www.kriv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 29 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Криворізський район >> За даними 2017 року
Яка дата вважається датою реалізації пального з метою складання акцизної накладної?
Версія для друку Написати листа
Яка дата вважається датою реалізації пального з метою складання акцизної накладної?

Відповідно до абзацу першого п. 231.1 ст. 231 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) платник податку при реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.
Абзацом другим п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ визначено, що реалізація пального для цілей розд. VI ПКУ – це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання та передачі (відпуску, відвантаження) пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками.
Акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального (абзац перший п. 231.3 ст. 231 ПКУ).
При цьому платником податку також надається право складання акцизної накладної за щоденними підсумками операцій та не пізніше останнього дня місяця на весь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця у випадках, визначених п. 231.3 ст. 231 ПКУ.
Отже, з метою складання акцизної накладної датою здійснення операції з реалізації пального вважається дата передачі (відпуску, відвантаження) такого пального, що засвідчується у первинних документах незалежно від того, коли відбулась оплата або перехід права власності, отримання його покупцем.

З початку року Центрами обслуговування платників Дніпропетровської області надано майже 78 тис. адміністративних послуг
В органах ГУ ДФС у Дніпропетровській області створено та працюють 36 Центрів обслуговування платників (ЦОП), де платники податків можуть отримати широкий спектр послуг: інформаційних, консультативних та адміністративних.
Центрами забезпечується надання 24 видів адміністративних послуг, 18 з яких надаються безкоштовно.
Загалом працівниками ЦОП за І квартал 2017 року прийнято понад 1 млн. звернень у сфері надання адміністративних та інших послуг; надано майже 78 тис. адміністративних послуг.
З метою поліпшення якості та збільшення ефективності надання послуг у Центрах обслуговування платників Дніпропетровської області фахівцями обслуговування платників проводяться письмові опитування за допомогою розташованої біля модератора ЦОП скриньки пропозицій та побажань.
У поточному році отримано 548 письмових анкет, в яких платниками надано позитивну оцінку роботи Центрів обслуговування платників.

Помилки, допущені платниками при заповненні звітності з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за лютий 2017 року
Державною фіскальною службою України проведено аналіз звітності з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (далі – Рентна плата) за лютий 2017 року та виявлено методологічні помилки у заповненні платниками податкової звітності, а саме:
- під час заповнення додатків до податкової декларації з рентної плати (далі – Декларація) не враховано, що з 1 січня 2017 року Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» збільшено на 12% ставки рентної плати за радіочастотний ресурс, що діяли у 2016 році;
- у колонці 6 додатка 4 «Розрахунок з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України» до Декларації підвищувальні та понижувальні коефіцієнти платниками зазначаються інші, ніж передбачено Податковим кодексом України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Відповідно до п.254.4 ст.254 ПКУ до ставок Рентної плати застосовуються підвищувальні коефіцієнти «1,2» та «1,4». При цьому, платниками Рентної плати зазначено, наприклад, неіснуючий коефіцієнт «1,6» замість коефіцієнтів «1,4» та «1,2».
З урахуванням зазначеного, звертаємо увагу платників Рентної плати на правильність застосування ставок Рентної плати, визначених статтею 254 ПКУ, та дотримання ними порядку заповнення реквізитів податкової звітності з Рентної плати, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №719 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2016 №927), що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за №1051/27496.

Як користуватись електронним сервісом «Отримання відомостей з ДРФО про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді», розмішеним на офіційному веб-порталі ДФС?
Звертаємо увагу, що у рамках кампанії декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) в «Електронному кабінеті платника» функціонує сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді».
Запит для отримання відомостей про доходи формується виключно фізичними особами – платниками податків.
Інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків можна отримати у приватній частині (особистий кабінет) Електронного кабінету платника, з використанням лише електронного цифрового підпису фізичної особи.
Для цього необхідно:
- увійти до Електронного кабінету платника за посиланням: http://cabinet.sfs.gov.ua або через офіційний веб-портал ДФС;
- обрати відповідний акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК);
- обрати особистий електронний ключ, вибравши відповідний файл з електронного носія (USB – накопичувач, СD/DVD диск) або у відповідному каталозі на персональному ПК (Key- 6.dat);
- вказати пароль захисту та натиснути «Зчитати». Після того, як ключ буде успішно завантажено, натиснути «Увійти»;
- обрати розділ «Заяви, запити для отримання інформації»;
- обрати «Запит про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи/декларації про доходи та витрати осіб, які звернулись за призначенням субсидій на житло».
У запропонованій формі Запиту необхідно заповнити всі поля, виділені блакитним кольором. Після заповнення натиснути «Підписати та надіслати» або «Зберегти чернетку» та «Підписати та надіслати».
Якщо при заповненні запиту були допущені помилки або не заповнено всі обов’язкові реквізити, система напише «Помилка» та виділить рожевим кольором відповідні поля.
Необхідно виправити помилки та знову натиснути «Підписати та надіслати». Процедура підпису така ж сама, як і процедура входу в особистий кабінет. Далі система запропонує обрати спосіб отримання інформації. Наприклад: «Електронний кабінет». Відправлений запит можна переглянути у розділі «Вхідні/вихідні документи» у приватній частині особистого кабінету. Після обробки запиту до особистого електронного кабінету платника надходить таке повідомлення. Натиснувши на це повідомлення відкривається інформація про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, яка замовлялася. Інформацію можна переглянути, зберегти або надрукувати. Відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді можна отримати за останні три роки (поквартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.
Детально ознайомитись з Порядком отримання відомостей про доходи можна на офіційному веб-порталі ДФС у рубриці: «Фізичним особам» (http://sfs.gov.ua./fizichnim-osobam/vidomosti-doxid).
Відповідне питання та відповідь на нього розміщене у підкатегорії 140.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Подовжено режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з брухтом та відходами чорних і кольорових металів
Повідомляємо, що 24.03.2017 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 №172 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 січня 2011 р. №15» (далі – Постанова №172).
Зазначеною Постановою внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 №15 (далі – Постанова №15), якою затверджено переліки відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких, зокрема операції з імпорту, тимчасово, до 1 січня 2019 року, звільняються від обкладення податком на додану вартість (далі – ПДВ).
Постанова №172 прийнята на виконання Закону України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», яким, зокрема, передбачено внесення змін до Податкового кодексу України у частині подовження до 01.01.2019 режиму звільнення від оподаткування ПДВ вартості операцій з брухтом та відходами чорних і кольорових металів.
Таким чином, Постановою №172 приведена у відповідність до вимог чинного законодавства Постанова №15 у частині подовження з 01.01.2017 до 01.01.2019 режиму звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання відходів та брухту чорних і кольорових металів, зокрема операції з імпорту, за затвердженим переліком.
Постанова №172 опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 24.03.2017 № 56.

Сергій Білан: ДФС максимально зацікавлена в новітніх наукових розробках
На сьогодні в системі ДФС існує потреба в наукових розробках, які б були новаторськими та унікальними для служби. Про це заявив Перший заступник Голови ДФС Сергій Білан під час засідання Науково-технічної ради ДФС.
За його словами, минулий рік став для фіскальної служби роком розгортання роботи Науково-дослідного інституту фіскальної політики Університету Державної фіскальної служби України. Саме він є виконавцем усіх науково-дослідних робіт, замовником яких є ДФС.
«На сучасному етапі нові розробки наших науковців та експертів повинні бути максимально орієнтовані на потреби фіскальної служби. Вони мають створювати наукове підґрунтя для ефективного і оперативного впровадження реформ та всіх завдань, які стоять перед ДФС», - наголосив Сергій Білан.
Під час засідання учасники обговорили результати наукових досліджень, які проводились у ДФС протягом минулого року, підбили підсумки роботи Експертної ради з питань проведення наукової та науково-технічної експертизи в ДФС у 2016 році, а також сформували проекту Тематичного плану наукових (науково-технічних) робіт ДФС на наступний рік.
Нагадаємо, що Науково-технічна рада Державної фіскальної служби України була створена відповідно до наказу ДФС України від 30 грудня 2014 року № 411. Це колегіальний дорадчий орган, основною метою якої є розгляд наукових рекомендацій і пропозицій щодо розробки та реалізації стратегії розвитку податкової та митної сфери, визначення основних напрямів науково-технічної діяльності, сприяння підвищенню результативності наукових досліджень, забезпечення ефективного використання бюджетних коштів, що спрямовуються на їх проведення.

Сумські митники ДФС зупинили спробу надання хабара
Сьогодні, 13 квітня 2017 року, на митному посту «Конотоп» Сумської митниці ДФС завдяки співпраці працівників митниці та працівників УВБ ГУ ДФС разом із співробітниками національної поліції у Сумській області попереджено спробу надання хабара працівникам митниці.
Молодий чоловік їхав у потязі сполученням «Київ – Москва» та віз 60 кг м’яса без спеціальних документів на нього. Задля того, щоб працівники митниці не запрошували на огляд представників ветеринарної служби, чоловік запропонував гроші.
Про це працівники митниці повідомили Управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Сумській області та ГУ Національної поліції у Сумській області.
Після проведення відповідних процедур працівники ветеринарної та фітосанітарної служби України м'ясо не допустили до переміщення через кордон України. Крім того, порушник не надав спеціальних документів, що підтверджують походження товару та його якість.
Наразі вирішується питання про відкриття кримінального провадження відносно порушника та притягнення його до відповідальності.

На Київщині ліквідовано конвертаційний центр з обігом понад 240 млн. грн.
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Київській області ліквідували конвертаційний центр, який діяв на території м. Києва, Київської та інших областей України.
В рамках розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 28, ч.2 ст. 205, ч.3 ст. 209, ч. 3 ст. 28, ч.3 ст. 212 , ч.4 ст. 190, ч.3 ст. 28 ст. 205 КК України встановлено групу осіб, які зареєстрували та придбали низку транзитних підприємств, за допомогою яких надавали підприємствам реального сектору економіки послуги із формування незаконного податкового кредиту та незаконного переведення безготівкових коштів у готівку.
З даною метою реально існуючі підприємства перераховували безготівкові кошти на рахунки фіктивних підприємств, які входили до складу конвертаційного центру, за нібито надані послуги, придбані товари тощо. У подальшому ці кошти конвертувались організаторами шляхом зняття готівки через банкомати і каси 3 банків та повертались вигодонабувачам за винагороду у розмірі 10-12%.
Обіг проконвертованих коштів протягом 2016-2017 років через розрахункові рахунки, відкриті у відділеннях зазначених банків, склав понад 240 млн. гривень.
За результатами 19 обшуків, проведених в офісних приміщеннях, за місцями проживання та у транспортних засобах фігурантів вилучено 312 тис. гривень та 4350 дол. США готівкою, 21 печатку фіктивних СГД, 34 мобільні телефони, 14 ноутбуків, 43 жорсткі диски, 16 електронних носіїв інформації, 4 планшети, 1 засіб електронного зв’язку, первинні фінансово-господарські документи та чорнові записи, що підтверджують злочинну діяльність.
Тривають слідчі дії.

Мирослав Продан: Для іноземних учасників та гостей «Євробачення» буде діяти спрощений режим пропуску
Державна фіскальна служба України створить максимально сприятливі умови для проходження митних формальностей іноземними учасниками та гостями пісенного конкурсу «Євробачення-2017», яке у травні відбудеться у Києві. Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час відеоселектору в ДФС за участі представників Державної прикордонної служби України.
«ДФС готова забезпечити максимально високий рівень обслуговування всіх іноземних представників, які приїдуть в нашу країну на Євробачення. Для них діятиме спрощений режим пропуску через митний кордон.Оформлення всіх матеріалів, продукції та технічного обладнання, необхідних для конкурсу, здійснюватиметься оперативно», – підкреслив Мирослав Продан.
За його словами, для врегулювання організаційних питань оперативного пропуску іноземних учасників представники ДФС взяли участь у низці зустрічей з фахівцями інших міністерств та відомств, залучених до проведення конкурсу.
Під час зустрічей було досягнуто домовленостей про оперативний обмін інформацією щодо строків оформлення товарів, пунктів пропуску через державний кордон України, через які вони переміщуватимуться, а також документів, на підставі яких такі товари будуть оформлюватися.
«Керівники усіх митниць ДФС забезпечать належний рівень культури та порядку під час здійснення попуску іноземних учасників. До митних формальностей будуть залучені найбільш підготовлені та досвідчені фахівці. У разі необхідності наші фахівці готові оперативно вирішити проблемні питання, які можуть виникнути під час оформлення зазначених громадян, із суміжними службами», – зазначив Мирослав Продан.
Під час селектору представники ДФС та Держприкордонслужби також обговорили напрями співпраці щодо організації пропуску громадян, товарів і транспортних засобів через державний кордон України. Особливо наголошувалося на необхідності створення комфортних умов та зменшенні часу здійснення контрольних формальностей у пунктах пропуску.
Також розглядалися результати реалізації спільних проектів на окремих пунктах пропуску, стан розбудови інфраструктури пунктів міжнародного значення тощо.

Оприлюднена сотня найбільших компаній України зі сплати податків за 2016 рік
Видання «Вісник. Рейтинг» вперше оприлюднило ТОП - 100 найбільших компаній України зі сплати податків за 2016 рік.
Всі компанії перебувають на обліку в Офісі великих платників податків ДФС.
Аналіз проведено за галузевим принципом – нафтогазова промисловість, електроенергетика, металургія, банківський сектор, тютюнова галузь, сфера зв’язку. Лідерами по сплаті податків зазначених галузей є ПАТ «Укргазвидобування», ДП «НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Арселорміттал Кривий Ріг», ПрАТ «Філіп Морріс України», ПАТ КБ «Приватбанк», ПрАТ «Киїстар».
Минулого року із загального приросту надходжень до державного бюджету значну частку було забезпечено саме підприємствами ТОП – 100, загальна сума відрахувань за якими становила 231,7 млрд.грн., що на 32% (74 млрд. грн.) більше порівняно з 2015 роком.
Великі платники відіграють впливову, а іноді і вирішальну роль у наповненні бюджетів усіх рівнів. Саме тому робота Офісу спрямована на ефективне обслуговування великих компаній.
Для цього постійно вдосконалюється система адміністрування податків та зборів. Так, протягом 2016 року було впроваджено концепцію реформування, мета якої – посилення потенціалу з податкового адміністрування. По – перше, створено одну юридичну особу Офіс великих платників податків ДФС. По – друге, за кожним платником закріплено консультанта – координатора. По – третє, здійснено перехід на електронний формат надання адміністративних послуг.
Офіс великих платників орієнтований на потреби великого бізнесу та забезпечує надання високоякісних сервісів і послуг. Завдяки його реформуванню підвищено якість обслуговування платників, що дозволило в 2016 році збільшити надходження платежів до державного бюджету на 32%. А частка великого бізнесу по всім платежах до бюджету склала майже 70%.
Нагадуємо, що на обліку в Офісі великих платників податків ДФС знаходяться компанії річний дохід яких перевищує 1 млрд. грн., або які платять за рік більше 20 млн. грн. податків.

Платникам Дніпропетровщини протягом кварталу відшкодовано з бюджету понад 173 млн. гривень ПДВ
У першому кварталі 2017 року платникам Дніпропетровського регіону відшкодовано майже 173,9 млн. грн. податку на додану вартість, з них – 172,8 млн. грн. або 99,4% грошовими коштами на рахунки платників, що на 45,6 млн. грн. більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Міністерство фінансів України на офіційному веб-порталі повідомило про запуск 01.04.2017 електронного Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість. Платники можуть в онлайн-режимі моніторити інформацію щодо своїх заявок на повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ.
Нагадуємо, що Порядок ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, який затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 25.01.2017 №26, набрав чинності з 01.04.2017.

Змінено порядок справляння податків на період проведення АТО
Повідомляємо, що 15.04.2017 набрав чинності Закон України від 23.03.2017 №1989-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень та усунення суперечностей, що виникли при прийнятті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон №1989), який опубліковано у газеті «Голос України» від 14.04.2017 №69.
Цим Законом:
1. Виправлена технічна помилка щодо оподаткування дивідендів за ставкою 9%.
2. Викладено у новій редакції пункт 38 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яким визначено особливості справляння податків і зборів на період проведення антитерористичної операції (далі – АТО).
Зокрема, уточнено, що норми цього пункту ПКУ поширюється:
- на платників податків, які станом на 14.04.2014 мали місцезнаходження (місце проживання) на тимчасово окупованій території, яка визнана такою відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17.03.2015 №254 «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями», або в населених пунктах на лінії зіткнення;
- та/або платників податків, які мають об’єкти оподаткування місцевими податками, зборами на цих територіях.
Дія цього пункту не поширюється на територію України, визнану тимчасово окупованою відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».
Також встановлено, що на період проведення АТО для платників податків, місцезнаходженням (місцем проживання) яких станом на 14.04.2014 була тимчасово окупована територія та/або територія населених пунктів на лінії зіткнення і які станом на 1 січня 2017 року не змінили своє місцезнаходження (місце проживання) із зазначених територій на іншу територію України:
1) зупиняється нарахування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені за несвоєчасне погашення визначених станом на 14 квітня 2014 року грошових зобов’язань;
2) зупиняється застосування норм статей 59, 60 (в частині податкових вимог), 87 – 101 ПКУ.
Відлік строку давності, визначений статтею 102 ПКУ, зупиняється на період, протягом якого до платників податків, зазначених у цьому підпункті, не застосовувалися заходи стягнення, передбачені статтями 59, 60, 87 – 101 ПКУ.
Не підлягають поверненню на поточний рахунок платника податку, не спрямовуються на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) з інших податків, зборів, не повертаються у готівковій формі за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку нараховані та сплачені за період проведення АТО:
- сум податку на нерухоме майно за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості,
- суми плати за землю за земельні ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, та/або території проведення АТО.
Крім того, Законом №1989 конкретизовано, що під час нарахування (виплати) фізособам – підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов’язані утримати податок на доходи у джерела виплати.
Визначено також спеціальні правила підтвердження даних визначених у податковій звітності платниками податків/податковими агентами які провадили господарську діяльність на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, і не можуть пред’явити первинні документи.
Пунктом 1 розділу II «Прикінцеві положення» Закону №1989 визначено, що він застосовується до податкових періодів, починаючи з 1 січня 2017 року.

Де на офіційному веб-порталі ДФС можна ознайомитися з Реєстром неприбуткових установ та організацій?
Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру визначений постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» зі змінами (далі – Порядок №440).
Відповідно до п.12 Порядку №440 з метою забезпечення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб відомостями, що містяться у Реєстрі неприбуткових установ та організацій, на офіційному веб-сайті Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) забезпечується відкритий доступ до таких відомостей.
Інформація з реєстрів ДФС оприлюднюється у відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника» у вкладці «Реєстр неприбуткових організацій та установ» за посиланням (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx) офіційного веб-порталу ДФС (шлях: Головна / Електронний кабінет платника / Інформація з реєстрів / Реєстр неприбуткових установ та організацій).
Користувачі мають можливість завантажити, зберегти та роздрукувати оприлюднену інформацію.
Відповідне питання та відповідь на нього розміщене у підкатегорії 102.04 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Заступнику начальника ГУ ДФС у Київській області оголошено про підозру у вчиненні злочину
Співробітниками управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Київській області спільно з Генеральною прокуратурою України викрито факт зловживання службовим становищем одним із заступників начальника ГУ ДФС у Київській області.
Податківець, діючи на користь суб’єктів господарювання, неправомірно прийняв рішення про скасування податкових повідомлень-рішень внаслідок чого незаконно звільнив суб’єктів господарської діяльності від сплати податків, що завдало збитки Державному бюджету України на суму понад 12 млн. гривень.
За вказаним фактом Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України зареєстроване кримінальне провадження за ч.2 ст.364 КК України.
Наразі, заступнику начальника ГУ ДФС у Київській області в межах кримінального провадження повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України (зловживання владою або службовим становищем) та вирішується питання про обрання запобіжного заходу.
За вчинення вказаного кримінального правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Євген Бамбізов: Офісом великих платників забезпечено до бюджету 63 млрд. грн.
Протягом І кварталу 2017 року Офісом великих платників ДФС забезпечено податкових надходжень до Державного бюджету України на суму 63 млрд.грн. Про це повідомив начальник Офісу великих платників ДФС Євген Бамбізов.
За його словами, сплата податків порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла на 10 млрд.грн., або на 20%.
«Офіс великих платників податків ДФС стабільно виконує свою функцію – забезпечує більше половини, а саме 54 % від загальних податкових надходжень по Україні», - зазначив Євген Бамбізов.
Виконання доведених індикативних показників січня – березня 2017 року досягнуто на рівні 105,9%, тобто до бюджету додаткового залучено 3,5 млрд.грн. У тому числі з податку на прибуток виконання індикативу склало 163,4% (+2,5 млрд.грн.), з податку на додану вартість 104,3% (+1,4 млрд.грн.).

Звернення громадян на особливому контролі у ГУ ДФС у Дніпропетровській області
Всебічний розгляд звернень громадян, задоволення їх законних прав та інтересів є пріоритетним напрямом роботи органів державної влади, відповідальним обов’язком службових осіб, фактором забезпечення суспільно-політичної та економічної стабільності в державі.
Впродовж січня – березня 2017 року до органів ДФС Дніпропетровської області надійшло 148 письмових звернень громадян, що на 33 звернення більше, ніж за відповідний період 2016 року, з них: 142 заяви, 4 скарги та 2 пропозиції. Безпосередньо до ГУ ДФС у Дніпропетровській області надійшло 117 письмових звернень, з них: 115 заяв та 2 скарги.
Тематика письмових звернень в більшості стосувалася наступних питань: контрольно-перевірочної роботи (68); інформування про ухилення від сплати податків (21); реєстрації та обліку платників податків (8); єдиного соціального внеску (6) тощо.
Для забезпечення реалізації конституційного права на звернення керівництвом ГУ ДФС та підпорядкованих ДПІ було проведено 8 особистих прийоми, з них 2 колективних звернення від громадян.
Усім заявникам надані своєчасні та кваліфіковані відповіді.

Деклараційна кампанія – 2017: залишилось менше місяця до її завершення
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу громадян, що до завершення декларування доходів, отриманих ними протягом 2016 року, залишилось 15 календарних днів.
Нагадуємо, що останній день надання річної податкової декларації про майновий стан і доходи для фізичних осіб – платників податків, які зобов’язані задекларувати минулорічні доходи – 3 травня 2017 року.
Шановні громадяни, поспішайте задекларувати свої доходи своєчасно!
Свідоме декларування доходів та сплата податків – вірний шлях до побудови європейського суспільства.
Декларування доходів – це виконання громадянами свого конституційного обов’язку, індивідуальний внесок у добробут держави.

Сільськогосподарським товаровиробникам збільшено реєстраційну суму для податкових накладних
Повідомляємо, що 15.04.2017 набрав чинності Закон України від 23.03.2017 №1988-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника» (далі – Закон №1988), який опубліковано у газеті «Голос України» від 14.04.2017 №69.
Відповідно до Закону №1988 підрозділ 2 «Особливості справляння податку на додану вартість» розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) доповнено пунктом 60 такого змісту:
«Установити, що до 31 грудня 2017 року значення суми, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, визначеної пунктом 200№.3 статті 200цього Кодексу, збільшується на суму коштів, що були перераховані з 1 по 30 січня 2017 року з поточних на спеціальні рахунки, відкриті сільськогосподарським підприємствам, що до 1 січня 2017 року застосовували спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 цього Кодексу, в установах банків, але не більше суми, що мала спрямовуватися на спеціальний рахунок суб’єкта спеціального режиму оподаткування згідно з податковою звітністю за грудень 2016 року, крім уточнюючих розрахунків.
Таке збільшення здійснюється одноразово за заявою платника податку, поданою в довільній формі до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, разом з копіями платіжних доручень платника, завіреними в установленому порядку банком, які підтверджують таке перерахування.
У межах суми такого збільшення платник податку має право подати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, заяву, відповідно до якої такі кошти підлягають перерахуванню з рахунка в системі електронного адміністрування податку на додану вартість такого платника податку на його поточний рахунок відповідно до пункту 200№.6 статті 200цього Кодексу, для тих платників податку, у яких такі кошти обліковуються на рахунках у системі електронного адміністрування податку на додану вартість».
Внесені зміни надають можливість врахувати у формулі для реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних ті коштів, на які підприємства мають законне право.

Змінені реквізити рахунків для сплати єдиного внеску
Інформуємо, що Державна фіскальна служба України (далі – ДФС) на офіційному веб-порталі за посиланням http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/214641.html повідомила про зміну деяких рахунки для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) у зв’язку з реорганізацією територіальних органів ДФС.
Перелік рахунків для сплати єдиного внеску розміщено у розділі «Бюджетні рахунки» на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС (http://sfs.gov.ua) у розрізі територіальних органів ДФС та категорії платників.
При сплаті єдиного внеску поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:
*; 101 ; код за ЄДРПОУ ; сплата єдиного внеску; ; ;
1234567
1 – службовий код («*»);
2 – код виду сплати («101» – Сплата суми єдиного внеску);
3 – код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;
4 – друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу;
5 – не заповнюється;
6 – не заповнюється;
7 – не заповнюється.
Інформація про символи рахунків для зарахування єдиного внеску в органах ДФС розміщена на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/183771.html

Платниками Криворізької північної ОДПІ за І квартал 2017 року перераховано до бюджетів майже 1205,4 млн.грн.
З початку поточного року платниками Криворізької північної ОДПІ забезпечено збір платежів до бюджетів усіх рівнів (без урахування ЄСВ) 970,3 млн.грн., що на 249,0 млн.грн. більше, ніж у січні – березні 2016 року. Про це повідомив на зустрічі зі ЗМІ начальник управління податків і зборів з юридичних осіб Євген Антонов.
Так, до державного бюджету впродовж першого кварталу поточного року спрямовано 443,4 млн. грн., що на 124,3 млн.грн. більше, ніж за відповідний період 2016 року.
До місцевих бюджетів протягом січня – березня 2017 року забезпечено 526,9 млн.грн. Це на 124,7 млн.грн. більше надходжень перших трьох місяців 2016 року.
Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з початку року зібрано 235,1 млн. грн. Порівняно з 2016 роком надходження зросли на 57,4 млн.грн.
«Таких результатів досягнуто завдяки сумлінності платників податків Криворіжжя, впровадженню нових електронних сервісів ДФС та зусиль фахівців Криворізької північної ОДПІ» - такими словами завершив зустріч Євген Антонов.

Заява на податкову земельну пільгу подається до 1 травня
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що фізична особа, яка має право на пільгу та є власником декількох земельних ділянок одного виду використання, до 1 травня 2017 року має подати письмову заяву про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги. Заява подається у довільній формі до органу фіскальної служби за місцем знаходження земельної ділянки.
Пільга застосовується до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано зазначену заяву.
Нагадуємо, що до категорії пільговиків належать інваліди першої і другої груп, фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери за віком та ветерани війни.

У пункті пропуску «Бориспіль» упереджено ввезення на територію України медпрепаратів без дозвільних документів
Працівниками Київської митниці ДФС викрито факт ввезення на митну територію України з порушенням митного законодавства партії медичних препаратів.
274 упаковки та 95 блістерів медичних препаратів “Hepcinat LP”, “Hepcfix”, “Natdac”, “Resof”, “Zoldria”, «Capegard” та “Endoxan” намагалися ввезти громадяни Індії, які проживають на території України. Чоловіки прилетіли з Індії до України транзитом через Казахстан, і обрали для проходження митного контролю спрощену систему – «зелений коридор».
На момент проходження митного контролю належним чином оформлених митних декларацій громадяни Індії не мали, з приводу декларування до інспекторів митниці не зверталися.
Препарати, які знаходилися як в ручній поклажі, так і в багажі іноземців, було виявлено під час вибіркової перевірки багажу авіапасажирів. Документів, що підтверджують вартість препаратів, а також рецепту, виданого на ім’я вказаних пасажирів, на переміщувані лікарські засоби пасажири не надали.
З виявлених лікарських засобів громадянам Індії було пропущено 5 упаковок кожного найменування, решту препаратів вилучено до винесення судом рішення у справах.
Довідково: ввезення лікарських засобів відповідно до Закону України «Про лікарські засоби» № 123/96-ВР від 04.04.1996 зі змінами та доповненнями, без відповідних сертифікатів заборонено. Порядок ввезення громадянами лікарських засобів, а також їх обсяги, визначено Постановою КМУ № 458 від 23.05.2012 року «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування».

Внутрішньою безпекою ДФС попереджено незаконне ввезення на територію України тютюнових виробів
Співробітниками управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Київській області та прокуратури Київської області виявлено та припинено корупційну схему з контрабандного ввезення тютюнових виробів на митну територію України за сприяння посадових осіб Київської митниці ДФС.
За вказаним фактом відкрито кримінальні провадження за ч.2 ст.364 КК України (зловживання владою або службовим становищем) та ч.1 ст.204 (незаконне придбання, збут чи транспортування незаконно виготовлених тютюнових виробів).
У рамках досудового розслідування кримінальних проваджень на території митного поста «Бориспіль-аеропорт» вилучено партію тютюнових виробів без марок акцизного збору орієнтовною ринковою вартістю понад
15 млн. гривень.

За наявною інформацією реалізація тютюнових виробів на території України фактично мала здійснюватися через роздрібну торговельну мережу без сплати обов’язкових митних платежів.
Згідно з рішенням суду на підакцизний товар накладено арешт та приєднано до матеріалів кримінального провадження в якості речових доказів.

Процес адміністрування та відшкодування ПДВ стає максимально прозорим
За рахунок впровадження Електронного реєстру автоматичного відшкодування ПДВ процес повернення бюджетних коштів платникам стає максимально прозорим. Будь який платник податків має змогу відслідковувати весь процес від подання заявки до отримання коштів.
Зазначений реєстр відповідно до статті 200.7.3 Податкового кодексу України не має обмеженого доступу. Він є публічним, відкритим та оприлюднюється на сайті Міністерства фінансів України.
Крім того, Державна фіскальна служба України та Адміністрація Президента України здійснюють інформаційну взаємодію відповідно до Положення про Державну фіскальну службу України та Положення про Адміністрацію Президента України, а також згідно з Угодою про інформаційне співробітництво між ДФС та Адміністрацією Президента України від 23.11.2015.
Отже, згідно з Угодою та протоколами до неї, уповноважені особи Ситуаційного центру Адміністрації Президента України матимуть доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем ДФС без права коригування. Це спрямовано на забезпечення прозорої системи ефективного моніторингу та аналізу функціонування системи електронного адміністрування ПДВ.

Надходження до місцевих бюджетів Криворіжжя
Криворізькою північною ОДПІ за січень - березень 2017 року забезпечено надходження коштів до місцевих бюджетів в сумі 526,9 млн.грн., що на 124,7 млн.грн. більше ніж за відповідний період минулого року.
У розрізі платежів за три місяці поточного року до місцевих бюджетів надійшло:
- податку на доходи фізичних осіб – 272,2 млн.грн.;
- рентної плати за користання надрами – 57,9 млн.грн.;
- плати за землю – 100,6 млн.грн.;
- єдиного податку – 38,2 млн.грн.;
- акцизного податку – 23,0 млн.грн.
Під час засідання заступником начальника Іриною Макшановою було повідомлено для представників ЗМІ, що з початку року інспекцією забезпечено виконання усіх бюджетоформуючих податків та зборів, які наповнюють місцеві бюджети Криворіжжя.

Надання послуг Криворізькою північною ОДПІ в Центрі обслуговування платників податків
Центр обслуговування платників Криворізької північної ОДПІ має на меті надання якісної податкової допомоги та забезпечення комфортних умов платникам при отриманні адміністративних послуг.
За три місяці 2017 року Центром обслуговування платників ОДПІ надано майже 12,4 тис. адміністративних послуг. Найбільш запитуваними є послуги з видачі картки платника податків (ідентифікаційний код) – 8,3 тис., реєстрація книг обліку доходів і витрат – 0,9 тис, реєстрацій книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок – 1,0 тощо.
Для отримання адміністративних послуг, консультацій або надання пропозицій щодо покращення роботи Центрів обслуговування платників Криворізької північної ОДПІ мешканці районів міста (Саксаганського, Довгинцівського, Покровського та Тернівського) можуть звернутися за адресою: м. Кривий Ріг, проспект. Героїв-підпільників, 42 або за тел.: (056)404-06-65.

Про звітування з ПДВ за новою формою
Нагадуємо, що наказ Міністерства фінансів України від 23.02.2016 №276 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (далі – Наказ №276), яким внесено зміни до форми податкової декларації з податку на додану вартість (далі – ПДВ), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21 (далі – Наказ №21), набрав чинності з 1 березня 2017 року.
Нормами Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) встановлено, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення (пункт 46.6 статті 46 ПКУ).
З урахуванням зазначеного, подання податкової звітності з ПДВ за формою, яка враховує зміни, внесені Наказом №276, вперше здійснюється:
- для платників, в яких базовий податковий період дорівнює календарному місяцю, за звітний період березень 2017 року, граничний термін подання якої – 20 квітня 2017 року;
- для платників, в яких базовий податковий період дорівнює календарному кварталу, за звітний період 1-й квартал 2017 року, граничний термін подання якої – 10 травня 2017 року.
Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, зі змінами, внесеними Наказом №276, подається починаючи з 1 квітня 2017 року.

Питання оподаткування нерухомості обговорювались під час проведення публічного засідання «круглого столу»
Днями у приміщенні Придніпровської державної академії будівництва та архітектури за ініціативою Громадської ради при ГУ ДФС у Дніпропетровській області відбулося засідання публічного «круглого столу» на тему: «Оподаткування доходів фізичних осіб від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна».
На засіданні обговорювались питання, які виникають під час продажу фізичними особами об’єктів нерухомого майна.
У заході, крім членів Громадської ради та фахівців Головного управління ДФС у Дніпропетровській області взяли участь запрошені представники Фонду державного майна України, Дніпропетровського регіонального відділення Нотаріальної палати України, Дніпропетровського територіального відділення Українського товариства оцінювачів, Дніпропетровського територіального відділення ВГО «Асоціація платників податків України», Асоціації фахівців з нерухомості ,Дніпропетровського територіального відділення Союзу аудиторів України, а також представники інших громадських організацій і студенти Придніпровської державної академії будівництва та архітектури.
У ході засідання сторони обмінялись думками стосовно існуючих питань та надали пропозиції щодо їх вирішення.

«Паперова» звітність скорочується – платники Дніпропетровщини звітують он-лайн
За підсумками березня поточного року до органів ДФС у Дніпропетровській області надали звіти з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування 50709 суб’єктів господарювання. Електронним сервісом ДФС, направивши звітність по e-mail, скористалося 44868 платників. Це складає 88% від загальної кількості платників ЄСВ Дніпропетровської області.
Триває тенденція щодо скорочення «паперової» звітності – все більше платників переконуються у зручності он-лайн взаємодії із органами ДФС. Основні переваги – відсутність черг, економія часу, менше витрат.
Платники, які подають звітність засобами телекомунікаційного зв’язку, можуть скористатися такими електронними сервісами, зокрема:
- надання виписки з Єдиного реєстру податкових накладних як покупцю, так і продавцю, за запитами платників;
- інформаційне повідомлення про наявну заборгованість;
- надання відповідей на електронні запити платників щодо отримання інформації з Реєстру платників ПДВ стосовно наявності платників ПДВ в Реєстрі;
- інформування платників податків щодо наявних податкових і митних ризиків та заходів щодо їх усунення через автоматизований сервіс з формування електронних повідомлень «Податковий асистент»;
- «Електронний кабінет платника податків».

Внесено зміни до Регламенту АЦСК ІДД ДФС
Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД ДФС) на головній сторінці офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС (далі – ресурс) у розділі «Новини» за посиланням http://www.acskidd.gov.ua/news повідомив наступне.
Для забезпечення захисту законних прав та інтересів клієнтів під час надання послуг електронного цифрового підпису та для удосконалення процедур ідентифікації та автентифікації внесено зміни до Регламенту Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС.
Переглянути Зміни №2 до Регламенту АЦСК ІДД ДФС можна за посиланням https://acskidd.gov.ua/reglament.
Зміни №2 до Регламенту АЦСК ІДД ДФС набудуть чинності через десять календарних днів з дня їх розміщення (публікації) на ресурсі, тобто з 22.04.2017, після чого інформаційне наповнення ресурсу буде приведено у відповідність до цих змін.
Відповідно до внесених змін, зокрема,
- для отримання електронного цифрового підпису фізична особа може подати копію Довідки про реєстрацію місця проживання фізичної особи;
- у разі формування нових посилених сертифікатів, заявнику (підписувачу) необхідно попередньо скасувати діючі посилені сертифікати.

Порядок проведення контролюючими органами зустрічних звірок: зміни – 2017
У зв’язку з набранням з 1 січня 2017 року чинності змін до пункту 73.5 статті 73 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), які внесені Законом України від 21.12.2016 №1797-VШ «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», 31.03.2017 набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2017 №193 «Про внесення змін до Порядку проведення контролюючими органами зустрічних звірок» (далі – Постанова №193).
Зазначена Постанова опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 31.03.2017 №61.
Згідно з пунктом 73.5 статті 73 ПКУ та Постановою №193 зустрічні звірки здійснюються з метою отримання податкової інформації, необхідної у зв’язку з проведенням перевірок платників податків.
Зустрічна звірка проводиться з ціллю документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з’ясування повноти їх відображення в обліку платника податків.
Під час зустрічної звірки суб’єкта господарювання здійснюється співставлення даних, отриманих від платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин.
Така зустрічна звірка може бути проведена контролюючим органом (ініціатором) самостійно, якщо здійснення податкового контролю щодо цього суб’єкта господарювання віднесено до його компетенції. В інших випадках такий запит направляється органу ДФС, до компетенції якого віднесено реалізацію повноважень щодо здійснення податкового контролю стосовно суб’єкта господарювання (контролюючого органу в областях, місті Києві, Офісу великих платників податків ДФС).
Один примірник довідки, складеної за результатами проведеної зустрічної звірки, вручається особисто суб’єкту господарювання або його представнику під розписку або надсилається у порядку, визначеному статтею 42 ПКУ.
Пунктом 73.5 статті 73 ПКУ передбачено, що форма запиту контролюючого органу на проведення зустрічної звірки встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
Наказом Міністерства фінансів України від 28.02.2017 №299, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.03.2017 за №370/30238 (далі – Наказ №299), затверджено форму запиту контролюючого органу на проведення зустрічної звірки. Зазначений Наказ набрав чинності з 14.04.2017, тобто з дня його офіційного опублікування (опубліковано в «Офіційному віснику України» від 14.04.2017 №30).
Отже, з дня набрання чинності Наказом №299 платникам податків направляються запити за формою, встановленою цим Наказом.
Під час зустрічної звірки з’ясовуються лише ті питання, які зазначені у письмовому запиті контролюючого органу.

У Дніпрі ліквідовано центр мінімізації митних платежів з обігом більше 32 млн. грн.
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Дніпропетровській області припинили діяльність центру мінімізації митних платежів, через який протягом 2016-2017 рр. було оформлено товарів на суму понад 32 млн. грн.
В рамках проведення операції «Рубіж-2017» та розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України встановлено групу осіб, які надавали підприємствам реального сектору економіки послуги щодо мінімізації митних платежів під час митного оформлення товарів та приховували реалізацію продукції на внутрішньому ринку.
Для цього фігуранти використовували підконтрольні підприємства, зареєстровані в країнах з пільговим оподаткуванням в офшорних зонах. Вказані компанії при поданні документів в митні органи, здійснювали підміну супровідних документів (договори, інвойси, інформаційні листи та ін.), в яких було вказано митну вартість в 3-5 разів меншу, порівняно з фактичною вартістю товарів.
У подальшому підвищення вартості товарів здійснювалось клієнтами за рахунок оформлення фінансово-господарських операцій з підприємствами, які входять до різних транзитно-конвертаційних груп.
Так, зокрема, задокументовано ввезення та подальшу реалізацію через підконтрольні СГД найбільш ліквідних товарів - сушених фруктів, як реалізовували за готівку без повного відображення без повного відображення у податковій звітності та бухгалтерському обліку. Для ліквідації «розриву» у бухгалтерському обліку, який виникає внаслідок необлікованої реалізованої продукції та ухилення від сплати податків, було сформовано податковий кредит з ПДВ низці фіктивних підприємств.
В період з 2016 по 2017 рік через вказаний центр мінімізації оформлено товарів загальною вартість понад 32 млн. грн.
На підставі ухвал суду проведено 4 обшуки в офісних і складському приміщеннях та за місцями проживання фігурантів, де вилучено та передано на відповідальне зберігання 42 тонни імпортованих сушених фруктів орієнтовною вартістю понад 1,2 млн. грн., мобільний телефон та документацію, що підтверджує злочинну діяльність.
Тривають слідчі дії.

Оподаткування доходу, отриманого фізичною особою від продажу власного рухомого майна
Відповідно до пункту 173.1 статті 173 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) дохід фізичної особи – платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною п.167.2 ст.167 ПКУ, тобто 5 %.
Пунктом 173.2 статті 173 ПКУ визначено, що як виняток із положень пункту 173.1 цієї статті, дохід, отриманий платником ПДФО від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.
Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п.167.2 ст.167 ПКУ, тобто 5%.
Таким чином дохід, отриманий фізичною особою від продажу власного рухомого майна, підлягає оподаткуванню ПДФО за нормами, визначеними статтею 173 ПКУ.
Крім того дохід, отриманий фізичною особою від продажу власного рухомого майна, який підлягає оподаткуванню ПДФО, оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

Щодо відповідальності за неподання податкової звітності після застосування штрафних санкцій
Законом України від 21.12.2016 №1797-УШ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон №1797) з 01.01.2017 внесено зміни, зокрема, до пункту 120.3 статті 120 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), якими встановлено відповідальність за неподання платником податків звіту про контрольовані операції (уточнюючого звіту) та/або документації з трансфертного ціноутворення після спливу граничного строку сплати фінансових санкцій (штрафів).
Таке порушення тягне за собою накладення штрафу у розмірі 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен календарний день неподання звіту про контрольовані операції (уточнюючого звіту) та/або документації з трансфертного ціноутворення (абзац сьомий п.120.3 ст.120 ПКУ).
Таким чином, у разі встановлення контролюючим органом фактів неподання платником звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення, у тому числі за 2013 – 2015 звітні роки та застосування до 01.01.2017 штрафу (штрафів) згідно із п.120.3 ст.120 ПКУ, після спливу 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати такого штрафу, контролюючим органом, починаючи з 01.01.2017, мають застосовуватись штрафні санкції, передбачені абзацом сьомим п.120.3 ст.120 ПКУ.
Водночас звертаємо увагу, що норми ПКУ не містять обмежень щодо подальшого застосування штрафних санкцій відповідно до абзаців шостого та сьомого п.120.3. ст.120 ПКУ у разі триваючого невиконання платником обов’язку з подання звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення після застосування фінансових санкцій (штрафів) згідно з абзацами 2 – 4 п.120.3 ст.120 ПКУ.

Заповнюйте правильно платіжні документи!
Криворізька північна ОДПІ нагадує, як правильно заповнювати реквізити у розрахункових документах на сплату податків та зборів, у тому числі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування: а саме поле «Призначення платежу» та «Отримувач».
При сплаті податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) до бюджету платник податків заповнює поле «Призначення платежу» розрахункового документа з урахуванням вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів” зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за № 974/27419 (далі – Порядок).
Порядком передбачено, що поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:
поле № 1 – друкується службовий код (знак) ”*” (ознака платежу);
поле № 2 – друкується розділовий знак ”;” та код виду сплати (формат ссс - тризначне число, наприклад, у разі сплати грошового зобов’язання друкується код виду сплати «101», при погашенні боргу – «140», тощо…);
поле № 3 – друкується розділовий знак ”;” та один з нижченаведених реквізитів:
1) код клієнта за ЄДРПОУ (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8);
2) реєстраційний номер облікової картки платника податків (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта);
3) реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (завжди має 9 цифр);
поле № 4 – друкується розділовий знак ”;” та роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі.
Поле «призначення платежу» у розрахунковому документі для сплати грошового зобов’язання будь-якого платежу або єдиного внеску має наступний вигляд:
*;101;1111111111;сплата єдиного податку за 2 квартал 2016 року;;;
де 1111111111 – реєстраційний номер облікової картки платника податку
Або
*;101;АА111111;сплата єдиного податку за 2 квартал 2016 року;;;
де АА111111 - серія та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта)
Або
*;101;12345678;сплата податку на прибуток за 2 квартал 2016 року;;;
де 12345678 код ЄДРПОУ юридичної особи.
У разі сплати платежу до бюджету в іноземній валюті обов’язково вказується код класифікації доходів бюджету.
При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками (п. 2 Порядку).
Сплата за кожним видом платежу та за кожним видом сплати має оформлятися окремим документом на переказ (п. 6 Порядку).
У разі наявності у платника податків/платника єдиного внеску податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску розрахунковий документ на переказ коштів приймається до виконання незалежно від напряму сплати, зазначеного у полі «Призначення платежу» розрахункового документа. При цьому зарахування коштів відбувається у порядку черговості, встановленому Податковим кодексом України, а такому виду сплати органами ДФС присвоюється код виду сплати 140 (п. 8 Порядку).
В залежності від виду сплати в полі № 2 «Призначення платежу» розрахункових документів вказується відповідний код сплати згідно із додатком до Порядку.
Згідно з додатком 8 «Указівки щодо заповнення реквізитів розрахункових документів на паперових носіях, їх реєстрів і заяви про відкриття акредитива» до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 № 22, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 29.03.2004 за №377/8976, у реквізиті «Отримувач» під час сплати платежів до бюджету зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, найменування території та код бюджетної класифікації.
Обов’язковим реквізитом у розрахункових документах є поле «Код отримувача».
Для сплати податків та зборів до бюджету – отримувач коштів: Управління державної казначейської служби України (відповідної території);
Для сплати єдиного внеску – отримувач відповідний орган ДФС.

Обчислення і сплата екологічного податку у 2017 році
Нагадуємо платникам екологічного податку про те, що Законом України від 20 грудня 2016 року № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс), зокрема, ставки екологічного податку викладені у нових розмірах і порівняно з діючими у 2016 році збільшені на 12 відсотків.
Звертаємо увагу на те, що збільшені ставки застосовуються при обрахуванні податкових зобов’язань, що виникли з 1 січня 2017 року. Граничними термінами подання податкових декларацій та сплати податкових зобов’язань з екологічного податку є:
I квартал 2017 ц. р.: 10 травня та 19 травня 2017 року;
II квартал ц. р.: 9 серпня та 18 серпня 2017 року;
III квартал ц. р.: 9 листопада та 17 листопада 2017 року;
IV квартал ц. р.: 9 лютого та 19 лютого 2018 року відповідно.
Якщо платник екологічного податку не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом 2017 року, то такий платник повинен повідомити про це податкову інспекцію за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати декларації відповідно до вимог Кодексу.

На Черкащині ліквідовано незаконну АЗС
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Черкаській області припинили діяльність незаконної АЗС.
В рамках проведення операції «Акциз-2017» встановлено, що посадові особи однієї з компаній на АЗС зберігають та реалізовують дизельне пальне і бензин без будь-яких дозвільних документів на вказаний вид діяльності.
За результатами проведеного огляду вилучено майже 15,9 тонни пально-мастильних матеріалів, а також обладнання, яке використовувалося в протиправній діяльності. Загальна вартість вилученого становить майже 1,86 млн. грн.
Триває перевірка.

У Києві ліквідовано схему ухилення від сплати майже 24,5 млн. грн. податків
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у м. Києві розкрили схему ухилення від сплати податків на загальну суму майже 24,5 млн. грн.
В рамках проведення операції «Рубіж-2017» та розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України встановлено, що брокерськими компаніями від імені групи підприємств, зареєстрованих в Києві, з метою неповернення валютної виручки та несплати податку на прибуток, подавалися до митних органів документи з недостовірними відомостями на експорт сільськогосподарської продукції. Як показала перевірка, вказану продукцію купували на території України за готівку без відображення цих операцій в бухгалтерському та податковому обліку.
При цьому посадові особи зазначеної групи компаній не подали податкові декларації з податку на прибуток підприємств, не відобразили придбання і реалізацію товару, що експортується, і не задекларували дохід від підприємницької діяльності, що призвело до фактичної несплати в бюджет майже 24,5 млн. грн., що є особливо великим розміром.
Тривають слідчі дії.

З 8 травня при реалізації складних побутових товарів необхідно застосовувати касові апарати
З 8 травня поточного року набирає чинності Постанова КМУ від 16 березня 2017 №231 (далі - Постанова), якою затверджено Перелік груп технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі - Перелік).
До Переліку включено 8 груп товарів згідно УКТЗЕД. Короткий опис даних груп в розрізі найбільш поширених товарів: печі опалювальні, грилі, духовки (група 73), котли центрального опалення, насоси, витяжки, компресора, холодильники, принтера, пральні машини (група 84), пилососи, бойлери, мультиварки, телефони, мультимедійні колонки, фотоапарати, відеокамери, GPS-навігатори, монітори, детектори валют, металошукачі (група 85), трактори, мотоблоки, мотоцикли, електровелосипеди, електроскейти (група 87), об’єктиви, електромасажери, аромотерапія, слухові апарати, термометри, лічильники (група 90), годинники (група 91), музичні інструменти (група 92), самокати, ляльки, більярдні столи, ігрові приставки (група 95) та інше.
Слід зауважити, що товари у списку треба дивитися на рівні 10-значних кодів (УКТЗЕД), а позиції з 4-значним підлягають застосуванню РРО, якщо вони не мають деталізації на рівні 10-значних. Наприклад, Група 95 «Іграшки, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя» йде з 4-значним кодом, але нижче є деталізація з 10-значними кодами. Тому у даній підгрупі слід дивитися товари, що деталізовані з 10-значним кодом. У групі 91 «Годинники всіх видів та їх частини» немає деталізації з 10-значними кодами, а отже годинники всіх видів та їх частини повинні продаватися з застосуванням РРО.
З повним Переліком товарів можна ознайомитися за посиланням http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=249891557
За не застосування реєстраторів розрахункових операцій передбачена, як адміністративна відповідальність, так і фінансові санкції згідно Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

До уваги утримувачів двох і більше дітей до 18 років
Звертаємо увагу на те, що платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 100% суми пільги, яка визначена пп. 169.1.1 ст. 169 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), у розрахунку на кожну таку дитину.
У 2017 році така податкова соціальна пільга складає 800 гривень у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років.
Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата, якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.
У 2017 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить 2240 гривень (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 1600 грн х 1,4).
При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків визначається як добуток суми, визначеної пп. 169.4.1 ст. 169 Кодексу (тобто суми, що дає право на застосування податкової соціальної пільги) та відповідної кількості дітей (у 2017 році 2240 грн х кількість дітей до 18 років).

Спадкоємців другого ступеня спорідненості звільнено від оподаткування
Криворізька північна ОДПІ інформує, що у «Голосі України» № 54 (6559) за 24.03.2017 року опубліковано Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» від 23.02.2017 р. № 1910-VIII (далі – Закон № 1910).
Цим Законом запроваджено звільнення від оподаткування податком з доходу фізичних осіб вартості спадщини, яку від спадкодавця одержують онуки, а також члени сім’ї другого ступеня споріднення, до яких віднесені рідні брати та сестри, баба, дід. Оскільки при визначенні ставки податку об’єкту спадщини та дарунку застосовуються положення ст. 174 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), зміни щодо звільнення від оподаткування родичів другого ступеня споріднення та онуків стосуються також договорів дарування. До прийняття цих змін об’єкти спадщини та дарунок для родичів першого ступеня споріднення оподатковувались за нульовою ставкою, ставка податку для інших спадкоємців чи обдарованих становила п`ять відсотків від вартості майна.
Слід зазначити, що положення Закону № 1910 застосовуються до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка.
Таким чином, з 01.01.2017 особа при отриманні свідоцтва про право на спадщину чи укладанні договору дарування буде звільнена від сплати податку з доходу фізичних осіб, якщо вона є батьком/матір`ю, чоловіком/дружиною, дитиною, у тому числі усиновленою, а також рідним братом/сестрою, бабою/дідом як з боку матері, так і з боку батька, чи онуком по відношенню до спадкодавця/дарувальника.
Крім того, у разі спадкування чи дарування будь-яких об’єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

Витрати на лікування та податкова знижка
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що відповідно до пп. 14.1.170 п. 14.170 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподаткованого доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених цим Кодексом.
До переліку витрат, дозволених для включення до податкової знижки згідно з пп. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 Кодексу, належить сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів), а також сума коштів, сплачених платником податку, визнаним у встановленому порядку інвалідом, на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних установ для компенсації вартості платних послуг з реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, наданих такому платнику податку або його дитині-інваліду у розмірах, що не перекриваються виплатами з фондів загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, крім: косметичного лікування або косметичної хірургії, включаючи косметичне протезування, не пов’язаних з медичними показаннями, водолікування та геліотерапії, не пов’язаних з лікуванням хронічних захворювань; протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, порцеляни та гальванопластики; абортів (крім абортів, які проводяться за медичними показаннями або коли вагітність стала наслідком зґвалтування); операцій із зміни статі; лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких є побутове зараження або зґвалтування); лікування тютюнової чи алкогольної залежності; придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплати вартості медичних послуг, які не включено до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабінетом Міністрів України.
Водночас п. 1 розд. XIX Податкового кодексу України встановлено, що пп. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 Кодексу набирає чинності з 1 січня року, що настає за роком, у якому набере чинності Закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування».
Отже, до прийняття Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування» платник податків не має права на податкову знижку у зв’язку з понесеними витратами на лікування.

Формування податкового кредиту з 01 березня 2017 року
У зв’язку із набранням чинності наказом Міністерством фінансів України від 23.02.2017 № 276 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України", який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28.02.2017 за № 269/30137 (далі - наказ № 276), повідомляє наступне:
Відповідно до п. 201.1 ст. 201 р. V Податкового кодексу України (далі - Кодекс) на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) у встановлений цим Кодексом термін.
Абзацом другим п. 201.10 ст. 201 р. V Кодексу визначено, що податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. Разом з тим, п. 5 р. II "Прикінцеві та перехідні положення" України № 1797-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" (далі – Закон № 1797) зобов’язано Кабінет Міністрів України у тримісячний строк з дня набрання чинності Законом № 1797 прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього Закону, та привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.
Звертаємо увагу на те, що з метою недопущення порушення прав платників податку, створення комфортних умов для платників податку на додану вартість, реєстрація в ЄРПН до 16.03.2017 (по 15.03.2017 включно) податкових накладних/розрахунків коригування за формою, яка була діючою до внесення змін наказом № 276, не визначається як помилка, допущена при складанні податкової накладної, та не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною. Такі податкові накладні / розрахунки коригування є підставою для віднесення зазначених в них сум податку до складу податкового кредиту (за умови дотримання всіх інших вимог Кодексу щодо формування податкового кредиту).
Додатково повідомляємо: листом від 10.03.2017 №5953/7/99-99-15-03-02-17 «Про податок на додану вартість» ДФС України надала роз’яснення з зазначеного питання, з яким можна ознайомитися на офіційному веб - порталі відомства у розділі «Законодавство» (http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo).

На Буковині вилучено партію незаконно ввезеного в Україну спирту
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Чернівецькій області спільно з працівниками СБУ вилучили 12,5 тонн спирту, ввезеного в Україну поза митним контролем.
В рамках проведення операцій «Рубіж-2017» та «Акциз-2017» на околиці одного з сіл Сокирянського району було зупинено 3 транспортні засоби – два автомобіля марки «Мерседес-Бенц» (Спринтер) та автомобіль марки «ЗІЛ».
З письмової згоди власників проведено огляд транспортних засобів, під час якого виявлено пластикові бочки білого кольору, заповнені рідиною з різким запахом спирту.
Всього виявлено та вилучено 13 пластикових бочок в яких знаходилось 12,5 тонн рідини з різким запахом спирту, орієнтовною вартістю 1,5 млн. грн., ввезеного на територію України поза митним контролем з території Молдови.
За даним фактом до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, що кваліфікується за ч. 1 ст. 204 КК України.
Тривають слідчі дії.

С/г підприємство на Одещині ухилилося від сплати майже 5 млн. грн. податків
Співробітники податкової міліції ГУ ДФС в Одеській області викрили сільськогосподарське підприємство, яке протягом 2014-2016 рр. ухилилося від сплати податків на суму майже 5 млн. грн.
В рамках проведення операції «Рубіж-2017» та розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України встановлено, підприємство, що займається оптовою торгiвлею зерном, необробленим тютюном, насiнням i кормами для тварин, посадові особи якого протягом квітня 2014 р. - березня 2016 р. здійснювали імпорт товарів на митну територію України, використовуючи підконтрольні підприємства.
У подальшому продукція реалізовувалася без відображення операцій в бухгалтерському та податковому обліку.
Окрім того, у вказаний період часу через підконтрольні фігурантам компанії здійснювався експорт сільськогосподарської продукції без повернення валютної виручки, що призвело до заниження податкових зобов’язань з ПДВ на суму майже 5 млн. грн.
На підставі ухвал суду проведено 9 обшуків в офісних, складських приміщеннях, а також в магазинах, де реалізовували товар, і за місцями фактичного проживання фігурантів. За результатами обшуків вилучено більше 955 тис. грн. в національній та іноземній валюті, комп’ютерну техніку та печатки підприємств. Загальна орієнтовна вартість вилученого становить понад 6,1 млн. грн.
Також під час обшуків було припинено діяльність центру мінімізації митних платежів, до якого входила низка підприємств, створених для заниження вартості експортованих українських сільгосптоварів і для неповернення частини валютної виручки.
Тривають слідчі дії.

27 квітня 2017 року у м. Києві відбудеться Національний податковий форум для платників податків
Офіс великих платників податків ДФС інформує, що 27 квітня 2017 року відбудеться Національний податковий форум для платників податків
Тема форуму: «ПДВ.Прибуток.ЗЕД».
Місце проведення: м. Київ
Координатор – Таїса Попова тел. (044) 501-06-42, (067) 506-32-64
Програма проведення форуму - http://officevp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/293642.html
Криворізька північна ОДПІ за повідомленням офісу великих платників податків ДФС

Спрощено порядок обліку платників податків
Нагадуэмо, що 20.03.2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.12.2016 №1125 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість».
Відповідно до ст.63 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням протягом 10 робочих днів після створення, реєстрації та внесення змін, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588.
Згідно наказу затверджені спрощені форми:
- заяви за ф. №1-ОПП;
Відтепер, при поданні до контролюючого органу заяви за формою №1-ОПП у зв’язку зі зміною головного бухгалтера обирається позначка «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» та заповнюються 1,2,4 та 10 розділи заяви, інформація про засновників не подається.
- заяви за ф. №17-ОПП;
Відтепер, заява про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою №17-ОПП може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку. У разі подання заяви до контролюючого органу за основним місцем обліку платник податків у розділі 3 заяви може зазначити всі контролюючі органи, у яких бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, та обрати адміністартивно-територіальні одиниці, які обслуговуються такими органами.
- повідомлення за формою №20-ОПП.
Відтепер, у разі заповнення платником податків нової графи 11 (прошу взяти на облік за неосновним місцем обліку), одночасно з поданням інформації про новий об’єкт здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку в контролюючому органі, що відповідає місцю розташування об'єкта. При цьому, платник податків звільняється від обов'язку подання до контролюючого органу заяви, як було раніше.

Співробітниками податкової міліції Офісу великих платників ліквідовано міжрегіональний конвертаційний центр з обігом більше 430 млн. грн.
Співробітники податкової міліції Офісу великих платників податків ДФС спільно із працівниками Генеральної прокуратури України ліквідували міжрегіональний конвертаційний центр, який проконвертував більше 430 млн. грн.
У рамках розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 212 КК України встановлено групу осіб, які надавали підприємствам реального сектору економіки послуги з мінімізації податкових зобов'язань та переведення безготівкових коштів у готівку на території м. Києва, Київської, Луганської та Миколаївської областей.
Для прикриття своєї незаконної діяльності зловмисники створили, зареєстрували і придбали низку фіктивних компаній, на рахунки яких надходили кошти від реально працюючих підприємств нібито за оплату придбаних товарів, робіт, послуг. У подальшому кошти знімали готівкою через каси і банкомати двох банків для передачі замовникам за вирахуванням відсотка у якості оплати за надані послуги.
Ціна послуг переведення в обігові кошти складала 6-8 % за операції без ПДВ і 10-12 % за операції з ПДВ.
Обсяг проконвертованих коштів склав понад 430 млн. грн., загальна сума сформованого податкового кредиту становить понад 72 млн. грн.
За результатами обшуків, проведених в офісних приміщеннях, за місцем проживання та у транспортних засобах учасників центру вилучено готівки в еквіваленті понад 3,7 млн. грн., більше 13,6 тонн вугілля вартістю в понад 47,8 млн. грн., що належить компанії, директор якої є фігурантом провадження, 56 печаток транзитно-конвертаційних СГД, 14 флеш-накопичувачів, 6 жорстких дисків, 12 ноутбуків, 63 банківські картки, 36 мобільних телефонів, бухгалтерські документи та чорнові записи, що підтверджують злочинну діяльність.

Розмір добових на відрядження
Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII внесено зміни до п.п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI , щодо збільшення максимального неоподатковуваного розміру суми добових на відрядження.
До оподатковуваного доходу платника податку не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон - не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, в розрахунку за кожен такий день.
Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, дохід, отриманий платником податку як додаткове благо відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «118».
Отже, сума збільшення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та відображається в податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою «118».

Криворізька північна ОДПІ



Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор