www.kriv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Субота, 20 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Криворізський район >> За даними 2017 року
Актуально для платників податків!
Версія для друку Написати листа
Актуально для платників податків!

Звертаємо увагу, що для безкоштовного отримання на електронну адресу повідомлень про зміни у законодавстві з питань оподаткування, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування чи митному законодавстві необхідно направити електронний лист на електронну адресу idd@sfs.gov.ua з обов’язковим зазначенням у полі «Тема»: 6011.
Про це повідомила Державна фіскальна служба України на офіційному веб-порталі (електронний сервіс «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс», розділ «Необхідно знати»).

Особливості застосування РРО платниками єдиного податку
Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон №1791), який набрав чинності 01.01.2017, внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у частині єдиного податку.
Так, зокрема, пунктом 31 розділу I Закону №1791 внесені зміни до пункту 296.10 статті 296 ПКУ стосовно порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) платниками єдиного податку.
Слід зазначити, що залишилися незмінними положення зазначеного пункту ПКУ, згідно з якими не застосовуються РРО платниками єдиного податку:
- першої групи;
- другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 мільйон гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 мільйон гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку
При цьому, пункт 296.10 статті 296 ПКУ доповнено положенням, відповідно до якого зазначені вище норми не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.
Отже, платники єдиного податку незалежно від обраної групи та обсягу доходу, повинні застосовувати РРО у разі реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.
Визначення терміну «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» наведено у Законі України від 12.05.1991 №1023-XII «Про захист прав споживачів» (далі – Закон №1023) з урахуванням змін, внесених Законом №1791.
Відповідно до пункту 251 статті 1 Закону №1023 складні побутові товари непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк.
Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Транспортний податок – зміни, внесені Законом №1791
Повідомляємо, що Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон №1791), який набрав чинності 01.01.2017, внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) з транспортного податку.
Пунктом 23 розділу I Закону №1791 внесені зміни до п.п.267.2.1 п.267.2 ст.267 ПКУ щодо визначення об’єкта оподаткування транспортним податком у частині розміру середньоринкової вартості
Так, відповідно до внесених змін, з 01.01.2017 об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (до внесених змін зазначене обмеження складало 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року).
Нагадуємо, що мінімальна заробітна плата, встановлена Законом України від 21.12.2016 №1801-VIII «Про Державний бюджет України на 2017 рік» на 01.01.2017, складає 3200 гривень.

Сергій Білан: Податкова міліція і надалі виконує свої обов’язки
Податкова міліція продовжує виконувати свої обов’язки щодо захисту економічних інтересів нашої держави. Про це заявив Перший заступник Голови ДФС Сергій Білан на своїй сторінці у мережі Facebook.
«Розчарую тих комбінаторів, які цими днями вже нафантазували собі глобальні плани, аби не платити податки та вести тіньовий бізнес. Ми й надалі продовжуємо працювати, захищаючи економічні інтереси держави», – написав Сергій Білан, додавши фото листа Комітету з питань податкової та митної політики від 12.01.2017 №04-27/10-1226 з роз’ясненням ситуації щодо «технічної помилки» з ліквідацією податкової міліції.
Зокрема, у листі зазначається, що питання набрання чинності положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» №1797 від 21 грудня 2016 року врегульоване пунктом І розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення».
Так, зміни набирають чинності з дня набрання чинності законом, який «визначає правові основи організації та діяльності центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов’язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об’єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України та інших осіб, з якими цей орган взаємодіє».
Тобто, за висновком Комітету, «до дня набрання чинності вищевказаним законом, податкова міліція діє у чинному правовому полі, виконує функції, покладені на неї законодавством, та на її діяльність поширюються положення відповідних законодавчих актів».

П’ятірка топових схованок з товарами виявлених сумськими митниками ДФС за 2016 рік
Співробітники Сумської митниці ДФС мають досвід у виявленні незвичних або цікавих схованок при переміщення товарів через кордон. А отже сьогодні представляємо чергову топову п’ятірку схованок з предметами, які намагались провезти повз увагу митників у 2016 році.
1. «М’яка» схованка
Cтероїдні препарати сховані м’якій іграшці намагалась вивезти з України до Росії наша співвітчизниця, провідниця потягу сполученням «Київ-Москва».
Знайдені препарати, в кількості 80 шт. таблеток та 13 ампул, це ін’єкційні сильнодіючі анаболічні стероїди на масляній основі, що складаються з різних ефірів тестостерону - «Сустанон 250» та «Сустамед». Як правило, їх виготовляють підпільно. А також, легендарний анаболік «Деканол 200» - найбільш розповсюджена речовина, що займає лідируючу позицію серед йому подібних препаратів.
Стероїдну іграшку виявили На пункті контролю станції «Конотоп» митного поста «Залізничний» Сумської митниці ДФС при проведенні митного контролю потягу. Складено протокол про порушення митних правил, а зовсім не дитячу іграшку вилучено.
Нагадаємо, що згідно з українським законодавством лікарські засобі, сильнодіючі препарати, а також препарати, які містять психотропні речовини мають обмеження при переміщенні і громадянин має мати при собі відповідні документи, які дозволять перемістити препарат чи лікарській засіб. Також нагадуємо, що не сертифіковані на території Україні лікарські засоби чи препарати заборонені до переміщення через митний кордон України.
2. Інтелектуальна схованка
Майже 3000 тисячі друкованих видань, вагою більш ніж 1,5 тонни намагався незаконно перемістити громадянин Молдови до своєї країни.
Книги різного направлення, жанру та цінової політики порушник сховав в міжстелевому просторі робочого і неробочого тамбурів і навіть в проході біля купе провідника потягу сполученням «Москва-Кишинів».
Проте 1,5 тонни сучасного літературного чтива зрештою «обтяжили» своєю присутністю в схованках і були виявлені співробітниками митниці під час митного контролю потягу.
Складено протокол про порушення митних правил. Виявлені книги вилучено.
3.Коштовна «мівіна»
Понад 11 кілограмів бурштину вигадав приховати серед 25 пачок так званої «мівіни», який прямував автомобілем до Росії. Бурштин порушник ретельно сховав серед пачок відомого напівфабрикату, які помістив в картонні коробки.
Ці коробки при митному контролі особистих речей громадянина на митному посту «Бачівськ» викликали у митників підозру і вже під час більш поглибленого огляду виявили схований бурштин.
Вартість предметів правопорушення склала майже 200 тисяч гривень.
Складено протокол про порушення митних правил. Бурштин вилучено.
4. Небезпечна схованка, або «Не влізай, бо вб’є»
На що тільки не підеш аби сховати від митників товари, навіть вдатися до вигадки зі схованкою в досить небезпечному місці. Яскравий приклад цьому випадок, де електрик потягу у високовольтних ящиках, які знаходяться під вагонами намагався перевезти через кордон України 9 дорогих відеокамер «Панасонік», 7 об’єктивів «Нікон» та 4 весільні сукні. Вартість предметів склала близько 500 тис. гривень.
Порушення виявили на митному посту «Хутір Михайлівський» під час здійснення митного контролю потягу сполученням «Львів-Москва».
5. Срібна схованка
Майже 7 кг срібних прикрас приховала громадянка України від митників між заднім сидінням і багажним відсіком з газовим балоном автомобіля.
Авто під керуванням нашого співвітчизника прямувало до Росії через митний пост «Бачівськ», а в салоні автівки і знаходилась родичка водія 54-річна громадянка України, яка і приховала прикраси. Срібну схованку виявили при проходженні митного контролю і за словами правопорушниці їй запропонували заробити та провезти срібло з приховуванням від митниці.
Складено протокол про порушення митних правил срібні прикраси вилучено.

Тетяна Пажитнова: Ми надаємо можливість студентам вищих навчальних закладів пройти практику в ДФС
Державна фіскальна служба України здійснює практичну підготовку студентів вищих навчальних закладів України для відбору майбутніх фахівців для роботи в службі та оволодіння ними практичними навичками та уміннями. Про це розповіла директор Департаменту кадрової роботи та роботи з персоналу ДФС Тетяна Пажитнова.
За її словами, за 2016 рік до ДФС звернулися 68 вищих навчальних закладів щодо проходження практики їхніми студентами. З них – 8 закладів, з якими укладено договори про співпрацю – Університет державної фіскальної служби України (м. Ірпінь, Київська область), Університет митної справи та фінансів (м. Дніпро), Київський національний торговельно-економічний університет, Національний університет „Одеська юридична академія”, Тернопільський національний економічний університет, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого (м. Харків), Вінницький національний аграрний університет, Чернігівський національний технологічний університет.
«Протягом року ми погодили та організували практику 2891 студенту ВНЗ. При цьому, з Університету державної фіскальної служби України було 890 студентів, а 2001 – з інших вузів, зокрема, 741 - з Університету митної справи та фінансів», – зазначила Тетяна Пажитнова.
За цей період підготовлено та відправлено 43 листи ДФС до ВНЗ, ГУ ДФС у областях та митниць ДФС. Підготовлено та затверджено 17 наказів ДФС «Про проходження практики» 61 студенту ВНЗ у структурних підрозділах ДФС та 2 накази ДФС «Про стажування» 2-х науково-педагогічних працівників УДФСУ.
«Проходження практики студентами вищих навчальних закладів є невід’ємною частиною освітнього процесу. Під час практичної підготовки студенти отримують високого рівня професійні знання, уміння та навички, які стануть їм в нагоді в майбутній професійній діяльності», – розповіла Тетяна Пажитнова.
Програма практики передбачає ознайомлення студентів з майбутньою професією, характером, змістом та умовами організації роботи служби, виробничого процесу. При цьому студенти дотримуються правил внутрішнього розпорядку, трудової дисципліни, охорони праці та техніки безпеки.
Після проходження виробничої практики студенти надають звіти щодо виконання індивідуального плану та установлених ВНЗ програм практики.
Довідково:
Організація та проведення практичної підготовки студентів здійснюється відповідно до Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 08.04.1993 №93 на базі Головних управлінь ДФС у областях, у м. Києві, Офісу великих платників податків ДФС, митниць ДФС, Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС.

Роман Насіров: У минулому році ми значно підвищили рівень співпраці з нашими іноземними колегами
Протягом 2016 року зовнішня політика Державної фіскальної служби України була спрямована, перш за все, на виконання зобов’язань нашої держави у сфері європейської інтеграції та поглиблення співробітництва з міжнародними організаціями. Про це розповів Голова ДФС Роман Насіров.
За його словами, фахівці ДФС активно працювали над налагодженням співпраці з податковими та митними органами іноземних держав, вдосконалювали роботу за напрямами залучення міжнародної фінансової і технічної допомоги.
«У контексті виконання міжнародних зобов‘язань, що випливають з Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, та реформування діяльності ДФС ми здійснювали імплементацію актів європейського права та впроваджували європейський досвід у практику податкового та митного адміністрування», – зазначив Роман Насіров.
Робота ДФС у цьому напрямі була позитивно оцінена міжнародними експертами та закордонними колегами. Підтвердженням цього є обрання Романа Насірова на посаду Президента Внутрішньо-європейської організації податкових адміністрацій (ІОТА).
«Засідання ІОТА вперше пройде під головуванням України. Це – престиж як для фіскальної служби, так і держави в цілому. Саме наша держава стане тим майданчиком, на якому здійснюватиметься обмін найкращим досвідом податкових адміністрацій. Ми матимемо чудову нагоду підвищити свій імідж на міжнародній арені та отримати пропозиції щодо удосконалення нашої роботи», – підкреслив Роман Насіров.
У рамках міжнародної співпраці ДФС активно долучалася до міжнародних проектів та програм. Так, у січні минулого року фахівцями ДФС спільно з колегами з митних служб Німеччини, Польщі та Литви розпочато 2-річний проект TWINNING. Крім того, Україна є активним учасником Глобального форуму ОЕСР з прозорості та обміну інформацією з податкових питань.
Фахівці ДФС також брали участь у засіданнях Керівного комітету Проекту із сприяння торгівлі і транспортуванню Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ, за результатами яких було підписано Протокол та прийнята Спільна заява Державного митного комітету Азербайджанської Республіки, Служби доходів Міністерства фінансів Грузії, Митної служби при Міністерстві фінансів Республіки Молдова і Державної фіскальної служби України про співпрацю в митній сфері.
Відзначив Голова ДФС і співробітництво з Всесвітньою митною організацією. Так, у рамках меморандуму про взаєморозуміння між Державною фіскальною службою України та Всесвітньою митною організацією на базі Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС було відкрито Регіональний кінологічний навчальний центр ВМО. Це - єдиний в Україні та 9-ий у світі Регіональний кінологічний навчальний центр Всесвітньої митної організації.
Крім того, підписано Угоду ВМО щодо використання Програми мережі національного митного контролю (nCEN), згідно з якою розпочато діалог з питань надання допомоги у сфері постачання серверного обладнання для Національного вузла зв‘язку ДФС та проведення тренінгів для фахівців ДФС з використання такого обладнання.
Важливим кроком для розвитку митного напряму стало підписання за ініціативою української сторони Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про взаємну допомогу між митними адміністраціями. Зі сторони України Угода була підписана Головою ДФС Романом Насіровим, зі сторони США - Керівником Митної та прикордонної служби США Гілом Керліковські.
Підписаний документ став свідченням посилення українсько-американського співробітництва у напрямі охорони кордонів та обміну митною інформацією.
Також протягом року продовжувалася робота з реалізації 7-го етапу проекту «Надання технічної допомоги з метою посилення системи експортного контролю України та протидії розповсюдженню зброї масового знищення» в рамках Програми з експортного контролю та безпеки кордонів в Україні (EXBS) Посольства США в Україні. Так, зокрема, у рамках проекту здійснювалась закупівля і поставка обладнання для покращення можливостей ДФС щодо виявлення незаконних перевезень товарів, які можуть мати відношення до зброї масового знищення та/або підлягають експортному контролю, та запобігання незаконним перевезенням таких товарів.
«У своїй діяльності ми завжди враховуємо думку міжнародних експертів, аналізуємо їх пропозиції та рекомендації для адаптування їх до наших реалій і нашої системи. Саме тому для нас була важливою робота міжнародних місій, які проходили в нашій службі, і головне – їх об’єктивні висновки та аналіз», – розповів Роман Насіров.
Так, протягом 2016 року в ДФС було організовано роботу двох місій експертів МВФ з питань податкового адміністрування та двох місій з питань митної справи, під час яких обговорювався стан впровадження рекомендацій у відповідних сферах та визначалися пріоритетні напрями співробітництва.
Також проведено значну кількість двосторонніх зустрічей з представниками митних служб інших країн, зокрема, Білорусі, Молдови, Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини, Азербайджану, Туреччини, Об‘єднаних Арабських Еміратів, Норвегії тощо. Під час таких нарад обговорювалися перспективи та напрями співпраці, практичні аспекти взаємодії української митниці з митницями суміжних країн, зменшення черг на кордоні, оптимізація функціонування пунктів пропуску.
Для обміну досвідом та практичного застосування на практиці нововведень у рамках міжнародних програм фахівці фіскальної служби брали участь у семінарах та тренінгах.
«Для нас співпраця з іноземними колегами і надалі залишатиметься серед першочергових завдань. У нас є свої розробки та цікаві ідеї, якими ми готові ділитися з іншими. У той же час завдяки технічні допомозі наших іноземних донорів ми матимемо змогу покращити інфраструктуру наших митниць, за рахунок налагодженого інформаційного обміну – упереджувати переміщення через кордон небезпечних товарів та контрабанди», – підкреслив Роман Насіров.

Операція «Акциз – 2016» на Дніпропетровщині: підсумки
Протягом 2016 року з метою підвищення контролю у сфері виробництва та обігу підакцизних товарів, очищення ринку підакцизних товарів від фальсифікованої, незаконно виготовленої та переміщеної через митний кордон України підакцизної продукції в Україні проводилась операція «Акциз-2016».
В минулому році в рамках операції «Акциз-2016» фахівцями ДФС Дніпропетровської області з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму 21,5 млн. грн., у тому числі алкогольних напоїв на суму 2,8 млн. грн., тютюнових виробів на суму 4,1 млн. грн., спирту на суму 3,2 млн. грн., паливно-мастильних матеріалів на суму 8,8 млн. грн., транспортних засобів на суму 2,4 млн. грн., вилучено 2 млн. марок акцизного податку тощо.
В рамках операції «Акциз-2016» відкрито 8 кримінальних проваджень за ч.3 ст.204 УК України «Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів», припинено діяльність 6 підпільних цехів по виготовленню лікеро-горілчаних виробів, складено 33 адміністративні матеріали, по яких вилучено підакцизних товарів на суму 2,3 млн. грн. На підставі судових рішень конфісковано підакцизних товарів на загальну суму 1,26 млн. грн.

Податкові «канікули» для платників податку на прибуток
Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», що набрав чинності з 01.01.2017, внесені зміни до підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ), а саме, підрозділ доповнено новим пунктом 44, яким передбачено надання податкових «канікул» для платників податку на прибуток.
Так, на період до 31 грудня 2021 року застосовується ставка нуль відсотків для платників податку на прибуток, у яких річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період, не перевищує трьох мільйонів гривень та розмір нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) кожному з працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим як дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом (з 2017 року – 6400 грн.), та які відповідають одному із таких критеріїв:
а) утворені в установленому законом порядку після 1 січня 2017 року;
б) діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років) щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує трьох мільйонів гривень, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду становила від п’яти до 20 осіб;
в) які були зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до 1 січня 2017 року та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до трьох мільйонів гривень та середньооблікова кількість працівників становила від п’яти до 50 осіб.
При цьому, якщо платники податку, які застосовують нульову ставку податку на прибуток, у будь-якому звітному періоді досягли показників щодо отриманого доходу, середньооблікової чисельності або середньої заробітної плати працівників, з яких хоча б один не відповідає критеріям, зазначеним у п.44 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, то такі платники податку зобов’язані оподаткувати прибуток, отриманий у такому звітному періоді, за ставкою, встановленою п.136.1 ст.136 ПКУ (18 відсотків).
Слід зазначити, що скористатися такими канікулами не зможуть суб’єкти господарювання, які:
1) утворені після 1 січня 2017 року шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), приватизації та корпоратизації;
2) здійснюють:
- діяльність у сфері розваг, визначену у п.п.14.1.46 п.14.1 ст.14 ПКУ;
- виробництво, оптовий продаж, експорт, імпорт підакцизних товарів;
- виробництво, оптовий та роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів;
- видобуток, серійне виробництво та виготовлення дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення;
- фінансову та страхову діяльність (гр.64 – гр.66 Секції K КВЕД ДК 009: 2010);
- діяльність з обміну валют;
- видобуток та реалізацію корисних копалин загальнодержавного значення;
- операції з нерухомим майном (гр.68 КВЕД ДК 009: 2010);
- поштову та кур’єрську діяльність (гр.53 КВЕД ДК 009: 2010);
- діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату;
- діяльність з надання послуг у сфері телебачення і радіомовлення відповідно до Закону «Про телебачення і радіомовлення»;
- охоронну діяльність;
- ЗЕД (крім діяльності у сфері інформатизації);
- виробництво продукції на давальницькій сировині;
- оптову торгівлю і посередництво в оптовій торгівлі;
- діяльність у сфері виробництва та розподілення електроенергії, газу та води;
- діяльність у сферах права та бухгалтерського обліку (гр.69 КВЕД ДК 009: 2010);
- діяльність у сфері інжинірингу (гр.71 КВЕД ДК 009: 2010).
Звертаємо увагу! Платники податку, зазначені у підпунктах «а», «б», «в» цього пункту ПКУ, які здійснюють нарахування та виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховують та вносять до бюджету авансовий внесок з податку у порядку, встановленому п.57.11 ст.57 ПКУ, та сплачують податок на прибуток за ставкою 18% за звітний податковий період, у якому здійснювалося нарахування та виплата дивідендів.

До уваги платників, які здійснюють виробництво та реалізацію алкогольних та тютюнових виробів!
Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», який набрав чинності 01.01.2017, внесені зміни до Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», а саме:
- скасовано спеціальну звітність для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;
- плата за ліцензію на право оптової торгівлі виключно пивом для малих пивоварень з обсягом виробництва до 3 000 гектолітрів на рік складе 30 000 гривень;
- суб’єкти господарювання, які виробляють виноматеріали, можуть отримувати ліцензію на виробництво спирту коньячного, а також здійснювати оптову торгівлю спиртом коньячним власного виробництва за наявності ліцензії на виробництво (без окремої ліцензії на оптову торгівлю вартістю 500 000 грн.);
- скасовано обов’язковість сертифікації алкогольної продукції.
Приведено у відповідність питання маркування (етикування) зброджених напоїв та запроваджено фінансову відповідальність за виробництво, транспортування та зберігання алкогольних напоїв у тарі, не визначеній законом.

Топові п’ять порушень митних правил за 2016 рік від Волинської митниці ДФС
Для волинських митників не в новинку виявляти порушників, які намагаються незаконно перемістити через кордон товари, використовуючи для цього автомобіль. Проте повз увагу досвідчених оперативників порушники дарма намагаються вигадувати схованки, тому й отримують протоколи про порушення митних правил за свої зухвалі наміри, а на додачу ще й можуть потрапити до рейтингу правопорушень за 2016 рік, який наводимо нижче.
1. Жіночна тонна
Дві партії жіночих та дитячих колгот з порушенням митних правил мали намір ввезти до України наші співвітчизники.
У першому випадку громадянин України перевозив понад норму 900 штук популярного серед жіноцтва товару – італійських колгот вагою 62 кг. До слова, загалом переміщуваний ним вантаж мав вагу 112 кг. У другому випадку громадянка України вчинила спробу ввезти «зайвих» 1036 штук дитячих колгот, вагою 44 кг.
Ці два випадки незаконного переміщення жіночого товару виявили митники на митному посту «Володимир-Волинський».
В обох випадках громадяни не задекларували наявний у них товар, вирішили прямувати спрощеною смугою руху «зелений коридор», а відтак порушили норми ст. 374 Митного кодексу Країни, що визначає такий товар як обов’язковий для письмового декларування. Окрім того, наші співвітчизники всупереч нормам ст. 366 та ст. 374 використали спрощений режим перетину кордону.
Оскільки у діях громадян вбачаються ознаки порушення митних правил, передбачених ст. ст. 471, 472 Митного кодексу України, то на підставі ст. 511 Митного кодексу України незаконний вантаж тимчасово вилучено.
2. Пересувна «аптечка»
300 таблеток з психотропною речовиною заховав наш співвітчизник під кожухом рукоятки коробки передач автомобіля.
Виявлені пігулки виявились медичним препаратом препарат «Субутекс», що синтезований з морфіна та відноситься до групи опіатів, які є особливо небезпечною наркотичною речовиною.
Випадок стався в зону діяльності митного поста «Устилуг», куди прибуло авто «BMW» під керуванням громадянина України, який прямував до Польщі у приватних справах по смузі спрощеного митного контролю «зелений коридор».
В ході проведення поглибленого митного огляду митники спільно з працівниками СБУ в салоні автомобіля виявили згорток обмотаний поліетиленовою плівкою з вмістом таблеток овальної форми в кількості триста штук вагою 136,4 г.
Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення – ст.305 Кримінального кодексу України. Таблетки вилучено.
3. Книжкова автівка
Громадянин Німеччини мав намір вивезти з України 9 старовинних книг, які можуть мати культурну та історичну цінність.
Серед особистих речей подорожуючий приховав «Біблію» 1922 року видання і стародрук під назвою «Тріодіонь», «Щить вери»», виданий у 1913 році, а також сім інших друкованих видань без зазначення дати випуску.
Книги виявили під час митного огляду легкового авто, яким громадянин слідував смугою спрощеного руху «зелений коридор» до Польщі через митний пост «Ягодин».
Оскільки стародруки можуть мати неабияку культурну цінність, волинські митники вилучили вантаж для подальшої експертизи. Їх реальну вартість і цінність встановлять експерти.
4. Бурштинове авто
Майже 5 кілограмів бурштину, намагались вивезти до Польщі, приховавши в лівому порозі автомобіля, а також під підлогою автівки.
Бурштинову схованку на митному посту «Володимир-Волинський» виявили під час митного огляду автомобіля під керування громадянина України, який слідував з нашої держави до Республіки Польща у приватних справах.
Дії громадянина-порушника, спрямовані на переміщення через митний кордон бурштину з приховуванням від митного контролю, містять ознаки порушення митних правил, передбачених ч.1 ст. 403 Митного кодексу України. Складено протокол про порушення митних правил. Бурштин вилучено.
5. Кайфовий бампер
Пакунок з порошкоподібною речовиною білого кольору вагою 21,9 г митники виявили в задньому бампері автомобіля.
Очевидно двоє наших співвітчизників, чоловік та жінка, що повертались з Польщі до України, мали намір перемістити речовину з приховуванням від митного контролю і тому навіть спрямували своє авто смугою спрощеного руху «зелений коридор» через митний пост «Ягодин». Проте під час митного огляду легкового авто «Mercedes-Benz 124» митниками був виявлений прозорий поліетиленовий пакет, обгорнутий чорною поліетиленовою плівкою, з сумнівним вмістом.
Переміщення такого втаємниченого вантажу – цілком ймовірно наркотичної дії, з прихованням від митного контролю суперечить вимогам чинного законодавства. Складено протокол про порушення митних правил. Виявлену речовину вилучено та направлено на експертизу.

Члени Громадської ради та представники ДФС обговорили новації в оподаткуванні, які набрали чинності з 1 січня поточного року
Реалізація рішень Громадської ради та практичне застосування змін податкового законодавства, які почали діяти з 1 січня 2017 року, обговорювалися під час робочої зустрічі членів Громадської ради при ДФС та керівників структурних підрозділів фіскальної служби.
«З нового року бізнес отримав нові правила оподаткування. Саме тому сьогоднішня наша зустріч присвячена розгляду в тому числі цих нововведень, їх аналізу, пошуку точок взаємодії та пропозицій щодо їх успішного введення», – зазначив голова Громадської ради Дмитро Олексієнко.
Учасники зустрічі розглянули питання оподаткування сільськогосподарських підприємств, застосування штрафів за порушення строків реєстрації податкової накладної, обкладання ПДВ сум коригувань цін за контрольованими операціями.
Активне обговорення викликало питання застосування касового методу визначення податкових зобов’язань та правильності заповнення обов’язкового реквізиту податкової накладної – коду УКТ ЗЕД. Так, зокрема, сторони діалогу дійшли до спільної позиції щодо правильності застосування коду для послуг житлово-комунального господарства.
Порушувалися і питання щодо врахування поточних зобов’язань з податку на прибуток авансових внесків, сплачених при виплаті дивідендів, порядок надання звітності та оподаткування неприбуткових організацій.
Цікавилися представники Громадської ради при ДФС також питанням, що раніше порушувалось на засіданні Податкового комітету Громадської ради, а саме порядком подання податкових декларацій з податку на нерухоме майно. Так, на сьогодні платники мають подавати дві декларації в розрізі типів об’єктів нерухомості (житлової та нежитлової). Враховуючи це фахівці ДФС вже працюють над новим алгоритмом контролю декларації з податку на нерухоме майно.
«При опрацюванні законодавчих новацій нами виявлено низку спірних моментів, які потребують додаткових роз’яснень та уточнення. Враховуючи це, було прийнято рішення написати відповідне звернення розробнику змін – Міністерству фінансів, в якому також викласти і наші пропозиції», – наголосив Дмитро Олексієнко.

Податковою міліцією викрито «автомобільні» махінації, які коштували бюджету понад 4 млн. гривень
Працівниками податкової міліції Офісу великих платників податків у рамках проведення операції „Рубіж-2017” та розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України викрито факт ухилення від сплати податків посадовими особами підприємств, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі автомобілями.
З’ясувалося, що вказані особи у 2016 році здійснили фінансово-господарські операції із ввезення на митну територію України транспортних засобів із країн Німеччини, Польщі, Італії. Водночас для ухилення від сплати податків вони внесли до звітності неправдиві відомості щодо вартості товару (заниження митної вартості товару). Внаслідок таких дій порушники не сплатили 1,3 млн. грн. митних платежів та 3,2 млн. грн. податку на додану вартість.
На підставі ухвалу суду проведено 3 обшуки складських приміщень, що належать фігуранту провадження. За результатами проведених заходів вилучено 20 одиниць квадроциклів та баггі ТМ „BRP” (США) загальною орієнтовною вартістю 8,5 млн. гривень.
Направлено до суду клопотання про накладення арешту на тимчасово вилучене майно. Слідчі дії тривають.

Правові наслідки застосування податкових консультацій
Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон 1797) внесені зміни до статей 52 та 53 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), що регулюють правові відносини та наслідки застосування податкових консультацій (дані зміни набувають чинності з 1 квітня 2017 року), а саме:
- скорочено термін для надання індивідуальної податкової консультації – з 30 до 25 днів, строк розгляду звернення може бути продовжено, але не більше 10 календарних днів;
- вилучено повідомлення про електронну форму податкових консультацій (індивідуальні податкові консультації надаються: в усній формі – контролюючими органами та державними податковими інспекціями; у письмовій формі – контролюючими органами в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику);
- визначені реквізити звернення платників податків на отримання індивідуальної податкової консультації в письмовій формі, а також встановлено, що за зверненням платника податків, яке не відповідає вимогам ПКУ, податкова консультація не надається.
Крім того, змінами передбачено, що індивідуальна податкова консультація, яка надається в письмовій формі, підлягає реєстрації в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій та розміщується на офіційному сайті, без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків, коду згідно з ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) та його податкової адреси. Доступ до вказаних даних єдиної бази і офіційного веб-сайту є безоплатним і вільним.
Нормами закону визначено, що не може бути притягнуто до відповідальності, включаючи фінансової (штрафні санкції та/або пеня), платника податків (податкового агента та/або його посадову особу), який діяв відповідно до індивідуальної податкової консультації, наданої йому у письмовій формі, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована.
Положення цього пункту застосовуються до індивідуальної податкової консультації, за умови, що вона зареєстрована в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій
У той же час п.39 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ з урахуванням змін, внесених Законом 1797, встановлено: індивідуальна податкова консультація, яка надається контролюючим органом у письмовій або електронній формі до 31 березня 2017 року (включно), звільняє платника податків (податкового агента та / або його посадову особу) від відповідальності, включаючи фінансову (штрафні санкції та / або пеню), за діяння, що містять ознаки податкового правопорушення, вчинені до 31 грудня 2017 року (включно).
З 1 січня 2018 року індивідуальна податкова консультація, надана контролюючим органом у письмовій або електронній формі до 31 березня 2017 року (включно), не підлягає застосуванню.

Новації законодавства з податку на доходи фізичних осіб
Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», що набрав чинності з 01.01.2017, внесені зміни до порядку оподаткування доходів фізичних осіб, відповідно до яких, зокрема:
- звільнено від оподаткування доходи від здавання металобрухту (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД);
- збільшено неоподатковану вартість навчання, яка сплачується за фізичну особу (не вище трьохкратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи); виключено положення щодо оподаткування сум, сплачених за навчання, як додаткового блага, у разі припинення трудових відносин з роботодавцем протягом періоду такого навчання або до закінчення третього календарного року від року, в якому закінчується таке навчання;
- збільшено до 80 євро неоподатковуваний розмір добових при закордонних відрядженнях (до внесених змін цей розмір складав не вище 0,75 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожен календарний день такого відрядження);
- за ставкою у розмірі 9% оподатковуються доходи у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування, суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток;
- змінено перелік витрат приватного підприємця на загальній системі оподаткування; виключено зі складу доходу та витрат суми акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів; надано право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат (крім земельних ділянок, об’єктів житлової нерухомості, легкових та вантажних автомобілів).

Особливості проведення перерахунку частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях протягом 2016 року
Державна фіскальна служба України у зв’язку із численними запитами платників ПДВ щодо порядку проведення перерахунку частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях протягом 2016 року, повідомила наступне.
З урахуванням змін, внесених до статті 198 розділу V Податкового кодексу України (далі – ПКУ) Законами України від 28.12.2014 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» та від 16.07.2015 №643-VІП «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість», з 01.07.2015 податковий кредит звітного періоду формується платником податку із сум податку на додану вартість (далі – ПДВ), нарахованих (сплачених) при придбанні товарів/послуг незалежно від напряму їх використання (в оподатковуваних чи неоподатковуваних операціях).
Пунктом 198.5 статті 198 розділу V ПКУ визначено, що платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 розділу V ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, у разі, якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання та/або починають використовуватися в операціях, що не є об’єктом оподаткування, звільнених від оподаткування, що здійснюються платником податку у межах балансу, та в операціях, що не є господарською діяльністю.
Таким чином, для платників податку, в діяльності яких одночасно мають місце і оподатковувані і неоподатковувані операції, основна відмінність діючого з 01.07.2015 порядку формування податкового кредиту у порівнянні з попередніми звітними періодами полягає у тому, що та частина ПДВ, яка раніше не могла бути включена до складу податкового кредиту, оскільки припадала на частку неоподатковуваних операцій, зараз до податкового кредиту включається, але одночасно донараховується розрахунково визначена відповідна сума умовних податкових зобов’язань.
Донарахування таких податкових зобов’язань здійснюється шляхом складання зведеної податкової накладної не пізніше останнього календарного дня відповідного звітного періоду. Така податкова накладна підлягає реєстрації в ЄРПН за загальновстановленими правилами.
При нарахуванні податкових зобов’язань використовується ставка податку (20 або 7 відсотків), яка зазначена в отриманій від постачальника податковій накладній, складеній ним при постачанні товарів/послуг, необоротних активів.
Якщо товари/послуги, необоротні активи були придбані без ПДВ (придбані у неплатників ПДВ, операції з їх постачання звільнені від оподаткування тощо), то у разі їх призначення для використання та/або початку використання в неоподатковуваних операціях, нарахування податкових зобов’язань не здійснюється незалежно від дати придбання таких товарів/послуг, необоротних активів.
Для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 01.07.2015, які призначалися для використання та/або починають використовуватися у неоподатковуваних операціях після цієї дати, наприклад, вже у 2016 році, податкові зобов’язання згідно з пунктом 198.5 статті 198 розділу V ПКУ нараховуються тільки у випадку, якщо суми податку, нараховані (сплачені) під час їх придбання або виготовлення, були включені до складу податкового кредиту.

Нові правила для неприбуткових підприємств, установ та організацій
Повідомляємо, що пунктом 65 розділу 1 Закону України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон 1797), що набрав чинності з 01.01.2017, внесені зміни до підпункту 133.4.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), тобто уточнені правила віднесення установи до неприбуткових, а саме:
- вимоги в установчих документах щодо заборони розподілу доходу та наявності положень щодо передачі активів не поширюються на бюджетні установи;
- зареєстровані установи та організації (новостворені), які подали в установленому порядку документи для внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій під час або протягом 10 днів з дня державної реєстрації та які за результатами розгляду цих документів внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, для цілей оподаткування вважаються неприбутковими організаціями з дня їх державної реєстрації.
Підпунктом 133.4.3 п.133.4 ст.133 ПКУ уточнено, що у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених цим пунктом, така неприбуткова організація зобов’язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. Податкове зобов’язання розраховується виходячи із суми операції (операцій) нецільового використання активів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій та вважається платником податку на прибуток для цілей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.
За період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.
З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає податкову декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому цим розділом для платників податку на прибуток.
Законом 1797 також доповнено п.133.4 ПКУ підпунктом 133.4.7, положеннями якого чітко встановлено, що для неприбуткових організацій, які відповідають вимогам цього пункту та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, встановлюється річний податковий (звітний) період, крім випадків, передбачених п.п.133.4.3 п.133.4 ст.133 ПКУ.

Рейтинг п’яти порушень митних правил від Закарпатської митниці ДФС за 2016 рік
Найчастіше закарпатські митники фіксують правопорушення з незаконного переміщення тютюну та тютюнових виробів. Порушники вдаються до різноманітних вигадок, де сховати товар та провезти його повз увагу співробітників митниці. Але в досвідченості закарпатських митників та їх пильності сумніватися не доводиться, а отже представляємо черговий топ-5 правопорушень.
1. «Фарширований» диван
Майже двома тисячами пачок цигарок «нашпигував» диван наш співвітчизник сподіваючись, що ніяких підозр у митників перевезення меблів до європейської країни не викличе.
Прямуючи за кордон через митний пост «Тиса» на мікроавтобусі, громадянин України обрав смугу проходження спрощеного митного контролю «зелений коридор», тим самим заявивши, що жодних обмежених чи заборонених до переміщення товарів не має та повідомивши митників, що диван перевозить на прохання знайомих.
Однак при митному огляді у співробітників митниці вигляд дивана викликав сумніви і вже при більш поглибленому огляді з’ясувалось, що диван має «тютюнову начинку».
Складено протокол про порушення митних правил. І диван і тютюн вилучено.
2. Тонна «карбонари»
Певно порушниця виявилась прихильницею італійської кухні і збиралась приготувати смачну пасту, але не розрахувала кількості продуктів для готування і навіть не ховаючись везла до України в авто 60 пачок макаронів (60 кг) та 25 бух сиру (948,4 кг).
Громадянка України, пасажирка легковика, просто розмістила продукти у салоні авто і лише прикрила ковдрою, сподіваючись, що вантаж не помітять.
І до того ж громадяни, і пасажирка і водій, теж обрали смугу спрощеного митного контролю «зелений коридор», тим самим ніби підтверджуючи, що обмежених до переміщення предметів при собі не мають.
Проте увагу митників якраз і привернув до себе такий «невеличкий» вантаж і під час більш поглибленого митного огляду митники виявили переміщення не задекларованих продуктів понад норму.
Складено протокол про порушення митних правил. Товар вилучено.
3. Двері у Європу
А ось в цьому випадку 426 пачок цигарок сховав наш громадянин у двох міжкімнатних дверях, які віз до Італії.
Не дивно, що і в цьому випадку порушник, прибувши до митного поста «Тиса» теж обрав «зелений коридор».
Проте вантаж з дверима, які намагався перемістити громадянин України на своєму автомобілі викликав сумніви у митників і авто направили на більш поглиблений огляд під час якого виявили тютюнову схованку.
Вартість виявлених сигарет, згідно з маркуванням на пачках, складає 9 995 грн, вартість міжкімнатних дверей – 2000 грн.
Складено протокол про порушення митних правил. Товар вилучено.
4. Тютюнове дно
Автомобіль для порушників є «найулюбленішим» засобом для використання чи виготовлення в ньому різноманітних схованок для перевезення різноманітних товарів.
На цей раз, прямуючи до Румунії, через митний пост «Дяково» в автомобілі «Grand Cherokee» громадянин України сховав 150 пачок цигарок. Тютюнові вироби знаходились в спеціально виготовленому сховищі: тайники з вирізаними отворами з двох боків лонжерона підсилювача рами днища автомобіля.
Чи варто нагадувати, що окрім протоколу про порушення митних правил, вилучення цигарок наш співвітчизник ще й позбувся автомобіля.
5. Автомобільні раритети
Дві книги, що можуть становити культурну та історичну цінність намагались вивезти за межі нашої країни.
Книги «Das Evangelium Johannes» автора Otto Stockmayer, 1927 року видання та «Predigten» автора C.H.Spurgeon, 1877 року видання намагався вивезти за межі України громадянин Молдови. Незадекларовані книги знаходились в дорожній сумці в багажнику авто, на якому книголюб прибув до митного поста «Тиса» і обрав смугу спрощеного митного контролю «зелений коридор».
Друковані видання закарпатські митники виявили під час митного огляду автомобіля серед особистих речей власника авто. Виявлені книги громадянин не визнав своєю власністю, зазначивши, що переміщує вказані речі на прохання однієї знайомої для передачі у Німеччину її дочці.
Складено протокол про порушення митних правил. Книги вилучено.

Податковою міліцією викрито групу осіб, які здійснювали незаконний обмін валюти
Працівниками податкової міліції м. Києва в рамках розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України викрито групу осіб, які, порушуючи вимоги чинного податкового та валютного законодавства, здійснювали операції з обміну валюти без відображення в бухгалтерському та податковому обліках, а також надавали послуги з кредитування під заставу рухомого майна.
Тіньовий обіг грошових коштів у продовж 2015-2016 років склав понад 300 млн. гривень.
Господарську діяльність порушники здійснювали без обов’язкової реєстрації та отримання відповідних ліцензій на право здійснення таких операцій, а також за відсутності інших дозвільних документів, а саме: документів генеральної ліцензії НБУ на право здійснення таких операцій та за відсутності інших дозвільних документів.
На підставі ухвали суду проведено 12 обшуків у виробничих приміщеннях фігурантів провадження, під час яких вилучені 664 тис. гривень, 18,9 тис. доларів США, 5,9 тис. євро, 170 тис. російських рублів і 3,45 кг ювелірних виробів з жовтого металу, загальною орієнтовною вартістю (за курсом НБУ) 5 млн. 560 тис. гривень, комп’ютерна техніка та документація.
Слідчі дії тривають.

Податковою міліцією під час обшуку вилучено лотерейні квитки та та скреч-картки поповнення рахунків на загальну суму понад 5 млн. гривень
Працівниками податкової міліції Офісу великих платників податків в рамках розслідування кримінального провадження за ч.ч.1,2,3,4 ст.ст.190, ч.3 ст.28, ч.2 ст.205, ч.3 ст.209 та ч.3 ст.212 КК України, на підставі ухвали суду проведено обшук в офісному приміщенні одного із підприємств провадження, що мало взаємовідносини із суб’єктами господарської діяльності з ознаками фіктивності.
Під час обшуку вилучено лотерейні квитки на загальну суму 5 млн. грн., скреч-картки поповнення рахунків та стартові пакети операторів мобільного зв’язку вартістю 600 тис. грн., комп’ютерну техніку, мобільні телефони, фінансово-бухгалтерську документацію та чорнові записи.
Слідчі дії тривають.

Податковий календар січня 2017 року
Криворізька північна ОДПІ інформує:
20 січня, п’ятниця,
останній день подання:
- податкової декларації з податку на додану вартість (далі – ПДВ) за грудень 2016 року платниками, в яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю;
- заяви про вибір квартального звітного (податкового) періоду з ПДВ у 2017 році;
- декларації акцизного податку за грудень 2016 року;
- звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма №Д4 (місячна)) за грудень 2016 року;
- податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за грудень 2016 року у разі неподання податкової декларації за 2016 рік;
- податкової декларації з рентної плати за грудень 2016 року з розрахунком:
рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;
рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України
останній день сплати:
- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцями за грудень 2016 року (крім гірничих підприємств);
- авансового внеску з єдиного податку на січень 2017 року платниками, віднесеними до першої та другої груп;
- доплати (у разі потреби) податкового зобов’язання з акцизного податку на тютюнові вироби, розрахованої з урахуванням авансових платежів, здійснених при придбанні марок акцизного податку, за грудень 2016 року *;
____________
*Увага! Виробники тютюнових виробів здійснюють авансову сплату акцизного податку при придбанні марок акцизного податку в сумі, розрахованій з урахуванням мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку на тютюнові вироби та ставок податку, чинних відповідно до норм Податкового кодексу України (п.п.222.1.2 п.222.1 ст.222 ПКУ).
Криворізька північна ОДПІ

До уваги платників податку на додану вартість
Державна фіскальна служба України у зв’язку із численними запитами платників податку на додану вартість (далі – ПДВ) у листі від 12.01.2017 №599/7/99-99-15-03-02-17 (далі – лист ДФС №599) надала роз’яснення щодо порядку проведення перерахунку частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях протягом 2016 року.
У цьому листі ДФС повідомила щодо:
- змін до статті 199 розділу V Податкового кодексу України, внесених з 1 липня 2015 року;
- особливостей заповнення податкової декларації з ПДВ;
- порядку здійснення розрахунку частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних/неоподатковуваних операціях;
- порядку здійснення перерахунку частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях.
Лист №599 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/70923.html

Трансфертне ціноутворення – 2017
Повідомляємо, що пунктом 11 розділу І Закону України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», що набрав чинності з 01.01.2017, внесені зміни до статті 39 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яка регламентує правила застосування трансфертного ціноутворення (далі – ТЦУ).
В оновленій редакції ст.39 ПКУ визначено критерії визнання операцій контрольованими
Перший критерій ідентифікації операції контрольованою є розмір річного доходу платника податків від будь-якої діяльності, визначеного за правилами бухгалтерського обліку. У 2016 році він становив 50 млн. грн. на рік. У 2017 року річний дохід – 150 млн. грн. Тобто, якщо обсяг річного доходу (за мінусом непрямих податків) становитиме менш ніж 150 млн. грн., такий платник податків не підлягатиме ТЦУ – контролю.
Другий критерій – обсяг операцій платника податків із контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку. У 2016 році він був 5 млн. грн., у 2017 році він становитиме 10 млн. грн.
Оновлено третій критерій – вид контрагента. Змінами доповнено, що контрольованими будуть визнаватись і господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи. Перелік організаційно-правових форм таких нерезидентів у розрізі держав (територій) затверджується Кабінетом Міністрів України.
Крім того, змінами доповнено критерії віднесення держав (територій) до переліку для цілей п.п.«в» п.п.39.2.1.1 пункту 39.2 статті 39 ПКУ, який затверджується Кабінетом Міністрів України. Тепер сюди потраплятимуть і держави, компетентні органи яких не забезпечують своєчасний та повний обмін податковою та фінансовою інформацією на запити українського податкового органу.
При цьому, з 01.01.2017 операції з контрагентом, зареєстрованим у державі (на території), включеній до зазначеного переліку, визнаються контрольованими з 1 січня звітного року, наступного за календарним роком, в якому держави (території) було включено до такого переліку.

Юрій Шеремет: У минулому році розпочато 506 кримінальних проваджень за фактами здійснення службових злочинів посадовцями ДФС
Протягом 2016 року Головним управлінням внутрішньої безпеки та підрозділами внутрішньої безпеки органів ДФС здійснювались цільові заходи, спрямовані на упередження, виявлення та припинення проявів корупції, а також профілактику можливих протиправних дій з боку працівників органів ДФС. Про це повідомив начальник Управління внутрішньої безпеки ДФС Юрій Шеремет.
За його словами, за результатами роботи підрозділів внутрішньої безпеки в 2016 році розпочато 506 кримінальних проваджень за фактами вчинення посадовими особами органів ДФС злочинів у сфері службової діяльності. З них за фактами хабарництва – 97 проваджень, за фактами зловживання владою з боку працівників органів ДФС – 210 проваджень.
«Під час розслідування кримінальних проваджень працівникам органів ДФС оголошено 189 повідомлень про підозру у вчиненні злочинів у сфері службової діяльності, у тому числі 84 – за одержання неправомірної вигоди. До суду надіслано матеріали 116 кримінальних проваджень, з них 26 посадовців визнано винними у скоєнні злочинів», – розповів Юрій Шеремет.
За вказаний період оголошено про підозру 14 особам за підбурення посадових осіб фіскальної служби до корупційних дій, з яких 6 осіб визнано винними.
Крім того, за матеріалами підрозділів внутрішньої безпеки складено та направлено до суду 41 протокол за скоєння правопорушень, пов'язаних з корупцією, за якими судами прийнято 21 рішення про притягнення осіб до адміністративної відповідальності.
Особлива увага приділялася також відпрацюванню звернень від фізичних та юридичних осіб зі скаргами на протиправні дії працівників ДФС. Так, було проведено близько 3,1 тис. службових перевірок та розслідувань. За їх результатами у 1,5 тис. випадках інформація підтвердилась, як наслідок – до дисциплінарної відповідальності було притягнуто 737 посадових осіб, з них 216 – звільнено з органів ДФС.
«Для упередження прийняття на роботу в органи ДФС осіб, які схильні до корупції, ми під час співбесід з кандидатами застосовуємо так звані «детектори брехні». За їх результатами з початку року було відмовлено у призначенні на посади 77 особам, які належать до компетенції Голови ДФС, та 31 особі, що відносяться до номенклатури територіальних підрозділів», – зазначив Юрій Шеремет.

П’ять неординарних затримань контрабанди у 2016 році працівниками Львівської митниці ДФС
1. Найекзотичніша контрабанда
Громадянин України намагався ввезти в Україну через пункт пропуску «Шегині – Медика» 40 картонних коробок з живими кліщами та 30 картонних коробок з личинками комах. Вміст однієї коробки – 500 упаковок. Їх вартість близько 6 млн гривень.
2. Найзухваліша контрабанда
У пункті пропуску «Краковець – Корчова» понад 40 тис. пачок сигарет зловмисники намагались приховати у фургоні, в якому перевозили трьох коней. Згідно з документами, тварин перевозили з України до Німеччини. Документи та самі коні жодних сумнівів у працівників митниці не викликали. А от фургон, в якому перевозили тварин, був підозрілий. Його ретельно оглянули, там у спеціально обладнаному сховищі митники знайшли приховані від митного контролю сигарети.
3. Найсучасніша контрабанда
Найбільшу партію – 413 контрабандних мобільних телефонів торгівельної марки Apple iPhone, зарядні пристрої та 5 годинників Apple Watch працівники Львівської митниці знайшли у поштовому відправленні.
4. Найтехнічніша контрабанда
Громадянин Польщі обладнав сховок в автомобілі «Mazda MPV» для перевезення контрабандних товарів. Доступ до сховища можливий за допомогою окремого брелока, що вмикає живлення, після чого від лобового скла від’їжджає вся панель приладів. Там працівники митниці знайшли 449 пачок сигарет. Зловмисника затримали у пункті пропуску «Смільниця – Кросценко».
5. Наймайстерніша контрабанда
Під час проведення огляду вантажного відсіку транспортного засобу в товарі «Пиломатеріали обрізні з хвойних порід» у спеціально виготовлених тайниках, виготовлених в переміщуваних товарах у вигляді порожнин по довжині дерев’яних дощок, було виявлено приховані від митного контролю сигарети загальною кількістю 51 600 штук.

Щодо своєчасності оприбуткування готівкових коштів
Криворізька північна ОДПІ нагадує що, відповідно до п. 2.6 Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 637) уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та у повній сумі оприбутковуватися.
У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) або використанням розрахункової книжки (далі – РК) оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).
Тобто, щоденно суб’єкт господарювання повинен оприбутковувати у КОРО виручку на підставі фіскальних звітних чеків РРО (Z-звітів).
За несвоєчасне (через день і більше) оприбуткування передбачена штрафна санкція у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої та/або несвоєчасно оприбуткованої суми коштів, відповідно до ст. 1 Указу Президента України від 12.06.1995 № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

Питання дотримання вимог законодавства не обходить і сферу виробництва і обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива
Протягом 2016 року фахівцями Криворізької північної ОДПІ проведено 24 перевірки з питання дотримання вимог законодавства у сфері виробництва і обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива. За результатами перевірок застосовано фінансові санкції у розмірі 337,0 тис.грн.
За словами керівника відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Світлани Тимченко, також були застосовані штрафні санкції у розмірі 102,93 тис. грн. за результатами камеральних перевірок, 60,71 тис. грн. – за порушення порядку реєстрації акцизних накладних, 42,7 тис. грн. - за здійснення СГ операцій з реалізації пального без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку.
У 2016 році Криворізькою північною ОДПІ отримано від підрозділів ГУМВС України в Дніпропетровській області 14 матеріалів адміністративних правопорушень за ч.2 ст.156 КУпАП, в результаті яких за порушення вимог п.15-3 Закону України від 19.12.1995 «Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним та плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами» до суб’єктів господарювання застосовану фінансову санкцію у розмірі 180,2 тис. грн.

Надходження від ліцензування поповнили місцеві бюджети майже на 12 млн.грн
За 2016 рік Криворізькою північною ОДПІ отримано від суб'єктів господарювання 1622 заяви на отримання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, з них: 885 на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 737 – тютюновими виробами. Сума надходжень плати за ліцензії на право торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами надійшла до місцевих бюджетів й склала 11 858,1 тис.грн., зокрема, на право оптової торгівлі - 2 506,4 тис.грн., роздрібної торгівлі - 9 351,7 тис.грн.

На Чернігівщині затримано елітний автомобіль, який намагалися вивезти з України за підробленими документами
Цими вихідними співробітники митного посту «Сеньківка» Чернігівської митниці ДФС затримали автомобіль «RANGE ROVER VOGUE» (2015 року) за порушення митних правил.
За кермом елітного автомобіля знаходився 35-річний приватний підприємець, який разом з пасажиром прямував до РФ. До митного контролю громадянин надав необхідні документи на транспортний засіб, серед яких була і довіреність на право керування. У співробітників митниці та прикордонників, що здійснювали контроль, виникли підстави для більш ретельної перевірки. Автомобіль було переміщено до «червоного» коридору.
Достовірність документів перевіряли за допомогою баз даних Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів. З’ясували, що бланк даної довіреності було використано ще у 2013 році. Натомість документ, пред’явлений до митного контролю, був датований груднем 2016-го.
Пізніше, при дослідженні бланку за допомогою спектрального приладу, виявили його механічне пошкодження у частині прізвища та ініціалів приватного нотаріуса, який нібито засвідчив довіреність.
Відносно громадянина митницею порушено адміністративну справу за ч. 1, ст.483 Митного кодексу України, автомобіль затримано. Вартість транспортного засобу буде визначена додатково. Після завершення усіх необхідних дій, справу скерують на розгляд суду.

Граничні строки для реєстрації в ЄРПН податкових накладних і розрахунків коригування
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що з 1 січня 2017 року для реєстрації в ЄРПН податкових накладних і розрахунків коригування діятимуть такі граничні строки:
- для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених із 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, — до останнього дня (включно) календарного місяця, у якому вони складені;
- для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених із 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, — до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, у якому вони складені.
Окрім того, з 1 січня 2017 року для реєстрації в ЄРПН податкових накладних і розрахунків коригування відведено 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкових зобов’язань, відображених у відповідних податкових накладних і розрахунках коригування.
Зауважимо: перебіг зазначеного (365-денного) реєстраційного строку перериватиметься на період зупинення реєстрації в ЄРПН податкових накладних (розрахунків коригування), згідно з п. 201.16 Податкового кодексу України, і відновлюватиметься з дня припинення процедури зупинення їх реєстрації (пп. 201.16.4 ПКУ).
Такі зміни внесено до п. 201.10 ПКУ Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)» від 21.12.2016 № 1797-VІІІ.

Розмір плати за видачу ліцензій
Криворізька північна ОДПІ інформує, що за видачу ліцензії справляється разова плата в розмірі одного прожиткового мінімуму, що діє на день прийняття органом ліцензування рішення про видачу ліцензії, якщо інший розмір плати не встановлений законом (ч. 1 ст. 14 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 №222-VIII).
Таким чином, якщо рішення про видачу ліцензії приймається протягом періоду
- з 01.01.2017 по 30.04.2017, то плата за її видачу становитиме 1600 грн;
- з 01.05.2017 по 30.11.2017 — 1684 грн;
- з 01.12.2017 по 31.12.2017 — 1762 грн.

Мирослав Продан: ДФС готова продовжувати активну участь у заходах проекту Twinning
Про пріоритети ДФС у реалізації Угоди про асоціацію Україна-ЄС повідомив в. о. заступника Голови ДФС Мирослав Продан під час виступу на 4-у засіданні Керівного комітету проекту Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері».
За його словами, серед головних пріоритетів - ухвалення та реалізація закону про запровадження інституту Уповноваженого економічного оператора та підготовка до приєднання до Спільної транзитної системи (NCTS).
«Ми сподіваємось, що це також знайде своє відображення у реалізації проекту Twinning у 2017 році. У зв’язку з цим ми підтримуємо та надаємо великого значення візиту діагностичної місії ЄС щодо оцінки готовності та потреб ДФС для успішного приєднання до Спільної транзитної системи, яка відбувається з 16 по 20 січня 2017 року. Ми були б вдячні за підготовку цією місією розгорнутого звіту, який би відображав увесь комплекс потреб України при приєднанні до NCTS», - зазначив Мирослав Продан.
Він підкреслив, що такий звіт міг би бути покладний в основу при підготовці нового проекту Twinning, спрямованого на надання допомоги ДФС у приєднанні до NCTS, а також використаний для залучення іншої необхідної допомоги з боку ЄС. Крім того, ДФС відкрита до співпраці з ЄС у сфері розробки відповідних нормативно-правових документів та навчання працівників митних органів з питань функціонування Уповноваженого економічного оператора, в т.ч. моніторингу дотримання відповідних вимог економічними операторами України.
«Як базу для такого навчання можна використати наш Департамент спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС, який в 2016 році отримав статус Регіонального навчального кінологічного центру Всесвітньої митної організації», - висловив пропозицію Мирослав Продан і запевнив, що Державна фіскальна служба України також готова й надалі брати активну участь у заходах в рамках проекту Twinning.

Мирослав Продан: ДФС високо оцінює реалізацію проекту Twinning у 2016 році
В. о. заступника Голови ДФС Мирослав Продан взяв участь у 4-у засіданні Керівного комітету проекту Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері». Під час виступу посадовець зазначив, що ДФС високо оцінює реалізацію проекту Twinning у 2016 році, особливо в контексті виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС та боротьби з корупцією відповідно до європейських стандартів.
«Ми вдячні нашим партнерам з Європейського Союзу та митних адміністрацій Німеччини, Польщі та Литви за взаємодію в рамках Проекту», - наголосив Мирослав Продан. Також він подякував Державній прикордонній службі України як партнеру проекту за активну та ефективну співпрацю.
Під час засідання Мирослав Продан окреслив результати роботи ДФС у 2016 році. Головними досягненнями за минулий рік посадовцем було названо:
- подання до Верховної Ради України законопроекту про запровадження Інституту Уповноваженого економічного оператора, який на даному етапі розглядається в профільних комітетах;
- активізація роботи з приєднання до Спільної транзитної системи;
- запуск автоматизованої системи «Єдине вікно», що значно прискорює митні формальності та, таким чином, сприяє розвитку бізнесу.
«Також спільно з нашими партнерами з прикордонної служби України проводяться підготовчі заходи із запровадження експерименту щодо спрощеного порядку оформлення осіб та транспортних засобів в пункті пропуску «Нові Яриловичі – Нова Гута» в Чернігівській області на українсько-білоруській ділянці державного кордону», - повідомив Мирослав Продан.
Особливу увагу він звернув на заходи, спрямовані на боротьбу з корупцією. З цією метою з вересня 2016 року діють мобільні групи з представників ДФС, Державної прикордонної служби та Національної поліції. Крім того, у грудні 2016 року наказом Голови ДФС затверджені Правила етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС.
«Сподіваємось, що заходи в рамках проекту Twinning на 2017 рік дозволять ДФС здійснити подальший прогрес у реформуванні митних органів та реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», - підкреслив в. о. заступника Голови ДФС.

Щодо подання податкової звітності з ПДВ сільгоспвиробниками у 2017 році
За перший звітний (податковий) період 2017 року сільськогосподарські товаровиробники подають податкову декларацію з позначкою "0110" за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, у якій відображатимуться розрахунки з бюджетом за усіма операціями такого сільгоспвиробника.
У разі якщо в сільгоспвиробника за результатами здійснення сільськогосподарської діяльності за останній звітний (податковий) період перебування на спеціальному режимі було задеклароване від'ємне значення різниці між податковими зобов'язаннями і податковим кредитом, то такі суми податку переносяться із податкової декларації з ПДВ із позначкою 0121-0123,0130, поданої за останній звітний (податковий) період перебування на спеціальному режимі (грудень 2016 року/ IV квартал 2016 року), до податкової декларації з ПДВ із позначкою 0110 (рядок 16.1) за перший звітний період 2017 року (січень 2017 року/1 квартал 2017 року).

При виявленні помилок, допущених у податковій декларації з ПДВ з позначками «0121» - «0123» за звітні (податкові) періоди до 01 січня 2017 року, застосовуються норми Податкового кодексу України, чинні на дату виправлення таких помилок.
Оскільки, починаючи з 01 січня 2017 року скасовується дія спеціального режиму оподаткування сільгоспвиробників, уточнення показників податкових декларацій з ПДВ з позначками «0121» - «0123» здійснюється за формою уточнюючого розрахунку до декларації «0110».

Більш детально з таким роз’ясненням можна ознайомитися у листі Державної фіскальної служби України від 03.01.2017 № 8/7/99-99-15-03-02-17 «Про скасування спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства».

Неприбуткові організації мають можливість внести зміни до установчих документів до 01.07.2017 року
Неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій на день набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій", не підлягають виключенню з Реєстру до 1 липня 2017 року.
Тобто, подовжено з 1.01.2017 року до 1.07.2017 року строк приведення неприбутковими організаціями установчих документів до вимог Податкового кодексу і подання їх копій до фіскального органу.
Зазначена норма передбачена п. 34 підр. 4. Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».
Релігійним неприбутковим організаціям Законом України від 06.10.16 № 1667-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій", продовжено термін щодо приведення у відповідність установчих документів до 1 січня 2018 року.


Декларування доходів громадян у 2017 році
Криворізька північна ОДПІ нагадує, що з 1 січня 2017 року розпочалась кампанія декларування доходів, отриманих упродовж 2016 року.
Територіальні підрозділи фіскальної служби чекають, насамперед, тих громадян, котрі зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Перш за все, це ті мешканці, які отримали минулого року доходи: від продажу рухомого та нерухомого майна, у вигляді спадщини, доходи від здавання в найм нерухомого майна.
Водночас звертаємо увагу, що з переліку „обов’язкових” декларантів цього року виключено громадян, котрі отримували доходи від двох і більше податкових агентів. Зазначена новація виникла у зв'язку із впровадженням ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків та скасуванням пп. "є" п. 176.1 ст. 176 Податкового кодексу України.
Форма декларації про майновий стан і доходи також зазнала змін. У оновленому вигляді її можна завантажити з веб-порталу ДФС України за гіперпосиланням: http://sfs.gov.ua/elektronni-formi-dokumentiv/podatok-na-dohodi-fizichnih-osib/
Відповідно до статті 49 Податкового Кодексу декларації подаються за звітний період, що дорівнює календарному року :
- для фізичних осіб – до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV Кодексу – зокрема, у разі реалізації платником податку права на податкову знижку, в такому випадку декларацію можна подавати до кінця року ;

- для фізичних осіб – підприємців – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року;
За вибором платника податків декларації можна подати за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.
У центрах обслуговування платників податків для комфортного звітування громадян у разі необхідності можна отримати безкоштовні консультації та допомогу в заповненні декларації.

На Хмельниччині злодійкуватий директор державного підприємства на 8 років позбавлений волі
Днями Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ підтвердив правомірність залишив вироку районного суду та ухвалу апеляційного суду Хмельницької області про засудження колишнього керівника державного підприємства за розтрату державних коштів в особливо великих розмірах.
В цілому відповідно до матеріалів кримінального провадження, яке здійснювалось слідчим управлінням фінансових розслідувань Державної фіскальної служби у Хмельницькій області, злодійкуватий директор держпідприємства вчинив умисне ухилення від сплати податків у значних розмірах, розтрату державних коштів в особливо великих розмірах та службове підроблення.

Судовим слідством було встановлено, що зазначений посадовець підробляв первинні фінансово-господарських документів та проводив безтоварних операцій, що завдало збитків економічним інтересам держави на загальну суму 1,1 мільйона гривень.
Судом директора визнано винним у вчиненні злочинів та призначено остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на строк 8 років з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями на 3 роки, з конфіскацією всього майна, що належить йому на праві власності, окрім житла. Крім того засуджений був взятий під варту та на даний час уже відбуває покарання.
Відшкодування завданих державі збитків планується за рахунок майна орієнтовною вартістю 1 мільйон гривень, арештованого слідчими фіскальної служби області в рамках проведення досудового розслідування.


У яких розмірах із 2017 року сплачується єдиний податок для 1-ї та 2-ї груп
Відповідно до пп. 1, 2 п. 30 розділу І Закону України від 20.12.2016 № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» із 01.01.2017 р. ставки єдиного податку дорівнюватимуть:
- для єдинників групи 1 – у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (з 01 січня 2017 року – 1600 грн);
- для єдинників групи 2 – у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (з 01 січня 2017 року – 3200 грн).
Тобто з 2017 року фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами та радами об’єднаних територіальних громад для фізичних осіб – підприємців, які провадять господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:
1) для 1-ї групи платників єдиного податку – у межах до 10% розміру прожиткового мінімуму (до 160 грн);
2) для 2-ї групи платників єдиного податку – у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати (до 640 грн).


Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – податкові зміни 2017
Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», що набрав чинності з 01.01.2017, внесені зміни до ст.266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яка регламентує правила нарахування податку на нерухоме майно.
Законом внесено зміни у частині адміністрування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зокрема:
- розширено перелік об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які не є об’єктом оподаткування, додано об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку дітей, а також дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення і відпочинку дітей, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій; об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів фізичного здоров’я населення, центрів з розвитку фізичної культури і спорту інвалідів, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, а також центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацьких спортивних шкіл і спортивних споруд всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій; об’єкти нежитлової нерухомості баз олімпійської та паралімпійської підготовки. Перелік таких баз має затвердити Кабінет Міністрів України; об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей;
- не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що розташовані на території населених пунктів на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, у період з 14 квітня 2014 року до 31 грудня року, в якому завершено АТО (підпункт 38.6 пункту 38 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).
- з 2017 року пільги з податку на нерухоме майно, передбачені п.п.266.4.1 та п.п.266.4.2 ПКУ, для фізичних осіб не застосовуються до:
• об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо їх площа перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої п.п.266.4.1 ПКУ*;
• об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).
____________________
* Згідно з п.п.266.4.1 база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:
- для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;
- для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
- для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Чи сплачують з 01.01.2017 єдиний внесок ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за період, в якому не отримували дохід (прибуток)?
Законом України від 06.12.2016 №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до Закону України від 08.07.2010 №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464), зокрема, щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП), у тому числі ФОП – платниками єдиного податку, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, які набувають чинності з 01.01.2017.
Платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та у повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (п.1 частини другої ст.6 Закону №2464).
Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина дванадцята ст.9 Закону №2464).
Відповідно до підпунктів 4 та 5 частини першої ст.4 Закону №2464 платниками єдиного внеску є ФОП, у тому числі ФОП платники єдиного податку, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.
Базою нарахування єдиного внеску для платників, зазначених у п.4 (крім ФОП платників єдиного податку) та у п.5 частини першої ст.4 Закону №2464, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.
З 2017 року у разі, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (пункт 2 частини першої ст.7 Закону №2464).
Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п.6 частини першої ст.1 Закону №2464).
Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – це максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює двадцяти п’яти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок (п.4 частини першої ст.1 Закону №2464).
З 01.01.2017 ФОП – платники єдиного податку та ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (частина четверта ст.4 Закону №2464). Зазначена норма не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.
Отже, починаючи з 2017 року, у разі, якщо ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. Мінімальна сума єдиного внеску для таких осіб з 1 січня 2017 року складає – 704 грн. (3200 грн. х 22%).
Роз’яснення з цього питання надані у листі Державної фіскальної служби України від 30.12.2016 №41658/7/99-99-13-02-01-17, яке розміщене на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/ediniy-vnesok-na-zagalnoobovyazkove-/listi/70778.html
Також повідомляємо, що відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 301.04.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

ДФС сформовано та затверджено Реєстр великих платників податків на 2017 рік
Криворізька північна ОДПІ інформує, що на виконання п.64.7 ст.64 Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями наказом Державної фіскальної служби України від 26.12.2016 №1036 (далі – наказ №1036) затверджено Реєстр великих платників податків на 2017 рік.
Наказ №1036 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro-diyalnist/70776.html

Збільшені ставки єдиного податку для платників четвертої групи
Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон №1791), який набрав чинності 01.01.2017, внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у частині єдиного податку.
Так, зокрема, підпунктом 3 пункту 30 розділу I Закону №1791 збільшені ставки єдиного податку для платників єдиного податку четвертої групи, а саме:
- для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту) з 0,81 % до 0,95% (п.п.293.9.1 п.293.9 ст.293 ПКУ);
- для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях з 0,49% до 0,57% (п.п.293.9.2 п.293.9 ст.293 ПКУ);
- для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) з 0,49% до 0,57% (п.п.293.9.3 п.293.9 ст.293 ПКУ);
- для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях з 0,16% до 0,19% (п.п.293.9.4 п.293.9 ст.293 ПКУ);
- для сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту розмір ставки єдиного податку складає 6,33% (п.п.293.9.6 п.293.9 ст.293 ПКУ)*.
Нагадуємо, що відповідно до п.293.9 ст.293 ПКУ для платників єдиного податку четвертої групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та встановлюється у відсотках до бази оподаткування.
(*До зміни Законом №1791 редакції підпункту 293.9.6 п.293.9 ст.293 ПКУ для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди, ставка єдиного податку складала 5,4%).

Заповнюйте правильно платіжні документи!
Криворізька північна ОДПІ нагадує, як правильно заповнювати реквізити у розрахункових документах на сплату податків та зборів, у тому числі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування: а саме поле «Призначення платежу» та «Отримувач».
При сплаті податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) до бюджету платник податків заповнює поле «Призначення платежу» розрахункового документа з урахуванням вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів” зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за № 974/27419 (далі – Порядок).
Порядком передбачено, що поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:
поле № 1 – друкується службовий код (знак) ”*” (ознака платежу);
поле № 2 – друкується розділовий знак ”;” та код виду сплати (формат ссс - тризначне число, наприклад, у разі сплати грошового зобов’язання друкується код виду сплати «101», при погашенні боргу – «140», тощо…);
поле № 3 – друкується розділовий знак ”;” та один з нижченаведених реквізитів:
1) код клієнта за ЄДРПОУ (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8);
2) реєстраційний номер облікової картки платника податків (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта);
3) реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (завжди має 9 цифр);
поле № 4 – друкується розділовий знак ”;” та роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі.
Поле «призначення платежу» у розрахунковому документі для сплати грошового зобов’язання будь-якого платежу або єдиного внеску має наступний вигляд:
*;101;1111111111;сплата єдиного податку за 2 квартал 2016 року;;;
де 1111111111 – реєстраційний номер облікової картки платника податку
Або
*;101;АА111111;сплата єдиного податку за 2 квартал 2016 року;;;
де АА111111 - серія та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта)
Або
*;101;12345678;сплата податку на прибуток за 2 квартал 2016 року;;;
де 12345678 код ЄДРПОУ юридичної особи.
У разі сплати платежу до бюджету в іноземній валюті обов’язково вказується код класифікації доходів бюджету.
При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками (п. 2 Порядку).
Сплата за кожним видом платежу та за кожним видом сплати має оформлятися окремим документом на переказ (п. 6 Порядку).
У разі наявності у платника податків/платника єдиного внеску податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску розрахунковий документ на переказ коштів приймається до виконання незалежно від напряму сплати, зазначеного у полі «Призначення платежу» розрахункового документа. При цьому зарахування коштів відбувається у порядку черговості, встановленому Податковим кодексом України, а такому виду сплати органами ДФС присвоюється код виду сплати 140 (п. 8 Порядку).
В залежності від виду сплати в полі № 2 «Призначення платежу» розрахункових документів вказується відповідний код сплати згідно із додатком до Порядку.
Згідно з додатком 8 «Указівки щодо заповнення реквізитів розрахункових документів на паперових носіях, їх реєстрів і заяви про відкриття акредитива» до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 № 22, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 29.03.2004 за №377/8976, у реквізиті «Отримувач» під час сплати платежів до бюджету зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, найменування території та код бюджетної класифікації.
Обов’язковим реквізитом у розрахункових документах є поле «Код отримувача».
Для сплати податків та зборів до бюджету – отримувач коштів: Управління державної казначейської служби України (відповідної території);
Для сплати єдиного внеску – отримувач відповідний орган ДФС.

Рівномірна сплата податків – актуальне питання сьогодення
Від своєчасної сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), залежить стан наповнення бюджетів усіх рівнів, соціально-економічний розвиток держави, добробут усіх громадян, адже своєчасно сплачені податки – це виплата заробітної плати освітянам, працівникам охорони здоров’я, культури, пенсій, стипендій, фінансування соціальних заходів та інше.
Тому платники податків повинні не тільки не порушувати встановлені терміни сплати, а й піклуватися про рівномірне наповнення дохідної частини бюджету. Порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами, регулює Податковий кодекс України (далі – ПКУ).
Відповідно до пп. 14.1.156 п.14.1 ст.14 ПКУ податкове зобов'язання - це сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством.
Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ (п.57.1 ст.57 ПКУ). Звертаємо увагу на те, що для своєчасного надходження платежу до бюджету слід його сплатити у перші дні цього періоду, не чекаючи його останнього дня.

Топові порушення митних правил Чернівецької митниці ДФС за 2016 рік
Непоодинокі випадки спроб незаконного переміщення предметів, що можуть становити культурну та історичну цінність фіксують чернівецькі митники. Іноді кількість виявленого вражає – за кількістю це цілі експозиції, які можуть поповнити українські музеї і виставки. І завдяки пильності буковинських митників предмети старовини залишаються в нашій країні. Тож представляємо топову затримань, серед яких переважну кількість виявлень порушень митних правил становлять саме спроби з незаконного переміщення старожитностей.
1. Музей на колесах
Колекцію старожитностей, яку намагались вивезти незаконно за межі нашої країни виявили митники у пункті пропуску «Порубне-Сірет».
Серед виявленого значна кількість предметів, а саме: книга «Культурно-бытовые очерки по мировой истории» 1918р., три примірники журналу «Сигнал» 1943р., два ножі та кинджал, статуетка Гітлера у військовій формі на підставці 1937р., барельєф у вигляді орла зі свастикою у кігтях, два медальйони із зображеннями святих. Також вилучено колекцію марок у кількості 898 одиниць, до складу якої входять конверти з 12-ма марками часів СРСР та з 60-ма марками різних країн, прозора папка з 237-ма марками різних країн, 382 та 179 марок у окремих клясерах, 28 марок на окремій сторінці та 3 німецьких листівки.
Все це виявили митники у мікроавтобусі марки «Renault» громадянина України, який разом з громадянином Естонії прямував у приватних справах до Естонії. Під час митного огляду салону авто у картонних коробках, заклеєних клейкою стрічкою і було виявлено приховані від митного контролю предмети, які згідно заключення експерта-мистецтвознавця підпадають під дію Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» й можуть бути вивезені за межі митної території України на підставі дозвільних документів.
Остаточне рішення щодо належності предметів до культурних цінностей та їх подальшої долі буде прийнято після проведення додаткових досліджень.
Зазначені дії громадян мають ознаки порушення митних правил, передбачених ст.471 та ч.1 ст.483 Митного кодексу України (порушення порядку проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю та дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю).
За даними фактами до СБУ України в Чернівецькій області направлено повідомлення про протиправні діяння, що містять ознаки злочинів, передбачених відповідно статтями 201 Кримінального кодексу України.
2. Раритети з наркотичним присмаком
Ще одну значну колекцію раритетних предметів переважно XIX- поч. XX ст. два поціновувача старожитностей намагались вже ввезти до нашої держави разом із наркотичною речовиною.
Серед виявленого також досить цікаві предмети :дві Біблії французькою мовою 1931 та 1949 років видання, вироби з металу жовтого та білого кольорів: медальйон з образом Божої Матері 1830 року, півкілограмове намисто з геометричним орнаментом з білого цільного металу та клеймом на зворотному боці 925 та 22К, браслет вагою 200 грамів, вісім стаканчиків з жовтого металу з клеймом на дні у вигляді герба зі сфінксом з написом EV та ARGEUX, шабля з клеймом у вигляді трефи та вигравіюваними на лезі літерами “G F”, “CHARLES RITIQUETONNE PARIS” (і шабля і стаканчики мають період походження другої половини XIX- поч. XX століть).
Ось таку ще одна колекція раритетів була виявлена у громадян Молдови, які на легковику прямували з Франції до України у приватних справах через митний посту «Вадул-Сірет».
Прибувши до митного поста і водій і пасажир надали контрольні талони для проходження митного контролю по смузі руху “зелений коридор”, чим заявили про відсутність у них товару та коштів. Проте митники звернули увагу на дещо підозрілу поведінку присутніх в авто і транспортний засіб було переведено на смугу руху «червоний коридор». І недаремно! За результатами поглибленого огляду автівки під пасажирським сидінням було виявлено заборонені до переміщення наркотичні засоби! А згодом в валізі серед особистих речей знайдено не задекларовані, не пред’явлені до митного контролю, приховані предмети старовини, які підпадають під дію Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей».
Повідомлення про протиправні діяння, що містять ознаки злочинів, передбачених статтями 201 та 305 Кримінального кодексу України, направлено до правоохоронних органів, цінності та наркотичну речовину передано до слідчого управління Служби безпеки України в Чернівецькій області.
3. Сумнівна філателія
Ні багато ні мало, а 24,5 тис. марок, 48 поштових конвертів та 40 листівок намагався вивезти наш співвітчизник за межі нашої держави
Серед виявлених марок, що були випущені у різні часи починаючи з 1880 року, є примірники з зображеннями з різноманітної тематики: мистецтво, спорт, релігія, фауна та ін. Серед колекційних предметів є марки із зображеннями лідерів нацистської Німеччини Адольфа Гітлера та Генріха Гіммлера. Також вилучено грошові знаки часів Російської Імперії, проштамповані печаткою революційної повстанської армії Махно. Що стосується географії вилучених поштових конвертів (48 шт.) та листівок (40 шт.), то вона досить різноманітна, й охоплює європейські, американські, африканські та азіатські країни. З огляду на таку значну колекцію, вона може становити культурну та історичну цінність. Серед виявлених марок, до речі, навіть, знайшлися екземпляри із зображенням бойовиків так званих ДНР та ЛНР.
Партії рідкісних поштових марок, як окремо, так і в 34 клясерах та інші предмети знаходились у картонній коробці під виглядом посилки та у ручній поклажі у мікроавтобусі марки “Мерседес”, під кернуванням громадянина України з ознаками приховування та без будь-яких дозвільних документів, що дають законну підставу для їх переміщення через митний кордон України.
Весь цей крам виявили на митному посту “Вадул-Сірет” співробітники Чернівецької митниці під час проведення спільних заходів по недопущенню незаконного переміщення через митний кордон України предметів, які підпадають під дію Закону України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей".
Відносно водія транспортного засобу відповідно до ч.1 ст.483 Митного кодексу України складено протокол про порушення митних правил, предмети правопорушення вилучено. Санкції зазначеної статті передбачають накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів.
4. Медаль за правопорушення
Можна сказати, що в цьому випадку порушник теж має отримати свою «медаль» у вигляді протоколу про порушення митних, який вирішив перемістити партію 73-х ювілейних медалей часів СРСР за межі нашої держави.
Серед виявленого медалі з металу жовтого та білого кольору «Пятьдесят лет Вооруженных сил СССР», «Двадцать лет победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг», «ХХХ лет победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг (мовою оригіналу), «70 лет Вооруженных сил СССР», «В ознаменование сороковой годовщины Вооруженных сил СССР 1918-1958», «40 лет победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг»,«Ветеран Вооруженных сил СССР», «Ветеран труда СССР», «40 лет победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг» (участнику трудового фронта), «За долголетний труд в Великой Отечественной войне 1941-1945» - реверс, «За победу над Германией в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг» - реверс, аверс- надпис по колу «Наше дело правое – мы победим», «В память 1500-летия Киева», «За доблестный труд в ознаменование 100-летия со дня рождения В.И. Ленина».
Монети були виявлені в дев’яти поліетиленових пакетах, розміщених в середині заклеєної клейкою стрічкою картонної коробки. Жодних дозвільних документів на право вивезення за межі України предметів, що підпадають під дію Закону України «Про вивезення, ввезення та поверненя культурних цінностей», співробітникам митниці водієм не було надано.
Колекцію медалей виявили працівники Чернівецької митниці ДФС на митному посту «Вадул-Сірет» під час митного огляду мікроавтобуса «Мерседес», водій якого, наш співвітчизник, прямував в приватних справах до Італії та для проходження митного контролю обрав спрощений («зелений») коридор, чим і заявив про відсутність обов’язкових до декларування предметів.
Згідно рішення митниці автомобіль було виведено з загальної черги та за результатами поглибленого огляду виявлено приховані від митного контролю предмети. Відносно водія транспортного засобу відповідно до ч.1 ст.483 Митного кодексу України митниками складено протокол про порушення митних правил, предмети правопорушення вилучено. Санкції зазначеної статті передбачають накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів.
5. Вікно в Європу
Тютюнові вироби вартістю близько 34 тисяч гривень намагався незаконно перемістити через митний кордон України 38-річний мешканець Чернівецької області.
Прямуючи близько через пункт пропуску «Порубне-Сірет» автомобілем марки «Mercedes-Benz» у приватних справах до Бельгії, водій легковика разом із п’ятьма пасажирами для проходження митного контролю обрали смугу руху «зелений коридор».
Співробітники митниці прийняли рішення щодо виведення транспортного засіб та громадян в «червоний коридор». За результатами поглибленого огляду було виявлено тютюнові вироби, приховані в порожнинах металопластикових вікон та дверей, що знаходились у вантажному відсіку транспортного засобу.
Складено протокол про порушення митних правил за ознаками ч.1 ст.483 Митного кодексу України. Вилучено тютюнові вироби та металопластикові вироби. Загальна вартість вилученого склала понад 39 тисяч гривень.

Податкові міліціонери Львівської області виявили реалізацію фальсифікованих алкогольних напоїв
В межах цільової операції „Акциз - 2017” працівниками податкової міліції Львівській області ліквідовано незаконне виробництво фальсифікованих алкогольних напоїв.
Так, за наслідками проведених на підставі ухвал суду обшуків у місті Стрий, в житлових, торгівельних і підсобних приміщеннях магазинів виявлено і вилучено 560 літрів готового купажу фальсифікованих алкогольних напоїв у 35-ти каністрах, 50 літрів алкогольного фальсифікату у пластикових пляшках, пуста тара різних об’ємів, 600 корків, 3 спиртометри, мірник, фільтри, шланги, лійки та інші засоби та інші пристосування для виготовлення фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів.
Всього в ході ліквідації підпільного виробництва вилучено понад 600 літрів лікеро-горілчаних виробів з ознаками підробки, орієнтовною вартістю 100 тис.гривень.

Митники затримали «забавок» на три мільйони
В зону митного контролю МАПП «Шегині» заїхав автомобіль «Ford Mondeo» під керуванням громадянина Республіки Польщі. Для перетину кордону він обрав смугу спрощеного митного контролю «зелений коридор», чим заявив про відсутність будь-яких товарів, які підлягають обов’язковому декларуванню та оподаткуванню. Під час візуального огляду автомобіля у працівників митниці виникла підозра про можливе переміщення таких товарів. Автомобіль було виведено в спеціальне в місце для митного огляду. Там у багажному відділенні автомобіля митники виявили товар, який відповідно до ст. 374 МК України перевищує неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України, зокрема диски, скетч-карти для комп’ютерних ігор Battlefield, EA FIFA 17, PlayStation Live 90 days, Titanfall 2, GTA V, PS4 Pack Games, ігрові приставки тощо. Загальна вартість товару – 3 млн 182 тис. грн.
Отже, громадянин Республіки Польщі порушив встановлений порядок проходження митного контролю в зоні спрощеного митного контролю, тобто перемістив товар, який перевищує неоподатковувану норму.
За ознаками ст. 471 Митного кодексу України складено протокол про порушення митних правил. Предмети порушення вилучено. Справу скерують до суду, який і визначить покарання.

Щодо особливостей перебування відокремлених підрозділів неприбуткових організацій без статусу юридичної особи в новому Реєстрі неприбуткових установ та організацій
Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440 ,,Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру” неприбуткові установи та організації повинні привести свої установчі документи у відповідність з вимогами, встановленими п. 133.4 ст. 133 Кодексу, та надати копії таких документів контролюючому органу.
Підпунктом пп. 14.1.30 п. 14.1 ст. 14 Кодексу визначено, що поняття ,,відокремлені підрозділи” вживаються у значенні, визначеному Цивільним кодексом України від 16 січня 2003 року № 435-IV, із змінами та доповненнями (далі – Цивільний кодекс) та Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV ,,Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.
Філія – це відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Відомості про філії юридичної особи включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (ст. 95 Цивільного кодексу).
Підпунктом 133.1.1 п. 133.1 ст. 133 Кодексу встановлено, що платниками податку - резидентами є суб’єкти господарювання - юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім юридичних осіб, визначених п. 133.4 ст. 133 Кодексу.
Отже, статус неприбуткової організації, яка відповідає вимогам п. 133.4 ст. 133 Кодексу, надається тільки підприємствам, установам та організаціям зі статусом юридичні особи.
Враховуючи зазначене, відокремлені підрозділи неприбуткових організацій без статусу юридичної особи не включаються до Реєстру неприбуткових установ та організацій, та не підтверджують відповідність установчих документів вимогам, встановленим п. 133.1 ст. 133 Кодексу.

Щодо ліцензування виробництва і обігу спирту, алкоголю та тютюну у 2017 році
Законом України від 20.12.2016 р. №1791-VIII (далі – Закон №1791) щодо ліцензування внесено зміни до Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 р. №481(далі - Закон №481).
Згідно із загальними правилами ст. 15 Закону №481, суб'єкти господарювання, які отримали ліцензії на виробництво або імпорт алкогольних напоїв або тютюнових виробів (крім виробництва вин виноградних, вин плодово-ягідних або напоїв медових із виноматеріалів виключно власного виробництва), здійснюють поставку цієї продукції суб'єктам господарювання оптової і роздрібної торгівлі та іншим українським споживачам за наявності ліцензії на оптову торгівлю.
Річна плата за ліцензію на оптову торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 500 000 гривень.
Відповідно до змін, внесених Законом України №1791 до ч. 5 ст.15 Закону №481, з 01.01.2017 року річна плата за ліцензії на право оптової торгівлі виключно пивом для виробників пива з обсягом виробництва до 3000 гектолітрів на рік становить 30 000 гривень.
Якщо ж виробили пива більше, суб’єктам господарювання треба отримати нову ліцензію на загальних підставах вартістю у 500 000 гривень.
У випадку невиконання зазначеної вимоги змінами до ч.2 ст.17 Закону № 481 передбачена відповідальність у вигляді штрафу - в розмірі 200 % вартості реалізованої партії товару, але не менше ніж 500000 гривень.

Криворізька північна ОДПІ
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор