до 3,5 тонни між фактичною вагою вантажу і зазначеною в документах.
Прийнявши рішення про проведення повного митного огляду транспортного засобу та вантажу, працівники митниці виявили приховані від митного контролю тютюнові вироби. Наразі торгові марки, наявність акцизних марок та точна кількість цигарок встановлюється.
Попередньо зазначені дії кваліфікуються за ознаками порушення митних правил, а саме переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, передбаченого частиною 1 статті 483 Митного кодексу України. Вирішується питання зі складанням протоколу про порушення митних правил.

Допомога на лікування не підлягає оподаткуванню
Нагадуємо, що згідно чинного законодавства не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб кошти або вартість майна чи послуг, що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування. При цьому, як самого платника податку, так і члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку.
Обов’язковою умовою звільнення від сплати податків є документальне підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів благодійної організації.
Дані норми Податкового кодексу можуть бути застосовані благодійною організацією за наявності відповідних підтвердних документів. У них має відображатися цільовий характер надання грошових коштів - у разі здійснення попередньої оплати послуг з лікування або медичного обслуговування або факт надання послуг - якщо оплата здійснюється після надання таких послуг.
Вищезгаданими документами можуть бути документи, що підтверджують потребу фізичної особи - платника податку в лікуванні та медичному обслуговуванні (зокрема, наявність та характеристики хвороби, травми, отруєння, патологічного стану платника податку), документи про надання таких послуг, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому надаються такі послуги, обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи в залежності від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану.
Податкове законодавство не визначає відмінностей в оподаткуванні податком на доходи фізичних осіб сум допомоги для оплати вартості таких послуг в Україні або за кордоном.

Про подання звітності з рентної плати
Повідомляємо, що наказом Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати» від 31.05.2017 № 545 (далі - Наказ № 545), внесено зміни до Податкової декларації з рентної плати, затвердженої наказом Мінфіну від 17.08.2015 № 719 (далі - Декларація).
З метою реалізації внесених змін Наказом № 545 ДФС розроблено форму Декларації та опис алгоритму контролю для арифметично-логічної перевірки даних документів звітності у процесі його атоматизованої обробки відображення показників в інтегрованих картках платників до них, які починають подаватись з 1 жовтня 2017 року.
При цьому Декларації з місячним базовим податковим (звітним) періодом, визначеним відповідно до п. 257.1. Податкового кодексу України, до 30 вересня 2017 року приймаються за чинною формою Декларації (J0800203).

Які наслідки виникають у разі виявлення контролюючим органом розбіжностей даних податкової декларації з ПДВ та даних ЄРПН?
Згідно з п. 201.1 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну (далі — ПН) в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.
При цьому п. 201.10 ПКУ визначено, що відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг ПН в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, вказаної в ПН, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.
Виявлення розбіжностей даних податкової декларації та даних ЄРПН є підставою для проведення контролюючими органами документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг.
Види перевірок, які мають право проводити контролюючі органи, визначені п. 75.1 ПКУ та до яких належать камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.
Згідно з п.п. 75.1.1 ПКУ камеральною вважається перевірка, яка проводиться у приміщенні контролюючого органу виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків, та даних системи електронного адміністрування ПДВ (даних центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриваються рахунки платників у системі електронного адміністрування ПДВ, даних ЄРПН та даних митних декларацій), а також даних Єдиного реєстру акцизних накладних та даних системи електронного адміністрування реалізації пального.
Порядок проведення документальних позапланових перевірок визначено ст. 78 ПКУ.
Відповідно до п. 78.1 ПКУ документальна позапланова перевірка здійснюється за наявності, зокрема такої підстави: виявлено недостовірність даних, що міститься у податкових деклараціях, поданих платником податків, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на письмовий запит контролюючого органу, в якому зазначено виявлену недостовірність даних та відповідну декларацію протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту.
При виявленні розбіжностей даних податкової декларації з ПДВ та даних ЄРПН, платники податків несуть відповідальність, передбачену ПКУ.

Чи можуть засновником виконуватись функції керівника юридичної особи в частині складання та підпису податкової звітності?
Вимоги щодо складання податкової декларації визначені ст. 48 ПКУ.
Пунктом 48.5 ПКУ визначено, що податкова декларація повинна бути підписана: керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу. У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку така податкова декларація підписується таким керівником.
Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність в електронному документі електронного цифрового підпису платника податку (пп. 48.5.1 ПКУ).
Якщо податкова декларація подається податковими агентами - юридичними особами, вона повинна бути підписана керівником такого агента та особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації такого агента, а якщо податковим агентом є платник податків - фізична особа – таким платником податків (п. 48.6 ПКУ).
Відповідно до ст. 65 Господарського кодексу України, від 16 січня 2003 року № 436-ІV (далі – ГКУ), управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу.
Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів (частина друга ст. 65 ГКУ).
Отже, уповноваженою особою юридичної особи, яка має право підпису податкової звітності, є особа, визначена установчими документами юридичної особи.

Книга обліку доходів і витрат за новою формою
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що 11.08.2017 набрав чинності наказ Мінфіну від 23.06.2017 р. №591.
Цим Наказом затверджені нові:
- форма Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу;
- Порядок ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу .
Порядок поширюється на фізичних осіб – платників податків, які отримують доходи та відповідно до розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VІ зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи та/або мають право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку, крім осіб, які перебувають на податковому обліку як самозайняті особи.
Порядок розроблено відповідно до положень ПКУ, згідно з підпунктом «а» пункту 176.1 статті 176 розділу IV якого платники податків ведуть облік у Книзі обліку.
Наказом № 591 визнано таким, що втратив чинність, наказ Міндоходів від 11.12.2013 р. № 794 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядку ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу».

Для отримання податкової знижки річна податкова декларація про майновий стан і доходи подається до кінця року
До переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки, включається, зокрема, сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).
Тобто, фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, повинна мати відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення); тощо.
Для забезпечення правильності розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, доцільно надавати до фіскального органу копії зазначених документів.
Зазначена норма передбачена п.п. 166.1.2, п.п. 166.2.1, п. 166.3 ; п. 176.1 «в» Податкового кодексу України.

За порушення законодавства з питань державної митної справи донараховано 153,6 млн. грн. грошових зобов’язань
За січень-серпень 2017 року підрозділами митного аудиту ДФС проведено 339 документальних перевірок на дотримання законодавства України з питань державної митної справи. За вказаний період донараховано грошових зобов’язань на суму 153,6 млн. грн. З них 89,3 млн. грн.., або 58,1% від нарахованих сум – узгоджено, до бюджету вже сплачено 14,2 млн. гривень.
Додатково проведено 15 перевірок, призначених відповідно до кримінального процесуального законодавства, за результатами яких донараховано 1 619,4 млн. грн. податкових зобов’язань.
Динаміка проведених перевірок у порівнянні з показниками за аналогічний період попередніх років свідчить як про збільшення кількості перевірок більш ніж в 1,5 раза, так і про розширення напрямів виявлених порушень. Для порівняння – за 8 місяців 2015 року було проведено 221 перевірку, 2016 року – 213.
Зокрема, питома вага донарахованих сум в розрізі виявлених порушень становить:
- 31% – заниження митної вартості товарів ( 47,2 млн. грн.);
- 50% – порушення вимог митних режимів (75,7 млн. грн.);
- 9% – порушення вимог правил класифікації товарів згідно з УКТ ЗЕД (13,4 млн. грн.);
- 4% – неправомірне застосування пільг (5,5 млн. грн.);
- 6% - інші порушення митного законодавства (8,6 млн. грн.).
Активізацію роботи у напрямі митного аудиту досягнуто за рахунок підвищення ефективності взаємодії, налагодження обміну інформації з департаментами митного напрямку.
Зокрема, лише в 2017 році за отриманою інформацією від Департаментів адміністрування митних платежів та організації протидії митним правопорушеннями, яка свідчила про ознаки порушення митного законодавства, підрозділами митного аудиту проведено 167 перевірок, за результатами яких донараховано 93,8 млн. грн.
Виявлені порушення стосувались правил класифікації товарів згідно з УКТ ЗЕД, визначення країни походження (недійсність сертифікатів про походження), недекларування складових митної вартості та порушення вимог митних режимів.
За поданням Департаменту аудиту до 13 суб’єктів господарювання Міністерством економічного розвитку і торгівлі України було застосовано спеціальні санкції – індивідуальне ліцензування зовнішньоекономічної діяльності, передбачені статтею 37 Закону України від 16.04.1991 № 959-ХІІ «Про зовнішньоекономічну діяльність».

Чернігівські митники упередили спробу вивезення за кордон старовинних видань
Співробітники Чернігівської митниці ДФС разом з прикордонниками не дозволили громадянину РФ вивезти за кордон вісім старовинних друкованих видань.
Під час митного контролю потягу «Київ - С.Петербург» у пункті пропуску «Горностаївка-Терюха» співробітники митниці виявили серед особистих речей 55-річного громадянина книги, що видані у середині ІХХ – на початку ХХ ст.
Серед затриманих видань, що підпадають під встановлені законодавством обмеження, «Полное собрание сочинений Н.С.Лъскова» - 1897 року, «Энциклопедия Практической медицины» - 1909 року, «Некуда» М. Стебницкого - 1867 року, «Ревизор» Н.В.Гоголя - 1933 року, «Геометрія для уъздных училищъ» - 1907 року, а також «Сочинения Д.В.Григоровича», «На Горяхъ» та «Преступление и наказание» (дати невідомі).
Митниками складений протокол про порушення митних правил. Друковані видання вилучені та будуть направлені на експертизу.
Нагадаємо, що на початку вересня у пункті пропуску «Горностаївка-Терюха» було вилучено дві старовинні ікони та 5 екземплярів друкованих видань початку минулого століття, які також намагався вивезти за межі України громадянин РФ.

Мирослав Продан: Зупинка тендерів на закупівлю скануючих систем зупиняє процес оснащення пунктів пропуску
Скасувавши торги на закупівлю сканерів для оснащення пунктів пропуску, АМКУ пішов на безпрецедентний крок. Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан, додавши, що завершення процедур та закупка систем вивела б на якісно новий рівень контроль та принесла б додаткові мільярди гривень у бюджет країни.
«Скасування тендерів на закупівлю сканерів є фактично зупинкою цього процесу. Додаткові мільярди могли б бути направлені на підвищення боєздатності армії, на соціальні програми», – зазначив Мирослав Продан.
Для проведення закупівель сканерів ДФС було оголошено два тендери. За одним здійснювалося придбання 2 скануючих систем стаціонарного типу для огляду вантажних автотранспортних засобів та контейнерів очікуваною вартістю закупівлі понад 169 млн. грн. (процедура розпочата 22 червня 2017 року, на участь у торгах було подано шість тендерних пропозицій) та за другим – 4 таких системи вартістю майже 339 млн. грн. (процедуру розпочато 4 липня, подано вісім пропозицій).
У рамках відкритих торгів було опрацьовано всі тендерні пропозиції, подані учасниками. По першому тендеру всі пропозиції були відхилені на підставі абзацу другого пункту 1 та/або пункту 4 частини першої статті 30 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме: у зв’язку з невідповідністю наданих учасниками пропозицій вимогам тендерної документації.
По другому – з восьми учасників допущено тендерні пропозиції двох.
За словами Мирослава Продана, об’єктивної причини для скасування другого тендеру немає.
Однак, обидва рішення тендерного комітету ДФС були оскаржені одним з недопущених учасників торгів. На підставі скарг цієї компанії тендери були заблоковані.
Хоча по першому тендеру адміністративною колегією АМКУ прийнято рішення про припинення розгляду скарги зазначеного підприємства, і відповідно до закону система електронних закупівель повинна автоматично оприлюднити прийняті органом оскарження рішення на веб-порталі Уповноваженого органу. На сьогодні статус скарги в електронній системі закупівель не змінився і залишився «Очікує прийняття до розгляду», а процедура закупівлі на сьогодні має статус «Заблоковано».
По другому тендеру розгляд скарги підприємства було призначено на 14 вересня. Водночас рішення колегії, в якому ДФС зобов’язано відмінити процедуру закупівлі, було прийнято на день раніше, тобто 13 вересня 2017 року. При цьому у рішенні не зазначалася підстава, за якою необхідно було відмінити торги, що унеможливлює виконання зазначеного рішення у зв’язку з тим, що при опублікуванні повідомлення про відміну торгів на веб-порталі Уповноваженого органу замовник повинен обов’язково вибрати із списку підставу для відміни торгів.
Варто зауважити, що підприємство, на підставі скарг якого були відмінені закупівлі, вимагало відхилити тендерну пропозицію одного з учасників, що б призвело до звуження кола пропозицій до одного виробника.
«У світі існує три основних виробника техніки, яку намагається закупити ДФС, – компанії з Китаю, Великобританії, Франції та США. Всі пропозиції компаній були опрацьовані, всі три були залучені до участі у тендері. Але скаргу, яку використали для скасування торгів, подав не виробник, а невідома фірма з офшорної зони», – підкреслив Мирослав Продан.
Він також зазначив, що блокування оснащення пунктів пропуску знизить результативність роботи митників щодо упередження потрапляння на митну територію України контрабандних товарів.
«Країна може досягти успіху, коли влада працює як єдина команда, коли у всіх членів цієї команди є спільна мета. Так має бути й в Україні», – наголосив очільник ДФС.
Отже, враховуючи відміну другого тендеру, ДФС вимушена звернутися до суду для прийняття відповідного рішення. На сьогодні вже підготовлений позов на неправомірні, як на думку служби, дії АМКУ.

Платники Дніпропетровщини підтримали українську армію майже на 900 млн.гривень
На підтримку та зміцнення Збройних сил країни з доходів платників Дніпропетровщини до бюджету направлено 855 мільйонів гривень військового збору. Порівняно з минулим роком показники відрахувань на потреби армії зросли на 2,3 мільйона гривень.
Нагадуємо, що відповідно до п.п.1.2 п.16підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст.163 ПКУ.
Для резидента – це загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи – доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.
Об’єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання) (ст.163 ПКУ).
Перелік доходів, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено п.п. 164.2.1 – 164.2.19 п.164.2 ст.164 ПКУ. Крім того, до цього переліку включаються інші доходи, крім зазначених у ст.165 ПКУ, що передбачені п.164.2.20 п.164.2 ст.164 ПКУ.
Відповідно до п.п.164.1.3 п.164.1 ст.164 ПКУ загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року.
Підпунктом 1.4 п.16підрозд. 10 розд. XX ПКУ визначено, що нарахування, утримання і сплата (перерахування) збору в бюджет здійснюються в порядку, установленому ст.168 ПКУ за ставкою 1,5%, визначеною п.п.1.3 п.16підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.
Враховуючи зазначене, військовий збір утримується з суми доходу, що є об’єктом оподаткування відповідно до ст.163 ПКУ, нарахованого (виплаченого, наданого) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду, без будь-яких вирахувань.

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області прийнялоучасть у семінарі - практикумі для сільськогосподарських підприємств
Днями відбувся семінар – практикум на тему: «Актуальне про податки та землю для сільськогосподарських підприємств Дніпропетровської області», організований ГО «Інститут податкових реформ» та редакцією журналу «АгроPRO» для представників сільськогосподарських підприємств Дніпропетровщини.
У заході прийняли участь фахівець Головного управління ДФС у Дніпропетровській області та ведучі спеціалісти журналу «АгроPRO».
На семінарі представник Головного управління надав роз’яснення щодо особливостей оподаткування податком на доходи фізичних осіб, військовим збором та єдиним соціальним внеском тощо.
Також, розглядались питання земельних, трудових правовідносин та ведення фермерських господарств.
По закінченню заходу присутніми висловлена готовність до співпраці та переконаність в необхідності подальшого продуктивного та якісного партнерства.

Чи має право на податкову знижку фізична особа – підприємець, яка є найманою особою та отримує дохід у формі заробітної плати?
Нагадуємо, що відповідно до п.п.14.1.170 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.
Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом п.п.14.1.48 п.14.1 ст.14 ПКУ.
Порядок застосування податкової знижки передбачений ст.166 ПКУ.
Згідно із п.п.166.4.2 п.166.4 ст.166 ПКУ передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п.164.6 ст.164 ПКУ
Враховуючи викладене, право на податкову знижку має фізична особа–підприємець, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.
Відповідне питання та відповідь на нього розміщене у категорії 103.05 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ»

Скарги платників податків: хто приймає рішення за результатами розгляду
Повідомляємо, що 08.09.2017 набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.07.2017 №670 «Про внесення зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами» (зареєстровано у Мінюсті 01.08.2017 за №941/30809) (далі – Наказ №670).
Наказом №670 передбачено, що рішення за результатами розгляду скарги платника податків приймає керівник контролюючого органу (його заступник або уповноважена особа). Раніше таке рішення приймали керівник або заступник.
Наказ №670 опубліковано в Офіційному віснику України від 08.09.2017 № 70.

З початку року виявлено 2,5 тис. найманих осіб, які працювали неофіційно
З початку 2017 року органами ДФС під час перевірки суб’єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам, порушення податкового законодавства встановлено в 60 відс. перевірених платників.
До бюджетів донараховано понад 305 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, 98 млн. грн. єдиного внеску та 22 млн. грн. військового збору.
Завдяки заходам податкового контролю було виявлено 2,5 тис. найманих осіб, праця яких використовувалась роботодавцем без оформлення трудових відносин.
Крім цього, за результатами роботи працівників ДФС у складі робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, створених за ініціативою місцевих органів виконавчої влади, здійснено обстеження виробничих, торгових приміщень юридичних та фізичних осіб, місця здійснення підприємницької діяльності та проведено роз’яснювальну роботу з роботодавцями. За результатами цих заходів роботодавцями додатково укладено близько 29 тис. трудових угод з найманими працівниками.
У січні – серпні 2017 року за рахунок спільних дій територіальних органів ДФС та місцевих органів влади, індивідуальної роз’яснювальної роботи з керівниками підприємств – боржників та вжитих заходів з контролю погашено заборгованість із заробітної плати у сумі 1 354,7 млн. грн., надійшло 152,3 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та 466,9 млн. грн. єдиного внеску.
До органів прокуратури спрямовано матеріали щодо 40 юридичних осіб, які мали довготривалу заборгованість із виплати заробітної плати.
Для підвищення рівня сплати податку на доходи фізичних осіб у січні – серпні 2017 року на засіданнях комісій та робочих груп при органах виконавчої влади заслухано понад 11,7 тис. працедавців, які нараховують заробітну плату нижче законодавчо встановленого рівня. За результатами проведеної роботи 10,8 тис. працедавців підвищили рівень заробітної плати, до бюджету додатково надійшло: податку на доходи фізичних осіб – 29,4 млн. грн., єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 36,3 млн. грн., військового збору – 2,3 млн. грн.
Крім того, для підвищення рівня заробітної плати працівниками контролюючих органів проведено індивідуальну роз’яснювальну роботу з працедавцями, за рахунок якої у січні – серпні цього року підвищили рівень виплат понад 27,5 тис. працедавців, до бюджету додатково надійшло майже 83 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.
До органів прокуратури спрямовано матеріали та відомості щодо 352 підприємств, на яких виплата заробітної плати проводилась у розмірах нижче законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати.

Закарпатська митниця ДФС: у пиломатеріалах знаходилось 95 тисяч пачок цигарок
На митному посту «Ужгород» Закарпатської митниці ДФС підрахували точну кількість тютюнових виробів, яку незаконно переміщував через митний кордон громадянин Словаччини у вантажівці. Всі цигарки торгової марки «NZ», виробництва Республіки Білорусь з марками акцизного податку цієї країни.
Зазначені дії кваліфікуються за ознаками порушення митних правил, передбаченого частиною 1 статті 483 Митного кодексу України, а саме переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю. Ці дії тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів – безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів, а також товарів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для переміщення товарів – безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України.
Варто зазначити, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, що кваліфікується за частиною 1 статті 204 Кримінального кодексу України.
Нагадуємо, що незаконне переміщення тютюнових виробів на вантажному автомобілі іноземцем припинено 22 вересня в зоні митного контролю митного посту «Ужгород» Закарпатської митниці ДФС. Водій вантажівки переміщував, згідно з поданими до митного контролю товаросупровідними документами, із Росії в Словаччину пиломатеріали. Проте при зважуванні, дошки виявились легшими на 3,5 тонни ніж значилось в документах. Це і стало підставою для проведення повного митного огляду транспортного засобу та вантажу в результаті якого і були виявлені приховані тютюнові вироби.

У пункті пропуску «Бориспіль» вилучено 21 мобільний телефон iPhone 8, які незаконно переміщували через митний кордон України
Працівники Управління протидії митним правопорушенням Київської митниці ДФС в пункті пропуску «Бориспіль» у співпраці з СБУ вилучили 21 мобільний телефон iPhone 8, що незаконно переміщували через митний кордон України.
11 мобільних телефонів iPhone 8+ та 10 мобільних телефонів iPhone 8 з порушенням митних правил намагався ввезти наш співвітчизник, який прилетів з США транзитом через Німеччину.
Для проходження митного контролю громадянин обрав спрощену систему – «зелений коридор», чим засвідчив, що не має предметів, обов’язкових до декларування, або обмежених до переміщення через митний кордон України.
Телефони було виявлено під час перевірки багажу авіапасажира за допомогою технічних засобів митного контролю.

Чи може скористатись пільгою зі сплати земельного податку фізична особа, яка належить до пільгових категорій, але не подала вчасно до контролюючого органу документ, що підтверджує право на пільгу (пенсійне посвідчення, посвідчення інваліда тощо)?
Податкові пільги, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів тощо.
Фізична особа – власник земельної ділянки або декількох земельних ділянок одного виду використання, яка належить до пільгових категорій, звільняється від сплати земельного податку за умови подання письмової заяви у довільній формі до 1 травня поточного року до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки (у разі наявності декількох ділянок – про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги) про надання пільги, яка починає застосовуватися з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Фізичні особи-підприємці, що надають послуги Інтернет можуть бути платниками єдиного податку
Згідно зі ст.1 Закону України від 18.11.2003 р. № 1280-IV «Про телекомунікації» Інтернет - всесвітня інформаційна система загального доступу, яка логічно зв’язана глобальним адресним простором та базується на Інтернет – протоколі, визначеному міжнародними стандартами.
Відповідно до п.1 ст. 42 Закону № 1280 діяльність у сфері телекомунікацій здійснюється за умови включення до реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій, а у визначених законом випадках також за наявності відповідних ліцензій та/або дозволів. Частиною 7 ст. 42 Закону № 1280 визначений вичерпний перелік видів діяльності у сфері телекомунікацій, які підлягають ліцензуванню.
Термін «послуга Інтернет – зв’язку» законодавством не визначено. Водночас, Правилами надання та отримання телекомунікаційних послуг, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2012 р. № 295, встановлено, що послуга з доступу до Інтернету – це забезпечення можливості з’єднання кінцевого обладнання споживача з Інтернетом.
Оскільки вид діяльності з надання послуг доступу до Інтернету не входить до переліку видів діяльності, що підлягає ліцензуванню, визначеному ч.7 ст. 42 Закону № 1280, необхідність отримання ліцензії на вказаний вид діяльності відсутня.
Таким чином, фізична особа – підприємець, що надає послуги Інтернет – зв’язку, може бути платником єдиного податку.

Чи мають право спрощенці першої групи надавати послуги манікюру?
До платників єдиного податку, які відносяться до першої групи, належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 тис. гривень (п. 291.4 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).
Перелік видів послуг, які відносяться до побутових послуг населенню та надаються платниками єдиного податку першої та другої груп, визначено п. 291.7 ПКУ, який включає вид діяльності «послуги перукарень».
При цьому, у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування підприємцю необхідно зазначити обрані види господарської діяльності згідно з Класифікацією видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі – КВЕД ДК 009:2010), яка затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. № 457 (далі – Наказ № 457).
Відповідно до КВЕД ДК 009:2010 послуги перукарень відносяться до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси».
Згідно з наказом Державного комітету статистики України від 23.12.2011 р. № 396 «Про затвердження Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності» клас 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси» КВЕД ДК 009:2010 включає миття волосся, підрівнювання та підстригання, укладання, фарбування, тонування, завивання, розпрямлення волосся та подібні види послуг, що їх надають для чоловіків та жінок, а також гоління та підрівнювання бороди, масаж обличчя, манікюр і педикюр, макіяж тощо.
Отже, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку першої групи, яка здійснює діяльність, з надання перукарських послуг, що належить до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси», також має право надавати послуги манікюру, педикюру, візажу, косметології та масажу обличчя без використання праці найманих осіб.

У Київській області припинено діяльність 2 незаконних виробництв фальсифікованого алкоголю
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Київській області ліквідували 2 підпільні виробництва фальсифікованого алкоголю, продукція яких розповсюджувалася через мережу Інтернет.
В рамках проведення операції «Акциз-2017» та розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.204 КК України встановлено, що на території області здійснюється незаконне виготовлення алкогольних напоїв з недоброякісної сировини, що становить загрозу для життя та здоров’я людей, а також незаконний збут таких товарів через мережу Інтернет.
За результатами 4 обшуків, проведених у м. Києві та м. Переяслав-Хмельницькому припинено роботу 2 підпільних виробництв алкогольного фальсифікату та вилучено 646 літрів спирту, майже 4,7 тис. літрів горілки, розлитої в бег-ін-бокси, 400 літрів готової, не розлитої горілки, причіп, який використовувався для транспортування продукції та обладнання для її незаконного виробництва.
Загальна вартість вилучених ТМЦ становить 1,3 млн. грн., з них товарів підакцизної групи – 1 млн. грн.
Тривають слідчі дії.

Викрито посадових осіб будівельних компаній, які присвоїли більше 40 млн. грн., призначених для будівництва автошляхів у м. Києві
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у м. Києві викрили посадових осіб двох будівельних компаній, які присвоїли більше 40 млн. грн., виділених з київського міського бюджету на будівництво автомобільної дороги.
В рамках розслідування кримінального провадження за ч.4 ст.191 КК України встановлено, що посадові особи двох компаній, одна з яких займається будівництвом житлових і нежитлових будівель, а інша - будівництвом трубопроводів, уклали договір субпідряду на виконання будівельно-монтажних робіт із компанією, якій одне з комунальних підприємств м. Києва замовило вказані роботи.
Кошти на виконання цих робіт в сумі більше 40 млн. грн. комунальне підприємство отримало з міського бюджету під час державних закупівель на виконання робіт з будівництва під’їзної автомобільної дороги у м. Києві.
Компанії-фігуранти частину робіт не виконали. При цьому у період з 2016 року по перший квартал 2017 року оформили низку безтоварних фінансово-господарських операцій з фіктивними компаніями, на рахунки яких були переведені грошові кошти за нібито виконані роботи. У подальшому більше 40 млн. грн. були зняті з рахунків підприємств і фізичних осіб та переведені в готівку.

Яку адресу має зазначити фізична особа — підприємець у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування, у разі якщо діяльність здійснюється нею на різних ринках України?
Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву (пп. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу).
Форму та порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджено наказом № 1675. У заяві зазначаються обов’язкові відомості, зокрема місце провадження господарської діяльності (п. 298.3 ст. 298 Кодексу).
Реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку, зокрема вносяться відомості про місце провадження господарської діяльності (підпункти 299.1, 299.7 ст. 299 Кодексу).
Отже, фізична особа — підприємець, яка самостійно виявила бажання здійснювати діяльність на спрощеній системі оподаткування, має зазначати в заяві про застосування спрощеної системи оподаткування обов’язкові відомості, у тому числі «Місце провадження господарської діяльності».
У разі здійснення діяльності на різних ринках України фізична особа — підприємець — платник єдиного податку в рядку 7 «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи оподаткування зазначає: «Торгівля на ринках України».

Чи має право єдиноподатник другої групи продавати столові вина в роздріб
До єдиноподатників другої групи належать підприємці, що надають послуги, у т. ч. побутові, платникам єдиного податку та/або населенню, виробляють та/або продають товари, здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства, якщо протягом календарного року відповідають одночасно таким критеріям:
· не використовують праці найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах одночасно, не перевищує 10 осіб;
· обсяг доходу не перевищує 1,5 млн грн.
Перелік видів діяльності, що не дають права застосовувати спрощену систему, визначає пункт 291.5 Податкового кодексу України. Так, єдиноподатниками не можуть бути суб’єкти господарювання (юридичні, що виробляють, експортують, імпортують, продають підакцизні товари, крім діяльності фізосіб з роздрібного продажу пива та столових вин).
Єдиноподатник другої групи, за умови дотримання критеріїв перебування у цій групі, може продавати в роздріб столові вина.
Нагадаємо, вино столове — це вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла. Залежно від вмісту цукрів, столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке.
Лист ДФС від 05.09.2017 р. № 1810/Х/99-99-13-01-02-14/ІПК

Коли виникає податковий кредит за заблокованою накладною
Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку — постачальником товарів/послуг є для покупця таких товарів/послуг підставою сформувати податковий кредит.
Суми ПДВ, сплачені/нараховані за придбаними товарами/послугами, зазначеними в податкових накладних/розрахунках коригування, зареєстрованих у ЄРПН із порушенням строку реєстрації, включають до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому їх зареєстрували в ЄРПН. Однак сформувати податковий кредит можна не пізніше ніж протягом 365 календарних днів із дати складення податкових накладних/розрахунків коригування, у т. ч. для платників, які застосовують касовий метод. Коли реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування зупиняють, перебіг зазначеного строку переривають на період зупинення їх реєстрації та відновлюють з дня припинення процедури зупинення їх реєстрації.
Тому суму ПДВ, визначену в податковій накладній, складеній 30.06.2017 р. та зареєстрованій в ЄРПН після 31.07.2017 р., платник включає до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну в ЄРПН, або в наступних звітних податкових періодах, але не пізніше ніж протягом 365 календарних днів із дати складення такої податкової накладної. При цьому враховують відповідний строк у разі зупинення реєстрації податкової накладної в ЄРПН.
Лист ДФС від 07.09.2017 р. № 1860/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Оподаткування додаткового джерела заробітку
Інформуємо, що здача в оренду власного майна є додатковим джерелом заробітку, а це може бути одна кімната у квартирі, сама квартира, гараж, дачний будинок тощо. Юридичне оформлення таких правовідносин відбувається шляхом підписання договору про найм (оренду) нерухомого майна. Здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватись фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця фізичною особою – підприємцем.
Досить часто громадяни України забувають, що згадане джерело заробітку підлягає оподаткуванню. Стаття 170 Податкового кодексу визначає особливості нарахування та оподаткування доходів від надання нерухомості в оренду, житловий найм.
Орендодавцю, який здає квартиру фізичним особам і не є підприємцем, кожного кварталу протягом 40 днів після його закінчення необхідно нарахувати та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5% із суми отриманого доходу.
Сума отриманого доходу, сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов’язання за результатами такого року, відображається орендодавцем у річній податковій декларації. Така декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, до податкової інспекції за податковою адресою платника податку.
Державна податкова інспекція у м. Полтаві звертає увагу, що крім відповідальності за несплату податків, не потрібно забувати і про те, що право на оформлення субсидій надається особам, які орендують житло і оплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору найму (оренди) житла.

Податкова соціальна пільга для одинокої матері
Платник податку, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 150% суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) (у 2017 році – 1200,0 грн.), у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.
Платник податку зазначає про таке право у заяві про застосування пільги, до якої додає відповідні підтвердні документи.
Перелік таких документів та порядок їх подання визначено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги».
Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата, якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.
У 2017 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 2240 грн. (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 1600 грн. х 1,4).
При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги самотній матері визначається як добуток суми, визначеної п.п. 169.4.1 ПКУ (тобто суми, що дає право на застосування податкової соціальної пільги) та відповідної кількості дітей (у 2017 році 2240 грн. х кількість дітей до 18 років).
Отже, у 2017 році самотня мати має право на застосування податкової соціальної пільги в сумі 1200 грн. у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, за умови дотримання процедур, зазначених п.п. 169.4.1 ПКУ та наданням відповідних підтверджуючих документів.
Зазначена норма визначена п.п. 169.1.3; п.п. 169.4.1 ПКУ.

Виплати за договором страхування: підстави для оподаткування
Договір довгострокового страхування життя — це договір страхування життя строком на 5 і більше років, який передбачає страхову виплату одноразово або у вигляді ануїтету, якщо застрахована особа дожила до закінчення терміну дії договору страхування чи події, передбаченої у договорі страхування, або досягла віку, визначеного договором. Такий договір не може передбачати часткових виплат протягом перших 5 років його дії, крім тих, що здійснюються у разі настання страхових випадків, пов'язаних зі смертю чи хворобою застрахованої особи або нещасним випадком, що призвело до встановлення застрахованій особі інвалідності. При цьому роботодавець не може бути вигодонабувачем за такими договорами страхування життя.
До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається, зокрема, сума страхової виплати, отримана платником податку за договором страхування від страховика-резидента, іншого ніж довгострокове страхування життя, під час страхування життя або здоров'я платника податку у разі дожиття застрахованої особи до дати чи події, передбаченої договором страхування життя, чи досягнення віку, передбаченого таким договором.
Якщо страхова виплата здійснюється страховою компанією платнику податку — фізособі з додержанням вимог пп. 165.1.27 ПКУ, то вона не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника.
Якщо за умовами договору страхування життя передбачено, що сума страхової виплати перераховується страховою компанією безпосередньо на розрахунковий рахунок юрособи-страхувальника як вигодонабувачу, тобто не застрахованим фізособам (працівникам), то при виплаті податковим агентом зазначеної суми фізособам така виплата включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Київське електромонтажне підприємство ухилилося від сплати більше 20 млн. грн. податків
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у м. Києві спільно із прокуратурою викрили місцеве підприємство, яке умисно ухилилося від сплати більше 20 млн. грн. податків.
В рамках розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України встановлено, що службові особи одного з київських електромонтажних підприємств, що є переможцем державних закупівель, у період січня 2014 року - березня 2017 року провели низку безтоварних операцій з фіктивними підприємствами, внаслідок чого занизили податок на прибуток та ПДВ, який підлягає сплаті до бюджету, на загальну суму більше 20 млн. грн.
Тривають слідчі дії.

На Рівненщині зупинено спробу незаконного експорту до Німеччини крупної партії дизельного пального
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Рівненській області зупинили спробу одного із волинських підприємств незаконно експортувати до Німеччини 24 тонни дизельного пального під виглядом мастильних матеріалів.
В рамках проведення операцій «Акциз-2017», «Рубіж-2017» та розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 2051 та ч. 1 ст. 366 КК України встановлено, що одне із підприємств, зареєстрованих в Луцьку, яке за попередньою інформацією створене з метою прикриття незаконних зовнішньоекономічних операцій, подало на Рівненську митницю ДФС до оформлення митну декларацію про експорт до Німеччини 24 тонни мастильних матеріалів.
Під час часткового митного огляду відібрано зразки експортованої продукції, які, за результатами проведених експертиз, виявилися дизельним пальним.
В зоні митного контролю Рівненської митниці ДФС проведено обшук автомобіля Volvo та напівпричепа-цистерни, за результатами якого вилучено та передано на відповідальне зберігання вказаний автомобіль з напівпричепом орієнтовною вартістю 2 млн. грн. та 24 тонни дизельного пального орієнтовною вартістю 600 тис. грн.

Затверджено зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків
Державна фіскальна служба України повідомляє, що у Міністерстві юстиції України 18.08.2017 за № 1021/30889 зареєстровано наказ Міністерства фінансів України від 21.07.2017 № 658 «Про затвердження Змін до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків» (далі – Наказ), який опубліковано у Офіційному віснику України № 70 від 08.09.2017.
Наказ набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування у Офіційному віснику України.
Наказом затверджено зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків (далі – Порядок), затвердженого наказом від 28.12.2015 № 1204, що зареєстрований у Міністерстві фінансів України від 22.01.2016 за № 124/28254.
Внесення змін обумовлено, в основному, прийняттям Верховною Радою України Закону України від 21.12.2016 № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон № 1797).
Так, Законом № 1797 були внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс), які дещо змінюють порядок складання та надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, зокрема:
- підписання документа здійснюється не тільки керівником органу державної фіскальної служби, а також його заступником або уповноваженою особою (пункт 86.8 статті 86 Кодексу);
- надсилання, у передбачених Кодексом випадках, документів, у т.ч. податкових повідомлень-рішень, в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису (стаття 42 Кодексу);
- необхідності додаткового відображення у податкових повідомленнях-рішеннях попередження про необхідність складення та реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) податкової накладної/розрахунку коригування до неї (зміни стосуються форми «ПН»), у випадках, визначених Кодексом (пункт 58.1 статті 58 Кодексу).
Крім того, Законом № 1797 дещо змінено порядок застосування штрафних (фінансових) санкцій у разі не реєстрації (несвоєчасної реєстрації) податкових накладних в ЄРПН, невиправлення помилок, допущених під час зазначення обов’язкових реквізитів податкової накладної, та виявлених контролюючим органом за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця (пункти 1201.2, 1201.3 статті 1201 Кодексу) (зміни стосуються форми «ПН» та форми «Н»), а також порядок нарахування пені відповідно до статті 129 Кодексу.
Враховуючи наведене, виникла обґрунтована необхідність у внесенні відповідних змін до Порядку. Крім того, форми податкових повідомлень-рішень, які є додатками до цього Порядку, викладено у новій редакції у зв'язку із вдосконаленням їх структури, заміною в них приміток щодо вручення, оскарження, наслідків невиконання податкових повідомлень-рішень, нарахування пені, тощо.
Наказом забезпечено нормативне врегулювання питання надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків у звʼязку з внесенням Законом № 1797 змін до Кодексу та створено умови для виконання покладених на органи державної фіскальної служби завдань і функцій.


Криворізька північна ОДПІ
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор