www.kriv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 19 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Криворізський район >> 2017 рік
Про стан реалізації закладами культури району державної політики у сфері культури і мистецтв
Версія для друку Написати листа

КРИВОРІЗЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
голови районної державної адміністрації
31.05.2017 м. Кривий Ріг № Р-250/0/56-17

Про стан реалізації закладами культури
району державної політики у сфері
культури і мистецтв


Керуючись законами України "Про місцеві державні адміністрації", "Про культуру", "Про бібліотеки та бібліотечну справу":

1. Аналітичну довідку начальника відділу культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації Лазарєвій С.П. "Про стан реалізації закладами культури району державної політики у сфері культури і мистецтв" взяти до відома.

2. Відділу культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації (Лазарєва):

1) активізувати культурно-просвітницьку діяльність закладів культури району, роботу аматорських колективів за жанрами, впроваджувати в діяльність установ культури нові ефективні форми роботи;

2) забезпечити вчасне використання коштів районного бюджету, та субвенції сільських/селищних рад, виділених на розвиток закладів культури.

3. Координацію роботи щодо виконання даного розпорядження покласти на начальника відділу культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації Лазарєву С.П., контроль – на першого заступника голови райдержадміністрації Сінєльнік С.Л.



Голова райдержадміністрації С.В.НАГАЙЧЕНКО
Додаток
до розпоряджкення голови
райдержадміністрації
31.05.2017№Р-250/0/56-17

Аналітична довідка

"Про стан реалізації закладами культури району державної політики у сфері культури та мистецтв"

Державна політика в сфері культури спрямована на розвиток та реалізацію культурного й духовного потенціалу кожної особистості й суспільста в цілому.
Одним з основних засад державної політики у сфері культури є визнання культури одним з основних факторів самобутності української нації та національних меньшин України.
Саме ці завдання і є одними із головних в діяльності відділу культури, туризму, національностей та релігій рай1держадміністрації.
Виконання даних завдань забезпечує 51 заклад культури, що діє в районі:
централізована бібліотечна система, яка включає в себе: центральну районну бібліотеку – 1, районну бібліотеку для дітей – 1, сільські бібліотеки – 21, селищні бібліотеки – 2;
ПСМНЗ "Криворізька районна музична школа";

районний методичний центр клубної роботи;

24 клубних заклади (17 сільських будинків культури, 2 селищні будинки культури, 5 сільських клубів).

Приємно зазначити, що на протязі останніх років ця мережа закладів є стабільною, і за умови повноцінного функціонування спроможна забезпечити потреби населення району у культурному обслуговуванні. Слід також сказати, що щорічно збільшується фінансування на утримання закладів культури.

Так, на забезпечення функціонування закладів культури у 2016 році, було виділено 8180,7 тис.грн., з них: на районні заходи - 65,0 тис.грн., на сільські/селищні заклади культури 3567,8 тис.грн.

За І квартал 2017 року всього виділено 10231,5 тис.грн., з них: на районні заходи - 65,0 тис.грн., сільські/селищні заклади культури 5152,78 тис.грн.

Безперечно, ці кошти в першу чергу забезпечують виплату заробітної плати працівникам культури, оплату енергоносіїв, підписку та проведення заходів. Проте останні два роки в районі стає хорошою традицією виділення коштів з районного бюджету та з бюджетів сільських/селищних рад на покращення матеріально – технічної бази закладів культури.

Так, протягом 2016 року, на дані потреби виділено 919,975 тис.грн. з них: з районного бюджету – 151,650 тис.грн., субвенція сільських/селищних рад – 768,325 тис.грн.

У 2017 році загалом на галузь культури додатково виділено 1 млн. 507 тис. 848 грн. З них майже 1 млн.(958 900 грн.) на клубні установи району.

Крім того, на районний методичний центр клубної роботи виділено 120,0 тис.грн. – на придбання нової озвучувальної апаратури, 450,0 тис.грн. – на пошиття костюмів для народних та зразкових колективів.

Протягом 2017 року планується провести ремонти Вільненського СБК (1млн 500 тис грн..) та Надеждівського СБК (1 млн. 400 тис. грн.).

У 24 клубних закладах працює 148 клубних формувань, з них для дітей 100. Задіяно 1669 учасників, з них 1235 дітей.

В районі працюють 4 народних колективи та 2 зразкових:

народне тріо сестер "Яворина" та зразкова шоу група "Енергія" - Надеждівський СБК;

народний фольклорний колектив "Червона калина" - Красівський СБК;

народний фольклорний ансамбль "Троїсті музики" - Червоненський СБК;

народний вокальний квартет "Співочі серця", зразковий естрадно - хореографічний колектив "Акцент" - Лозуватський СБК.

Дані колективи є постійними учасниками Всеукраїнських, обласних, районних та міських заходів, конкурсів та фестивалів.

Так, у 2017 році, народний колектив "Троїсті музики" отримав перше місце, а колектив "Червона калина" друге місце в ХХІ міському відкритому фестивалі "Мистецьке свято "Душі криниця" м. Кривий Ріг.

У фестивалі - конкурсі мистецтв "Веснограй 2017" м. Дніпро нагороди отримали:

народний колектив "Червона калина" - Гран - прі;

ансамбль української пісні "Радушаночка" - І місце;

вокальне тріо сестер "Яворина" - І місце;

вокальний квартет "Співочі серця" - І місце;

зразкова шоу – група "Енергія" - ІІ місце;

зразковий естрадно – хореографічний колектив "Акцент" - ІІ місце;

колектив спортивного танцю "Енерджі" - І місце;

вокальний дитячий колектив "Веселка" - ІІ місце;

Заплітна Ангеліна (Красівський СБК) – І місце.

Зразковий естрадно – хореографічний колектив "Акцент" завоював І місце у VІІ Всеукраїнському фестивалі - конкурсі хореографічного, вокального, театрального та циркового мистецтва "Квітуча країна" м.Умань.

Протягом 2016 року працівниками клубних установ було проведено 1069 різноманітних заходів, з них – для дітей – 525 заходів, де було охоплено 62399 чоловік, з них дітей – 23615 дітей.

Хочу відзначити роботу по проведенню заходів, широкому залученню до них мешканців своїх територіальних громад, участі в районних масових заходах слідуючі заклади культури:

Надеждівський СБК;

Глеюватський СБК;

Лозуватський СБК;

Червоненський СБК;

Красівський СБК;

Новопільський СБК.

Свій вклад у задоволення культурних потреб мешканців нашого району, прищеплення естетичного смаку, виховання у підростаючого покоління любові до української культури вносить і ПСМНЗ "Криворізька районна музична школа" з 10 філіями в селах Софіївської ,Веселівської, Вільненської, Грузької, Надеждівської, Новопільської, Гейківської, Радушненської, Шевченківської та Лозуватської сільських/селищних рад. В ній навчається 270 дітей.

По філіях та в районній музичній школі постійно проводяться концерти для учнів та батьків, різноманітні заходи присвячені державним, календарним святам та ювілейним датам.

Має музична школа і своїх переможців Міжнародних, Всеукраїнських, обласних, регіональних та міських фестивалях та конкурсах, а саме:

Айвазян Б.А. отримав ІІ місце в регіональному конкурсі виконавців на народних інструментах "Україна моя";

Волобуєва Каміла дипломант Міжнародного конкурсу виконавців на народних інструментах "Арт – Домінанта" м. Харків, та Всеукраїнського конкурсу виконавців на бандурі ім..Г.Хоткевич.

Все вищезазначене є свідченням цілеспрямованої роботи закладів культури по реалізації державної політики в галузі культури і мистецтва в Криворізькому районі.

Проте на сьогодні в культурі району все ще існує і багато проблем. Це і відсутність професійних кадрів, належних умов для діяльності закладів (відсутність опалення, музичного обладнання, поновлення бібліотечних фондів, необхідність ремонтів приміщень сільських/селищних будинків культури тощо). Але я впевнена, що поступово і всі разом ми не лише збережемо заклади культури, а і створимо належні умови для їх функціонування.

Адже все залежить тільки від нас, і від нашого прагнення досягти кращих результатів задля майбутнього дітей, в ім’я творення, збереження та розквіту нашого району.

Начальник відділу культури,

туризму, національностей та

релігій райдержадміністрації С.П.ЛАЗАРЄВА
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор