www.kriv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Четверг, 25 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Криворізський район >> 2017 рік
Про роботу закладів охорони здоров'я та організацію заходів щодо запобігання поширенню епідемії туберкульозу, ВІЛ/СНІДу на території Криворізького району
Версія для друку Написати листа

КРИВОРІЗЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
голови районної державної адміністрації
29.03.2017 м. Кривий Ріг № Р-125/0/56-17

Про роботу закладів охорони
здоров'я та організацію заходів
щодо запобігання поширенню
епідемії туберкульозу, ВІЛ/СНІДу
на території Криворізького району

Керуючись законами України "Про місцеві державні адміністрації", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки", "Про протидію захворюванню на туберкульоз", "Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ" (зі змінами), враховуючи великий рівень захворюваності на туберкульоз та ВІЛ/СНІД в районі:

1. Аналітичну довідку головного лікаря комунального закладу "Криворізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги" Криворізької районної ради Дніпропетровської області" Васильєва В.А. "Про боротьбу закладів охорони здоров'я та організацію заходів щодо запобігання поширенню епідемії туберкульозу, ВІЛ/СНІДу на території Криворізького району" взяти до відома та направити сільським/селищним головам для відповідного реагування.

2. Рекомендувати:

1) головному лікарю КЗ "Криворізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги" Криворізької районної ради Дніпропетровської області" Васильєву В.А.:
взяти під особистий контроль роботу серед населення із метою раннього виявлення туберкульозу, СНІДу;
розробити спільний план роботи на 2017 рік з лікарями спеціалістами (фтизіатром, інфекціоністом) щодо своєчасної постановки хворим діагнозу та взяття на диспансерний облік;
надати допомогу в розробці спільних заходів з директорами шкіл, які знаходяться в зоні їх обслуговування для сумісної роботи та проведення профілактичних заходів по недопущенню інфекційно-небезпечних хвороб;
щоквартально робити аналіз проведення профілактичної роботи та заслуховувати його на координаційних радах при райдержадміністрації;
контролювати роботу по спостереженню та своєчасному обстеженню на туберкульоз груп медичного та соціального ризику, осіб які не проходили обстеження більше 2-х років, забезпечити 5% обстеження контингенту ризику на ВІЛ/СНІД;
забезпечити роз’яснювальну роботу серед населення шляхом участі медпрацівників в сходах мешканців району.

2) головному лікарю КЗ "Криворізька центральна районна лікарня" Дніпропетровської обласної ради" Гринберг Д.О.:
сприяти спільній роботі профільних спеціалістів із лікарями первинної ланки, своєчасно інформувати керівництво КЗ "Криворізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги" Криворізької районної ради Дніпропетровської області" про випадки захворювань при підтвердженні діагнозу;
розробити план виїзду флюорографа на 2017 рік та щомісячно інформувати голову райдержадміністрації про його виконання.

3. Рекомендувати сільським/селищним головам:
вжити організаційних заходів щодо залучення населення підпорядкованих територіальних громад до проходження флюорографії;
сприяти залученню осіб, що ведуть асоціальний спосіб життя до обстеження на захворювання на ВІЛ/СНІД;
заслуховувати на засіданнях виконкомів питання про попередження на профілактику захворюваності на туберкульоз та ВІЛ/СНІД з запрошенням медичних фахівців.

4. Зобов'язати службу у справах дітей райдержадміністрації (Пульчева), Криворізький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (Лішина), сектор сім’ї та молоді райдержадміністрації (Осьмак), управління соціального захисту населення райдержадміністрації (Гунько), відділ освіти райдержадміністрації (Литвиненко):
продовжити роботу по виявленню сімей, дітей та молоді, які мають ризик захворіти небезпечними інфекційними хворобами та своєчасно інформувати адміністрацію КЗ "Криворізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги" Криворізької районної ради Дніпропетровської області", з метою подальшої сумісної роботи з даним контингентом;
розробити агітаційно-просвітні матеріали для захисту духовності і моралі сім’ї, дітей та молоді району.3
5. Рекомендувати сектору агропромислового розвитку райдержадміністрації (Шкленська), сектору економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації (Сабарська), сільським/селищним головам:

забезпечити на договірних засадах залучення підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності до участі в комплексному, соціально - економічному розвитку сіл/селищ;

вносити пропозиції до програм соціально-економічного розвитку сіл/селищ щодо збільшення кількості робочих місць та розвитку підприємств та організацій незалежно від форм власності.

7. Виконуючій обов’язки головного редактора районної газети "Сільське Криворіжжя Горбуновій Л.В. висвітлювати питання профілактики туберкульозу та СНІДу не рідше ніж 1 раз на квартал, запровадити рубрику "Медики відповідають".

8. Визнати таким, що втратило чинність розпорядження голови райдержадміністрації від 23.03.2016 № Р-148/0/56-16 " Про роботу закладів охорони здоров'я та організацію заходів щодо запобігання поширенню епідемії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу на території Криворізького району".

9. Координацію за виконанням даного розпорядження покласти на головного лікаря КЗ "Криворізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги" Криворізької районної ради Дніпропетровської області" Васильєва В.А., контроль - на першого заступника голови райдержадміністрації Сінєльнік С.Л.




Голова райдержадміністрації С.В.НАГАЙЧЕНКО

Додаток
до розпорядження голови
райдержадміністрації
29.03.2017№Р-125/0/56-17




Аналітична довідка

"Про роботу закладів охорони здоров'я та організацію заходів щодо запобігання поширенню епідемії туберкульозу, ВІЛ/СНІДу на території
Криворізького району"

Неодноразово обговорювались такі небезпечні хвороби, як туберкульоз та СНІД на нарадах з головами сільських/селищних рад, координаційних радах та сесіях, коли затверджували районні програми. Але нажаль ці питання залишаються гострими і важливими на теперішній час, в зв’язку з тим, що захворюваність на туберкульоз та ВІЛ/СНІД у нашому районі є однією з найбільших у Дніпропетровській області і перевищує обласні показники майже в 2 рази.
Зверніть увагу на деякі цифри у динаміці за три останні роки:
2014 р. 2015 р. 2016 р.

Захворіло на туберкульоз за рік 57 60 34
Із них на туберкульоз легень 57 60 32

Туберкульоз з розпадом
легеневої тканини 12 13 1

Хворі, які виділяють
мікобактерії туберкульозу 27 36 18

Особи дорослого віку 53 58 31

Діти 4 2 3

Померло від туберкульозу 16 9 8

Майже всі хворі хворіють туберкульозом легень і зараження відбувається через верхні дихальні шляхи.
Таким чином з наведених цифр ми бачимо покращення ситуації по захворюваності за 2016 рік, в порівнянні з 2015 і 2014 роком, але показник на 100 тис. становить 76,3, що перевищує середньорайонний 56,5 і обласний 64,7 на 100 тис. населення. Необхідно також відзначити, що смертність від цієї
хвороби на одному рівні і достатньо висока (17,9 на 100 тис. населення, в 2015 році, 20,1 на 100 тис. населення в 2014 році). Основною причиною смерті хворих на туберкульоз був хронічний перебіг туберкульозного процесу з резистентністю до протитуберкульозних препаратів, але 18% хворих померло через халатне відношення до лікування та зловживання алкоголем, що спричинило швидкий перебіг туберкульозного процесу та смерть. Особливе занепокоєння викликає захворюваність серед дитячого населення, яка має тенденцію до зростання.
Найбільш висока захворюваність активним туберкульозом зареєстрована в Новопільській с/р – 5 випадків, Грузькій с/р – 4 випадки, Радушненській с/р – 4 випадки.
Захворюваність серед контингентів населення:
2014 2015 2016
Неорганізоване населення
працездатного віку
57,9%76,6%75,0%
Організоване населення 33,3%20,1%16,2%
Діти 8,8%3,3%8,8%

Як бачимо із наведених цифр найбільша кількість захворілих серед неорганізованого населення працездатного віку, що в черговий раз підкреслює те, що туберкульоз – це соціальна проблема і залежить на сам перед від способу життя, матеріального забезпечення та рівня життя.
Основна мета первинної ланки в профілактиці туберкульозу, це своєчасне виявлення захворювання. За 2016 рік профілактичними оглядами охоплено 91,3% запланованих осіб. До профоглядів належать у населення від 15 років флюорографія, а у дітей до 15 років – це туберкулінодіагностика або реакція Манту. Треба зазначити, що необстежено більше 2 років на сьогодні 1556 осіб. У минулих роках це число було більше двох тисяч. Але щоб воно було ще менше, необхідна допомога голів сільських/селищних рад.
З метою обстеження контингенту ризику на протязі року здійснено – 33 виїзди пересувного флюорографа, обстежено 2581 особа. Найкраще було організовано обстеження в таких населених пунктах: Красівське, Радушне, Широке, Вільне, Червоне. В селах Веселе та Червоні Поди були збої в роботі флюорографа із-за перепадів напруги в електромережі. В селі Романівка найнижча явка на обстеження, лише 22 особи.
Найбільш широко в діагностиці туберкульозу у дітей використовується туберкулінодіагностика. Нажаль протягом останніх років в районі через нестачу коштів на придбання туберкуліну та перебої з його наявністю, відсоток дітей охоплених цим методом діагностики низький і становить 69,6%
в 2016 році, 34,9% в 2015 році та 56,2% в 2014 році. Враховуючи епідситуацію в районі діти повинні обстежуватись щорічно і стовідсотково.
Епідемічна ситуація з ВІЛ– інфекції, як і в минулі роки, залишається складною.
Захворюваність щорічно збільшується (2016 рік - 82 хворих, інтенсивний показник – 184,0, що вище середнього районного показника по області у 2,6 рази, та середньо обласного).
Рівень захворюваності серед працездатного населення у віці 18-50 років складає 74,4%.
Також залишається високою захворюваність на СНІД (абс. 64, інтенсивний показник – 143,6), яка перевищує показники захворюваності по області у 2,3 рази.
Серед хворих на СНІД у 32% - це хворі на Ко – інфекцію ВІЛ/ТВ.
Смертність від СНІДу перевищує показник по області 2,5 рази. Серед померлих у 37,5% причиною смерті став туберкульоз.
На 01.01.2017 стояли на обліку 446 ВІЛ – інфікованих осіб, крім цього ще 62 обстежених особи з позитивним результатом на ВІЛ не поставлені на облік по причині не явки до кабінету "Довіра" для дообстеження та лікування. Ці особи продовжують інфікувати інших.
Турбує і те, що 55 осіб, які ознайомлені зі своїм ВІЛ статусом не з’являються на лікування більше одного року, не зважаючи на запрошення.
У минулому році було під наглядом 11 ВІЛ – інфікованих вагітних. Завдяки профілактичному лікуванню вагітних та новонароджених, діти в основному залишаються здоровими. Але за останні 3 роки щорічно реєструються по одному випадку захворювання на ВІЛ серед дітей завдяки халатному відношенню до прийому лікування майбутньої мами.
В районі протягом багатьох років працює програма "Протидії розповсюдження інфекційних соціально-небезпечних хвороб". В рамках програми були виділенні кошти на придбання туберкуліну, продуктових наборів для хворих на туберкульоз, для придбання вакутайнерів для діагностики ВІЛ/СНІД, на молочні суміші для дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів. Обсяг фінансування в 2014 році – 91,9 тис.грн., у 2015 році – 55,3 тис.грн., у 2016 році – 87,2 тис.грн. В 2017 році заплановано витратити 80 тис.грн.
Таким чином ситуація в районі по захворюваності на туберкульоз та ВІЛ/СНІД залишається складною, викликає занепокоєння, але по туберкульозу має тенденцію до поліпшення. Із позитивних моментів необхідно відзначити:
зниження захворюваності на активний туберкульоз;
зменшення випадків захворювання з бактеріовиділенням та розпадом легеневої тканини;
зменшення випадків сочетаної патології - СНІД та туберкульоз;

високий відсоток виявлення туберкульозу під час проведення профілактичного огляду, а не по зверненню.
Гірше складаються обставини з захворюваністю на СНІД, але є надія на покращення ситуації. Справа в тому, що між районною владою та благодійною неурядовою організацією підписано Меморандум про співпрацю та взаєморозуміння стосовно реалізації спільного Проекту "Сталість ВІЛ-послуг". Завдяки цій співпраці проведено навчання 44 медичних працівників району з видачею сертифікатів з консультування та тестування на ВІЛ за допомогою швидких тестів.
Підводячи підсумки свого виступу, хотілось б зауважити, що туберкульоз та ВІЛ/СНІД - це насамперед соціальні хвороби і медичні працівники мають на них вплив лише на 10%. Ми знаємо свої проблеми і недоліки в роботі і намагаємось їх виправити, незважаючи на величезний дефіцит кадрів. Але покращити ситуацію в районі ми можемо лише разом, в тісній співпраці з соціальними службами, головами сільських/селищних рад, працівниками правоохоронних органів.



Головний лікар комунального закладу
"Криворізький районний центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Криворізької районної ради
Дніпропетровської області" В.А.ВАСИЛЬЄВ
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор