www.kriv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Четверг, 18 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Криворізський район >> За даними 2017 року
У січні місцеві бюджети Дніпропетровської області отримали понад 260 млн. грн. плати за землю
Версія для друку Написати листа
У січні місцеві бюджети Дніпропетровської області отримали понад 260 млн. грн. плати за землю

За перший місяць поточного року надходження плати за землю від платників Дніпропетровського регіону склали 260,1 млн. грн., зокрема, юридичними особами сплачено понад 246,8 млн. грн., решта – фізичними особами.
«В цьому році відбулося зростання доходів місцевих громад Дніпропетровщини по платі за землю у порівнянні з січнем 2016 року на 87,3 млн. грн., або на 50,5%.
Плата за землю посідає друге місце за обсягами надходжень до місцевих бюджетів області, її питома вага становить понад 20 відсотків у загальній сумі надходжень. Тому, легалізація земельних відносин – один із напрямків нашої спільної з місцевими органами влади роботи», – підкреслила в. о. начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксана Томчук.

У розрахункових документах при реалізації пального будуть відображені коди УКТ ЗЕД такого пального
Повідомляємо, що Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», який набрав чинності з 01.01.2017, внесені зміни, зокрема, до Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265).
Так, до пункту 11 статті 3 Закон №265 внесено норму, відповідно до якої режим попереднього програмування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) доповнено кодом товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД.
Режимом попереднього програмування зобов’язані користуватись суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, при проведенні розрахункових операцій через РРО.
Таким чином, при реалізації пального у розрахункових документах, що підтверджують виконання розрахункових операцій, будуть відображені коди УКТ ЗЕД реалізованого пального.
Про це йдеться у листі Державної фіскальної служби України від 08.02.2017 №3080/7/99-99-12-03-03-17, який розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/aktsizniy-podatok/listi-dps/285820.html.

До уваги платників податку на прибуток підприємств!
Державна фіскальна служба України у зв’язку з надходженням численних запитів платників податків щодо визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток платниками податку, які здійснюють коригування фінансової звітності на індекс інфляції, повідомила наступне.
Відповідно до п.п.134.1.1 п.134.1 ст.134 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.
Отже, для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток здійснюється коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного за правилами бухгалтерського обліку.
Коригування показників фінансової звітності в умовах інфляції здійснюється відповідно до вимог Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 22 «Вплив інфляції» (далі – П(С)БО 22), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.02.2002 №147 та Міжнародного стандарту фінансової звітності 29 «Фінансова звітність в умовах гіперінфляційної економіки».
Зокрема, згідно з п.4 П(С)БО 22 показники річної фінансової звітності підприємства за умови досягнення значення кумулятивного приросту інфляції 90% і більше підлягають коригуванню із застосуванням коефіцієнта коригування.
Норми П(С)БО 22 застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами (крім бюджетних установ та підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності), які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність (п.2 П(С)БО 22).
Згідно з п.3.21 Методичних рекомендацій щодо заповнення форм фінансової звітності, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 28.03.2013 №433, у Звіті про фінансові результати інформація за статтею «Прибуток (збиток) від впливу інфляції на монетарні статті» враховується при розрахунку прибутку (збитку) до оподаткування.
Отже, підприємства, які згідно з правилами бухгалтерського обліку здійснюють коригування фінансової звітності на показники інфляції, при обчисленні об’єкта оподаткування податком на прибуток враховують відкоригований на індекс інфляції фінансовий результат до оподаткування.

Чи відображаються громадянами доходи, отримані у вигляді спадщини (подарунку), що оподатковуються за нульовою ставкою, у річній податковій декларації про майновий стан і доходи?
Відповідно до п.п.164.2.10 п.164.2 ст.164 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковуються згідно з цим розділом.
Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розділом IV ПКУ для оподаткування спадщини (п.174.6 ст.174 ПКУ).
Згідно з п.174.3 ст.174 ПКУ особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.
Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню і зазначається у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), крім спадкоємців – нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), а також іншими спадкоємцями – резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.
Пунктом 179.2 статті 179 ПКУ визначено, що відповідно до розділу IV ПКУ обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО.
Враховуючи вищевикладене, фізичні особи – платники податку, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який згідно із ПКУ оподатковується за нульовою ставкою ПДФО, не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну Декларацію, але за умови відсутності інших підстав для подання Декларації.
Відповідне питання та відповідь на нього розміщене у підкатегорії 103.24 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Представники ДФС взяли участь у тренінгу для операторів скануючих систем
У рамках Програми з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) представники Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС взяли участь у тренінгу з аналізу рентгенівських зображень для операторів скануючих систем, який відбувся в м. Одеса.
Дводенні курси з аналізу рентгенівських зображень для операторів скануючих систем багажного типу Rapiscan 628 проводились підрядником Державного Департаменту США, компанією «Renful Premier Technologies».
Під час заходу учасники вивчали методи підвищення ефективності виявлень нелегальних перевезень товарів, що мають відношення до зброї масового ураження, звичайних озброєнь або інших видів товарів шляхом більш ефективного використання технологій неруйнівного контролю.
У рамках навчальної програми учасники тренінгу виконували навчальні вправи з використанням відповідних скануючи систем.
Інформацію, отриману під час заходу, представники Департаменту СПКЗ ДФС використовуватимуть для вдосконалення навчально-методичних матеріалів з метою покращення процесу спецпідготовки працівників ДФС України.

Сергій Білан: Ми проводимо постійну роботу з ліквідації підпільних виробництв фальсифікату
Працівники податкової міліції постійно проводять оперативні заходи у рамках протидії незаконному виготовленню, переміщенню через кордон України та реалізації підакцизних товарів. Про це розповів Перший заступник Голови ДФС Сергій Білан в ефірі програми «Уряд на зв’язку з громадянами».
За його словами, на сьогодні підробка алкогольної продукції є досить поширеною тенденцією. Так, лише минулого року було викрито 138 підпільних цехів з промислового виготовлення лікеро-горілчаних виробів.
«За минулий рік було вилучено незаконно вироблених алкогольних товарів на 108 млн. грн. Фактично всі вони можуть становити загрозу для здоров’я людей. Вже тільки з початку цього року вилучено фальсифікованої горілки на 13 млн. грн. Тобто ця робота триває постійно», – підкреслив Сергій Білан.
Він також зазначив, що працівники спецпідрозділу «Фантом», які працюють на лінії розмежування у зоні АТО, також протидіють ввезенню в Україну підроблених лікеро-горілчаних виробів.
«Як правило підроблену горілку, тютюнові вироби везуть з непідконтрольної території Донецької та Луганської областей, тому що там досить дешева робоча сила, дешевий контрабандний спирт і вже тут намагаються продати», – розповів Сергій Білан.
Загалом, завдяки роботі «Фантому» щодо контролю за незаконним переміщенням товарів через лінію розмежування протягом 2016 року було виявлено та вилучено товарів на загальну суму близько 108 млн. грн.

Сергій Білан: Для добропорядних платників податків податкова міліція має бути невидимою
У своїй діяльності податкова міліція керується одним девізом – для добропорядних платників податків податкова міліція має бути невидимою. Про це заявив Перший заступник Голови ДФС Сергій Білан у програмі «Уряд на зв’язку з громадянами».
«Якщо ти в повному обсязі виконуєш свої зобов’язання перед державою, то контролюючі органи до тебе або не мають приходити, або приходять раз в певний термін, який визначений законодавством, і спілкуються виключно в консультативному плані», – зазначив Сергій Білан.
Він також повідомив, що за 2016 рік економічний ефект від роботи податкової міліції склав 11,1 млрд.грн.
Так, у минулому році було упереджено розкрадання з бюджету ПДВ на суму 3,4 млрд. грн. Ще 4,4 млрд. грн. склала сума вилученого з незаконного обігу майна та грошових коштів. Крім того, до бюджету надійшло ще 3,3 млрд.грн. за результатами роботи податкової міліції.
«Особливо важливо для нас, що більше 60% штрафних санкцій сплачено добровільно, тобто ще в досудовому регулюванні. Це свідчить про те, що немає великого тиску на бізнес, як говорять деякі популісти. Звичайно, нікому не подобається «виймати з кишені» й платити податки. На жаль, кожен підприємець намагається знайти шляхи оптимізації своєї діяльності для того, щоб зменшити витрати», – розповів Сергій Білан.
Він також підкреслив, що, незважаючи на технічну помилку, яка сталася під час ухвалення змін до податкового законодавства, податкова міліція діє у правовому полі – її діяльність регламентується низкою нормативних актів. Крім того, у змінах до Податкового кодексу зазначено, що податкова міліція має бути ліквідована, але тільки з того часу, коли буде прийнято новий закон про окремий центральний орган виконавчої влади.
«Не може бути в країні так, що ніхто не здійснює контроль за сплатою податків. На жаль, культура сплати податків в нашій державі ще не сформована», – зазначив Сергій Білан.

Роман Насіров: ДФС пропонує відмінити необхідність перевірки кожного з ФОПів при їх закритті
ДФС виступила з пропозиціями щодо перегляду критеріїв для проведення обов’язкової перевірки фізосіб-підприєців при їх закритті та спрощення процедури зняття їх з податкового обліку. Про це повідомив Голова ДФС Роман Насіров під час засідання Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.
За його словами, відповідно до діючого законодавства ДФС зобов'язана перевірити кожну фізичну особу-підприємця в процесі його ліквідації. Водночас, враховуючи цьогорічні нововведення щодо необхідності сплати ФОПами єдиного внеску навіть при відсутності прибутку, з 01.12.16. до 20.02.17 близько 330 тисяч підприємців припинили свою діяльність. При цьому, більшість закритих ФОПів були "сплячими" та давно не вели господарську діяльність.
"На цей рахунок існує два накази Мінфіну. Один з них стосується ЄСВ, другий – всіх інших податків. Ми вважаємо, що варто переглянути ці накази і створити більш конкретні вимоги – в яких випадках, в залежності від критеріїв тієї фізособи-підприємця, що закривається, яка потрібна чи не потрібна перевірка", - запропонував Роман Насіров.

На Київщині викрито посадових осіб ОДПІ, які вносили несанкціоновані зміни до службової інформації
Співробітниками управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Київській області викрито начальника відділу та інспектора Києво-Святошинської ОДПІ, які без законних підстав здійснили корегування статусу договорів про визнання електронних документів низки підприємств.
Встановлено, що зазначені підприємства мають ознаки фіктивності та надають послуги з мінімізації податкових зобов’язань суб’єктам господарської діяльності реального сектору економіки.
Реєстрація вказаними підприємствами податкових накладних у Єдиному реєстрі надала змогу СГД реального сектору економіки сформувати штучний податковий кредит з ПДВ. Це призвело до несплати до державного бюджету України податку на додану вартість у великих розмірах.
Посадовій особі керівної ланки повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.362 КК України (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислюваних машинах).
Інспектору повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислюваних машин).
Матеріали кримінального провадження направлені до суду з обвинувальним висновком.

Митниками припинено спробу незаконного переміщення на територію Євросоюзу цигарок вартістю понад 1,7 млн. грн.
Працівниками підрозділу протидії митним правопорушенням Чернівецької митниці ДФС у взаємодії з оперативною групою Міжрегіональної митниці ДФС у пункті пропуску «Порубне-Сірет» Чернівецької митниці в ході проведення оперативних заходів припинено спробу незаконного переміщення значної партії цигарок на територію Євросоюзу.
У ході часткового митного огляду автомобіля, який рухався транзитом з Республіки Польща в Болгарію з вантажем «свинячі голови та сало», було виявлено палет зі спеціально виготовленим сховищем – фанерним ящиком, в якому знаходились цигарки, ззовні прикриті свинячими головами.
Митниками було прийнято рішення про проведення повного митного огляду транспортного засобу та вантажу, під час якого виявлено приховані від митного контролю в спеціально виготовлених тайниках сигарети, загальною кількістю 122000 пачок, торгових марок «NZgold», «NZblack» та «FEST7».
Наразі за даним фактом складено протокол про порушення митних правил, дії водія - громадянина Польщі, кваліфіковано за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України, санкції якої передбачають накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів з їх конфіскацією, а також транспортних засобів зі спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для переміщення безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України.
На підставі статті 511 Митного кодексу України, за протоколом про порушення митних правил цигарки вартістю понад 1,7 млн. грн. та автомобіль «Scania»з причепом вилучено на склад Чернівецької митниці ДФС.

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальника управління обслуговування платників ГУ ДФС у Дніпропетровській області Олени Ярової на тему: «Основні завдання роботи центрів обслуговування платників»
Питання. Доброго дня. Які корисні функції містить сервіс «Електронний кабінет платника»?
Відповідь. Доброго дня. «Електронний кабінет платника» – сервіс за допомогою якого здійснюється взаємодія органів ДФС та платників податкiв у режимi реального часу.
Знайти «Електронний кабінет платника» можна за адресою cabinet.sfs.gov.ua, а також на офіційному веб-порталі ДФС України. Для повноцінного користування сервісом необхідно здійснити ідентифікацію платника (юридичної або фізичної особи) за допомогою електронного цифрового підпису. Електронний реєстр суб’єктів, які надають послуги, пов’язані з ЕЦП, можна знайти на офіційному веб-сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України http://czo.gov.ua/ca-registry.
При здійсненні ідентифікації платник може вказати контактні дані, за якими буде здійснюватись зворотній зв'язок, зокрема:
- регіон в якому знаходиться орган ДФС, до якого він звертається (вибрати із запропонованого переліку);
- орган ДФС, до якого необхідно звертатися (вибрати із запропонованого переліку);
- адресу електронної пошти (e-mail);
- контактний номер телефону;
- поштові індекс та адресу для листування.
Проставивши відмітки у відповідних рядках можна визначити, чиї підписи будуть використовуватись при роботі із особистим кабінетом.
Платник податків, що пройшов ідентифікацію, має можливість створити та надіслати до контролюючих органів:
- повідомлення про прийняття працівника на роботу;
- податкову декларацію з податку на додану вартість;
- податкову декларацію з акцизного податку;
- податкову декларацію з рентної плати (місячну);
- податкову накладну;
- розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної);
- акцизну накладну;
- товарно-транспортну накладну на переміщення спирту етилового;
- товарно-транспортну накладну на переміщення алкогольних напоїв;
- договір про визнання електронних документів.
Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування (додаток 4).
Питання. Хочу отримати відповідь на таке питання. Чи можливо за допомогою сервісу отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків для декларування?
Відповідь. Так, за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет платника» отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків можливо. Слід звернути увагу користувачів, що довідка отримується тільки за наявності електронного ключа, згенерованого, як для фізичної особи. Окрім того, відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді можна отримати за останні три роки (поквартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.
Питання. В мене таке питання. За якою формою повинна подаватись звітність з єдиного соціального внеску за звітний (податковий) період 2016 рік фізичною особою – підприємцем?
Відповідь. Наказом Міністерства фінансів України від 07.09.2016 №813 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.09.2016 за №1290/29420 (далі – Наказ №813), внесено зміни до Наказу наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.04.2015 за №460/26905, які призвели до нової редакції форми Звіту по ЄСВ. Наказ №813 набрав чинності з дня його офіційного опублікування – з 18.10.2016.
Таким чином, звітність з ЄСВ за звітний (податковий) період 2016 рік повинна подаватись за формою, затвердженою Наказом №813, для фізичних осіб – підприємців за кодом форми F3000511.
Питання. Які особливості отримання платниками квитанцій №№1 – 2 при поданні звіту з ЄСВ в електронному вигляді?
Відповідь. Після подання звіту з ЄСВ в електронному вигляді, платнику надходить квитанція №1, сформована в автоматичному режимі Автоматизованою системою «Єдине вікно подання електронної звітності «ДФС України з наступним коментарем: «ДОКУМЕНТ ЗБЕРЕЖЕНО НА ЦЕНТРАЛЬНОМУ РІВНІ. Документ буде оброблено у складі пакету пов’язаних документів. Через певний час подбайте про прийом квитанції №2 щодо результатів перевірки та прийняття/неприйняття Вашого електронного звіту на районному рівні». Квитанція свідчить про доставку звіту до контролюючих органів.
Квитанція №2 (у разі вдалого завантаження звіту до ПФУ) сформована в автоматичному режимі ДФС України, надходить платнику з наступним коментарем: «Пакет прийнято. Дата початку завантаження файлу…, формат файлу…, дата реєстрації звіту в Реєстрі застрахованих осіб…, номер реєстрації звіту в Реєстру застрахованих осіб… Результат обробки: автоматична обробка електронного документу/звіту виконано вдало (перелік попереджень за наявності). Дані завантажено до Реєстру застрахованих осіб».
У разі незавантаження звітності по ЄСВ до Реєстру застрахованих осіб, платнику надходить квитанція №2 із зазначенням помилок та причин незавантаження.
Питання. Які новації, направлені на спрощення започаткування та ведення бізнесу, передбачені у напряму реєстрації та обліку платників?
Відповідь. У березні 2017 року набуває чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.12.2016 №1125 (далі – Наказ №1125), яким внесено зміни до Порядку обліку платників податків та до Порядку ведення реєстру платників податку на додану вартість.
Основні зміни, що набувають сили протягом місяця з дня оприлюднення Наказу №1125:
- суттєво спрощено форму заяви про реєстрацію платника податку на додану вартість форми 1-ПДВ. У разі добровільної реєстрації юридичної особи (вперше) в заяві не зазначаються: місцезнаходження платника; кількість працюючих; не додається 2-й аркуш заяви (не зазначається загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів(послуг) та дата досягнення загальної їх суми; не зазначається дата початку операцій з митного ПДВ; не зазначається дата припинення договору про спільну діяльність, управління майном); аркуш 3, додаток з переліком причин реєстрації (перелік норм ПКУ) – не додається.
У разі добровільної реєстрації фізичної особи – підприємця, окрім вказаного вище, не зазначаються відомості про відповідальних осіб (керівника, бухгалтера, можливо – представника).
2-й аркуш заяви з інформацією про загальну суму операцій, дату досягнення оподатковуваних операцій додається платником у разі обов’язкової реєстрації.
- з Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 зі змінами та доповненнями, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за №1562/20300, виключено розділ ХІІ, що регламентував проведення фіскальною службою заходів з встановлення місцезнаходження платників податків.
- втрачають силу довідки форми 4-ОПП (про взяття на облік) для платників, яких включено до Єдиного державного реєстру, повідомлення про включення платника податків до категорії платників окремих податків за формою №16-ОПП, що були видані до набуття сили Наказом №1125.
- встановлено, що неприбуткові організації, які повністю фінансуються з бюджету, обслуговуються централізованими бухгалтеріями в частині розрахунків оплати праці працівників та перерахування до бюджету податків, зборів і не мають власних поточних рахунків у фінансових установах, обліковуються у фіскальних органах з ознакою «не є платником податків».
Ще одна новація – нова редакція наказу Державної фіскальної служби України від 17.02.2017 №102 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій», затверджено новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (РРО).
У порівнянні з попереднім Державним реєстром РРО:
- з нового переліку рішенням Технічної комісії з питань ведення Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій виключено декілька моделей РРО, по яких закінчився строк первинної реєстрації в органах ДФС: СОКІЛ-КТ40, СОКІЛ-КТ50, СОКІЛ-КТ60 (TOB «ФІСКАЛЬНІ СИСТЕМИ», код ЄДРПОУ 38916301, м. Київ);
- до Державного реєстру РРО внесено нові моделі РРО: МАРІЯ-304Т3, КСТ-В2 – операції з купівлі-продажу іноземної валюти (ПрАТ «РЕЗОНАНС» код ЄДРПОУ 19095026, м. Кривий Ріг), LeoCAS-401U L401.02 (TOB «ЛеоКАС», код ЄДРПОУ 39210711, м. Львів), ND-747, ND-782 TOB «НД ПРОДАКШН» код ЄДРПОУ 36356514 (м. Київ) та інші.

Чи застосовується відповідальність до фізичної особи, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного внеску,
але не подала звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску?
Відповідно до п.2 частини першої ст.1 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) це – консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Частиною першою ст.10 Закону №2464 визначено коло платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску.
Платник єдиного внеску зобов’язаний подавати звітність та сплачувати до контролюючого органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки, порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування (п.4 частини другої ст.6 Закону №2464).
Згідно з п.5 розділу ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 (далі – Порядок №435), фізичні особи, які уклали договір на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, формують та подають самі за себе звіт протягом 30 календарних днів після закінчення строків дії договору.
Звітним періодом є тривалість дії договору, а якщо договором про добровільну участь передбачено одноразову сплату особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі з 01.01.2004 по 31.12.2010), – період, за який одноразово сплачено єдиний внесок за попередні періоди.
Звіт подається за формою згідно з додатком 6 до Порядку №435.
Згідно з частиною четвертою ст.10 Закону №2464 у договорі про добровільну участь зазначаються, зокрема, права та обов’язки сторін, відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору.
Чинним законодавством не передбачено відповідальності до фізичної особи, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного внеску, але не подала (несвоєчасно подала, подала за невстановленою формою) звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску.
При цьому слід врахувати, що фізична особа, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного внеску, але не подала звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску, втрачає право на отримання допомоги при настанні страхового випадку, який визначений в укладеному договорі.
Відповідне питання та відповідь на нього розміщене у підкатегорії 301.05 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Внесені зміни до податкової декларації екологічного податку
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що 21 лютого 2017 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.12.2016 №1177, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.01.2017 за №116/29984 (далі – Наказ №1177), яким внесені зміни до форми податкової декларації екологічного податку (далі – Декларація), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №715, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за №1052/27497.
Наказом №1177 викладено у новій редакції додаток 4 «Розрахунок за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені» до Декларації.
Зазначений Наказ опубліковано в «Офіційному віснику України» від 21.02.2017 №15.

Сергій Білан: Податкова міліція не ліквідована і продовжує працювати у правовому полі
На сьогодні податкова міліція продовжує працювати у правовому полі. Технічна помилка, внаслідок якої в одному пункті Податкового кодексу вказано два моменти, що суперечать одне одному, не є глобальною проблемою та не припиняють роботу податкової міліції. Про це заявив Перший заступник Голови ДФС Сергій Білан в ефірі телеканалу «112».
«Діяльність податкової міліції регламентується цілою низкою нормативних актів. Змінами до Податкового кодексу передбачено, що розділ 8 про податкову міліцію виключається, але пункт, який його виключає, вступає у дію тільки з моменту прийняття закону про новий орган. Бо не можна ліквідувати орган, не зрозумівши, що робити далі, не створивши щось нове», – наголосив Сергій Білан.
За його словами, саме у Перехідних положеннях зазначено, що розділ «Податкова міліція» виключається з моменту прийняття відповідного закону про створення нового органу, тому ні про ліквідацію, ні про поновлення повноважень податкової міліції на сьогодні немає жодної мови.
«Податкова міліція діє в правовому полі і буде продовжувати діяти. Дійсно, треба реформувати структуру, треба об’єднувати усі економічні злочини та протидію ним, щоб не було дублювання функцій. Будь ласка, хай буде прийнятий закон про створення нового органу та якнайшвидше імплементований», – підкреслив посадовець.
Він також зазначив, що Конституцією України передбачено безперервність владних інститутів.

У Харкові під час одержання неправомірної вигоди затримано начальницю відділу податкової інспекції
Співробітниками Міжвідомчої слідчо-оперативної групи у складі працівників Управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Харківській області, УСБУ у Харківській області та прокуратури Харківської області під час одержання неправомірної вигоди у сумі 5 тисяч гривень затримано керівника відділу однієї з податкових інспекцій Харкова.
Вказані кошти службова особа вимагала від місцевого підприємця за прискорення та безперешкодну видачу свідоцтва платника податку на додану вартість.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службової особою).
Посадовій особі оголошено про підозру.

Махінатори незаконно заволоділи коштами меткомбінату на суму 24 млн. грн.
Підрозділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Дніпропетровській області спільно з обласним управлінням Національної поліції встановлено, що посадові особи одного з товариств з обмеженою відповідальністю м. Кривого Рогу з метою заволодіння коштами металургійного комбінату, використовуючи підконтрольні підприємства, створили схему фіктивної технології збагачення відходів металургійного виробництва.
Так, підконтрольні підприємства зазначеного ТОВ одержали від металургійного комбінату 70 тис. тонн залізовмісного шламу на загальну суму 3 млн. грн., а згодом, сфальсифікувавши документи щодо збагачення сировини, нібито поставили її на підприємства з ознаками фіктивності.
Повернення сировини на ТОВ після такого «збагачення» відбувалось у тій же кількості та якості, але загальною вартістю вже понад 25 млн. грн.
У подальшому ТОВ поставило зазначений товар на металургійний комбінат та отримало грошові кошти у розмірі 31 млн. грн.
Загальна сума коштів меткомбінату, якою заволоділи посадові особи товариства шляхом безпідставного завищення вартості сировини, склала понад 24 млн. грн.
За даними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України.
Здійснюється кримінальне провадження.

Засідання «круглого столу» з неприбутковими організаціями
Днями Департаментом економічного розвитку Дніпропетровської обласної державної адміністрації проведено засідання «круглого столу» на тему: «Особливості оподаткування для неприбуткових організацій у 2017 році».
У засіданні прийняла участь начальник управління організації роботи Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипова.
У рамках засідання обговорювались питання, які виникають у неприбуткових організацій під час здійснення діяльності, зокрема, реєстрація, перереєстрація, оподаткування та звітність неприбуткових організацій. Крім того, Манушак Осипова доповіла про роботу фіскальних органів області з питань адміністрування неприбуткових організацій, а також відповіла на низку питань щодо податкового законодавства.

У минулому році підприємці – «cпрощенці» Дніпропетровщини сплатили до бюджету 853,9 млн. грн.
Протягом минулого року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло 853,9 млн. грн. єдиного податку від суб’єктів господарювання – фізичних осіб, що на 316,7 млн. грн., або на 58,9% більше, ніж у 2015 році. У першому місяці 2017 року підприємці – «cпрощенці» поповнили бюджети місцевих громад Дніпропетровщини на 112,2 млн. грн., що майже в 2 рази більше фактичних надходжень січня минулого року. Про це повідомила заступник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Ольга Маласай.
У Дніпропетровській області працює 72 тисячі 861 підприємець, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.
Майже 8,2 тисячі підприємців обрали першу групу спрощеної системи оподаткування, понад 38,7 тисяч зареєстровані на другій групі та майже 26 тисяч працюють, обравши третю групу спрощеної системи оподаткування.
Станом на 20.02.2017 за 2016 рік підприємцями – платниками єдиного податку ІІІ групи задекларовано валового доходу на загальну суму 15312,8 млн. грн., що на 3355,6 млн. грн. більше ніж за аналогічний період 2015 року (або на 28,1%), сума єдиного податку до сплати склала 738,1 млн. грн., що на 281,9 млн. грн. більше ніж за аналогічний період 2015 року (або на 61,8%).

Затверджено новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій
Звертаємо увагу, що наказом Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) від 17.02.2017 №102 (далі – Наказ №102) затверджено оновлений Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.
Новий Державний реєстр РРО включає 78 реєстраторів розрахункових операцій, які дозволені до первинної реєстрації, у тому числі два спеціалізовані електронні контрольно-касові реєстратори операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, та 70 РРО, первинна реєстрація яких заборонена.
Крім того, наведено перелік РРО, виключених з Державного реєстру в 2016 – 2017 роках, експлуатація яких не дозволяється, у кількості 5 апаратів.
Наказом №102 визнано таким, що втратив чинність, наказ ДФС від 14.12.2016 №1019 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій».
Наказ №102 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням
http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/71336.html

Податкова знижка для фізичних осіб
Звертаємо увагу, що повернути частину податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), сплаченого громадянами із заробітної плати, можна, зокрема, у разі реалізації права на податкову знижку.
Згідно з положеннями статті 166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники ПДФО мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Для реалізації права на податкову знижку платнику податку необхідно заповнити та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) по 31 грудня включно року наступного за звітним.
Якщо платник податку до кінця 2017 року не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного 2016 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п.166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ).
Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.
Розрахунок суми ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку у зв’язку з використанням права на податкову знижку. відображається платником податків у розділі V Декларації.
У рядку 13 Декларації позначкою «х» вказуються документально підтверджені категорії витрат, що включаються до податкової знижки відповідно до статті 166 ПКУ.
Важливо!
При розрахунку понесених витрат необхідно враховувати обмеження, встановлені для окремої категорії.
Наприклад, для категорії «2» – «Сума коштів або вартість майна, переданого платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям» за звітний податковий рік сума не повинна перевищувати 4% суми загального оподатковуваного доходу платника податків за такий звітний рік.
Сума нарахованої заробітної плати, зменшена на суму обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності вказується у рядку 15 Декларації.
У рядку 16 Декларації зазначається сума (вартість) витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до складу податкової знижки з урахуванням обмеження, встановленого підпунктом 166.4.2 пункту 166.4 статті 166 ПКУ.
Важливо!
Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата. Значення рядка 16 менше або дорівнює значенню рядка 14, але не більше значення рядка 15 декларації.
Значення рядка 17 Декларації, тобто сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку, розраховується таким чином: сума ПДФО з графи 4 рядка 10.1 – (рядок 15 – рядок 16) х 18% (18% – ставка податку, визначена пунктом 167.1 статті 167 ПКУ).
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Внутрішня безпека ДФС продовжує виявляти осіб, які вдавались до корупційних дій
Так, у Дніпропетровській області у ході досудового розслідування кримінального провадження, розпочатого у жовтні минулого року за матеріалами підрозділу внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області, повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та ст. 361-2 КК України (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації) керівнику одного з відділів ГУ ДФС у Дніпропетровській області.
Досудовим розслідуванням встановлено, що вказана службова особа на системній основі отримувала неправомірну винагороду за розповсюдження інформації з автоматизованих інформаційних систем ДФС.
Так, «вартість» відомостей стосовно одного суб’єкта господарської діяльності дорівнювала 500 гривень. Кошти перераховувались на власну банківську картку посадовця.
Наразі відносно службовця застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
У Львівській області задокументований факт одержання неправомірної вигоди у сумі 4800 грн. посадовою особою митного поста «Угринів» Львівської митниці ДФС за безперешкодний пропуск автозапчастин через митний кордон України.
Службовій особі митниці оголошено про підозру у вчинення злочину, передбаченого ст. 368 КК України («прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
На Харківщині у ході супроводження кримінального провадження, розпочатого за матеріалами підрозділу внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Харківській області, повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 368 КК України («прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») керівнику відділу однієї з податкових інспекцій Харкова.
Вказана службова особа вимагала та одержала від місцевого підприємця гроші у сумі 5 тисяч гривень за прискорення та безперешкодну видачу свідоцтва платника податку на додану вартість.
Посадовець затриманий та перебуває під арештом.

Одеські митники виявили близько 1,2 кг виробів з жовтого металу
Подія сталася сьогодні, близько восьмої години ранку у пункті пропуску «Тимкове-Броштень» митного поста «Котовськ» Одеської митниці ДФС.
Для проходження митного контролю водієм автомобіля «SEAT Alhambra», який переміщувався з Республіки Молдова в Україну, було обрано «зелений» коридор.
Таким рішенням водій, громадянин України, та пасажир, громадянин Молдови, декларували діями відсутність будь-яких товарів, переміщення яких заборонено, обмежено чи потребує спеціальних дозволів.
Під час здійснення спільного прикордонного та митного контролю транспортний засіб було переведено у «червоний» коридор, де під час огляду виявлено близько 1200 грамів виробів з жовтого металу, зовні схожого на золото.
Вони знаходилися без будь-яких ознак приховування у салоні автомобіля між сидіннями у банці з-під кави та розсипом у поліетиленових пакетах.
Цікаво, що і водій, і пасажир стверджували, що не мають будь-якого відношення до знахідки.
При цьому пасажир поводився підозріло, помітно нервував та плутався у поясненнях.
Підозру митників підтвердила інформація райвідділу поліції, згідно з якою на території Придністров’я було здійснено крадіжку золотих виробів, подібних до виявлених.
За результатами обміну оперативною інформацією у пункт пропуску «Тимкове-Броштень» невдовзі прибула громадянка Молдови, яка підтвердила, що ювелірні вироби належать їй.
Подальшу долю вилучених прикрас вирішить суд.

Дві старовинні ікони затримали при спробі незаконного переміщення через кордон на Чернігівщині
Співробітники Чернігівської митниці ДФС та прикордонники під час здійснення прикордонно-митного контролю потягу «Санкт-Петербург - Київ» у пункті пропуску «Горностаївка-Терюха» вилучили дві старовинні ікони.
Громадянин РФ, який прямував даним потягом в Україну, заявив усно та письмово, що переміщує тільки особисті речі. Ікони були виявлені в його дорожній сумці при проведенні митного огляду. Обидві ікони намальовані на дереві та мають ознаки старовини. На одній зображення Богоматері з немовлям, на іншій – ліку Святого. Обидві святині мають численні пошкодження.
Відповідно до законодавства України для ввезення даних предметів потрібно свідоцтво на право вивезення з держави, з якої вивозяться культурні цінності. Митники склали протокол про порушення митних правил, за яким вилучили ікони. Після проведення необхідних процедур та проведення мистецтвознавчої експертизи справу передадуть до суду.

Оподаткування доходу, отриманого фізичною особою від продажу власного рухомого майна
Відповідно до пункту 173.1 статті 173 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) дохід фізичної особи – платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною п.167.2 ст.167 ПКУ, тобто 5 %.
Пунктом 173.2 статті 173 ПКУ визначено, що як виняток із положень пункту 173.1 цієї статті, дохід, отриманий платником ПДФО від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.
Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п.167.2 ст.167 ПКУ, тобто 5%.
Таким чином дохід, отриманий фізичною особою від продажу власного рухомого майна, підлягає оподаткуванню ПДФО за нормами, визначеними статтею 173 ПКУ.
Крім того дохід, отриманий фізичною особою від продажу власного рухомого майна, який підлягає оподаткуванню ПДФО, оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

Щодо відповідальності за неподання податкової звітності після застосування штрафних санкцій
Законом України від 21.12.2016 №1797-УШ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон №1797) з 01.01.2017 внесено зміни, зокрема, до пункту 120.3 статті 120 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), якими встановлено відповідальність за неподання платником податків звіту про контрольовані операції (уточнюючого звіту) та/або документації з трансфертного ціноутворення після спливу граничного строку сплати фінансових санкцій (штрафів).
Таке порушення тягне за собою накладення штрафу у розмірі 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен календарний день неподання звіту про контрольовані операції (уточнюючого звіту) та/або документації з трансфертного ціноутворення (абзац сьомий п.120.3 ст.120 ПКУ).
Таким чином, у разі встановлення контролюючим органом фактів неподання платником звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення, у тому числі за 2013 – 2015 звітні роки та застосування до 01.01.2017 штрафу (штрафів) згідно із п.120.3 ст.120 ПКУ, після спливу 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати такого штрафу, контролюючим органом, починаючи з 01.01.2017, мають застосовуватись штрафні санкції, передбачені абзацом сьомим п.120.3 ст.120 ПКУ.
Водночас звертаємо увагу, що норми ПКУ не містять обмежень щодо подальшого застосування штрафних санкцій відповідно до абзаців шостого та сьомого п.120.3. ст.120 ПКУ у разі триваючого невиконання платником обов’язку з подання звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення після застосування фінансових санкцій (штрафів) згідно з абзацами 2 – 4 п.120.3 ст.120 ПКУ.

Забруднення навколишнього середовища у 2017 році подорожчало
Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» з початку 2017 року на 12% збільшено ставки екологічного податку, які застосовуються платниками податку для визначення податкових зобов’язань, що виникли з 1 січня 2017 року, за:
- викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (стаття 243 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
- скиди окремих забруднюючих речовин у водні об’єкти (ст.245 ПКУ);
- розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (ст.246 ПКУ);
- утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) (ст.247 ПКУ);
- тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк (ст.248 ПКУ).
У випадку, якщо платник екологічного податку з початку року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то він повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати податкові декларації відповідно до вимог статті 250 ПКУ.

У Києві ліквідовано конвертцентр з обігом 559 млн. грн.
Ймовірні втрати бюджету складають понад 93 млн. грн.
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у м. Києві в рамках розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 191 КК України встановлено групу у складі 4 осіб, які організували конвертцентр, що надавав послуги підприємствам реального сектору економіки з формування незаконного податкового кредиту та переведення безготівкових коштів у готівку.
Для прикриття своєї незаконної діяльності організатори створили, придбали та зареєстрували на підставних осіб з непідконтрольних територій України (переважно з м. Алчевськ та м. Перевальськ) корпоративні права 24 транзитних та фіктивних СГД.
У подальшому реально-діючі підприємства перераховували безготівкові грошові кошти на рахунки підконтрольних учасникам конвертаційного центру СГД за нібито придбані товарно-матеріальні цінності, роботи чи послуги. Після цього грошові кошти знімались фігурантами через каси банківських установ. Додатково, учасники «конверту» здійснювали придбання необлікованої готівки та штучного податкового кредиту з ПДВ на тіньовому ринку у підприємств реального сектору економіки.
Проконвертовану готівку, за винятком 10-12% у якості винагороди за надання незаконних послуг, разом із підробленими первинними документами передавали клієнтам особисто або поштою.
Загальний обсяг проконвертованих грошових коштів із використанням реквізитів транзитно-конвертаційних підприємств становить 559 млн. грн. Ймовірні втрати бюджету оцінено в сумі понад 93 млн. грн. Наразі встановлено 8 найбільших підприємств - вигодонабувачів.
У Києві та Київській області проведено 5 обшуків в офісних та гаражному приміщенні, а також за місцями проживання фігурантів. За результатами обшуків вилучено готівкові кошти, отримані від незаконної діяльності в еквіваленті 250 тис. гривень, сейф, 3 печатки, 3 мобільні телефони, документацію, що підтверджує протиправну діяльність, та чорнові записи.
На розрахункові рахунки фіктивних компаній, відкритих у трьох комерційних банках, накладено арешт.
Тривають слідчі дії.

В Миколаївській області знешкоджено канал незаконного експорту сільгосппродукції
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у м. Києві спільно з Департаментом організації протидії митним правопорушенням ДФС України, працівниками Миколаївської митниці та Генпрокуратури знешкодили канал незаконного вивезення через митний кордон України макухи соняшникової.
В рамках проведення операції „Рубіж – 2017” та розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 та ч.2 ст.205 КК України встановлено, що керівник брокерської компанії на замовлення невстановлених осіб, з метою неповернення валютної виручки та несплати податку на прибуток, подав до митного поста «Дніпро-Бузький» Миколаївської митниці ДФС для митного оформлення експортну митну декларацію щодо відправки за межі митної території України 1005 тонн макухи соняшникової загальною орієнтовною вартістю 5,5 млн. грн. в адресу нерезидента з Іспанії.
Декларацію подано від імені компанії, основний вид діяльності якої - діяльність посередників в торгівлі сільськогосподарською сировиною. Під час допиту директор та засновник вказаної компанії підтвердив свою непричетність до реєстрації підприємства та його зовнішньоекономічної діяльності.
Встановлено також, що вказану продукцію закупили на території України за готівку без відображення в бухгалтерському та податковому обліку.
Продукцію вилучено. Тривають слідчі дії.

На Кіровоградщині із незаконного обігу вилучено партію спирту на суму понад 730 тис. грн.
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Кіровоградській області вилучили із незаконного обігу більше 4 тис. літрів спирту, орієнтовна вартість якого складає понад 730 тис. грн.
В рамках проведення операції „Акциз – 2017” встановлено, що по території області житель Кропивницького здійснює транспортування спирту на вантажному автомобілі MAN TGL.
За результатами перевірки вилучено та передано на відповідальне зберігання 17 пластикових ємностей об’ємом близько 240 літрів кожна. Всього вилучено більше 4 тис. літрів спирту, орієнтовною вартістю понад 730 тис. грн.
Наразі вживаються заходи для прийняття рішення в межах чинного законодавства.

Під час одержання неправомірної вигоди у сумі 20 тисяч гривень затримано працівників ГУ ДФС у Харківській області
Міжвідомчою слідчо-оперативною групою у складі працівників Управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Харківській області, УСБУ у Харківській області, УЗЕ НП у Харківській області та Харківської обласної прокуратури, під час одержання неправомірної вигоди у сумі 20 тисяч гривень затримано двох працівників ГУ ДФС у Харківській області.
Вказані кошти службовці вимагали та одержали від суб’єкта господарювання за невідображення у акті перевірки виявлених порушень.
За вказаним фактом ведеться досудове розслідування у кримінальному проваджені за кваліфікацією «прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою» (ч. 3 ст. 368 КК України).

Статистика та профілактика порушень митного законодавства
24 лютого у прес-центрі Інформаційного агентства «МОСТ-ДНЕПР» відбулася прес-конференція на тему: «Статистика та профілактика порушень митного законодавства. Боротьба з контрабандою. Протидія митним правопорушенням» за участі начальника відділу інформаційно-аналітичної роботи управління протидії митним правопорушенням Дніпропетровської митниці ДФС Віталія Аксютіна.
Віталій Аксютін повідомив, що з початку 2017 року Дніпропетровською митницею ДФС складено 50 протоколів про порушення митних правил на загальну суму 18,9 млн. грн.
«З них справ про порушення митних правил окремої категорії, де вартість предмета правопорушення перевищує 50 тис. грн. – 17. За аналогічний період 2016 року митницею складено 6 протоколів на суму 70 млн. грн., також зросла кількість протоколів про порушення транспортування автомобілів. А з початку року митницею вже направлено 2 повідомлення про протиправну діяльність, з ознаками злочину за ст.213 і ст.358 Кримінального кодексу України.
Крім того, за результатами проведених заходів, з початку року співробітниками окремого підрозділу управління протидії митним правопорушенням складено 44 протоколи на суму 13 млн грн.
Якщо говорити про конфісковані товари, то в основному це будівельні матеріали і товари народного споживання», – зазначив Віталій Аксютін.

Репетиторам та представникам творчих професій необхідно задекларувати доходи за 2016 рік
Нагадуємо, що у разі отримання доходу від послуг репетиторства, з яких торік не було сплачено податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) та військовий збір (далі – ВЗ), громадяни повинні подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2016 рік (далі – Декларація) до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси.
Відзвітуватися про отримані минулого року доходи варто спортсменам, акторам та іншим представникам творчих професій у разі, якщо при нарахуванні та виплаті таких доходів не було сплачено ПДФО та ВЗ.
Подати Декларацію можна як у паперовому вигляді у центрах обслуговування платників чи відділеннях ОДПІ, так і засобами сучасних інформаційних технологій.
Декларантам варто скористатися спеціальним електронним сервісом «Декларація про майновий стан» у відкритій частині Електронного кабінету платника, який розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України (sfs.gov.ua) або за посиланням cabinet.sfs.gov.ua.
Фізичні особи – платники податків у відкритій частині Електронного кабінету платника можуть заповнити, зберегти та роздрукувати Декларацію, а у розділі «Введення звітності» особистого кабінету з використанням електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) можуть подати Декларацію в електронному вигляді.
Нагадуємо, що отримати безкоштовно ключі ЕЦП можна у пунктах реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів при ГУ ДФС у Дніпропетровській області управління (центру) сертифікації ключів ІДД ДФС:
у місті Дніпро за адресами:
- проспект Слобожанський, буд.95а, центр обслуговування платників, зала 3, кабінети 9 та 10;
- проспект Богдана Хмельницького, буд.25, вікна реєстрації користувачів ЕЦП №21 та №22;
у місті Кривий Ріг за адресою проспект Героїв – підпільників, буд. 42, кабінет 112а.
Детальніше про режим роботи та контактні телефони пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД ДФС можна дізнатися у розділі «Контакти» офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС за посиланням
http://acskidd.gov.ua/contacts
Прозвітувати про отримані у 2016 році необхідно за новою формою Декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».
Останній день подання Декларації за 2016 рік для громадян – платників податків і осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та які зобов’язані подати Декларації – 3 травня 2017 року;

Хто у 2017 році буде сплачувати транспортний податок?
Відповідно до п.п.267.1.1 п.267.1 ст.267 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 цієї статті є об’єктами оподаткування.
Підпунктом 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування транспортним податком у 2017 році є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.
Отже, легковий автомобіль буде оподатковуватись транспортним податком, якщо його середньоринкова вартість перевищуватиме 1 мільйон 200 тисяч гривень (мінімальна заробітна плата – 3 200 грн х 375).
Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.
Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на своєму офіційному веб-сайті розміщується перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.
Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку (п.п.267.6.1 п.267.6 ст.267 ПКУ).
Згідно з п.п.267.6.2 1 п.267.6 ст.267 ПКУ податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум транспортного податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку – фізичній особі контролюючим органом за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).
Фізичні особи – платники транспортного податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо:
а) об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;
б) розміру ставки податку;
в) нарахованої суми податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).
Фізичні особи – нерезиденти у порядку, визначеному цим пунктом, звертаються за проведенням звірки даних до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування (п.п.267.6.10 п.267.6 ст.267 ПКУ).

Про заповнення податкової накладної
Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон №1797) внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема, у частині заповнення коду послуги як обов’язкового реквізиту податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної (далі – податкова накладна).
У зв’язку із зазначеними нововведеннями Державна фіскальна служба України у листі від 20.02.2017 №4102/7/99-99-15-03-02-17 (далі – лист ДФС №4102) повідомила наступне.
З 1 січня 2017 року відповідно до підпункту «і» пункту 201.1 статті 201 ПКУ при складанні податкової накладної запроваджується обов’язкове заповнення коду товару згідно з УКТ ЗЕД, а для послуг – коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.
При цьому пунктом 5 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №1797 зобов’язано Кабінет Міністрів України у тримісячний строк з дня набрання чинності Законом №1797 прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього Закону, та привести свої нормативно-правові акти у відповідність із Законом №1797.
Зважаючи на те, що діюча форма податкової накладної не містить окремого поля для відображення коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, до внесення відповідних змін до форми податкової накладної та порядку її заповнення, відсутність коду послуги у податковій накладній, дата складання якої припадає на період з 1 січня 2017 року до дати набрання чинності відповідних змін до форми податкової накладної, не визначається як помилка, допущена при складанні податкової накладної, та не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною.
Лист №4102 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням
http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/podatok-na-dodanu-vartist/listi-dps/287148.html

Чи зобов’язані суб’єкти господарювання – платники єдиного податку, не зареєстровані як платники ПДВ, сплачувати ПДВ та реєструватися платниками ПДВ при ввезенні (імпорті) товарів на митну територію України?
Відповідно до пункту 180.1 статті 180 розділу V «Податок на додану вартість» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) для цілей оподаткування платником податку на додану вартість є, зокрема, будь-яка особа, що ввозить товари на митну територію України в обсягах, які підлягають оподаткуванню, та на яку покладається відповідальність за сплату податків у разі переміщення товарів через митний кордон України відповідно до Митного кодексу України.
Згідно з п.181.2 ст.181 ПКУ, якщо особи, не зареєстровані як платники ПДВ, ввозять товари на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню згідно із законом, такі особи сплачують податок під час митного оформлення товарів без реєстрації як платники такого податку.
Тобто, суб’єкти господарювання – платники єдиного податку, не зареєстровані як платники ПДВ, повинні сплачувати податок на додану вартість при ввезенні (імпорті) товарів на митну територію України під час митного оформлення таких товарів без реєстрації як платники такого податку.
Заповнюйте правильно платіжні документи!
Криворізька північна ОДПІ нагадує, як правильно заповнювати реквізити у розрахункових документах на сплату податків та зборів, у тому числі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування: а саме поле «Призначення платежу» та «Отримувач».
При сплаті податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) до бюджету платник податків заповнює поле «Призначення платежу» розрахункового документа з урахуванням вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів” зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за № 974/27419 (далі – Порядок).
Порядком передбачено, що поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:
поле № 1 – друкується службовий код (знак) ”*” (ознака платежу);
поле № 2 – друкується розділовий знак ”;” та код виду сплати (формат ссс - тризначне число, наприклад, у разі сплати грошового зобов’язання друкується код виду сплати «101», при погашенні боргу – «140», тощо…);
поле № 3 – друкується розділовий знак ”;” та один з нижченаведених реквізитів:
1) код клієнта за ЄДРПОУ (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8);
2) реєстраційний номер облікової картки платника податків (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта);
3) реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (завжди має 9 цифр);
поле № 4 – друкується розділовий знак ”;” та роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі.
Поле «призначення платежу» у розрахунковому документі для сплати грошового зобов’язання будь-якого платежу або єдиного внеску має наступний вигляд:
*;101;1111111111;сплата єдиного податку за 2 квартал 2016 року;;;
де 1111111111 – реєстраційний номер облікової картки платника податку
Або
*;101;АА111111;сплата єдиного податку за 2 квартал 2016 року;;;
де АА111111 - серія та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта)
Або
*;101;12345678;сплата податку на прибуток за 2 квартал 2016 року;;;
де 12345678 код ЄДРПОУ юридичної особи.
У разі сплати платежу до бюджету в іноземній валюті обов’язково вказується код класифікації доходів бюджету.
При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками (п. 2 Порядку).
Сплата за кожним видом платежу та за кожним видом сплати має оформлятися окремим документом на переказ (п. 6 Порядку).
У разі наявності у платника податків/платника єдиного внеску податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску розрахунковий документ на переказ коштів приймається до виконання незалежно від напряму сплати, зазначеного у полі «Призначення платежу» розрахункового документа. При цьому зарахування коштів відбувається у порядку черговості, встановленому Податковим кодексом України, а такому виду сплати органами ДФС присвоюється код виду сплати 140 (п. 8 Порядку).
В залежності від виду сплати в полі № 2 «Призначення платежу» розрахункових документів вказується відповідний код сплати згідно із додатком до Порядку.
Згідно з додатком 8 «Указівки щодо заповнення реквізитів розрахункових документів на паперових носіях, їх реєстрів і заяви про відкриття акредитива» до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 № 22, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 29.03.2004 за №377/8976, у реквізиті «Отримувач» під час сплати платежів до бюджету зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, найменування території та код бюджетної класифікації.
Обов’язковим реквізитом у розрахункових документах є поле «Код отримувача».
Для сплати податків та зборів до бюджету – отримувач коштів: Управління державної казначейської служби України (відповідної території);
Для сплати єдиного внеску – отримувач відповідний орган ДФС.

Як нараховується ЄСВ на винагороду за цивільно-правовими договорами?
У листі ДФС України від 15.02.2017 №3128/6/99-99-13-02-03-15 зазначено: якщо працівник підприємства, перебуваючи у трудових відносинах з роботодавцем, одержує дохід у вигляді заробітної плати та виконує роботу (надає послуги) відповідно до цивільно-правового договору, отримуючи винагороду, то до бази нарахування ЄСВ за звітний місяць включаються як заробітна плата (дохід), так і сума винагороди.
При цьому, якщо база нарахування ЄСВ буде меншою за розмір мінімальної зарплати, то єдиний внесок розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки ЄСВ у розмірі 22%.
Якщо працівник отримує дохід у вигляді винагороди за договором цивільно-правового характеру, який не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, ЄСВ нараховується виходячи з розміру 22% на фактично нараховану винагороду за договором цивільно-правового характеру незалежно від її розміру, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування.

Увага! Відкрито рахунки для зарахування доходів від туристичного збору в м. Кривому Розі (Саксаганський район)
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що відповідно до Бюджетного кодексу України, Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», на виконання ст.268 ПКУ та враховуючи рішення Криворізької міської ради від 22.06.2016 №633 «Про встановлення ставки туристичного збору в м. Кривому Розі» та з метою виконання доходної частини в частині зарахування надходжень до місцевого бюджету в органах Державної казначейської служби України відкриті рахунки по кодах бюджетної класифікації 18030100 «туристичний збір, сплачений юридичними особами» 18030200 «туристичний збір, сплачений фізичними особами» для зарахування доходів від туристичного збору, сплаченого юридичними та фізичними особами.

Реквізити для сплати платниками Саксаганського району:
отримувач УДКСУ у м.Кривому Розі, код ЄДРПОУ отримувача 38032510, банк отримувача ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805012
рахунок 33217890700024 «туристичний збір, сплачений юридичними особами»
рахунок 33216891700024 «туристичний збір, сплачений фізичними особами»

Увага! Відкрито рахунки для зарахування доходів від туристичного збору в м. Кривому Розі (Довгинцівський район)
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що відповідно до Бюджетного кодексу України, Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», на виконання ст.268 ПКУ та враховуючи рішення Криворізької міської ради від 22.06.2016 №633 «Про встановлення ставки туристичного збору в м. Кривому Розі» та з метою виконання доходної частини в частині зарахування надходжень до місцевого бюджету в органах Державної казначейської служби України відкриті рахунки по кодах бюджетної класифікації 18030100 «туристичний збір, сплачений юридичними особами» 18030200 «туристичний збір, сплачений фізичними особами» для зарахування доходів від туристичного збору, сплаченого юридичними та фізичними особами.

Реквізити для сплати платниками Довгинцівського району
отримувач УДКСУ у м.Кривому Розі, код ЄДРПОУ отримувача 38032510, банк отримувача ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805012
рахунок 33210890700021 «туристичний збір, сплачений юридичними особами»
рахунок 33219891700021 «туристичний збір, сплачений фізичними особами»

Увага! Відкрито рахунки для зарахування доходів від туристичного збору в м. Кривому Розі (Покровський район)
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що відповідно до Бюджетного кодексу України, Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», на виконання ст.268 ПКУ та враховуючи рішення Криворізької міської ради від 22.06.2016 №633 «Про встановлення ставки туристичного збору в м. Кривому Розі» та з метою виконання доходної частини в частині зарахування надходжень до місцевого бюджету в органах Державної казначейської служби України відкриті рахунки по кодах бюджетної класифікації 18030100 «туристичний збір, сплачений юридичними особами» 18030200 «туристичний збір, сплачений фізичними особами» для зарахування доходів від туристичного збору, сплаченого юридичними та фізичними особами.

Реквізити для сплати платниками Покровського району
отримувач УДКСУ у Покровському районі м. Кривого Рогу
код ЄДРПОУ отримувача 38031627, банк отримувача ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805012
рахунок 33219890700022 «туристичний збір, сплачений юридичними особами»
рахунок 33218891700022 «туристичний збір, сплачений фізичними особами»

Увага! Відкрито рахунки для зарахування доходів від туристичного збору в м. Кривому Розі (Тернівський район)
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що відповідно до Бюджетного кодексу України, Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», на виконання ст.268 ПКУ та враховуючи рішення Криворізької міської ради від 22.06.2016 №633 «Про встановлення ставки туристичного збору в м. Кривому Розі» та з метою виконання доходної частини в частині зарахування надходжень до місцевого бюджету в органах Державної казначейської служби України відкриті рахунки по кодах бюджетної класифікації 18030100 «туристичний збір, сплачений юридичними особами» 18030200 «туристичний збір, сплачений фізичними особами» для зарахування доходів від туристичного збору, сплаченого юридичними та фізичними особами.

Реквізити для сплати платниками Тернівського району
отримувач УДКСУ у Покровському районі м. Кривого Рогу
код ЄДРПОУ отримувача 38031648, банк отримувача ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805012
рахунок 33216890700025 «туристичний збір, сплачений юридичними особами»
рахунок 33215891700025 «туристичний збір, сплачений фізичними особами»

Працівники Львівської митниці у поштових відправленнях виявили холодну зброю та частини до пістолетів і гвинтівок
Учора, за результатами експертизи працівники Львівської митниці ДФС склали протоколи про порушення митних правил за фактами незаконного переміщення у міжнародних поштових відправленнях зброї та частин до неї.
Так, нещодавно до підрозділу «Львів-поштовий» надійшло три міжнародних поштових відправлення – посилки, відправниками яких, згідно з митними поштовими деклараціями, є громадяни, що мешкають або перебувають у США, а одержувачами – громадяни України. Під час митного огляду цих посилок було виявлено: 2 ножі в комплекті з шкіряними чохлами M-Tech MT-086, одну нову катану в комплекті з маркуванням «Gold Steel seagal signature katana 33 damascus steel blade ray skin», а також 18 запчастин до пістолетів «Glock» та гвинтівок «Mauser» і AR-15 (M-16).
Згідно з висновком експертного дослідження два ножі є холодною зброєю колючо-ріжучої дії, катана – холодною зброєю колючої та рублячої дії. Решта – складовими частинами до пістолетів «Glock» та гвинтівок «Mauser» і AR-15 (M-16).
Так, громадяни пересилали через митний кордон України у міжнародних поштових відправленнях товар, заборонений для пересилання, згідно з п. 37 Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 та актами Всесвітнього поштового союзу.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого статтею 473 Митного кодексу України. Зброю та запчастини вилучено. Триває провадження у справі.

Павло Дроняк: Для отримання податкової знижки декларація подається до 31 грудня
Якщо людина протягом року отримувала заробітну плату, з якої утримано податок на доходи фізичних осіб, то за наявності підстав, встановлених Податковим кодексом України, така особа має право на отримання податкової знижки. Про порядок застосування права на податкову знижку розповів директор Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк в інтерв’ю газеті «Факти».
За його словами, податкова знижка надається, якщо фізичною особою протягом звітного року понесені витрати, пов’язані зі сплатою за навчання в вищих та професійно-технічних навчальних закладах, внесками на благодійність, відсотками за іпотечним кредитом, витратами на переобладнання машин під біопаливо, витратами на отримання доступного житла за державними програмами тощо.
«Загалом, 80 відсотків громадян заявляють про право на податкову знижку за витратами на навчання у вищих і професійно-технічних навчальних закладах. При цьому дана норма поширюється як на самих платників податку, так і на їх родичів першого ступеня споріднення», – зазначив Павло Дроняк.
Для отримання податкової знижки за результатами 2016 року необхідно подати декларацію за місцем реєстрації до 31 грудня 2017 року, оскільки право на податкову знижку на наступні роки не переноситься. У декларації необхідно вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення.
Посадовець також акцентував увагу на тому, що є кілька обмежень для надання податкової знижки.
«По-перше, вона надається тільки фізичним особам - резидентам України, які мають реєстраційний номер облікової картки платника податку або відповідну відмітку в паспорті про відмову від його прийняття. По-друге, претендувати на податкову знижку можна тільки в разі, якщо людина витратила гроші на придбання товарів, робіт або послуг саме у резидента - як юридичної, так і фізичної особи, і цьому є документальне підтвердження.», – підкреслив Павло Дроняк.
Крім того, розмір знижки по окремим видам має обмеження. Наприклад, витрати, понесені на навчання у вищих і професійно-технічних навчальних закладах у 2016 році, не повинні перевищувати розмір доходу, встановленого для застосування податкової соціальної пільги, у розрахунку на кожний повний або неповний місяць навчання (у 2016 році це – 1930 грн. у розрахунку за місяць).
Також встановлено обмеження, що загальна сума понесених витрат не повинна перевищувати загальну суму зарплати людини за цей же рік. Крім того, право на податкову знижку не поширюється на інші доходи, наприклад, доходи від підприємницької діяльності.
Після отримання декларації, здійснюється перерахунок утриманого податку на доходи фізичних осіб та визначається сума, що підлягає поверненню. Кошти з бюджету повертаються протягом 60 днів поштовим переказом або на банківський рахунок заявника.

Євген Бамбізов: Офісом великих платників стягнуто до бюджету 168 млн. грн. податкового боргу з ПАТ «Укрнафта»
Нещодавно Верховна Рада України внесла зміни до ст. 95 Податкового кодексу України. Завдяки їм борг на суму понад 5 млн. грн. з підприємств, що самостійно декларують зобов’язання, але не сплачують податки, надано право стягувати контролюючому органу безпосередньо на підставі рішення керівника, а не на підставі рішення суду, як було раніше. Про це розповів начальник Офісу великих платників ДФС Євген Бамбізов.
«Протягом 2015–2017 років ПАТ «Укрнафта» поступово нарощувала борги перед бюджетом за самостійно задекларованими грошовими зобов’язаннями, які на сьогодні сягнули захмарних висот та склали майже 12,8 млрд. грн., в т.ч. з податку на прибуток 1,5 млрд. грн. та ПДВ 0,4 млрд. грн. Але всі дії Офісу великих платників щодо стягнення податкового боргу з ПАТ «Укрнафта» блокувалися рішеннями судів» - зазначив Євген Бамбізов.
За його словами, ухвалою Вищого адміністративного суду України податкову вимогу та рішення про опис майна, виставлені Офісом великих платників, залишено в силі, а акти опису майна на загальну суму 11,2 млрд. грн. рішеннями апеляційної інстанції скасовано. Наразі Офіс великих платників вживає активних заходів щодо скасування цього рішення.
Євген Бамбізов також розповів, що завдяки злагодженій роботі ДФС, Офісу великих платників та Національного банку, Наказом ДФС від 20.02.2017 № 107 затверджено примірну форму Рішення про стягнення коштів платника податків з рахунків у банках в рахунок погашення податкового боргу.
Національним банком України в усі банківські установи направлено лист від 17.02.2017 щодо безумовного виконання інкасових доручень (розпоряджень), прийнятих на підставі рішення керівника контролюючого органу, згідно з внесеними змінами до Податкового кодексу.
З огляду на вказане начальником Офісу великих платників прийнято рішення про стягнення податкового боргу з рахунків боржника ПАТ «Укрнафта» № 1 та виставлено на усі рахунки боржника майже 500 інкасових доручень. З рахунків підприємства в рахунок погашення податкового боргу списано кошти у сумі 168 млн. грн.
«Офісом здійснюється подальша робота щодо використання усіх наявних резервів, у тому числі і з погашення податкового боргу, з метою забезпечення додаткових надходжень до державного бюджету» - зазначив Євген Бамбізов.

Припинено спробу ввезення в Україну набоїв до вогнепальної нарізної зброї
Співробітниками Закарпатської митниці ДФС у взаємодії з оперативною групою Міжрегіональної митниці ДФС на митному посту «Ужгород» Закарпатської митниці ДФС під час здійснення митного контролю автомобіля «Honda CRV» під керуванням громадянина Словаччини, який прямував в Україну, було виявлено 35 набоїв до вогнепальної нарізної зброї калібром 9 мм «Browning Court» в упаковці виробника.
Набої до вогнепальної зброї знаходилися у скриньці між передніми сидіннями салону автомобіля серед особистих дрібних речей.
Для проходження митного контролю громадянин обрав «зелений коридор», декларуючи такими діями відсутність у нього будь-яких товарів та предметів, які потребують обов’язкового декларування.
По даному факту направлено повідомлення до УСБУ в Закарпатській області. Зазначене правопорушення буде кваліфіковане за ст.201 «Контрабанда» Кримінального Кодексу України. На даний час тривають слідчі дії.
Довідково.
Відповідно до наказу МВС України від 21.08.1998 № 622 «Про затвердження Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів» вогнепальна мисливська зброя, основні частини зброї, бойові припаси до неї, пневматична, холодна, охолощена зброя, пристрої, патрони до них перевозяться через митний кордон України на підставі дозволів на право перевезення зброї територією України, які видаються відповідними органами МВС України.

Мінфін роз’яснив особливості застосування первинних документів
З 3 січня 2017 року Законом №1724 внесено зміни до Закону про бухоблік. Зокрема, зменшено вимоги до первинного документа та скорочено перелік його обов’язкових реквізитів. Про це розповідає Мінфін у новому роз’ясненні
Міністерство фінансів листом від 16.02.2017 р. №31-11410-06-5/4339 надало роз’яснення щодо особливостей застосування первинних документів у зв’язку з прийняттям Закону № 1724-VIII.
Цим Законом внесено зміни до Закону про бухоблік в частині спрощення документообороту підприємств шляхом зменшення вимог до первинного документа та скорочення переліку його обов’язкових реквізитів.
Зокрема, змінено термін «первинний документ», що дозволить вважати оплачений (акцептований) рахунок-фактуру (інвойс) підставою для відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій з постачання товарів, робіт (послуг) без обов’язкового складання акта приймання-передачі.
Оформлений належним чином рахунок-фактура (інвойс) може бути підставою для відображення в бухгалтерському обліку господарської операції з постачання товарів, робіт (послуг) без складання акта приймання-передачі лише в разі його оплати, що підтверджується відповідними документами.
Документами, що підтверджують оплату, можуть бути: платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунка, квитанція до прибуткового касового ордера тощо.
Рахунок-фактура може бути складений у паперовій або в електронній формі та повинен мати реквізити, які надають можливість ідентифікувати господарську операцію та її учасників, зокрема: назву підприємства, від імені якого складено рахунок-фактуру; назву контрагента; зміст й обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; особистий підпис або інші дані, що надають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь в оформленні рахунка-фактури.

Нова податкова накладна та декларація з ПДВ — уже з 1 березня 2017 р.
1 березня 2017 р. набув чинності наказ Мінфіну від 23.02.2017 р. № 276, яким викладено у новій редакції податкову накладну та декларацію з ПДВ
Мінфін наказом від 23.02.17 р. № 276 (зареєстрований у Мін’юсті 28.02.2017 р. за №269/30137) затвердив в новій редакцї:
— податкову накладну та порядок її заповнення;
— звітність з ПДВ та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.
Наказ набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Опублікований в «Урядовому кур’єрі» 28.02.2017 р. № 39.
Отже, нові форми набирають чинності уже з 1 березня 2017 р.

Коли вперше звітувати з ПДВ за новою формою декларації?
Відповідно до п. 46.6 ПКУ, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Оскільки Наказ №276 опубліковано у лютому, вперше нова декларація з ПДВ має подаватися за березень 2017 р. у квітні. Тобто декларацію з ПДВ за лютий 2017 р. подаємо ще за старою формою.

З 1 березня сільгоспземлі оцінюють за новими правилами
Восени Кабмін оновив Методику нормативної грошової оцінки (далі — НГО) земель сільськогосподарського призначення. Зміни набрали чинності 01.03.17 р.
Передбачено, що інформаційною базою для НГО земель сільськогосподарського призначення, у тому числі земель під господарськими будівлями й дворами, є відомості Державного земельного кадастру та документація із землеустрою.
НГО визначають відповідно до нормативу капіталізованого рентного доходу на землях сільськогосподарського призначення природно-сільськогосподарських районів Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя згідно з додатком та показників бонітування ґрунтів шляхом складання шкал нормативної грошової оцінки агровиробничих груп ґрунтів природно-сільськогосподарських районів (для сільськогосподарських угідь).
За результатами проведення НГО окремої земельної ділянки сільськогосподарського призначення територіальний орган Держгеокадастру через центр надання адміністративних послуг за місцезнаходженням земельної ділянки видаватиме витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земель у строк, що не перевищує трьох робочих днів із дати надходження відповідної заяви.
Постанова КМУ «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення» від 16.11.16 р. № 831. Набрала чинності 01.03.17 р.


Криворізька північна ОДПІ







Криворізька північна ОДПІ
Криворізька північна ОДПІ за повідомленням ГУ ДФС у Дніпропетровській області
Криворізька північна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Чи потрібно ФОПу складати штатний розпис

Норми законодавства про працю поширюються в т.ч. на трудові відносини, що виникають між працівником і фізичною особою — підприємцем.

Для недопущення порушення законодавства про працю, уникнення випадкових помилок у роботі з персоналом і, як наслідок — можливого виникнення трудових спорів, підприємцю необхідно вести кадрову документацію під час застосування найманої праці.

На цьому наголошує Мінсоцполітики в листі від 21.11.2016 р. № 5907/0/10-16/06, звертаючи увагу на те, що законодавство про працю прямо не зобов’язує підприємця вести кадрову документацію.

Так, до початку роботи за укладеним трудовим договором працівник має бути ознайомлений із правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором.

До того ж працівникам, які працюють у ФОПів, гарантоване право на відпустки, облік яких має вести підприємець.

Фахівці міністерства нагадали: до первинної облікової документації для визначення кількісного складу працівників, зокрема, належать: наказ (розпорядження) про прийом на роботу, переведення на іншу роботу, припинення трудового договору; особова картка; наказ (розпорядження) про надання відпустки; табель обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати (п. 1.6 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286).

Перелічена вище первинна облікова документація має вестися зокрема й підприємцем, оскільки положення Інструкції поширюються й на таку категорію роботодавців.

Складання штатного розпису є необхідним у роботі з персоналом. На підставі штатного розпису приймаються рішення, зокрема, про прийняття, переведення працівників на іншу роботу, установлення посадового окладу, тарифної ставки (окладу) конкретному працівникові.

Наявність штатного розпису є гарантією забезпечення прав працівників на працю, захист від незаконного звільнення й оплату праці.
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор